Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 193 от 683 ПърваПърва ... 93143183191192193194195203243293 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,921 до 1,930 от общо 6828
    Идеята ми дойде от Венер, но реших че няма причина да го правя с магазин, вместо с цял корпус. Първите 2 години го правех, след последното вадене на мед края на Август, началото на Септември. Но ми направи впечатление, че сутрин, когато е хладно, осите летят при по-ниски температури и влизат безпрепятствено в кошерите. Поне докато сутрешните температури не се вдигнат и пчелите да започнат да охраняват входа. Говоря за случаите когато са на кълбо. Целта беше да си спестя една операция, но понеже са ми малко кошерите от 3-4 години го прав края на Септември или началото на Октомври, в зависимост от прогнозата и от това кога то си отида. Няма никакъв проблем. Пчелите си вдигат достатъчно мед за зимен венец, а вероятно и през зимата при подходящо време си пренасят. Нямам проблеми със зимуването. После гледам през найлона и ако ме дострашее, се застраховам с една питка през Януари, Февруари. Но в над 90% от случаите това се оказва излишно и тази питка (Апифонда) си стои до Април.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мисля че ще експериментирам няколко варианта. Ще сформирам няколко групи към които ще подходя различно:
    1-ва група - ще ротирам както предлагаш. На половината ще мина питите с валяка на другите, не.
    Опасения: Дали ще пренасят от запечатания мед, дали ще пренесът достатъчно, дали няма да остане много мед в 2-корпус който да кристализира и да ми създаде много проблеми при ваденето на акацията. Минаването с валяка е трудоемко заради почистването на питите от пчели.
    2-ра група - ще им взема целия трети корпус и ще им подам 12-14 литра инвертиран сироп ударно.
    Опасения: Дали няма да се изтощят, и дали ще се развият нормално на пролет като ги лиша от всички микроелементи на меда.
    3-та група - ще разменя централните три рамки в 2-ри и 3-ти корпус.
    Опасения: Дали ще си пренесат венец или ще разчитат на меда около тях. Разделяне на пилото на три части. Може да решат да зимуват в някоя част с пило от 2-ри корпус. Работа на ниво рамка, отново.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    От тази пролет слагам найлон.Да го оставям ли зимата , и по конкретно ме интересува за отводките?
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Найлона подобрява температурния режим в междурамията, защото прекратява конвекцията (въртенето на въздуха) в кошера. В същото време найлона влошава вентилацията с всичките последствия от това (малко кислород, висока влажност, конденз и евентуално мухъл).

Аз лично смятам, че ако кошера не е с мрежесто дъно, найлона е противопоказен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Найлона подобрява температурния режим в междурамията, защото прекратява конвекцията (въртенето на въздуха) в кошера. В същото време найлона влошава вентилацията с всичките последствия от това (малко кислород, висока влажност, конденз и евентуално мухъл).

Аз лично смятам, че ако кошера не е с мрежесто дъно, найлона е противопоказен.
    Отворите на дъното са ми 20х20 см.пригодени за вътрешни прашецоуловители.Не знам дали са достатъчни?
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене са достатъчни. Слагай найлон и остави дънните отвори отворени до месец март. Тогава ги затвори, защото март и април семейството се нуждае преди всичко от топлина (заради пилото). В началото на май (или когато започне интензивно носене на нектар) отново отвори отворите и махни найлона (пчелите вече са много и сами могат да контролират топлинния режим на пилото, а нуждата от вентилация нараства заради многото нектар, който вдига влажноста в кошера).

Наблюдател
    Регистриран
    02.06.2013
    Почиствай тревата пред прелките да не се удрят в нея като се връщат натоварени и уморени.

Наблюдател
    Регистриран
    02.06.2013
    Вземи 2-3 пити с пило и ги вдигни в средата на корпуса с мед , а медените от там сложи в долния в краищата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Мисля че ще експериментирам няколко варианта. Ще сформирам няколко групи към които ще подходя различно:
    1-ва група - ще ротирам както предлагаш. На половината ще мина питите с валяка на другите, не.
    Опасения: Дали ще пренасят от запечатания мед, дали ще пренесът достатъчно, дали няма да остане много мед в 2-корпус който да кристализира и да ми създаде много проблеми при ваденето на акацията. Минаването с валяка е трудоемко заради почистването на питите от пчели.
    2-ра група - ще им взема целия трети корпус и ще им подам 12-14 литра инвертиран сироп ударно.
    Опасения: Дали няма да се изтощят, и дали ще се развият нормално на пролет като ги лиша от всички микроелементи на меда.
    3-та група - ще разменя централните три рамки в 2-ри и 3-ти корпус.
    Опасения: Дали ще си пренесат венец или ще разчитат на меда около тях. Разделяне на пилото на три части. Може да решат да зимуват в някоя част с пило от 2-ри корпус. Работа на ниво рамка, отново.
    Човече, колко работа си отваряш с този ЛР. Нали щеше да експериментираш с друга система.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Очаквано развитие на събитията: Кълбото се сформира във втори корпус върху мястото от последното излюпено пило. Денем като е по-топло ходят до меда и си пренасят до февруари когато меда е вече доста далеч температурата е 7-10 дни минусова и хааааййде.
    Решил съм да не ги барам поне до 15.11 и да видя дали няма да се поправят сами и ако това не стане ще размествам пити и "песен ще пея", че и инвертиран сироп може да се наложи да има наливам да редим гнездата на ново.
    Колега, само не ми е ясно защо толкова упорито се опитваш да накараш пчелите да си наредят къщата по твой вкус, а не както те са решили ?

Излишно си усложняваш живота и после обвиняваш ЛР системата. Ако медът на разстояние 10-15 сантиметра по вертикал им е далече и трудно достъпен, то няма кой мед в кошера да им е по лесен за достъп. Та крайните пити на дадана по-лесно ли ще ги достигат в студени дни?

Пчелите знаят, че ще има и студени и топли дни и повярвай ми в топлите си пренасят достатъчно мед където трябва, както си пренасят и питката която им слагаме над рамките.

Не мисля, че разместване на рамки през ноември, ще е по-малко вредно от това да оставиш нещата както пчелите са ги нагласили.

Страница 193 от 683 ПърваПърва ... 93143183191192193194195203243293 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •