Преди две седмици на единия пчелин имах две загинали семейства по същия начин! От тогава не съм ходил да ги преслушам,но колеги също се оплакват с висока смъртност и като чета и тук....направо ме е страх да ида да ги проверя!
Преглед за печат
Преди две седмици на единия пчелин имах две загинали семейства по същия начин! От тогава не съм ходил да ги преслушам,но колеги също се оплакват с висока смъртност и като чета и тук....направо ме е страх да ида да ги проверя!
Преди 5 години д-р Ангел Грънчаров предерече , че смъртността в края на зимата е от отровния прашец, който са складирали през сезона и сега го консумират. Но колеги рекоха, че бил дърт и изкуфял....
Лека му пръст на Човека.
Това помните ли го. Почти година. Аз виня акара, друг пръскането през 2016г. Видно е че подобни случаи не са от сега. Аз имах такива през 2011, 2012, през 2013 -2-3 бр., през 2014 -интересно нямах жертви, през 2015 -около 5-6 бр., през 2016-около 10 бр., към момента над -15 бр. Това от около -135 , заедно с резервите. Още нещо за статистиката - резервите на 4 и 5 р. са живи. Също са живи семейства, които мислех, че няма да изкарат сдудовете. Жертви са семейства -нормални, с майки от 2015 и 2016г. , дали по 2+ магазина мед ,зазимени 0.8 и 0.9- силни и с достатъчно запас.
Сетих се за едно изследване, ще го потърся, но си мисля : няма ли някой професор да направи обстойно изследване за цялата страна. Но как някой от МЗХ да финансира нещо подобно, като в БГ няма смъртност по пчелите.
пп. Писах, че виня акара защото е общоприето, освен това трета година си правя експерименти с ОК и там ми е пропуска.
Писах за изследване, но не съм сигурен. https://www.youtube.com/watch?v=tcnAInUwPRc
https://www.youtube.com/watch?v=_U7VAfIJ-KU
Над 10 клипа са.
Здравейте!
Мисля,че за отравяне с прашец е рано да се говори.За мен на снимката ми прилича по скоро на виншен фактор,раздразнени в това студено време по голяма част от пчелите/кълбото/ са паднали на дъното.Останали са много малко и това е резултата!
А когато започнат да хранят пило с пестициди чрез прашеца,семействата вместо да се засилват,ряско започват да намаляват!Миналата година писах за този си проблем и ,че унищожавам пити с прашец след цъфтежа на рапицата,колкото е възможно!
Миналата година при мен беше така, но още през ноември бяха останали с шепа пчели и нямаше подмор, понеже са умирали извън кошера. 30 % загуби, които отдавах на моя грешка в третирането през август, но и доста други колеги от района се оплакваха от повишена зимна смъртност без видима причина.
Тогава един приятел със слънчев ник :) казваше, че тая "чума" обикаля периодично различни райони на страната през интервал от няколко години. Дано да не е прав!
Без сериозни изследвания и вдигане на шум нищо няма да се промени. Ако пък смъртността е заради пръскането за дерматит то колегите в районите подложени на пръскане трябва да бъдат компенсирани!
Добре е че споделяш, може да се избистрят нещата. Ако пръскането за дерматит е виновно на места, то не е основно, защото през 2015 го нямаше. Друго интересно е ,че аз не съм третирал както трябва за акар, но проблем има и при колеги , които третират по всички правила. Сещам се за трахеен акар, но кой да ти каже.
Приличат си двата начина на измиране, но все пак са различни. В предишния случай явно има намеса на някакъв вирус, докато тук си е пълно натравяне на семействата още от ранна пролет, че до късна есен. Семействата отслабнаха драстично и майките преустановиха да снасят много рано, което от своя страна доведе до още по - голямо заслабване на семействата. Споменах го и преди. Подхранването не даде резултат. В кошерите има голямо количество мед - до 20 кг.
Та сега му е времето да се помага, но това ще се случи само на единици - знаем схемата.
Няма по-важно от това да се помогне на хората с отровени семейства, било то заради пръскане от фермери, или от държавата!
При мен пръскане за дерматит нямаше, но вашето си беше и продължава да е бедствие. Ако в районите с пръскане смъртността е много повече отколкото в другите райони, то е ясно откъде е проблемът.
На кои хора да се помогне, ами няма такива. Тука за двама-трима, кой ще си мръдне пръста. Мислех, че повече колеги ще се включат, но -не ,е дори и това, че доставих удоволствие на някои хора пак е нещо. Колегите са си възстановили семействата, аз също ще го направя и така ...до края на света.
пп. Аз не искам помощ в пари , а някой да помисли за проблема.
Аз преди седмица намерих едно загинало семейство, беше заслабнало в късна есен и предполагах, че може и така да стане с него. Днес обаче намерих още едно. Картината и при двете е еднаква-много много малко подмор, буквално са се стопили. При есенния преглед (по записки 10-ти септември) съм ги писал тези двата, че са били с по 4 цели рамки с пило, а за покритие са си изпълвали корпус. За мен това са семейства около средата или малко под нея, имам и къде къде по-слаби, а те са си добре. От отводките за момента загуби нямам. Имам една доста одрискана и с много подмор отводка, но за сега карат. Има и още една, която забелязах че има няколко диарични петънца по горните летви на рамките, но почти няма подмор по дъното. Тези двете отводки са единствените от целия пчелин, които не си бутват питките, докато някой други вече привършват втори килограм. Като процентно съотношение на загубите ми към момента- 2бр семейства от 170бр, в това число броя всички-основните семейства и отводките.
Имам една доста одрискана и с много подмор отводка, но за сега карат.
А каквли е причината? според теб
Предполагам имаш вредвид третирането с оксалова киселина. Мисля че тя свърши много добра работа. Освен нея на два или три пъти не помня точно вече, ги напръсках върху рамките в края на лятото с био апис. Възлагам надежди на био аписа да спомогне за подобряване здравия статус на пчелите ми. Тази година го ползвах за пръв път и мисля да продължа и за напред. Преди две седмици ходих с един приятел на неговия пчелин да даде питки. Има около 30-тина семейства и по въпроса с третиранията подходи малко безотговорно тази година. Оказа се че има едно загинало семейство. Дъното му беше плътно покрито с пчели, наведох се и загребах с шепа колкото можах от подмора. Разтелихме пчелите на капака за да ги огледаме по-добре. На всяка втора-трета пчела имаше по един акар впит между тергитите. Същото направих и с моите два кошера, акари обаче не можах да видя, а доста внимателно гледах.
Причините за диария може да са две (според това, което аз знам)- нозематоза и не заразна диария. Втората може да се предизвика от продължителни застудявания, когато пчелите дълго време са лишени от очистителни облитания-както сега. Към това ако прибавим и допълнителни дразнители като шум, мишка, повишена влажност и пр. ето ти резултат. Аз лично се надявам да не е нозематоза, а тези одрисканите съм ги отписал и мисля да претапям и обгарям всичко от тях.
Основно с ленти варостат и варотом. Тази есен третирах с плаки май бяха форматин.а на някой кошера кам 5-6 опуших с ленти варостат но за сега са живи
Преди месец някъде четох американски сайт за пчелари (с гугъл преводач). И там си говореха за смъртност. И няколко човека казаха, че американската държавна лаборатория не иска да прави изследвания на отровени пчели. Явно и там не работи Наредба 15.:bigsmile: Други пък отдаваха смъртността на купените рояци и майки, в смисъл че са еднопородни...или нещо такова. В смисъл, искаха да имат повече дивоживеещи рояци, за да имат генетично разнообразие. Това схванах от американците.:yo:
НЕКА ДА КАЖА ТЕЗИ КОЙТО СА НА ПОДВИЖНО И БЛИЗО ДО НИВИТЕ НА 50 МЕТРА . Навътре в селата смъртнос няма .
Ми да кажа. Тая година съм местил 3 пъти. (миналата година 2 пъти). От 30 кошера, само 1 отводка загинала щото е гледала пило през Ноември и Декември. Нямам пръскания за дерматита. (ако е важно). Другата отводка дето внесох в склада на “0“ градуса, вероятно след 2 седмици щеше да бъде втората жертва. Ма нали съм негоден пчелар и спасявам мърши и ся тряа си зареждам пушкатата да се гърмя.sweating;
П.П. “Тая година“ да се разбира 2016г. “Миналата година“ да се разбира 2015г. Сори.
А иначе, днес след обяд ги напече малко (западната страна на ремаркето). Излизаха по 1-2 пчели, ама не се облитаха. Явно не са на зор. Звука им е нормален.
Чудно е че още не си го направил. Ама ти освен, че си слаб пчелар, май си слаб и в смятането. Хаха , хубаво пишеш 2-3 бройки, но защо не сметнеш процент.
За 2016 имаш 3 жертви / поне за толкова пишеш/ от 23 = ? %
За 2017 ...2 от 30 =? %
пп. Сметни и моите, писал съм ги по-горе. Добре, че нямаш пушка.:bigsmile:
От прочетеното и видяното мога само да съчувствам на колегите . Случващото се е много тревожно и няма застраховани.През изминалата есен разбрах от колеги , че още тогава са започнали да се топят семейсвата, и висок процент смъртност към декември .Колегата Валентин е прав, че в тези предстоящи месеци ще се засили смъртността и опразването на кошерите понеже тепърва започва отглеждането на пило и последващото го изтощение и на без това намаленото количество пчели, и създаването на благоприятни условия за развитие на патогенни. Успех на всички.
Да кажа и моита статистика от 160 кошера ЗА СЕГА сите са живи
Рано е да броим семействата.
Чудя се има ли смисъл да казвам, че пчеларя би следвало да отглежда толкова броя семейства, колкото може да обслужва. Проблема не е само в това, да им извадим меда и да се радваме на финансовата страна, а да имаме възможността и опита, да ги съхраним, тъй че да няма изненади пролетта. Не случайно се пише в дебелите кетапи, че новия пчеларски сезон започва есента.
Да-а-а-а.Пчелите и пенсионерите се броят на пролет.
Днес най-сетне си купих един стетоскоп и преслушах отводките в единия пчелин. От 56 бр. - 56 живи.
Първо пробвах с маркуча, ама неудобно в снега, защото ти заема и двете ръце и няма как да се подпреш с едната. Със докторската слушалка е доста по-удобно и по-добре се чува.
И така не прочетох мнения на подвижи пчелари . При мен от 160 кошера на подвижно останаха 40 на 2/3 пити до 15 декември . Не остана нито една млада майка . Няма купешки , няма самосмяна . В село останах 10 в момента са на 4/5 рамки с пчели . Каквото съм правил на едните това и на другите . И това ще продължава .
Винаги съм се чудел на консерватизма на пчеларите към новостите, които спестяват труд и време. Предложил съм решение преди повече от година, което е и на цена на добър стетоскоп. Интереса е нулев!!!
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2006&page=2
И за мен е рано да броя семейства . Пчелите не са се облитали над 50 дни . Ако времето не отпусне до десетина дни положението никак няма да е розово , по скоро може да стане кафяво.
Това което видях в кошерите си от началото на слънчогледа третиран с Крайцер 350 неоникотиоид е спиране на яйцеснасянето на доста майки, последваща смърт, млади майки се оплождат, наедряват и не пронасят. Трябва да се забранят неоникотиноидите. Ако пчелите са били на подвижно на две паши слънчоглед с Крайцер, дозата отрова ще е двойна , така че смъртността на майките двойна. Върху летящата пчела и пилото не забелязах вредно действие, пада доста акар от неониотиноида, като всеки пестицид внесен в кошера. Пчелите не залагат маточници за самосмяна, майката е там, пчелите усещат жлезите и, отровата е повредила яйчния и апарат, като загине майката няма личинки и настъпва край с това семейство.
Най-старата ми майка, сега Май месец ще навърши 4 години. 2016г. спря да осеменява още Август месец. На 3-ти септември имаше само запечатено пило. Сега, в момента има 5-6 междини кълбо. По-дълго ли живее тоя тамазлък, по-издръжливи ли са....незнам. Ама сега най-рано спрялата да осеменява майка, има един от най-силните кошери.
Преди време бе писал , че имаш пет майки , които отговарят на екстра качество .
Така , че не се чуди .
Този сезон местих няколко пъти-рапица, акация, кориандър, слънчоглед два пъти. За сега имам две семейства долу описал съм случая вече. Смятам, че при мен всичко е наред и зимуват нормално. Района на пчеларстване ми е Русе-Кубрат.
2016г. правих опит да я докарам до роево. До към 10-15 Юни беше на един плодник 10ДБ. без магазин. Накрая я свих на 9 пити, и не иска да рой, и тва е. После избих 1 отводка. Изкарах я на слънчогледа и даде 2 магазина мед. Не искам да я бракувам. 2015г. беше на 2 плодника ДБ10. с 12 пити пило. Тогава даде 5 магазина мед и 1 отводка. Сега 2017 се чудя дали да и дърпам пило и да направи самосмяна или да я “демарирам“ с 2 плодника и 2 магазина и да заложи горе да сменя. Не ми се иска много да я сменям. Просто тоя кошер след 10 Септември не е люпил пчели, а сега е един от най-силните. Това ми направи впечатление. И миналата зима беше подобно положението. Има някои тамазлъци по-издръжливи. По-дълго ли живеят, знам ли.
През 2016 защо не си и позволил да се развие като през 2015? По това което пишеш би трябвало май или юни месец(по вероятното за мен)е да направи самосмяна. Имало е възможност ако беше я оставил и 2016 да направи 14-15 пити с пило да заложи самосмяна през август месец.
Внимавай набора чува и вижда. http://www.capital.bg/shimg/zx620y348_2739291.jpg :bigsmile:
Тоз , да духа ......
По всеместно .
Говоря по памет преди време съм го чел мисля че беше проф. Таранов в опитна станция (държавата плаща 60-70г.) прави многогодишно изследване на продължителност на живот на пчелните майки и тяхната ефективност (мисля че и на доста голям бр, майки) белязват се и се отчитат резултати продукция и т.н. стигат до заключението че след 2г. трябва да махат но добри майки може и 3г.
Но имали ударничка на 8 години като интересното е че например на 5г. дала по малко мед а на 6 г. повече накрая семейството направило самосмяна не се е ройло за тези 8г. и е дало много повече мед от средното.
Ако имаш нещо найстина добро що зорлем трябва да го ръчкаш.Ако найстина от майка ударничка ставаше и дъшерята то всичките до сега щяхме да сме само с ударнички (това при естественото заплождане)
Гоше, не му се меси на чиляка, вероятно такъв му е тертипа на работа. :bigsmile: Има доста примери, които са изключения, но пчеларя си мисли, че е открил нова технология в отглеждането! Или пък прочел нейде, че е необходимо да се приложи някаква процедура и ... дурма му обяснявай, че не се прави така!
Нещо интересно никой не погледна проблема по на дълбоко . Аз ще ги възстановя , ти ,той , тя , ще ги възстановят, а отровената природа кой ? Аз виждам какво има по поля и паланки, ще се опитам да спася моите деца . А вие , а тези които не знаят . Или проблема на давещия е само негов .
За да си произведа отводки и майки от най-продуктивните ми семейства. Дори да е грешно, грешката си е лично за мен. Не карам никого да ме слуша или вярва. А вие тука вместо да броите на хората кошерите и майките, що не се похвалите как си правите отводки и майки от мърши (щом е грешно да се прави от най-продуктивните). Или няма с какво да се лигавите.
П.П. А това дали от най-продуктивната майка щи излезе най-продуктивна дъщеря.....пак е спор и лигавене. Може да е 50/50. Може да е 60/40. Може 45/55. А може и 20/80. Вероятно. Както не може да се гарантира, че от най-продуктивната майка ще излезе пак найпродуктивна дъщеря. Така не може да се гарантира и че от мърша ще излезе най-продуктивно семейство. Ама май имате мераци да докзвате това последното.sweating;
БАСИ, криво му е, че никой не погледнал въпроса по на дълбоко, а когато го питаш нещо с тази цел - не вижда ли ,кво ли, не отговаря.
Не е точно за тука, но нали ще ни спасява пчелите.blush;
" Проектът „Социална мрежа за земеделски производители“ на младия иноватор Христина Христова спечели първата награда на академия „Иновация в действие 2016“, организирана от „Солвей Соди“ АД. Първата награда е била връчена снощи от Франсоа Бонтан, посланик на Белгия в България, съобщават организаторите на проекта.Платформата е разработена с цел земеделците да информират пчеларите онлайн, когато предприемат третиране на медоносните култури. С неговото осъществяване се предлага решение на глобалния проблем, свързан с измирането на пчелите в следствие на използването на пестициди. Наградата, която печели Христина Христова, е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел през 2017 г."
пп. от investor.bg
Валка нямах това в предвид
че от слабо с-во се прави майка а че ако се замени супер майка няма гаранция че дъщерята ще е достойна заместничка макар и млада.
Значи аз също съм фен на роевите майки и не робувам на мнението че всяка майка се сменя всяка година. Идеята ми бе че ако една майка е добра и прави силна семейство (имам случай като твоя когато неще да се рой) аз си го обяснявам че не че нямат тази генетична заложеност а ми че инстинкта за събиране на мед е по ярко изразен и подтиска този за размножаване. (разбира се че от такова семейство се взима материал за майка а не от слабото) просто като не се рой може да се вземат яйца (било чрез пренасяне - лично аз не мога малко съм недоскив и не ми е много точна ръката) но може чрез метода на Милер например а може и просто с заложена пита да се вземе и да се прехвърли на добро осиротяло пчелно семейство по време на паша допълнително заредено с яко млади пчели от други кошери да произведе маточници и после вече да се разпределят по предназначение.
П.П.Предишният пост не го бях писал да ти се подигравам а че съм на мнение (дали правилно или не ) че добра майка се гледа докато е добра а не спрямо възрастта и почти при всички животни има достигане на един максимум на възможностите който определено не е в самото начало.Повече няма да правя коментари по твой. Извинявам се.
Колега Атанасов аз разхождам 5 ремаркета . Едно оставих там където ходя на акация и липа, не е много 2-3 хиляди декара има и река . Това което оставих беше с 36 кошера 26 млади майки и 500 д к слънчоглед , а другите кошери на 9 километра- на 3 хиляди декара ,на нещо което вече не следи слънцето . За акара 5 пъти третирах с перицин , тимол ,окс-к , кас , мас , гас и накрая май с мухозол . Много ще е дълго да обеснявам 3 месеца мъки . И намиране на млади майки умрели на прелетната дъска . Има охрана в полето пиле неможе да премине .
Със сигурност не е сам , но защо не си води компанията във всички пчелини и то разделени само на десетки метри разстояние ? Че има болести то е ясно , но явно имунитета на близки пчелини е различен и как се получава това?
На следващата година развъждаме оцелелите заедно с имунитета им и продължаваме.
Миналата зима при мен 30% заминаха. Удвоих останалите, с майки произведени от най-силните и засега - 0%(не броя една отводка загинала от глад с много пчели).
Ако бях взел майки от друг район, дали щяха да оцелеят?
От разговори с разбирам , че някои третират с по агресивни препарати , а други не , но въпреки това резултатите са противоречиви. Относно 10 т. захар предполагам е било образно казано или пък кошерите са доста , но дали захарта е проблем , защото и с нея и без ги претоварваме от работа. Това с майките е описано в книгите , но не знам дали решава въпроса веднага . Че при теб се е получило те поздравявам. С основи ли създаде новите семейства или с изградени пити ?
Проверката извършена. Армията за сега е на лице. Нуждаещите получиха храна, а останалите ми донесоха само радост.
Здравейте, колеги.За жалост и аз ще се включа в тази тема със 50% смъртност за сега. от 4бр 2 ми умряха.Единия беша като на снимките нямаше и 1 шепа пчели,без майката. И може би към 12-14кг мед. А втория отгледал пило ама никой не им е казал че трябва да имат мед в обсега на кълбото. Не съм преглеждал питите но и там има мед събота ще споделя колко е.3-та година пчеларствам и до сега нямах загуби.Тази година незнам какво се случи.Лека вечер ви желая и дано да няма повече смъртни случай.
Колега , нещо не разбирам - Кой , на кого да каже за мед в обсега на кълбото ?
Самият Ти , си направил грешка при подреждането на семейството .
да знам и не отричам догодина няма да е така
Здравейте рядко пиша ,тук повече чета ,за моята пчеларска практика не мисля че може да давам съвети.Та по темата от 49 зазимени днес открих първата си жертва.Зазимен на 8 рамки в кошера няма нито една пчела ни жива ни мъртва.На 8те рамки има мед но има 3 излюпени маточника който октомври ги нямаше.Това ли е причината според вас
С риск да понеса упреци ще кажа амитраз
По- важното е, че си честен!
Вчера прегледах семействата.Едно е дало фира.Пчелите са пръснати по цялото дъно.Поради липса на майка ли не са загинали на едно място или предположението е погрешно?
Нали се разбрахме да пишем процент. hi; Така : едно семейство от няколко хиляди си е нищо.:bigsmile:
При мен %-та на загиналите досега е 4,444%.
На едни двойки, а на други направо може да им иска да си върнат дипломите обратно!:bigsmile:....освен за правопис, според мен е наложително и тема за математика да се отвори!
С пушалката става бързо. За мен това е много важен аргумент. Ако стигна до продукция от мед, тогава ще му мисля.
В някакъв сайт четох, че киселините вредят на имунитета на пчелите. Не знам дали е доказано или ще стане поредния “мит“. Още повече, че тук в сайта а и в сръбски клипчета се дава да се третират само 1 път. И аз към това се придържам, едно третиране.:yo:
Новата мода при руснаците(не на всякъде) е; след есенното третиране с киселини подменят майката....
Точно това искам да избегна. С пушалката минавам пчелин от 60 кошера за 10 минути, без да се изпотя дори. Бъдещето е в обслужването на кошерите "на бегом". Другото е хоби. Всякакви съвременни технологии скоро ще бъдат приложени в бранша с цел намаляване на себестойността на продукцията в името на оцеляването на бизнеса. Това също не важи за хоби пчеларството.