Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 781

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Снимката е примерна. Нещата в повечето случаи при мен са -една шепа пчели , загинали при първия замръз. На дъното почти няма подмор.
    Миналата година при мен беше така, но още през ноември бяха останали с шепа пчели и нямаше подмор, понеже са умирали извън кошера. 30 % загуби, които отдавах на моя грешка в третирането през август, но и доста други колеги от района се оплакваха от повишена зимна смъртност без видима причина.

Тогава един приятел със слънчев ник казваше, че тая "чума" обикаля периодично различни райони на страната през интервал от няколко години. Дано да не е прав!

Без сериозни изследвания и вдигане на шум нищо няма да се промени. Ако пък смъртността е заради пръскането за дерматит то колегите в районите подложени на пръскане трябва да бъдат компенсирани!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Миналата година при мен беше така, но още през ноември бяха останали с шепа пчели и нямаше подмор, понеже са умирали извън кошера. 30 % загуби, които отдавах на моя грешка в третирането през август, но и доста други колеги от района се оплакваха от повишена зимна смъртност без видима причина.

Тогава един приятел със слънчев ник казваше, че тая "чума" обикаля периодично различни райони на страната през интервал от няколко години. Дано да не е прав!

Без сериозни изследвания и вдигане на шум нищо няма да се промени. Ако пък смъртността е заради пръскането за дерматит то колегите в районите подложени на пръскане трябва да бъдат компенсирани!
    Добре е че споделяш, може да се избистрят нещата. Ако пръскането за дерматит е виновно на места, то не е основно, защото през 2015 го нямаше. Друго интересно е ,че аз не съм третирал както трябва за акар, но проблем има и при колеги , които третират по всички правила. Сещам се за трахеен акар, но кой да ти каже.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата

Приличат си двата начина на измиране, но все пак са различни. В предишния случай явно има намеса на някакъв вирус, докато тук си е пълно натравяне на семействата още от ранна пролет, че до късна есен. Семействата отслабнаха драстично и майките преустановиха да снасят много рано, което от своя страна доведе до още по - голямо заслабване на семействата. Споменах го и преди. Подхранването не даде резултат. В кошерите има голямо количество мед - до 20 кг.
    Та сега му е времето да се помага, но това ще се случи само на единици - знаем схемата.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Няма по-важно от това да се помогне на хората с отровени семейства, било то заради пръскане от фермери, или от държавата!
    При мен пръскане за дерматит нямаше, но вашето си беше и продължава да е бедствие. Ако в районите с пръскане смъртността е много повече отколкото в другите райони, то е ясно откъде е проблемът.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Няма по-важно от това да се помогне на хората с отровени семейства, било то заради пръскане от фермери, или от държавата!
    При мен пръскане за дерматит нямаше, но вашето си беше и продължава да е бедствие. Ако в районите с пръскане смъртността е много повече отколкото в другите райони, то е ясно откъде е проблемът.
    На кои хора да се помогне, ами няма такива. Тука за двама-трима, кой ще си мръдне пръста. Мислех, че повече колеги ще се включат, но -не ,е дори и това, че доставих удоволствие на някои хора пак е нещо. Колегите са си възстановили семействата, аз също ще го направя и така ...до края на света.

пп. Аз не искам помощ в пари , а някой да помисли за проблема.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    На кои хора да се помогне, ами няма такива. Тука за двама-трима, кой ще си мръдне пръста. Мислех, че повече колеги ще се включат, но -не ,е дори и това, че доставих удоволствие на някои хора пак е нещо. Колегите са си възстановили семействата, аз също ще го направя и така ...до края на света.

пп. Аз не искам помощ в пари , а някой да помисли за проблема.

Ако има някой,който се храни от чуждото нещастие,то този някой не заслужава по-добра участ!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Ако има някой,който се храни от чуждото нещастие,то този някой не заслужава по-добра участ!
    Да си припомним смъртноста през 2014 в Странджа, какво ли не се изписа за пчеларите там от някой личности в форума, но Господ има странно чувство за хумор.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Да си припомним смъртноста през 2014 в Странджа, какво ли не се изписа за пчеларите там от някой личности в форума, но Господ има странно чувство за хумор.
    Това не е божия намеса. Това е човешка глупост за която и Господ ще се намеси, а може би вече и да го е направил. Ха дано.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Преди месец някъде четох американски сайт за пчелари (с гугъл преводач). И там си говореха за смъртност. И няколко човека казаха, че американската държавна лаборатория не иска да прави изследвания на отровени пчели. Явно и там не работи Наредба 15. Други пък отдаваха смъртността на купените рояци и майки, в смисъл че са еднопородни...или нещо такова. В смисъл, искаха да имат повече дивоживеещи рояци, за да имат генетично разнообразие. Това схванах от американците.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Аз преди седмица намерих едно загинало семейство, беше заслабнало в късна есен и предполагах, че може и така да стане с него. Днес обаче намерих още едно. Картината и при двете е еднаква-много много малко подмор, буквално са се стопили. При есенния преглед (по записки 10-ти септември) съм ги писал тези двата, че са били с по 4 цели рамки с пило, а за покритие са си изпълвали корпус. За мен това са семейства около средата или малко под нея, имам и къде къде по-слаби, а те са си добре. От отводките за момента загуби нямам. Имам една доста одрискана и с много подмор отводка, но за сега карат. Има и още една, която забелязах че има няколко диарични петънца по горните летви на рамките, но почти няма подмор по дъното. Тези двете отводки са единствените от целия пчелин, които не си бутват питките, докато някой други вече привършват втори килограм. Като процентно съотношение на загубите ми към момента- 2бр семейства от 170бр, в това число броя всички-основните семейства и отводките.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •