Първоначално публикувано от
Гогол
Земляк,бях останал с впечатлението че си силно на ''ти '' с тази материя. Най –точно пише Матеев по–горе и е точно за теб .Само не трябва да слагаш пита/изградена/ в голия рой.Слагаш само основи ,Ако кошера ти е 10–ак който ще разформироваш на отводки ,слагаш максимум 5 основи /дори понякога идват много/ в новия кошер,който ще поеме старите ,летящи пчели и старата майка .Но без изградена пита/различното от Матеев ,може би защото работи с друга система ,а аз съм с ДБ /. Затова се нарича налитане на гол рой–голи пити/основи/,стара майка , дърти пчели които се преобразяват и за 10 –12часа ставатмлади ,дейни отделящи голямо количество восък, градят основите не по 1 ,а всички наведнъж .Колкото е изградена първата ,толкова е и последната .А със маточниците направи толкова отводки ,колкото ги имаш в наличност/увеличаваш бройката/Ако вземаш пити от други кошери за отводките за да използваш маточниците–осиротяваш и след 2–3 часа даваш маточника ако няма незапечатано пило .Има ли –изчакваш .Това го практикувам от много,много години и работи безотказно.Увеличаваш бройките изграждат ти основите/голия рой/,увеличаваш добива на восък.
п.с. Докато не изградят основите ,не слагай нова основа Ако 5 са малко слагаш още една –зависи от летящите пчели .