Ако питаш, защо тогава поливам след август, отговора е, че имам новозасадени/ноември мин.год/.А тези, които не ги поляха, сега отново засаждат.
Преглед за печат
Хубаво виждате пъпките още през лятото,а знаете ли на коя колко цвят,реси... ще има.
Например.
Знаете ли колко цвят ще има лозата, акацията,липа и др,догодина на пролет?????
Не питам за ябълки,череши,круши,праско и....лешници..
И аз не знам,колко цвят ще има акацията,но знам,че цветниците се програмират от предната есен,в зависимост от влагата....
А чистиш ли росните коренчета?
Не познавам твоя район.
Забивам арматура на 40-50см., Вадя я и на нейно място слагам лозова пръчка/калем/без корен. Сипвам вода за да се натрупа пръст/кал около нея.
Това го правя през м. април-май.
Повече не поливам.
И съм доволен - асмата ми се отрупва с грозде =>вино=>ракия!
Лозите се възпитават от малки. Ако не ги поливаш, пускат корени на дълбоко и си намират вода/влага.
Ако ги поливаш, пускат корени на плитко и ако имат дълбоки корени от преди, последните изгниват, остават плитките и си принуден да поливаш постоянно.
И понеже ставаше въпрос а "охранване на пъпки":
Пролетта съм разрязвал набъбнала зимна пъпка от лоза. Ясно се виждат заложени реси.
Кога са заложени ресите?
-Август - така пише по книгите. По книгите пише, че есента пчелните семейства трябва да се обвиват в парцали, като бебета и някои хора все още го правят.
-Пролетта - защо не? На леторасти със завързало грозде чупя върха. Пускат нов връх и на новия връх пак реси.
Кога са заложени последните реси?
В литературата вече плахо се споменава, че плодни пъпки се залагат и през лятото
80 лозички Мускат отонел...Прикачен файл 11740Прикачен файл 11741
Утре ще ги " зачуля" с по половин количка конска тор и ще чакам пролетта.
Аз съм в котловина и климата е гаден. Лятото много горещо, зимата много студено( понякога). То, напоследък няма зима, ама знам ли тая, каква ще е. Ако хване някоя суха студ( стигало се е до -35), предпочитам да са завити с тор.
Р.Р. Каква формировка ползваш?
Здравейте.Как са вината? От две седмици съм в БГ но.
Асан болна и съм на лимоната.
Много са се променили нещата.Особено в болниците и магазините.Един познат ми каза че не се отделял от Кауфланда.Какво му харесва на този Кауфланд?Лютеница от тикви.
Пиша от телефона.
Много го търсят този сорт Молдова.Толкова ли е добра?
Здравейте.Насадих 50 и няколко десертни .15 Велика и 15 Молдова. 2 Кардинал, 3 Мискет, 3 Болгар , 3 Италия и разни други препоръчани.
+ 2 Шардоне и 2 Каберне. Закопах и пръчки от това на снимките .Прикачен файл 11769
За десертните е задължително да зреят по различно време,но винените сортове е почти задължително да зреят по едно време,иначе....мъка.Я едното ще презрее,я другото ще киселее или трябва два пъти да се бере и два пъти да се прави вино-ракия.При едновремена беритба,винаги се налага да се добавя повечко захар....
Нали това е целта .Домашно произведено и по здравословно.Цитат:
Първоначално публикувано от Angel Yosifov
Не можах да разбера какво искаш да ми кажеш .
Единственото грозде което ми допада в кралството е султанка.В дървени касетки по 4 килограма.
Следващата седмица когато се прибера ще снимам и ще кача снимка.
Това което съм насял е най вече за внучето.
Ще го кажа така,дано ме разбереш.
Ако искаш внучето да консумира тоз прекрасен плод поне три месеца е необходимо да засееш различни сортове,които да зреят по различно време.Демек,като започне да зрее в края на юли да има зреещо грозде и в края на октомври.Дори и за продан да е,ще имаш клиентела за три месеца,а не за 20 дена...
Успех!
Да разбрах те но аз съм от тези хора които предпочитат гроздето да е качествено а не количествено.Снимките на големи гроздове не ми хващат окото.В лондонските кауфланди продават грозде от цял свят на цена 1.20 пари за 400 гр. Или две бройки за две пари.
Дали ще останат или ще бъдат заменени тези сортове ще покаже времето. Всеки лозар знае че няма как да се съчетаят качество и количество в едно.
Да да не съм те разбрал.
Здравейте.Какво вино би се получило от сортове Каберне . Шардоне и Памид ? При равни количества.
Българо-френски букет.
Прикачен файл 11773Прикачен файл 11774
Това ми предложиха в магазина . Като десертни видове.
Здравейте . Избистри ли се виното ?
Здравейте. Питам защото преди повече от 30 години един роднина имаше едно много старо наследствено лозенце около 1.5 дка. Което беше почети от Памид. Имаше една каца която по негови думи беше 1 000 л.Стоеше под навеса . Когато правеше виното слагаше и половин канта мед .Някаква отпадна с пчели в нея . Беше много пивко но след това много болеше главата .
За Шардоне съм чувал че по принцип се ползва като пълнеж . От опит знам че при него лоша година няма. И доста вдига захарноста , Което ще рече че минава към тежките вина. Също така имам опит и от Каберне сувиньон което ако се полива както нашето което брше на асма се отплащаше . Също тежко вино .За памида старите хора казваха че било тънко вино.
Да попитам старите лозари дали им е познат този стар сорт ? Тъмно почети черно с яйцевидна форма и с много дебела люспа . Дашно както казваше баба ми . Наричаше го гарваново око .
П.П.- Ще съм благодарен ако някой има от посочените на листчетат сортове да сподели що за сортове са ? Благодаря предварително.
Въпрос на тренировка-говоря за черния дроб и не се шегувам.
До преди 20г,като изпия 200-300млл твърд алкохол ииииии,три дни давам заето...
Горе-долу преди 20г започнах всяка вечер да си сипвам по 50млл ракия ииииииии те така...
п.п.За яйцевидната форма на гроздето ми се струва,че е "МОЛДОВА"
Ами.........,Наздраве на празнуващите!drinks;
Нека да сме живи и драви и да ни са остри ножиците..:bigsmile:
Хайде Колеги!Яхнахте ли стълбите?И да незабравите да дезинфекцирате ли ножиците....Спорен ден!
Полека-лека, стават нещата. На есен конструкцията и ще стягаме бурутата...:bigsmile:Прикачен файл 12187
Някой познава ли сортовете по снимка ?
Прикачен файл 12190
Хайде, да прелива през праговете!
Прикачен файл 12341