Само дето вождовете имат инфо какво и как ще се случва напред в годините. Е то не само в пчеларството е така, навсякъде в Бг е така.
Преглед за печат
:bigsmile: Много лесно. Нали съм на ремарке, пала трактора и газ къде балканя. Обирам Био акацията и се връщам тука да ударя и слънчогледа (дето не го искат и на 4 кинта). Само незнам дали ще ми подпишат кирията за Био.:bigsmile:
П.П. Май пак ще ме трият и накажат.blush; То верно, това подвижното дали го броят за Био? Значи, хващам акацията в гората Х. И местя на липа в гората У.
По вероятно да се фане за Й, след гората Х и гората У.....
Може,но само мед ако се вади.:bigsmile:
То собствена кауза се защитава лесно. Ма по- трудно е да подкрепиш чуждата. Сиреч тия дето не сме био да подкрепим онези, които са. Спомням си кога скачахме по площадите и викахме. След време се оказа, че сите сме червени отново. Демек всички ще се окажеме био. Май???
Тук не си прав.Винаги сме се защитавали и сме си помагали когато става дума за ПЧЕЛИ.Аз имам много БИО пчелари приятели и се чуваме постоянно по телефона.
Но когато става за пари които се раздават на принципа,,Дай да ти дадем,,няма как да си трая.Бай Радостин/пинтията/казваша:Един път дадеш ли Дака цял живот ще даваш.Спреш ли да даваш по добре не се занимай с тоя занаят.
Като знам що народ се сбира по тия протестните мероприятия, и ми е пределно ясно как се подкрепяте приятелски Дака. А пари взима този, който дава. Сиреч не му се свиди. Халал да им са щото са успели да вземат. Дет са вика био ареали дал Господ! Щом като от био меда зависел и конвенцоналния, аз съм готов покрай другите ми пчелини да регистрирам и два, три Био пчелина. В солидарност към сектора.
Може и да може! Ще съм ти много благодарен ако споделиш технология на отглеждане на БИО РАПИЦА И БИО СЛЪНЧОГЛЕД, най-вече часта за растителна защита от плевели, болести и неприятели, че ми звучи много странно, пък в момента уча агрономство и ме е страх да не взема да се изложа пред професора като му спомена за БИО ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВО. То иначе в България всичко е възможно и няма да се учудя ако някой наистина се опитва да произвежда таквоз чудо.
Дори да приемем че наистина се отглежда някъде БИО ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВО много ще ми е интересно как ще ограничиш пчелите да ходят само на БИО-то!
Друг е въпроса ако поста ти е саркастична ирония. Ако е така извинявам се.
Явно има, извинявам се! Дано се увеличават площите че засега само само 4447 дка рапица и 3450 дка слънчоглед. Дай боже след 10 години във всяко селско землище да има по толкова.
Здравейте,
Споделяме с вас случай от днес, изводите нека всеки си направи сам.
Пчелар, сертифициран в Лакон, е заявил за продажба 6000 кг. биологичен мед. Вчера колегите са се свързали с него, за да уговорят ден за взимане на проба. Междувременно, медът е пробван от друга изкупуваща фирма на цена 6.30 лв / кг. и тъй като нашата цена е 7.50 лв / кг., пчеларят е поискал време, за да реши как да действа. Днес се е обадил на колегите и е попитал дали ние също правим като другата фирма. На въпрос какво има предвид, отговорът е следният: Моят сертификат е за 12 000 кг мед, а имам за продажба 6000 кг. С другата фирма уговорката е да направим договор за цялото количество от сертификационното писмо - 12 000 кг, като за останалите 6000 кг над произведените за мен остават по 1.50 лв. / кг. Отговорили са му, че това е невъзможно и той е казал, че в такъв случай иска да бъде коректен с другата фирма и да си спазят уговорката.
В първия случай - получава 7200 лв. повече за реално произведената продукция, а във втория - 9000 лв. повече за надутите добиви в сертификата.
Толкова от нас по темата.
Поздрави
Ъпсурт! Няма такова нещо. :bigsmile: Много са изобретателни българите, ама как не се намери един да ни ползва акъла, за да се направи нещо добро за всички ни и за тая клета България.
Кое е абсурда?:bigsmile:Че има такава схема или че фирмите чак сега разбраха за това?:bigsmile:,,Сиромах човек жив гявол,,
Поздравления, че все пак някой хвърля светлина.
Според мен такива практики ощетяват най-вече почтените био производители като това рефлектира върху цената, която биха могли да получат за продукцията си. Впрочем това е видно и от цените, които дават две различни фирми.
ъПсурда си е все същия - навъдиха се повече "пчелари" от пчелите.
Това не стига, та за компенсация повече от 70% са и отявлени величия в бранша, че и философи.
Други 20% са все още живи "едно-времешни" философи и величия.
И сега какво? С 10% адекватни хора, ще развиваме сектора???
Грънци...
Не става само с ядене.
Трябва и друго...
По темата: Ще направя известен снимков материал на БИО производители в моя район, и ще оставя на вас да решите - Е ли е БИО-то, или напреки?
Отговора аз го зная, искам да видя реакцията на БИОлогистичните тук!
Поздрави и за двата лагера!
Нима си мислиш, че занимаването с пчели е нещо много сложно. Или пък е геройство и трябва да бъдеш награден.hi;
Ще чакаме снимките.
Здравейте,
Целта ни не е да окаляме някой конкретно, а да дадем пример за практиките, които се ширят в био сегмента. В цялата ситуация пчеларите са по-скоро просто бушони, защото по-голямата част от парите в тази схема остават у преработвателя и той е този, които подсказва какво да се направи. Това не е измислено от пчелар - той едва ли би си сложил сам главата в торбата за едни 2000 лв. разлика да извърши няколко закононарушения и да рискува от една страна проверки по отношение на биологичната сертификация и от друга - за извършване на фиктивна сделка.
Поздрави
Точно това е една от причините да не вървят работите в България .
Винаги се говори с недомлъвки и заобикалки .
Трябва да се казва - точ в точ !
То няма вие да го окаляте - той сам се е окалял ...
Тогава за какво се трепим? Слагаме си розовите очила и започваме - антибиотици, инверт, амитраз........боклуци от всякакво естество/не, че и сега ги няма/ и вие естествено изкупувате. Нали и вие сте с розови очила? Няма да обръщате внимание. Няма да окаляме някой, че ви предлага тези боклуци я. Важно е да дадем пример за практиките, които се ширят.
Отговора не е насочен към вас лично, а защо главата трябва да ни е все в пясъка?
Те абсурдите са талкова много, не стигат пръстите, само един от многото - 12 ка от сертификационното писамце, предполагам е наблизо биорапицата, биослънчогледа, биобостана и .......Другите абсурди няма смисъл.
То излиза,че ако си мошенник в България не е престъпление.А преди време говорихте за черен списък.То е ясно,че на нас няма да ни кажете име,но на някои други органи не трябва ли да информирате за тая схема.Или гарван гарваново око не вади.Казвате 2000 лв няма да си сложи никой главата в торбата.Аз ако зная че това е без наказано бих ги взел на момента.2к лв от тук,2 от деминимис,1к лв от дребния стопанин,3к лв от 141 мярка,1к от лекарствата НПП, изваждам 1к лв осиговки и то какво стана.8к лв чисто без да продавам и мед.Е за какво да работя в БГ за 600лв като мога без да работя да изкарвам същите пари.
За колегите:
Ако съм забравил някой друг лев ме допълнете да видим до колко чисто може да се изкарва от пчели без да се работи.
Главния виновник за проблемите при биопчеларите са сертифициращите фирми.Дадоха сертификат на пчелари които са в полетата с рапица и слънчоглед и сега не искат да и купуват меда...Ама те тогава гледаха да си прибират таксите.....И питам аз къде е контролиращият орган на тия фирми да ги провери как са ги давали тея сертификати...Над 90 %от биопчеларите не са био дефакто защото районите са и с активно земеделие.....
И аз така смятам. Като вземат пари за нещо - да отговарят после. При мен, ако дойдат и кажат, че отговарям и съм съгласен да им дам едни пари, после аз какво съм виновен, че те не са преценили правилно. Аз може да съм неграмотен и пак да съм пчелар, те обаче са длъжни да са грамотни заради работата, с която са се захванали.
При положение че освен резенето което видях в сертификата другите култури са едногодишни. И за да си допустим за подпомагане по СЕПП един от критериите е да се поддържа земята в добро екологично състояние. Един от факторите е именно сеитбообръщението. Не знам как ще им дадат сертификат че са биологични за тези едногодишни култури.
Я да дам малко хляб на "хейта" и да поразбутам "българския казан"...
Колеги, от няколко места все по-убедително се чува, че трудни времена се задават. За да не дадат субсидии ще си вадят панделки от зад..ците при "методологични" проверки...
Много хора могат да карат автомобил,но които имат документ - те имат това право.За думата ЛИЦЕНЗ сте чували,нали?
Пак тръгваме в една посоооока..... А за бай мангал и свидетелството му за управление на МПС знаЙш ли?
Аз съм се бъхтал да ходя на даскало, да имам 8 клас, пък той - тарикат, дал едни пари и те ти кетап. В крайна сметка "книжката" кола не кара, но сертификата мед продава. Хайде стига толкова. Наздраве!
Лиценз!? Ще напиша за нещо за себе си, писма ми да ям сирене и кашкавал с палмово масло! Намерих производител на тези продукти който няма ЛИЦЕНЗ,но вкуса му страхотен! Всички на пазара производители с лиценз, продаващи по магазините ги слага в малкия си джоб!
Не съм против лиценза, а за определини норми- критери, за пчелния мед: От толкова до толкова БИО, с други критери конвеционален!
ДА по този начин много хора и организци ще останат без работа!
ще се разпадне цялата био спекула - именно в това е проблема на лиценза, че не може да се основе на действителна и измерима разлика м/у двата вида мед в лабораторна среда, поради което по принуда се издава на база съвсем други критерии т.е. извън качеството и съдържанието на пчелния мед, което меко казано си е чиста проба измама ..... НО! лицензирана измама, както казват спецовете "всичко е в рамките на закона". (;
А от друга страна умът ми не побира как има толкова лекомислени хора, които да се хващат на въдицата, че като си купуват продукт с етикет био, си купуват живата вода, за която сме чели в детските приказки - та докато ги има тези клиенти, измамата няма да отшуми ....... тези хора просто си искат да бъдат излъгани и то срещу солидно заплащане от тяхна страна.
Много точно казано!
Всичкото "еко" и "био" се крепи на едни хартийки. Както и много други неща на консуматорското ни общество. Та нима целия балон ВЕИ не е същото? Или идеята, че морето от информация, което ни залива от всички медии е "святата истина"?
Един порочен кръг около идеята че "повече" означава "по-добре"!
Чета ви коментарите и неразбирам защо сте така негативно настроени към всичко дето е био?Нима имате доверие на лелката на пазара дето ви убеждава,че неиния мед е най-чист и т.н.?Та нали за този мед няма никакви анализи?В града ни има мед за 5лв.,бил ама много хубав и има и клиенти за него.Колеги,за всяка стока си има и купувачи,моля ви да престанете да плюете по биото,че в очите на тия които си купуват биопродукти вие изглеждате измамници,а не биопроизводителите.Те тия купувачи на лелки,чичковци и тем подобни в “белите”държави невярват,а биото там върви.Конвенционалния ( сега така почнаха да го наричат) мед от миналата година още не са го продали някои наши фирми,но търсят сертифициран таз годишен.Нещо да ви говори това?,или ще се борите срещу системата?.Аз мисля,че ще загубим,ако не си сменим “чипа”.Пиша това на тия дето са професионални пчелари.Любителите не ги интересува много много цената и добива,те гледат пчели за кеф.
Без лоши чувства, просто качеството на биото и на конвенционалния мед не се различава, или разликите са минимални. Ако се дадат в една лаборатория няколко проби с различен мед, без да се уточнява кой е със сертификат и кой не е, от там няма да могат да определят кой е биото. За това голяма вина имат сертифициращите фирми които раздаваха сертификати на куцо и сакато. Това че пчелите се отглеждат по биологичен начин, не прави и продукцията биологична, защото се отглеждат на същото място където и останалите. Ако се даваха сертификати само на отдалечени от всякаква обработваема земя пчелни стопанства, щях да си променя мнението.
Забрави по колко самолета на ден прелитат над един БИО пчелин.:bigsmile:
Защото са хитри накратко.
Веднага обяснявам, давайки ти пример при това със самия теб. Сложи си сега ръка на сърцето и честно сподели, колко пъти в годината си пазаруваш био пилешко, био свинско, био телешко, био плодове, био зеленчуци и изобщо продукти от щанда био, където цените са завишени минимум двойно и горна граница на практика нямат?
И ако не пазаруваш био продукти, то - "защо си така негативно настроен към всичко дето е био", също и "я гледай как в белите държави хората млатят само био", и още "нима не вярваш на лелката в магазина за истински чистото био еко ала- бала пиленце с цена стартираща от 30-40лв. за бройка".
Та нали - проявявам разбиране към така позитивното ти настроение, когато си продаваш меда т.е. био меда на значително по- висока цена, но това отношение е крайно едностранчиво щом не присъства в теб, когато влезеш в био магазина. (ако въобще)
За разлика от повечето колеги аз съм напълно против цялата тази био далавера - такава пазарна (и производствена) ниша въобще не е редно да съществува, защото от- до си е чиста спекула. Да вземем пчелния мед и както уточни ivootur пчеларите, чиито пчелини са далеч от всякаква обработваема земя т.е. производителите, които действително отговарят на критериите за био - в случая изключваме абсурдите, които виждам с очите си, та съм бил пряк свидетел как се продава/ изкупува рапицов мед за био такъв. Аз пак ще съм против сертификата "био", защото си има вече установени в пазарната и производствена практика, много по- справедливи и ТОЧНИ правила за качествата и стойността на техния (а и на всеки друг) пчелен мед - това е мед с определено съдържание и качества, които са проверими и този мед е по- рядко срещан, заради разбираемо по- слабия добив. Съответно не представлява кой знае каква трудност да бъде диференциран от по- масовия пчелен мед и оценен по- високо, и не м/у другото - дори за крайния клиент разликата ще е съвсем осезаема, тъй като просто вкусовите качества на добития в горски райони мед са по- различни.
Така, че цената - както изкупната, така и към крайния клиент - може да се определя според вида мед, а това са вече установими в лабораторна среда показатели. Съответно имаме цена според вида мед - слънчоглед, рапица, липа, акация, кориандър, аморфа, магарешки бодил, мана и т.н. А не както е сега - издали някаква хартийка, на която пише био и давай: де що има все е био, пък на практика какво му е биото, е въпрос, който се замита под килима, само и само да не прекъснем сладката далавера, и откровения обир на клиента, защото тук маржа е убийствен.
п.п. и впрочем не позна - по складовете се задържа био мед, щото все сме големи хитреци, та станахме най- големия износител на био мед в Европа. Ма пустата му адрешковщина нема излекуване и това е - агитките по стадионите вместо българи- юнаци, ще е много по- правдиво да врякат българи- тИрикати или българи- хитреци, става и българи- андрешковци. И те ти държава за чудо и приказ - първенец на Европа из всякакви негативни класации ..... ма па сме 'итри налЕ. (;
Закона позволява да имаш пчели в населени места.Как мислите,дали всички комшии се чустват в безопастност?Дали на всички им е комфортно с близоста с пчелите?Дали на тия дето пчеларстват по гори и чукари им е много кеф ,че нямат ни ток ни вода,ни защита от вандали,крадци,животни?Как меда на комшията,които е много хубав(10-15тенекета)даму направят в чужбина анализ струващ900евро и да му го вземат за био?Тук един го наказаха щото ни изкара глупаци.Как да отделят биото от другия мед или другия хубав мед от инверта?За сега тази е ситуацията и “хитретците” се възползват.Съжалявам обаче за колеги които имат желание да се развиват,но нямат възможност.Бих помогнал на желаещи колеги да направят биопчелин,но от сега предупреждавам-много препятствия има и много бягане по институции.Не е като да пишеш ”щури” работи или да се шегуваш.
Ти в момента знаеш ли какъв мед купуват Апитрейд?Да не мислиш,че биомедарите ще почнат да пишат ,че са им взели меда?Нали всички ще пропишат веднага?Ама ти нас българите ли имаш в предвид за меда?Ние не сме и дупка в кавала на Европа,а аз мисля там да продавам.А непазарувам био,щото не съм толкова богат колкото тях.Ако съм европеец(не българин в Европа) с доста пари щях да ям биопродукти.Моя мед като го вземат в Германия му правят анализ(навярно с твоя или някой друг)и ако е добър тогава германеца купува.Сега интерестното-появявате се вие дето неядете нищо био и почвате да ревете,че това не е биопродукция.???Защо ли?Разгледах ти профила-не ми стана ясно ти с пчеларство ли се занимаваш или така за кеф?Що не си писал колко са ти кошерите,де са и т.н.?Излиза ,че отговарям на фантом ,ама с мнение.Питам това защото ако ходиш неиде на работа а гледаш и пчели ,Европа така ще направи,че ще си останеш с работата само.Нищо лично към теб,но така се очертават нещата.Примери колкото щеш.Един въпрос-що ли тая година маржа е2.50,а не 2лв.,както миналата година?Сигурно фирмите си правят дъмпинг?Или се презапасяват с биомед,щото знаят,че догодина ще го ядат?
Всички казваме,че няма голяма разлика в меда м/у нашия и Био меда.Тогава защо е толкова голяма разликата в цената на изкупуването?
п.п.Такъв е живота докато има балъци ще има и тарикати.:bigsmile:
Кои сте вие “всички”?Ти с чужденци дето са с пари имаш ли контакти?Не с такива дето ходят по битаци?
От де такива контакти.:bigsmile:Те по къра ги няма такива с пари,а остава и чужденци.:bigsmile:Повечето мои контакти са с извесни пияници или слаби на акъл.:bigsmile:То в България ако кажеш нещо което е истина и може да развали някоя схема те изкарват или пияница или слаб на акъль.:bigsmile:
Не ми се коментира състоятелността на всички точки, които засегна, но само едно да отбележа - допълнителното бягане по институции, в което се въвличат кандидат био- пчеларите, не е никакво оправдание за по- висока цена на меда, нито за съществуването въобще на тази био измама.
Няма лошо, а дори и чест ти прави готовността да съдействаш на желаещите да се сертифицират, като био производители, но моля те - все пак се намираме и пишем в пчеларски форум, та се получава малко тип краставици м/у краставичари да си продаваме. Био меда е измама и пчеларите най- добре го знаем това - ти не си изключение. Никой или хайде поне аз, не съм тръгнал срещу теб, нито имам намерение да те злепоставям - не заради друго, а най- малкото, защото наистина по напълно честен И почтен начин, като пчелар в България почти няма възможност да се развива (или по- точно казано, оцелява) човек, просто в такива обстоятелства и условия се намираме, че такава представа граничи с чиста утопия ... което е жалко, уви. Но това, което умолявам всички био производители учатващи в този форум, е да бъдат по- скромни и умерени в претенциите си, и изказванията по темата, защото перифразирайки тука не ядем меда с пчелите - произвеждайте био мед, вземайте по- висока цена, развивайте се, не съм ви душманин, ала не ми влизайте в обяснителен режим на врели некипели и да се опитвате да ме кръщавате за неща, които са ни ясни на всички. Говоря от първо лице единствено число, само за да спазя правото на мнение на всеки, но имам достатъчно основания да вярвам, че доста колеги са със сходна позиция по темата.
Нека бъдем коректни, доколкото ни е възможно - пазете малко повечко тишина по въпроса за био меда, защото цялата тази работа е подигравка с професията и обижда много пчелари. Казано с други думи - био темата е ненужна полемика м/у нас, правим си услуга, като я зачекваме по- малко.
п.п. докато напиша този пост, гледам че си отправил коментар към мене - ще подмина провокацията ти, защото виждам, че си увлечен емоционално, а от там и се изказваш лекомислено. Инак за протокола - трето поколение пчелар съм (всъщност може да се каже четвърто), имам ~200 семейства, пчелина ми се намира в с. Росица В. Търновска област и нямам друг приток на доходи, нито по закон, нито извън закона, нито полузаконно. Като цяло не обичам и избягвам да публикувам лична информация за мен, поради мои си съображения от по- скоро частен характер. А био продукция не консумирам не само, защото нямам толкова пари, а защото и не съм чак такъв глупак - все пак на село съм израстнал, та ми е повече от ясно, кои хранителни продукти, какво представляват.
Бягането по институците си струва според мен ако имаш над 100-200 кошера Био.Разликата в цената на меда и останалата помощ която им се дава аз като работник не мога да я изкарам цяла година.Почвам да се замислям да ли да не приема предложението за помощ на колегата.Вярно професията няма да ми е шлосер, а разкървач по институциите,но пък няма се потя толкова много.:bigsmile:
Ако под "смяна на чипа" разбираш да гледаме на ставащото само с "широко затворени очи" и да вярваме на всяка модерна измишльотина, то този чип не струва и цената на вложения в него силиций! Непрекъснато, една след друга се издигат все по-невероятни, но галещи ухото тези с цел да се изсмучат повече пари от потребителя, робуващ на модата.
А докато има будали, ще има и тарикати, които да ги доят. Няма лошо работещите и произвеждащите да вземат някой лев в повече от робуващите на модата консуматори.
Сега започват новините по БНТ- шефа на Ауди е арестуван в Германия за фалшиви емисии на дизелови коли. Ха, и швабето започна да лъже.
Ако си купя нещо от теб будала ли съм?
Някой от форума искаш навярно?Ти на лицензираните фирми невярваш?На тия пък които дават парите хептен,а?Видиш ли,те с парите са будали,само ние сме умници?
Ти вярваш ли им??? Колкото до имащите пари - за боклука по магазините с Еко и Био продукти дават пари лековерните. Тези, които разбират как стоят нещата или купуват директно продукти от проверени частни стопани или си правят сами биопроизводството в свои си ферми. Един вид самозадоволяване.
За европеиците ли пишеш,че се самозадоляват?За тях ли пишеш,че са лековерни?Няма да те коментирам.Не100,а500 год. няма да ги стигнем в стандарта им,а и в мислене.Ние сме най велики и те тва е.Сетих се,че селяните ядат хубави храни.Ако се вярва на статистиката ние най малко живеем и сме доста болни.
Нито тона ми е нафукан,нито вярвам в дядото,а и съм на58години.С тоя “тон” пиша,защото така пишат и за труда ни,но вече спирам да пиша,че ме взеха за закупчик на мед.
Не разбирам защо се дъвчете. Има създаден ред по който се контролира продукта и НАЧИНА ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО МУ за да му се сложи етикет био. Не виждам ако някой иска да произвежда такъв мед какво го спира да предостави и начина за производство на контрол. Пречка са районите с активно земеделие, но в тези райони просто не може да се произведе такъв мед. За сметка на това добива в тези райони си е поне двоен. И аз съм в такъв район и не мога да регистрирам био. Дразня се само на колегите които хванаха мътните времена и регистрираха био "под комина на ТЕЦ-а" примерно. И там нещата ще си дойдат на мястото надявам се.
Точно заради годините си не трябва да летим в облаците! Твоите са 58, моите са с 10 отгоре. Живели сме и преди и сега, знаем и две и двеста. България има едно голямо предимство пред доста европейски страни - през последните тридесетина години, заради това, че си ликвидирахме интензивното земеделие земята ни се поизчисти от многото химия. Европа разбра това и започна да търси нашата еко и био продукция. В света като цяло думичките "Еко" и "Био" се превърнаха в доходоносна мода. Ще сме пълни глупаци ако не се възползваме от доброто за нас съвпадение на тези две обстоятелства.
Рости как да не се дъфчем.Изкупната цена примерно е 10,50лв/кг на едро, а той ми продава на дребно8-9лв и сложил логото БИО.Това за теб нормално ли е?Останана една ниша и те гледат и нея да завземат.Бай Иван Акацията преди време ми казваше:
Дака,Дака тая алчност ще ги погуби.
Ще има дразги докато не отнемат регистрацията на био пчелините в полето и близо до конвенционало обработваема земя. И е съвсем нормално да има, защото медът произвеждан на това място е един и същ, незвисимо дали имаш сертификат или не. Тези "био" пчелини не са с нищо по различни от един обикновен пчелин и това нещо трябва да се коригира от съотвеният орган за контрол. Примерно до мен комшията е регистриран био и почти по нищо не отговаря на изискванията но има хартийката и комисията си минава всяка година. Единствената забележка която му направили е да сложи плътна преграда между моя и неговия пчелин, защото така като има сега една мрежа било все едно е един пчелин!!! Смешници, какво ще промени 2 метра висок винил залепен на мрежата... :)
Корупцията е повсеместна и то не само в БГ е така, но тук е на особенна почит!
Разбира се има колеги с БИО пчелини които са си баш БИО и си изпълняват изискванията по наредбата, и ако при тях цената не е такава до сега да са изгорили сертификата, защото продукцията която вадят не е толкова много като количество заради ограниченията на района в който пчеларстват. За този мед съм с две ръце да е даже и по - скъпо искупуван, защото ако му се лепне етикет БИО и се пусне за анализ ще е прекрасена реклама за продукциата произвеждана в БГ. Но прекупвачите са май повечко търгаши, отколкот бизнесмени и по писания от тук от там са "осрали" името на БГ меда навън! :(
В повечето случаи бъркаме също БИО и ЕКО. Реално всеки мед произведен от пчелите без да се сипе захар в кошера си е БИО, но не е задължително да е ЕКО!
Просто този балон БИО трябва да се премахне и когато се сложи етикет БИО да е на база изследвания и определени качествени норми, а не на база хартийка, но тва просто не вярвам в БГ да се случи скоро!
Няма как да стане това.Машината вече работи с пълна сила.Като почнеш от БИО основи до БИО Сахар ,а може и БИО инверт вече да има.:bigsmile:
Значи в Германия, Австрия има селски, пазарен туризъм. В определени дни- пазарни автобуси посещават селата и си купуват продукти, дирекно от производителя: Месни, млечни и т.н., там не ревет институциите, като тук в защита на на големите фирми монополисти, че може да се заразят с какви ли не болести, ако продукцията не произведена, така и така видиш ли!
Гледах, по някое предаване; как се прави в Алпите сирене-(за мен това си е вид кашкавал), малки семейни ферми: дървени корита, преси, скари, стелажи- които не си знаят годините.Продукцията се продава се много скъпо защото е ЕКО.
Ако беше тука: Защо не иноксово, не стерилно като за производство на инфузиони лекарствени форми (лекарства за венозно вливане) и т.н.
Странно е, че винаги ние сме по-католици от Папата, или както се казваше някога: Ако в Москва пръднат в София се насират!
Нали си родом добруджанец, какво интензивно земеделие в планинските и полупланински райони търсиш? Точно в настоящето, земеделието е в пъти по-интензивно от миналото. Арендаторите и черните пътища разорават, за да имат повече обработваеми земи, които подхранват със съвременна химия, че ум ще ти зайде.
По повод използваната химия. В дясно е наскоро засята нива с царевица.
Прикачен файл 9548
Не си поплюват.
Кой говори за интензивно земеделие в планинските и полупланинските райони??? Кога ще се научиш да четеш с разбиране и мисъл? В планинските райони се развиваше животновъдство - овце, кози, говеда. В полупланинските се сееше каквото там земята ражда в съответния регион - картофи, царевица, тютюн. Сега, ако изключим Родопите и турските села, които все още гледат тютюн друго няма. И хора няма! Растениевъдството и зърнопроизводството останаха само в равнините, но станаха супер интензивни с помощта на голямата химия. Земята в Добруджа е преексплотирана и отровена, но нагоре в планините е по-чисто и от преди. Има все още достатъчно липови и акациеви гори, ливади с билки за екологично пчеларство. Има и гори за манов мед. В Добруджа за пчеларите скоро (до 2-3 години) ще остане само слънчогледа. Рапицата си отива, защото и на тъпите брюкселски тикви най-сетне им светна под меките шапки, че да садиш на плодородна земя рапица, за да правиш от нея биодизел е кощунство. Субсидиите за рапица секват и пазара за нея силно ще се свие, а цените и ще паднат. Така че пътя е нагоре, към планината с подвижно пчеларство.
За да се каже, че има ливади с билки, то тези ливади също изискват поддръжка. Трябва да се косят или ако не, то поне да бъдат отглеждани животни, които да вършат тази работа. Понеже пчеларствам в такъв район мога смело да кажа,че ливади вече почти няма, обрасли са с диви треви, които не цъфтят. Та при нас има само една липа и тук там единични дървета акация.
Задавали ли сте си въпроса какво ще стане ако всички пчелари излезнат в планината и станат био, а то най вероятно ще стане заради субсидията и доста по високата изкупна цена на меда макар, че разлика в меда няма.Земеделските култури ще останат без опрашване , а както знаем всички без опрашване няма добиви и в рамките на 5,7 години ще погубим земеделието!Така ,,че помислете какво правите и към какво подтиквате пчеларите всеки иска да има по големи доходи и да взема субсидии.
При следващото писане с големи букви ще ти наложа 3 дни БАН. Модератор.
Амиии. Няма такава работа. В грешка си. Нещо си .... Цецко, когато го обсъждахме този въпрос миналата година, на доста колеги им идваше в повече - т.е. завиждали сме им. Даже някои май получиха БАН в последствие. Нашата работа е лай-лай куче. Кервана си върви, а на кучетата това им е работата. Генералния проблем е в това, че набеденото био, обърка много неща, едното от които е загуба на пазари, от които страдаме и всички останали. Само и само, да се напечелят определени хора, се стига да момента, да се затрие дребния и средния пчеларски бизнес. Да са живи и здрави всички останали, но и това ще е до време. На никой обаче не му идва на ум, че ония, европейците, не са толкова прости и ще ни усетят лукавата Бай Ганьова мисъл, но ще е късно. Пък знае ли човек, може това да е целта. Нова Наредба се подготвя за биото, но вероятно само за новите био, всичко останоло ще е постарому. Някой да не се учуди. След някоя и друга година, ще има само био пчелари, по простата причина, че всичко друго няма да го има, е те тогава ще си късат главите един друг, дано го доживеем това. Егати печелбарите.
https://www.facebook.com/CYBERARMY33...6217174143641/ Модераторе нещо такова ли имаш в предвид?
Много пъти съм казвал, че винаги трябва да се тръгва от стартовата линия и който го може може. Който не може аут, а не да го подбутваме с какви ли не методи. Защото се получават загуби и неудобства на нормалните колеги от такива. Днес стана на въпрос в телефонен разговор.
Няма как да стане това защото всички ние сме едни пионки в гулемата игра на някой.
Това е ясно на всеки, че няма как да стане, но и защо пък да не стане? В тази игра играят едни играчи с измислени на тях удобни правила и затова така протича и играта. Но хайде да сменим правилата на играта и да видим как ще е? А това може да се направи от държавата - която да не изпълнява ролята на играч, а да влезе в правото си на рефер, а и не само на рефер.
Може да стане да стане рефер разбирасе,но няма кой да я свърши тая работа.Аз съм държавен служител и виждам как се работи.
https://fermer.bg/novini/kak-pchelar...speshen-biznes Е колеги коментирайте
Както винаги - прехвалени ягоди. Сам казва, че ако не са парите от ”горе” няма да се получи. Хайде сега питаш ли ги тия които го правят без помощ и то не по - зле. Веднага ще бъда опониран - направете го и вие. Съгласен, но не като застанеш пред кабинета и да ти кажат - вече не приемаме молби или парите свършиха. Та така - да се върнем на клипа на Друмев - който има два чифта мъ... да мине две крачки напред.
Да коментираме ли? Ще ти кажа, такива статийки ще се появяват все по-често. Баламите привършват а без нови участници пирамидата ще рухне.
За да се надува балона има два начина - отново да зарибяват с висока изкупна цена за кратък период или с подобни статии.
Био мед от слънчоглед - ма разбира се, че ще съм в заблуда.
Наи-големия маитап е биопчеларите кото кандидатстват по програмите за борба с вароатозата и ги одобрят за баиварол чеикмате ,къде ги слагат тез ленти.
Сетни ни малко нас неграматните къдеи туи чудо биослънчоглед и биорапица ,колко са площите как пуска нектар туи нещо.