И аз това се питам !!!!???? То беше на флакони на бомбони, айде, че последния остана и може да ми гръмне в ръцете ! Представям си вече и първия опърлен колега забравил безобидното флаконче под жарещото слънце ! ПАЗЕТЕ СИ ОЧИТЕ !!!!
Преглед за печат
Г-н Матеев, Бихте ли споделили, първите си опити с етер, с какви флакони ги правихте?
Питам, понеже имам напълно безплатен вариант, без флакон, без налягане, без пет лева. А 9,60лв....... това си е бизнес мечта.
Например най-ефтиния лосион спомпичка. Изпразвам съдържанието, зареждам етер и готово.
На тези лосиони, за да им усетя миризмата, трябва да пръсна в капачката. Предполагам, че и етера няма да бърза да ги напуска, особено при липса на налягане.
Който иска може да пробва. Пробата не струва много.
Шишето от лосиона ще служи за ползване на етера, а не за неговото съхраняване.
Това ли имаш в предвид: http://aspenbg.com/----p-151.html
Ако е това, не бих заложил на неговия клапан за етер.
Моя личен опит с етера говори, че той много бързо изветрява, когато е в неподходяща опаковка. Пластмасовите шишета например не стават - етера изфирясва през капачката или дори през стените. Подходящи са само съклени или метални шишенца, със специална капачка с гумичка по ръба.
Пластмасово шишенце с помпичка е подходящо само ако сутринта го заредите с етер и до вечерта го използвате. За дългосрочно съхранение обаче не става. Та във връзка с това искам да попитам tsc1 - на какъв принцип е неговата помпичка на флакона? Дали наистина ще затваря много плътно?
Не знам дали знаете, но преди време ние пробвахме един бизнес, в който се провалихме (СТС Дринкс). Произвеждахме вода, обогатена (наситена) с кислород (озон). Купуваха я спортистите. Вложихме огромни суми за инвестиция и произведохме милиони бутилки, които после започнаха да се развалят (вмирисват) по магазините. Тотална катастрофа + фалит на този бизнес със загуба за над милион лева. Причината - ами оказа се, че пластмасовите бутилки имат микрошупли, през които молекулата на водата не може да мине, но озона спокойно преминава. Това го разбрахме чак след фалита, и чак тогава осъзнахме защо западните производители на озонирана вода използват стъклени бутилки.
Та и сега - фабричната опаковка на етера е в стъклена бутилка, и това според мене не е случайно.
Няма помпичка. Има стоманена бутилка под налягане с клапан.
Нека внесем малко яснота от гледна точка на физиката, че тук се изписаха някакви апокалиптични картини.
1. Да, етера е силно летлив! Но когато е открит към атмосферата. Поставен в затворен съд, той образува пари и налягането се повишава. Колкото повече се изпарява, толкова налягането се вдига, а изпарението намалява. В един момент имаме равновесие на двата процеса и те спират.
2. Да, етера образува пероксиди! Но когато е открит към атмосферата и има досег с кислород. Когато е в затворен съд при липса на кислород, пероксиди не се образуват. Те не се образуват и ако в него се постави желязо. А тук тубата е желязна и допълнена с въглероден диоксид под налягане.
3. Да, етера е лесно запалим! Но за да има горене или взрив трябва окислител. А такъв във флакона няма. няма го и при пръскане в близост до струята, тъй като тя излиза под налягане в среда на въглероден диоксид.
Колкото до клапата и механизма за пръскане - те са от пластмаса, която не се разтваря в етер. Това е проверено. Ако някой реши да тества - флакона в кофата с вода и да наблюдава за мехурчета.
Останалото е въпрос на спазване на мерките за безопасност и правилна употреба.
Нашата работа и респективно отговорност свършват до разфасоването в правилната опаковка и осигуряване на безопасното и ползване при спазване на тези мерки.
Не е наша работа да правим тестове с пчели, да определяме дозировки или да създаваме методики за ползването на етера в пчеларството. Всеки има правото да го употребява така, както той реши, на своя отговорност и знания.
Припомних си доброто старо време, когато се занимавах с авиомоделизъм. Етера го купувахме от аптеките. Шишетата наистина бяха стъклени, но капачката беше пластмасова и без допълнително уплътнение. Колко време е съхраняван в аптеката, в тази опаковка не знам. Иначе ние веднага го смесвахме с газ и рициново масло, и в резервоара на модела.
Точно това налягане ще затвори клапана на помпичката от лосиона и загуби няма да има.
Ако шишето от лосион е пластмасово, то при висока температура пластмасата омеква и се раздува от налягането, и налягането няма да се повиши прекомерно, до степен да се разкъса опаковката.
Точно това имах предвид.
Нали форума е да си помагаме?
Трябва да има подробна инструкция за потребителя от типа "не пикай в контакта". Американските производители така правят, и по този начин смъкват отговорноста от себе си. Все пак пчеларите не са олигофрени, и ако в инструкцията пише най-важните неща, то те ще се научат да ги спазват.
Иначе ако някой пчелар наистина е решил да се самоубива, то той може да го направи това по 1000 различни начина дори и без етер.
Според мене прекаляваш с нападките. Ами че тогава дай да атакуваме и solaris60, че продава остри, добре наточени ножове. И ако някой пчелар-олигофрен по невнимание си пререже вените, Solaris60 ли ще е виновен?
Според мене нещата ще се разрешат с няколко предупреждения на етикета или на инструкция към флагона и това е всичко.
Очаквам някой да сподели правилната дозировка при използването на флакона с Етер. drinks;
То и производителя на разпечатващи машини Lyson не знае, че ножовете им са калпави и машините късат питите. Въпреки това досега е продал поне 50 машини в България и може би 1000 в цяла Европа. Та какво значение има, че машините не работят, след като има предостатъчно глупаци, за да ги купуват - и аз в това число, при това 2 бройки разпечатващи машини + една поточна линия.
Да кажа и за Китайските стоки - цял свят знае, че те са пълен боклук, но продължават да ги купуват, при това ги купуват толкова масово, щото китайската икономика стана номер 1 в целия свят.
Изводи - ако искаш да забогатееш, продавай евтини боклуци. Постинга не е насочен към tsc1 - той е коректен и полага максимум усилия. Просто такива мисли ми минаха из главата, когато видях за какви глупости спорите. Искате от пръдня боб, но боба струва много повече от пръднята, а вие не сте готови да заплатите цената. Не забравяйте Китай и вашите решения да купувате китайски боклуци ..... и това, че когато има голямо търсене на боклуци, производителите се преориентират да произвеждат именно боклуци и нищо друго.
Ако този спрей беше американски, към него щеше да има книжка със 100 листа инструкции за употреба и безопасност. Щеше да има и лъскава опаковка и цената му щеше да е 50 долара. Ако беше китайски, щеше да струва 2 лева, без инструкция, и всяка втора опаковка щеше да пристига вече изфирясала и с неработеща помпичка. Вие кое от двете бихте купили? Ама си признайте честно - с ръка на сърцето?
Аз мисля, че tsc1 прави един много добър компромис между цена и качество - все пак ще получите работещи опаковки, а за останалото четете интернет ..... и форума рабира се ..... :)
Днес се пробах да приспя един слабичък кошер с флакона но нещо не оспяха да заспят а само забавиха рефлексите.Първо пръснах пот таблата после през прелката и накрая в междурамията директно върху пчелите.Накрая приспах една майка и подрязах крилцето с лекота.
Другия път ще опитам с повече спрей.
Писали сме по едно и също време. Опитай с парцал, постлан върху рамките, върху който да напръскаш етера. Преди това запуши прелката и всички отвори, за да се получи насищане с пари в кошера. Имайте в предвид и как се движи въздуха в кошера - през средата на кошера имаме възходящ поток, а покрай стените - низходящ. Възможно е този поток през средата да увлича парите нагоре и те да не достигат до пчелите.
Благодаря на tsc1 за флакона.Колеги спрете да се дракате с човека,на никой нищо лошо не направил и на никой в канчето не е бръкнал. Може и да не е пчелар но на теория е подготвен доста повече от някой пчелари освен това има и нюх за бизнес.Нашата работа стана като в поговорката"Направи добро изяж ЛайНО"
TSC1 , ти сам си го написал в точка 3 , това за което каза Дамянов .
Да, така е. Това е една от възможностите. Ние увлечени от емоции смесихме нещата - въпроса дали и какви упойки трябва да се ползват от пчеларите и дали въобще трябва да се ползват и въпроса ако се ползват, как да са максимално обезопасени, описани и етикирани.
Първия въпрос е въпрос пчеларски. Пчеларите трябва да решат какво, по какъв начин и в какви дозировки ще ползват. Това е въпрос на търсене на информация, на експерименти и трупане на опит, на намиране на най-правилните методи.
Втория въпрос е въпрос на инженерите, конструкторите и производителите. Тяхна работа е да дадат това, което клиента иска в максимално удобен и безопасен за ползване вид.
Личното ми мнение по въпроса за опаковките вече го казвам в няколко поста. Безопасните за работа от пчеларите с този клас течности за два вида опаковки - метални аерозолни или стъклени с гутатор.
И едните и другите си имат предимства и недостатъци. За нас не е проблем да пуснем и малка серия в стъклени опаковки с гутатор за многократна употреба и всеки да избира тази, която счита за по-удобна за работа.
Днес пробвах спрея на една отводка покриваща 5 рамки.За всеки случай извадих майката преди това.Взех едно парцалче и пръснах два пъти върху него, но нищо не се получи.Повторих само че този път задържах може би почти две секунди спрея върху парцалчето.Пчелите видимо станаха по мудни, но нито една не "заспа".Може би трябва да се увеличи времето за напръскване върху парцалчето.Някой колега вече да има отзиви?
Аз пробвах върху памук, обаче не подейства на пчелите. Плъзнах леко капака на преносното съндъче и пръснах директно вътре за около секунда-две. Преди това залепих с тиксо вентилационните отвори. За няколко минути изпопадаха на дъното. Поставих ги в кошера, който си бях избрал, а като ги проверих след 30-40 минути, нямаше проблем.
Още в началото на темата г-н Матеев написа,че всичко това са само експерименти и всеки поема сам последствията от своите опити.Веществото не се разпространява масово и tsc1 просто го разпространи за да могат да се направят повече опити от различни хора.Нека всеки напише кой с каква цел го ползва и какъв е резултата.
Така в крайна сметка ще се разбере вредно ли е или не,може ли да се използва и за какво в пчеларството.
Колкото до дезодорантите с етер, мисля че е по безопасно да се разхождаш в пчелина с него отколкото със стъклена бутилка която ако се счупи ще преспи и комшиите ви!
Дозировката е точно такава, каквато е и на шампоаните, пастите за зъби, дезодорантите, парфюмите, и още 1 милион продукта - а именно ПРОБВАЙ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ.
Каква дозировка имат доматите, краставиците, киселото мляко или ракията например? Ами никаква. Производителя им не е длъжен да мисли за дозировката. За нея си има изписани хиляди готварски книги по целия свят. Същото е и при нас - рецептите (дозировките) ще ги открием ние тука във форума, след като направим достатъчно експерименти. Тези първи флакони-спрейове са именно за тази цел - за експерименти. Който смята да експериментира, нека да го направи, и да сподели наученото. А който мисли да продължава да се заяжда хей-така заради спортната злоба - ами първо да си припомни, че този форум си има правила.
В тази статия е описан начин за придаване на майка без клетка с помощта на етилов етер. Не съм го пробвал.
http://www.savetivzemedelieto.bg/top...9%D0%BA%D0%B0/
Днес си закупих етер. Едно семейство упорито отказва да приеме нова майка и реших да пробвам с етер. Семейството си беше загубило майката по някаква причина, предполагам провалила се самосмяна. Няма никакво пило, не освобождават място по питите за пило, но и не махат с крила. Прегледах го супер подробно за наличие на някаква майка (прекъснала да снася или неоплодена) и не открих такава. Подадох му оплодена майка в клетка и след 30-тина часа установих че са я освободили и са я натиснали та я ликвидират. Прибрах я в една цилиндрична клетка и я оставих още 30-тина часа затворена. Като отворих днес да я пускам видях, че пчелите пак са настроени да я убиват. Реших че това е момента за етер. Взех тампон за изтриване на грим и сложих десетина капки етер. Кошера е на два корпуса, затворих дъното и всички прелки. Сложих тампона веднага и затворих с парче найлон за да мога да наблюдавам. Нищо не се случи. След две три минути чакане сложих още толкова етер на тампона и веднага на рамките под найлона. Сякаш се позабавиха движенията на пчелите но си ходиха насам на там и никакво заспиване. Писна ми!!!! взех тампона и яко етер. Сложих го и след десетина секунди пчелите застинаха по питите. Изчаках минутка и нито падат, нито мърдат. Омазах майката с мед и я пуснах. Към понеделник ще видя какво е станало и ще пиша. Паднали пчели по дъното нямаше. Като отворих дъното се разнесе страшна смрад. Парите падат на долу, якоооо. За да се изпълнят два корпуса с пари ми се струва трудничко. Долния се препълва, а в горния няма никакво действие. Трябва да се помисли за разнасяна на парите когато обема е с по-голяма височина.
Матеев, какво стана със семейството с трите майки?
Подобно развитие ми описа и един колега на ЛС, от закупилите флакони. Предложих му следната идея: затварят се прелките, маха се таванката и на нейно място се разстила хавлиена кърпа. Пръска се върху кърпата и веднага се затваря капака на кошера, така че да имаме постепенно стичане на пари надолу. Да не те притеснява силната миризма - даже и малка концентрация на парите е достъчна да се размирише яко.
Това не е лоша идея защото така падайки парите ще обливат целия горен корпус, а с тампон парите слизат като стълб на долу и насищат долния корпус,а горе нищо не се случва.
Забравих да споделя, че в крайна сметка на тампона излях около 1 мл. което е мнооого повече от препоръчаните 6-8 капки.
Аз пробва на една отписана търтовка рецидивист.Отначало с тампон,после с пулвенизатор,накрая я полях с етер-упои ги на една трета за около минута,няколко мъртви пчели и това е.На другия ден я опуших с амониева селитра и по имаше ефект.
Нека да се има в предвид и следния факт - температурата на кипене на етера е 34-35 гр. Толкова и по високи са в момента и околните температури по пчелините. Оставен на открито, етера при тези температури се изпарява почти мигновено!
Аз изпръсках 90% от съдържанието на един флакон с етър върху една търтовка и успях леко да замая пчелите. Първоначално започнах през отвора на милеровата хранилка, после я надигнах и директно... Пръсках в горещо време, кошерите са ми с изцяло мрежесто дъно и пчелите се възстановиха в рамките на броени минути. През цялото време имаше и такива, които спокойно си щъкаха или летяха. Вероятно трябва да се затворят всички отвори на кошера плътно и да се работи с етер при по-студено време, за да има осезаем ефект.
Етера е по-тежък от въздуха, така че трябва да се затвори прелката и мрежестото дъно.
Колкото до дозите - това което лично съм наблюдавал много пъти е упояване на пчели в найлонова кесийка с приблизителен обем 0.5L въздух. Когато вътре се пусне напоено с етер памуче от клечка за уши, пчелите не реагират или леко се замайват. Когато обаче се пусне памуче от бебешка клечка за уши (памучето е много по-голямо), пчелите падат веднага на дъното на кесийката, и само някои от тях продължават да мърдат или да се влачат.
Съдейки по размера на памучето, явно вкарвам доза от 0.2-0.3 куб.см. етер в 500 куб.см. въздух или това прави 1:2000 (около 0.05% в обемни части). Според мене обаче това е много голяма доза, защото като се изсипят пчелите на листа с хартия, те са буквално като окъпани (все едно съм ги заливал с вода). Явно изпарения от памучето етер после кондензира по телата на пчелите (или поне така изглежда).
Колкото до спрея на Tsc1 - едно пръскане от него в кесийката е предостатъчно. Действа дори и без памуче, но не знам колко точно етер излиза с това 1 пръскане (около 0.5 секунди натискане на бутона).
Преди няколко дена дадох на пчеларите 1 флакон и ги накарах да упоят пчелите в 50 оплодни сандъчета. Това беше с цел експеримент. Едно сандъче има около 3 литра вътрешен обем, в който насипвам около 100g пчели (1000 бр.). Не съм присъствал и не знам колко пъти са пръскали вътре, но вечерта флакона ми го върнаха и той още пръскаше. Грубо с разклащане преценявам, че може би в него все още има около 20-30% течност.
За определяне на дозата аз предлагам следния експеримент:
1. Взема се едно прозрачно шише и в него се вкарват 10-20 пчели (бройката няма значение)
2. Запушва се с коркова тапа
3. През тапата се вкарва иглата на медицинска спринцовка с разграфявания в милилитри
4. Пуска се определено количество етер (може и капка по капка), и се изчаква 1 минута да се види резултата.
5. Ако няма ефект, добавя се още етер и така докато пчелите паднат да дъното
6. На един лист хартия се прави таблица със следните колонки: доза, изчакано време, ефект
7. Първо се слага една доза и след това се пише какъв е ефекта на 5-тата, 10-тата, 15-тата, 20-тата секунда и т.н.
8. След това се увеличава дозата и отново се пише какъв е ефекта на всеки 5 секунди.
9. Повтаря се увеличението на дозата пак, и пак и пак, докато се постигне пълно упояване.
Ако някой от вас го направи този експеримент, нека да публикува резултатите. Самият аз съм склонен да го направя, но трябва да си купя спринцовка, и да намеря малко свободно време.
А казаха ли ти какъв е резултата и по-точно в каква степен са упоени и за колко време? Защото и аз употребих останалото количество от флакона за едно оплодно съндъче (от онези турските пластмасови с три рамки и хранилка) и ефектът бе по-значителен - голяма част от пчелите се упоиха и паднаха на дъното, но отново се възстановиха много бързо - две, три минути...
Ако има интерес, мога да пусна още една серия от 20 флакона. Нека който иска да ми пише на ЛС колко флакона са му необходими. Срок за поръчки - 10 дни.
Това не е амониева силитра. Закупих от този самозванец 300грама от този прах.Наистина е бял прах с сив отенък,но не е силитра.Сложих на 7 кошера с цел обединение,но 4 не се съвзеха.Меко казано съм бесен. Опъна ми 100лв с доставката за 600гр.Добре,че живее на далеч.Инак лично бих му опушил 10 кошера с сяра за назидание. Дадох проба в за изследване в Пловдив. Оказва се ,че е натъпкал поне 4 компонента в този прах.Само мошеници.
През месец юли тази година правих отводки по метода на налитане на стари летящи пчели при майка в клетка. През юли и август, пчелите най-трудно приемат нова майка. Аз се убедих в това. След като майките престояха известно време в отводките и се убедих, че няма да бъдат приети, прибягнах до етера. Потопих връзка за обувки в шишето с етер и я поставих върху рамките под найлона. Изчаках около минута, след което извади връзката и поставих майката в клетката. Така направих и при трите отводки. Не съм приспивал пчелите напълно. На следващия ден, при две от отводките, пчелите бяха склонни да приемат майките. На третото, някои пчели подаваха храна на майката, а други бяха враждебни. Отчупих предпазните пластини на клетките и се прибрах на София. След седмица направих преглед. Майките на две от отводките бяха приети успешно. При третото я бяха убили. При трите отводки бях дозирал етера еднакво, но кошерите бяха различни. Кошерът на отводката, която не бе приела майката, беше с дълбоко дъно с табла - 100% мрежа.
Това по моето скромно мнение е много важно наблюдение! И опитите с флаконите (поне при тези, които ми писаха) е същото - където има мрежести дъна не може да се създаде достатъчна концентрация на етеровите пари. Очевидно парите, като по-тежки от въздуха бързо изтичат през кошера и през решетката го напускат. Решетката очевидно трябва да се затваря по някакъв начин, за да се намали циркулацията на чист въздух за определено време, за да има по-голяма концентрация на етера.
Колега,изчетох всичко изписано.Добре че си споделил разочарованието си от този прах,че и аз след като изгледах филмчетата на този колега от Генерал Киселово мислех напролет да си поръчвам по-Еконт да ми изпрати от този прах,но не мисля да рискувам.Благодаря ти че ми спести средства,време,труд и ядове. Поздрави.
Направи воден разствор на амониева селитра .
Натопи в разствора естествен памук и го изсуши на сянка .
Отрежи парче , колкото бучка захар и го сложи в димаря .
Това е .
Преди да си правите каквито и да е експерименти с амониев нитрат (амониева селитра) внимателно прочетете написаното тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90...80%D0%B0%D1%82
За етера къде да прочетем?
В темата или тук: http://chimspectar.dir.bg/_files/5095229.pdf
А тука https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94...82%D0%B5%D1%80 не може ли?
Мисля да пробвам с ракия, дали ще се получи ?
Ще стане! Амониевата селитра е идеална за охлаждане на ракуя на пчелина. Слагаш шишенцето с ракията в едно канче с вода, сипваш една шепа амониева селитра и разбъркваш добре. След половин час имаш студена ракия за аперитив. На тоя номер ме научи един стар селянин на една студентска бригада преди много години.
Не е нужно накисване- от 1 до 2 супени лъжици(сух амониев нитрат) в добре разпалена пушалка. Гъстия дим се отделя за по малко от минута-през това време се опушват колкото кошера успееш.
Интересното при мен беше, че по този начин придадох 3 майка тази година, но месец, два по-късно ги самосмениха всичите.
Бреййй, че и преди толкова години ли е имало студентски бригади? Ти, да не си бил студент на стари години - по наше време. Амониевата селитра става за охлаждане на какво ли не, а става и за приспиване на пчелите, но не се прави на луд, а кажи диетилов етер, освен за приспиване на пчели, става ли и за дъъълго приспиване на "ора" (пчелари). Голям мушморок си, постоянно се правиш на утрепана лисица.
Не, бил съм на студентски бригади на млади години, когато учех в МЕИ - между 1972 и 1976г.
Радвам се, че признаваш способностите ми да бъда различен. За съжаление не мога да ти отвърна със същото. Ти какъвто и да се опиташ да се направиш, отдолу си остава да личи най-обикновения простак.
Барахолка - празни приказки .
Другото го намери сам .
Здравейте колеги,да съживим темата.Нека някой използвал вече етер да сподели впечатления,опит,резултати .
Поздрави.
Миналата година правих отводки през края на юли. Пчелите бяха враждебни към новите майки и нямаше да ги приемат. След третиране с етер, те забравят старата майка и приеха новите безпроблемно.
Аз оправих търговка с помощта на етер. До тогава какво ли не пробвах.
Разбрах, че забравят майка си, а забравят ли и адре са си?
Колеги от къде купувате диетилов етер?
Колко пъти да го пиша ?
Явно , когато дойде май и всички пощурявате .
Искам младите да се върнат и да прочетат всичко по темата .
Колега я кажи отново техниката ти с етера,че нещо не я намирам или ми посочи поста,днес за пръв път ползвах етер но нещо не можах да ги упоя,затворих входовете сложих един дебел плат напоен с 50мл.етер отгоре на рамките,чаках 30мин. но нищо пчелите просто бяха по спокойни като отворих кошера.?
При ползването на етер, моите пчели станаха по-бавни и спокойни, но не заспаха. Това упояване обаче бе напълно достатъчно за успешното придаване и приемане на новата пчелна майка. Поставих новата майка с клетка в кошера непосредствено след изваждането на напоената с етер връзка за обувки от кошера. При един от кошерите, който бе с дълбоко дъно с мрежа, упояването е било недостатъчно и новата майка не бе приета.
Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
Направи воден разтвор на амониева селитра .
Натопи в разтвора естествен памук и го изсуши на сянка .
Отрежи парче , колкото бучка захар и го сложи в димаря .
Това е .
Добре де, по какъв начин да те попитаме за да отговориш на въпроса "Какво да е съотношението амониева селитра към вода в разтвора, в който потапяш естествения памук?"
Не съм забелязал и нотка пренебрежение или обида в зададения на няколко пъти до сега въпрос. Когато целта е с изписаното е да помогнеш на колегите си, то нека да е пълно, а не да се молим да го допълни.
Разстворът е следният - три супени лъжици амониева селитра ( NH3NO4 ) на 500 грама вода .
Остатъка е за дечурлигата за да им правите димки .
Поради проявения интерес от пчелари на ЛС и положителните резултати от употребата му ще пуснем и тази година ограничена серия от флакони с диетилов етер. Моля желаещите да закупят такива да ми пишат на ЛС с адрес и телефон за изпращане. Условията са същите, както и миналата година.
Етера има ефект,днес направих преглед на въпросната търтовка,майката изляпена и се разхожда свободно,чакам я да се оплоди ;)
Това с амониевия нитрат вярно ли е?
За димките на 100%.Що работническо дело съм накиснал....Вярвам на Петър за другото.