Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 395

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Етера е по-тежък от въздуха, така че трябва да се затвори прелката и мрежестото дъно.

Колкото до дозите - това което лично съм наблюдавал много пъти е упояване на пчели в найлонова кесийка с приблизителен обем 0.5L въздух. Когато вътре се пусне напоено с етер памуче от клечка за уши, пчелите не реагират или леко се замайват. Когато обаче се пусне памуче от бебешка клечка за уши (памучето е много по-голямо), пчелите падат веднага на дъното на кесийката, и само някои от тях продължават да мърдат или да се влачат.

Съдейки по размера на памучето, явно вкарвам доза от 0.2-0.3 куб.см. етер в 500 куб.см. въздух или това прави 1:2000 (около 0.05% в обемни части). Според мене обаче това е много голяма доза, защото като се изсипят пчелите на листа с хартия, те са буквално като окъпани (все едно съм ги заливал с вода). Явно изпарения от памучето етер после кондензира по телата на пчелите (или поне така изглежда).

Колкото до спрея на Tsc1 - едно пръскане от него в кесийката е предостатъчно. Действа дори и без памуче, но не знам колко точно етер излиза с това 1 пръскане (около 0.5 секунди натискане на бутона).

Преди няколко дена дадох на пчеларите 1 флакон и ги накарах да упоят пчелите в 50 оплодни сандъчета. Това беше с цел експеримент. Едно сандъче има около 3 литра вътрешен обем, в който насипвам около 100g пчели (1000 бр.). Не съм присъствал и не знам колко пъти са пръскали вътре, но вечерта флакона ми го върнаха и той още пръскаше. Грубо с разклащане преценявам, че може би в него все още има около 20-30% течност.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Преди няколко дена дадох на пчеларите 1 флакон и ги накарах да упоят пчелите в 50 оплодни сандъчета. Това беше с цел експеримент. Едно сандъче има около 3 литра вътрешен обем, в който насипвам около 100g пчели (1000 бр.). Не съм присъствал и не знам колко пъти са пръскали вътре, но вечерта флакона ми го върнаха и той още пръскаше. Грубо с разклащане преценявам, че може би в него все още има около 20-30% течност.
    А казаха ли ти какъв е резултата и по-точно в каква степен са упоени и за колко време? Защото и аз употребих останалото количество от флакона за едно оплодно съндъче (от онези турските пластмасови с три рамки и хранилка) и ефектът бе по-значителен - голяма част от пчелите се упоиха и паднаха на дъното, но отново се възстановиха много бързо - две, три минути...
    Христо Йорданов

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ако има интерес, мога да пусна още една серия от 20 флакона. Нека който иска да ми пише на ЛС колко флакона са му необходими. Срок за поръчки - 10 дни.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •