Трябва вече да има отзиви поне до зазимяването, за зелената догодина би трябвало да разкрие пълния си потенциал, червената, зависи от много неща.
Преглед за печат
Понеже виждам че вървим към недоразумение та да се опитам да поянся. Аз пчелни майки не продавам, но ако имам свободни подарявам;). Ако дойде време да се регистрирам като развъдчик на пч.майки,най вероятно първата година на прехода, ще подарявам. Тогава предлаганите майки трябва да отговарят на характеристика на БМП, защото това ще ми дават от асоциацията, която и да е тя.
Ще разкажа случки с хората на които съм се доверил да езема майки от тях.
2017 взех за пръв път 5бр придадох ги по инструкция бяха приети по учебник, пролетта по някакква причина унищожил съм едната, от останалите,От една дръпнах 9 рамки ДБ пило стокова продукция(мед, прашец) не съм взел, от другите 3 сборно и после средно почти двойно на средния ми добив за годината. Обаче забравих за пушалка, було и дълги ръкави, при работа със тях. 2018,2019 също си взех за 2020 съм си поръчал.
От другият на когото съм се доверил тази година за севте взех 3 майки след 7 дни две приети една липсва, той ми се обади и разбирайки, за ситуацията ме покани да си взема още една майка съвсем безплатно, ако майките отговорят на очакваните и обсъдени характеристики (до сега е така), аз съм си решил проблема с майките, които внасям в пчелините си
А така. Всички гаранции трябва да са така. Купуваш кола. Чупи се в гаранция. Дават ти две, не три! Цистерна гориво, камион гуми, пари за таксита, годишна карта за влакчето в Сънито и три желания от Златната рибка.... Добре де. А ти, какво ще дадеш за майките представили се над обещаното?
Ми аз съм написал какво давам,най малкото пак бих си купил през другия сезон.
Въпроса е че няма няма условия а и кой да работи и развъжда високопродуктовни линий.
Качеството е такова каквото ти се падне :)
Слагаш ги на електронното кантарче и избираш най-тежките, че да ти стъпят по-евтино на килограм!!
Виждам, че всички са разочаровани от майкопройзводителите, жалко или не не знам вде още.
Дончев, най покорно те моля. Би ли пуснал една анкета, анонимна
За или против подобряването на майкопройзводството и качеството на предлаганите майки.
Аз за себе си не мога да реша лак да отговоря, до вчера мислех, че съм за амма май по скоро съм *не мога да реша*
Благодаря!
Ха, ха...за или против подобряването? Против няма да има никой, а подобряване може да се получи като: се спре да се дават такива пари за боклуци или се спре изобщо да се купуват майки и те сами ще започнат да се почесват по тиквите. Анкета и сам можеш да си пуснеш.;)
Мога да кажа, че всички майки, които съм купил са отговорили на изискванията ми. Получил съм това, което съм очаквал. Мнение обаче което кореспондира със заглавието на темата, не мога да изкажа.
Мисля, че да си траем е по-лошо. Но не съм сигурен. Може и да греша.
Аз поне не трая и пиша.Но дето тая година един производител ми каза: "Какво като пишеш?Събрали сте се там и се чудите как да си губите времето , а ние работим. Хич не ми пука от твоето писане!" Когато му казах, че знам на кого да напиша за да провери дали при него всичко е законно и , че ще му върна стоката без обяснения в законно установения срок се замисли.Накрая приключихме с компенсация и затвърждаване на убеждението ми , че много от продаващите майки са си направо полуграмотни. Но ... "профи", бизнес, програми и нали има средства за усвояване.Другото... blush;
Аз се изумявам как един средно интелигентен бг пчелар няма тръпката да си произведе сам качествени майки, това е всъщност магията в пчеларството - да си част от Природата, като я направляваш по начин, който мислиш, че е най-добрият, за да произведеш майки - Ти Сам!!..да сложиш маточника в отводката...после да чакаш/видиш дали се е излюпила майката, а след една седмица да видиш снесените яйчица - това е такава емоция/тръпка, че може да се съизмери едва ли не с някои моменти от ученическите бригади с някои съученички!!:bigsmile:...останал то какво е - въртене на цетрофугата и хамалогия.....кой е последният/деветият дан в пчеларството, ако не производството на максимално качествени майки???????????
Ти пък сега ще чете! Реже един маточник, слага го в отводка и готово.
Има мераклийско бай граздан . И т.на-ък. Както и розов мед. Но евала на хората ,правят , а дали печелят те си знаят!
Бяга темата и се размива от различните мнения и посоки.
Мен като "потребител/купувач" единственно ме интересува има ли ( къде са,кой са ?) майкопроизводители/развъдчици,който могат да излезнат и открито да заявят, "работя с такава и онакава пчела/линия,развъждам я от толкова време/години,контролирам по еди какъв си начин начин оплождането и на оплодния ми пункт има еди какви си търтей,селектирам линий за мед/прашец/пило. После да ми каже какви данни има от представянето на продукцията му във планината/полето и различните райони и крайща на страната.
Много ли искам ?
В тая връзка да попитам,има ли колеги който имат интерес да "обменят материал" от най добре представящите си семейства (пило/мед/прашец) ?
FreeBSD, а имаш ли предвид това, че преработвателите като те надушат че имаш такава селекция и не мож им смогна да им даваш мед по цени определени от теб самия.
Съседе,аз пари от джоба си на лица с който кръвна възка нямам,не давам.Всеки си има глава на раменте да си преценява дали да дава, колко да дава и на колко да дава продукцията си.
Мене религията ми разрешава освен мед да добивам прашец,прополис,пчели ...
До тук добре.Прав си! Но ако около тебе се пръкнат няколко "профита" закърмени с максимата "Колкото по агресивни, толкова повече мед дават" и цялата ти селекция отива по дяволите.Ти селектираш майки те те душат с татковци.И къде отиваш? При майкопроизводител.И от тук тръгват новите проблеми.sweating;
Чак такива данни.... Нали знаеш, 1000 пчелари, 1000 мнения. От собствените си наблюдения може да ти каже основните особености на линията. Как зимува, как стартира, при какви условия развива пълния си потенцил и някои съвети, но за да получиш обещаното, трябва да слушаш и следваш напътствията. Никой няма да ти сервира по твой вкус. Това е безумие да се иска. Масово си карат, както си знаят и после се чудят защо не става. После майките виновни и ”мамата бравата..” Това е основната причина кадърни хора да се откажат да продават. На път е още един... за съжаление. В един момент ти писва да биеш стената с глава!!!
А би трянвало да събират и да имат....
Те нямат такива наблюдения,реално наблюденията са при купувача ...
Ако купим с теб двамата майки,различно ще се представят на 615 при теб и на 65 при мен надморска ..
Лично за мен има значение дали пчелата ще има афинитет да събира прашец ( шефката работи на пило) и как и колко заклейва.
Нормално е като купуваш да знаеш какво искаш да купиш и постигнеш с него.
Ако продавача държи на реномето си, ще търси обратна връзка. Има такива хора. Естеството на продукта е такова, че оценката е разтеглена напред във времето. Надморска височина, фенологичен календар, климат,..., различни са. Сравнението се прави при еднакви условия. Твърде много време, труд и ресурс отнема поддържането на линиите. Пазара е много свит, а пчеларите, като цяло притиснати, а от там и стиснати. Освен това, силното заклейване, както и многото восъчни мостове затрудняват работата в разборен кошер, затова при селелцията стремежът е да са минимални(така е прието). Масово се работи за медосбор. При такава обстановка, да се пази линия за събиране на прополис... трудно. Ако малко си запознат с принципите на унаследяване при пчелите и работата при селекция, няма да ти е трудно да си отговориш на някои въпроси. За да промениш веднага на пчелина си прословутото 25/50/25 трябват разумно вложени парички. С каква сума си готов да се разделиш за една добра работна майка?
Кой са,къде са тия хора,2-3 пъти писах в темата,никой конкретно не се спомена.
Не съм съгласен с другото и няма смисъл да го коментирам.Различни са вижданията,начина на работа,целите и т.н .
Който желае да работи за медосбор,пазара е отворен за него,лично аз не виждам смисъл да работя в тая посока.
Нямам определен бюджет,мога да дам колкото е нужно стига да ми се дадат данни от представянето и.
Ами няма как да ти се дадат официално, защото закона забранява внасянето и развъждането на чужди пчелни раси. Не че не се прави. Както и всичко останало у нас. Затова такава информация се споделя лично. Законите и институциите реагират пост фактум. Превенцията им е чужда. Трябва някой да умре и готово.
rumenggr, правилно ли съм разбрал? Продаваш майка и напътстваш купувача. Той трябва да слуша и след това да следва твоите изглежда устни напътствия. Ако нещо се прецака – не е слушал и не е следвал напътствията. И още два-три въпроса ако може. По куриер пращаш ли, ако да там напътствията какви са? Ако не е търговска тайна какви са напътствията които даваш да е всичко ОК(оксалова) и майката да не е…. още и лелята?
Не. Не си разбрал правилно. Защо вадиш няколко думи от изречението? Масова практика е да се дърпа пило, за да се спасяват задниците на ройливите майки. Точно, когато семейството е във възход. Да не говорим за практиката с един магазин, както и често погрешната представа, кога и колко трябва да се разшири. Тези неща водят до допълнителен труд и оскъпяване на продукта. Ако имаш майка с нисък роеви индекс и висока яйценосна дейност, тези практики са безсмислени. Напротив, ”за да развие пълния си потенциал”(това защо го пропусна?), трябва навреме да и осигуриш необходимия обем за пчелите и допълнителни площи за снасяне. На такива майки, често не им стига ранната, слаба паша и за да е ефективна трябва грижа, а масово чуят ли изваждане и... черта. Ако си караш по старому, защото ”всички така правят” и им се получава, няма да разбереш за какво си дал парите си. Ще бъдеш поредния с майката и лелята на върха на езика. И да, ако нещо си прецакал, трябва ли някой да плаща глупостта ти? На няколкото други въпроса - не съм майкопроизводител, нито селекционер(две много различни неща!!!), не продавам майки, плащам за да получа добри майки, без да се пазаря, получавам ги на ръка или по куриер. Когато някой ме съветва, си отварям добре ушите. Проверявам всичко, защото пчеларството върви с много условности. Ако не бях опитал, не бях се учил, нямаше да знам какво е да имаш по-добра пчела и по-добър краен резултат от труда си.
За селекцията си прав. Ако англичаните не бяха си внесли ген, как щяха да си решат проблема с пчелите? Ако животновъдите не ползват чуждите постижения в селекция, а зърнарите посевно зърно от нам си къде, щяха ли да са конкурентно способни? Ние, тарикатски сме записали ”само БМП”. И какво, ”на гол тумбак, чифт пищови, на голи цици лисици”. Ето ти причина за конспирация. За да не сме ”С цървули по дивия запад”.
От три пчелина и около двеста кошера имам само 7-8 който видимо усилено вкарват прашец и раборят на 6-8 *C в облъчно и мъгливо време.Всичко друго излиза когато слънцето се покаже за малко. 5 от семейството червенеят/жълтеят, 3 сивеят/чернеят,маркирал съм ги ако изпролетят силни мисля да ги ползвам за разплод.Все пак е някакъв подбор.
Има ли колеги който имат интерес да си "обменят материал" ?
Имам направени отводки,ако някой желае може да пробваме.