Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 150

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз се изумявам как един средно интелигентен бг пчелар няма тръпката да си произведе сам качествени майки, това е всъщност магията в пчеларството - да си част от Природата, като я направляваш по начин, който мислиш, че е най-добрият, за да произведеш майки - Ти Сам!!..да сложиш маточника в отводката...после да чакаш/видиш дали се е излюпила майката, а след една седмица да видиш снесените яйчица - това е такава емоция/тръпка, че може да се съизмери едва ли не с някои моменти от ученическите бригади с някои съученички!!...останалото какво е - въртене на цетрофугата и хамалогия.....кой е последният/деветият дан в пчеларството, ако не производството на максимално качествени майки???????????
    До тук добре.Прав си! Но ако около тебе се пръкнат няколко "профита" закърмени с максимата "Колкото по агресивни, толкова повече мед дават" и цялата ти селекция отива по дяволите.Ти селектираш майки те те душат с татковци.И къде отиваш? При майкопроизводител.И от тук тръгват новите проблеми.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    До тук добре.Прав си! Но ако около тебе се пръкнат няколко "профита" закърмени с максимата "Колкото по агресивни, толкова повече мед дават" и цялата ти селекция отива по дяволите.Ти селектираш майки те те душат с татковци.И къде отиваш? При майкопроизводител.И от тук тръгват новите проблеми.
    Нямал съм много вземане - даване с майкопроизводители и не мога да дам експертно мнение, но си мисля, че и там, както навсякъде нещата опират до съзнанието... А тарикати винаги е имало и ще има. Жалкото е, че заради тях страдат най-вече другите!

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Ами няма как да ти се дадат официално, защото закона забранява внасянето и развъждането на чужди пчелни раси. Не че не се прави. Както и всичко останало у нас. Затова такава информация се споделя лично. Законите и институциите реагират пост фактум. Превенцията им е чужда. Трябва някой да умре и готово.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Ами няма как да ти се дадат официално, защото закона забранява внасянето и развъждането на чужди пчелни раси. Не че не се прави. Както и всичко останало у нас. Затова такава информация се споделя лично. Законите и институциите реагират пост фактум. Превенцията им е чужда. Трябва някой да умре и готово.
    Аиде стига с тия конспираций и интриги. Що си мислиш че местната (нашата) пчела не прави пило и не внася прашец на 6* C ? Просто и тука трябва да се селектира и работи.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от FreeBSD Виж публикацията
    Аиде стига с тия конспираций и интриги. Що си мислиш че местната (нашата) пчела не прави пило и не внася прашец на 6* C ? Просто и тука трябва да се селектира и работи.
    За селекцията си прав. Ако англичаните не бяха си внесли ген, как щяха да си решат проблема с пчелите? Ако животновъдите не ползват чуждите постижения в селекция, а зърнарите посевно зърно от нам си къде, щяха ли да са конкурентно способни? Ние, тарикатски сме записали ”само БМП”. И какво, ”на гол тумбак, чифт пищови, на голи цици лисици”. Ето ти причина за конспирация. За да не сме ”С цървули по дивия запад”.
    Този пост е редактиран от rumenggr; 07.12.2019 в 02:10.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    От три пчелина и около двеста кошера имам само 7-8 който видимо усилено вкарват прашец и раборят на 6-8 *C в облъчно и мъгливо време.Всичко друго излиза когато слънцето се покаже за малко. 5 от семейството червенеят/жълтеят, 3 сивеят/чернеят,маркирал съм ги ако изпролетят силни мисля да ги ползвам за разплод.Все пак е някакъв подбор.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    Има ли колеги който имат интерес да си "обменят материал" ?
    Имам направени отводки,ако някой желае може да пробваме.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •