При толкова не регламентирани пръскания ,при тия глоби за нула време може да се оправи пенсионния бюджет
Преглед за печат
При толкова не регламентирани пръскания ,при тия глоби за нула време може да се оправи пенсионния бюджет
Одеве качих инфо и за масово отравяне в добричко. Пръсканията за комари в старозагорско заради кравите също бяха извършени против всякакви правила. Много съжелявам за всички загуби на колеги и ми е кофти за тях, но понеже българите сме доста късопаметни искам да ви припомня, цяла зима се подготвя новата наредба регламентираща пръсканията и съвсем скоро беше и общественото обсъждане на окончателния вариант. Почти всички съфорумници бяха абсолютно безучастни и не взеха абсолютно никакво отношение по въпроса. При положение че форума се посещава от стотици потребители вдеки ден текста на последния вариант на наредбата качен от Матеев за последно обсъждане беше изтеглен двайсетина пъти. Е няма как да искаме нещата да ни де получават при такова поведение.
БАБХ преди две седмици в петък в 16,10 часа пусна безумно съобщение за пръскания в район СЗ. Без да спази абсолютно никакви правила, а това е институцията която трябва да контролира всички да спзват правилата. Е точно тогава местих на акация а и сега не мога но и никой друг не поде инициативата да ги попелее по медиите пък защо да не сезира и прокуратурата. Искам да кажа че докато търпим да ни ебат в задника и да се правим че нищо не се е случило ЩЕ Е ТАКА.
Виждаш, че всичко в сектора се случва с клизма, дори и да има желание за промяна. Знаеш колко е трудно дори и когато не се засягат нечий интереси, а когато има страна насреща е битка със зъби и нокти.
Всичко ми е ясно, освен ЗАЩО ПЧЕЛАРИ ПРЕЧАТ И РАБОТЯТ ПРОТИВ ОБЩИТЕ ИНТЕРЕСИ.
Няма да пиша повече, че съм вкарал едно голямо, а и се дразня на простотията.
За голямо мое съжаление и аз се включвам в темата със регистрирани огромни загуби. При мен отравянето не е типичното отравяне със инсектицид. В моя случай става въпрос за отравяне с препарат с бавно действие и все още не съм сигурен кога ще спре отравянето или ще се стигне до "празния кошер". Всъщност всички изследвания по повод на синдрома водят до използвани препарати които бавно и сигурно ибават семейството като умиращите пчели имират далеч от кошера (заради дезорентация или просто заради инстинкта им да не умират в кошера и да го замърсяват по този начин) И така какво се случи. Мека зима с нула смъртност и пролет която позволи и най - слабите да се надигнат сериозно до началото на май. Семействата бях събрал в два пчелина за да ги обслужвам по лесно. И на двата пчелина имах по няколко блока с рапица които с моя помощ взривиха семействата от пило. Към 20.04 имах 12-14 пити пило в основните семейства и 3 корпуса покритие на пчелите, а в отводките от миналата година имах 10-12 пити пило и 2 корпуса покритие на пчели. От 21.04 до 25.04 местих на акация. На 26-27.04 семействата получиха 3-ти корпус. Дъждовете и студовете бяха започнали и реших да поставя 4-ти корпус в първия момен като се оправи малко времето. Така и стана. Всички семейства за които беше предвидено получиха 4-ти корпус при първите длънчеви лъчи. За голямо мое съжаление това стана след много дни (10 мисля) дъжд и студ и установих точно това което най много ме плашеше - тотално роево настроение във абсолютно всички семейства които бях донесъл на акация.
Пускам поста до тук и продължавам да пиша да не се затрие че голям зор от тоя телефон.
Та така кошмарите ми се сбъднаха близо 200 семейства в роево. За три дни предприех необходимите действия и овладях роенето и това съвпадна и с някакви хубави дни и начало на цъфтеж на акацията най-после. Семействата ми се видяха поодслабнали, но си викам студено е 12-13градуса и са посвили "кълбото" пък и летящата пчела е по акацията и не регирах. Оставих ги след това да работят на спокйствие няколкото дни цъфтеж които оставаха и все се чудех защо не летят" както трябва". Така до вчера когато реших да надникна да видя какво са събрали.
Ужас
Чисто празни 4ти корпуси. На третите корпуси мед 30 до 50 процента пълни и никави пчели вътре. В две семества намерих запечатано пило в трети корпу върху което няма нито една пчела.Във вторите корпуси основите на са докоснати, а в изградените пити напръскан мед. Всичкото пило в първи корпус там съсредочени и 90 процента от пчелите. В някои семейства имаше покритие на втори корпус с пчели, а в някои почти нямаше. Картината която гледах ми беше абсолютно непонятна. Как в по топло време има мед който не е покрит от времето през което е събран. Как има пило което е изоставано в по топло време от когато е запечстано. Ясно е че пчелите са намалели но как като съм на сред гората и няма начин да имам отравяне. Пък и какво отравяне на акация, пък и без никакъв подмор. Все пак говорим за мноооого пчели.
Дойдоха ми гости и ще продължа довечера.
Съвсем като на война, и противника търпи загуби "в жива сила и бойна техника". Някои пчелари са извадили късмет. Късметът не е голям, ако са пръскали пшеница.
http://www.vesti.bg/bulgaria/inciden...snimki-6053956
При мене днес заедно с адвокат и нотариус връчихме писмо на арендатора, който ми натрови пчелите в с. Александрово. Връчихме му официална писменна покана за среща, на която да уточним какво ще правим - ще плаща доброволно или ще се съдим. В писмото има претенции за над 30 000 лева щети.
Междувременно вече не знам за кой ли път един или друг арендатор звъни и предупреждава за пръскания. Явно са се стреснали и сега вече спазват закона. Въпреки че вече ме предупреждават и затварям прелки, щетите пак продължават, но този път поради ЗАДУШЕНИ СЕМЕЙСТВА. Загиват по 2-3 семейства от пчелин, но това са най-силните семейства. Загиват защото имат много пчела и тя в желанието си да излезе навън, слиза на дъното и запушва цялата решетка на мрежестото дъно. Температурата в кошера се вдига толкова много, щото питите се стопяват и меда изтича на земята. С две думи - трагедията пак продължава, но в по-малки размери.
Днес пак ми звъннаха за поредното пръскане и утре сутринта пак ще затварям 3 пчелина, които съм ги затварял само преди 3 дена за друг арендатор. В разговора с този новия арендатор установих, че той въобще си няма на идея що е това Наредба 15 и има ли тя почва у нас. В началото ми каза "Абе утре може би ще пръскам, ама ако духа вятър, ще го отложа за след обяд или за някой от следващите дни." Смразих се и мислено си представих как му прегризвам гръкляна. След това се овладях и малко по-учтиво му обясних, че трябва да пръска най-късно до 11 часа и то точно утре (или в точно определен предварително известен ден), а не когато му скимне.
Накратко - повечето арендатори си нямат ни най-малка представа кога и как имат право да пръскат. Освен това си мислят, че като ни звъннат, и вече съвеста им е чиста. И се опитват да пробутват номера от типа "абе може би ще пръскам през следващите дни, ако ми кефне, пък ти си длъжен цялата седмица да си държиш пчелите затворени". И като се случат няколко арендатора около тебе, то това означава да си затвориш прелката на 1-ви април и да я отвориш чак на 1-ви септември.
Матеев, комисията която идва и прави "оценка" на щетите са СЪЩИТЕ ХОРА или техни близки, бизнес партньори и т.н, които продават препаратите. Това не е предположение, а самата истина, която мога да подкрепя с видео материали и свидетели.
Още по-добре. Случая го направих толкова дебел, щото дълго време да им държи топло както на комисиите, така и на техните близки, авери, бизнес-партньори, арендатори и прочее тарикати. Ако не друго, то поне стегнах дисциплината в Ловешка област, а предполагам, че ще се разчуе и в други области.
Мен ме изкараха по-черен от дявола, защото вдигнах врява. Единят арендатор ходил да се оплаквал от мен на другите. А същия го хващам вече 2 пъти да пръска в сигурно най-топлия и ветровит ден на месеца след обяд. Първият път пръска за широколистни плевели, втория път с фунгицид. В момента масово пръскат пшеницата с фунгициди.
Рапицата е заобиколена от пшеница. Това е снимка от въпросния ден.
http://i.imgur.com/TgIdD6A.jpg
Продължавам по на кратко.
Фактите:
Силно намалели пчели.
Изчезнали новоизлюпени пчели и 20 дни след напускане на полските пчелини с активно земеделие около тях.
Причинителя на изчезването не действа на търтеите, което довежда но нереално много търтеи е семействата.
Подмор извън нормалното няма.
Не се забелязва заболяване по пилото.
Пчелите изчезнаха най видимо в първите дни хубаво време. Намаляха очевидно и върху поилката.
Забелязвам странно поведение трупат се по прелките от два дни стоят и върху предната част на корпусите.
Моята теза:Причинител е някакъв химикал ( отрова). Въпросната химия дезореантира пчелите, те просто излизат на паша и не се връщат. Тази химия по някаква причина не действа на търтеите и нещо в тяхната физиология или начин на хранене може да е ключа към загатката. Химията действа продължително като действа върху захранено с нея пило или по вероятно се намира в меда във венците и при неговата консумация се получава прооооооодължително отравяне.
Да на 90 процента. По принцип звучи малко невъзможно но имаше фактори в моя полза:
Настъпваща обилна паша.
Силно намаляване на пчелите заради отравянето.
Мноооооого опит с роенето.
Работя със съпругата си която е много на ти с нещата и когато няма тежки корпуси за вдигане работи на равно с мен.,
В момента стесняваме поради създалата се ситуация и преглеждаме и плодниците. Тук там има по един зап. маточник и не залагат нови.
Утре не знам какво ще им дойде на ума но за момента роенето изглежда овладяно. ОБАЧЕ ТОВА НЕ Е СЪЩИНАТА НА МОЯТА ИСТОРИЯ. Говорих по телефона с много колеги и се оказа че почти всички колеги с полски пчелини имат такъв проблем. Много от тях се притесняват да си признаят защото мислят че те са сгрешили нещо, други ги е страх от карантина , НО СЕ ОКАЗВА ЧЕ ПТОБЛЕМА Е ДОСТА МАСОВ. АКО ВИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ПОДОБНО ТАЗИ ГОДИНА ДПОДЕЛЕТЕ НА КРАТКО И ДА МЪЧИМ ДА ОТКРИЕМ ПРИЧИНАТА. МОЖЕМ И ДА ОБЕДИНИМ СИЛИ ЗА ПРОБИ И Т.Н. НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕМ МАСОВ ЛИ Е ПРОБЛЕМА.
Преди малко дадоха в новините пилот на хеликоптер загинал повреме на пръскане с пестициди над житни култури,не беше ли забранено пръскането от въздуха,дадохо го в новините в седем часа по бтв.
Онзи ден ръсеха в нашия район със самолети,пак житните култури.
Едно предположение съвсем "на сляпо". Писа, че си ги водил на акация. Да не би акацията да е била пръскана с някакъв инсектицид срещу комарите, във връзка със заболяването по говедата?
Искам да спомена за още 2 факта, които може да се добавят към логиката и да спомогнат за разрешаването на загадката:
1. Търтеите се хранят само от килийки, които са пълни ДОГОРЕ с мед (сгъстен нектар). Те са дебели и не могат да влизат в килийките, така че зоната им на хранене се простира до дължината на хоботчето им. При това положение се счита, че те се хранят САМО С ПРЕСЕН МЕД, който все още не е запечатан. Не са в състояние да ядат стар мед или нектар, който е по дъното на килийките. Следователно ако търтеите ти са живи, а пчелите - мъртви, търси причината за отравянето в едно по-далечно минало (5-6-10 дни), а не в последните 2-3 дена. Може би тази логика куца, но все пак нали търсим по какво се различават търтеите от пчелите при хранителния си режим. Ами по това - търтеите ядат от високите етажи на килийките, а пчелите - от ниските.
2. Търтеите летят на височина 20-40 метра, а пчелите - на височина 8-10 метра над нивото на терена. По-високия летеж на търтеите предполата по-висока скорост на вятъра, а от там и по-чист въздух (ако случайно е бил замърсен с изпаренията от някакво пръскане).
Може тези 2 жокера да ти помогнат да вържеш картинката в едно единно цяло. Нали все пак разследваме и търсим логиката на всичко това.
Добра да е. Провокираш ме а?
Идентично и то не само при мен. С почти всички, с които разговарях е така. Другите които не споделиха този проблем, вероятно си затраяха, а не защото липсва. Това ме навежда на мисълта, че не е пръскане.
Аз, липсата на пчела установих още на 29 април.
Колеги, както казваше един борец "Раната прай борбата, партията рани, ний борим." В нашия случай, пчеларя е необходимо да стимулира пчелите, за да могат те да се възстановят за следващите паши, ако има такива. В противен случай тотално нулева година.
Като понапече, работят бе. Бъзето дава......колкото да не бъркаме в ланшните тенекии.
Рости, няма смисъл да им обясняваш. Разбира се че не е роене.
Аз започвам да вадя меда от рапица, отварям първия почти няма пчела в магазина, викам си роил, отварям втория същата работа и т.н. Че те всички роили бе. А проблема не е в роенето, а някъде другаде, но неясно къде.
Точно! Но глад + дъждовно време + пило + фунгицид... е няма такава пчела, която да се развива при такива условия.
Фунгицидите намаляват протеолитичните ензими и предизвикват протеинов глад. Гледаш перга има, прашец вкарват, а пчелата гладува.
Рости, ето за това говорех. Небето става черно от пчела, маточници няма, а след малко се връщат. Вдигат се на 5-6м височина правят облак и вече бягах със стълбата, но напразно.
Напомня ми на синдрома на празния кошер. Видеото е към края, когато се връщат, но преди това не ми беше до снимане.
https://www.youtube.com/watch?v=WjvnCeG7PzE
При мен няма пръскане, няма земеделски култури, а положението е същото.
Пълни корпуси с пило и когато очаквах кошерите да се препълнят с пчели се оказа че семействата дори са отслабнали и гладуват.
Причината я отдавам на променливото време. Съвсем лаишки го казвам.
Иначе за настроението Дамянов е прав. Оти се косиш като че ти мине. Успех!
Възможния проблем може да бъде събран натровен прашец, пръскан с препарат с дълъг карантинен период на действие. Събран и запечатан - силни семейства, 10 дена стояли по кошерите и консумирали запасите. Младите пчели изхранващи пилото консумират тайните пролетни запаси с перга. А може при ферментацията на прашеца в перга да е станало нещо. При мен рапицата бе пръскана с подобен препарат и забелязах как семействата боксуват в развитието си.
Рости ,събираш ли прополис чрез решетка ?Питам информативно .В подобна ситуация бях през април,някъде м/у 5 –10 април . Пило на 6–8 рамки ,а няма летяща .Подмор пред кошерите –нормален .Сега са топ .
Почнахме много да гадаем, а и болести и причини много.
Виждам, че бавно се насочваме към поленова токсикоза или т.нар майска болест или спироплазма. А да не забравяме и Нозема Ц, а там нещата са сериозни и никой не иска и да си го помисля.
Както и да е... Искам да напомня на колегите, които са намерили пило без покритие или такова изоставено в магазините, че трябва да вземат мерки веднага или поне да следят дали няма да "избие" гнилец. Условията са идеални за гнилцови заболявания, а не искам да ставам лош пророк.
Ако имате добър ветеринар на разположение, по-добре го почерпете едно и да си каже мнението на място. Иначе ако ще е само за "дойдох и видях"...
Основната причина за отслабването на семействата е ранния блокаж на плодниците,още по време на овошките.Резултатът е виден сега....
Хора за какъв блокаж говорите? За това писах най подробно целия случай. Дойдох на акация с 12-14 пити пило. Имаше семейства с 16 пити пило. Все пак на съм Бръснар а Пчелар.
Дамянов, имаше условия за майска болест но няма оодмор който е характерен и дори се събират на купчинки умирайки. И при мен се нсблюдаваше бурно облитане което продължсваше мноооооого дълго. Обикалях да гледам многократно по дървртата и нищо.
Най близко е предположението за отравяне с прашец третиран с пестицид.
Складерат го в кошера и съм го пренесъл от полето в балкана.
Имаше в изобилие такъв прашец от рапица.
Вреди на пчелите когато го консумират тоест действа с отлагане във времето както се и случи.
Не убива търтрите защото те не го консумират.
Изчезнали са пчелите и от излюпващото се пило защото стават кърмачки и консумират активно от прашеца. Ако беше засегната само летящата пчела кошерите ми щяха да са пълни защото при излюпването на 12-14 пити пило щях да получа покритие на три корпуса а сега такова няма.
Всички пострадали пишат че семействата в един момент се оправят без да са лекувани и е възможно това да съвпада с края на заоасите от такъв прашец.
Гогол, не не събирам прополис.
Матеев, дали е възможно да направиш преценка на силата на семействата от двата ти пчелина които бяха изпаднали в роево? Имаше ли рапица до тях?
@Rosty
Колега, какви точно мерки си предприел заради роенето.
Мисля си, че основния проблем не идва от отравяне, а е низ от неблагоприятни фактори. Единия фактор може да е вкарване на някакви токсини в кошера, но това не е основното. При мен също има отслабване на кошери, но го отдавам на лошото време. При мен обаче нямаше роево преди да заслабнат. Убеден съм че оправи ли се времето нещата ще потръгнат.
При нормална година съм влизал в застъпващи се паши от рапица и акация и след 30 дена медосбор,семействата излезнаха супер отслабнали.А тази година в началото на април и "камъните" отделяха нектар,което доведе до преждевременно блокиране.Последва,всички знаем какво време и в резултат,стопиране на развитието и изяждане да мед запаси.Всички знаем,че живота на пчелата по това време е най-кратък.Е,не на всякъде се получи така.Не твърдя,че блокажа и стопираното развитие е единствен проблем.....
Моето мнение като начинаещ пчелар са 2 неща.1.прашеца и меда от рапица.2 рязката промяна на температурата.Колега колко градуса беше на рапицата и колко като ги закара в балкана?
По-скоро не, а дори и да е имало, то тя е била сравнително далеко, а декарите - малко.
Аз подозирам нещо друго, но то при мене е частен случай. Близо до пчелините ми има хеликоптерна площадка. Там наливат "супата" и после летят нанякъде да пръскат с всякакви уж "безопасни" препарати. В интерес на истината досега не са ме тровили, но като се замисля, ако на поляната случайно разлеят някакъв безопасен препарат, но в големи дози, това също би могло да умори любопитните пчели или да ги дезорентира или ....... да предизвика масово роево настроение. Нали знаете, че ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА.
Тази версия поне на мене ми изглежда правдоподобна ........
Рости, от миналата година познати пчелари ми казват същото, за рязко намаляне на пчелите нищо, че имат пило. Тази година в Плевен седях на маса с пчелари от Карнобат и Сливен, те споменаха същото и казаха, че е вирус, който и в лабораторийте не могат да разберат какъв е. Отговора им бил, нозема и акар, не могли да дадът друго обяснение.
Пръскаха житата на 600 м. от мен, проблеми нямам, загуби нямам. От пръскането ли....от какво ли, ама такива силни кошери не съм имал. Половината са на 2 плодника ДБ. Осеменяват и в мгазините.... През няколко дни избивам по някоя отводка, че ще ревнат за трети плодник...... Па тва вече ще ми дойде тежко.......
П.П. Като понапече малко работят перфектно.......ама мед НЯМА.
Понякога имам чувството, че някой хора са бавноразвиващи се третокласници с коефициент на интелигентност под нулата .....
Започвам да обяснявам като за такива:
Препаратите пристигат в най-различни опаковки в течно или твърдо (прахообразно) състояние. За да се икономисва тегло при транспорт, почти всички препарати пристигат в КОНЦЕНТРИРАН ВИД. Така ги правят производителите. При тези високи концентрации АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПРЕПАРАТИ са отровни, дори и най-безопасните. Там на поляната до хеликоптера се извършва разреждането и смесването на готовата "супа", с която ще се пръска. При това разреждане често се случва разсипване (или разливане) на препарати по земята. Обикновенно се бърза, оборудването е примитивно, хората са невнимателни и т.н. - могат да се изредят поне още 100 причини, поради които по-малки или по-големи количества отрови попадат на земята (тревата, почвата) и никой не се грижи да ги почисти.
Чети бавно и внимателно, дано този път да го разбереш. Ако не, ще обясня още по-подробно като за деца от детската градина, а следващия път и като за деца от детските ясли.
Тъй стават тия неща.....точно както ги замисля елита на каймака на държавата ни......Добре си го замислил.....ще мине в съда.sweating;
Докато бяха дъждовете, семействата силни - два дена пекна слънце, пръскачките не излязоха от нивите и семействата рязко отслабнаха. Не знам за колегите, които твърдят, че наблизо не е имало пръскания, но пчеларя, с който най- много общувам, има втори пчелин на място около, което наистина не се пръска и разликата в силата на семействата, е достатъчно очевадна, дори за хора не виждали пчели. Пък, че мед няма е от годината.
Нивата вече зрее.......
Въпреки, че около пчелина постоянно се пръска, семействата ми не са отслабнали. Пръскането не е епизодично, а ежегодно. Все пак са до овощия. Понякога се съобразяват, друг път не! Да, изпадат в роево, но рапицата помогна за това! В момента градежа и развитието на семействата продължава с пълна сила. Има принос на нектар, има и пило в изобилие. Това е при мен. Да, има и пчелояди! И, ако не ме кефи изкупната цена, пак ще си пия ракията, варена с мед. Като не спечеля от пчелите, има и други поприща, в коита да си чукам празната кратуна! Няма да свърши света, да вложил съм сума ти пари, но здравето е най- важно!
Вчера разговарях с един колега който също има подобен проблем .При него нещата са се случили по времето когато са засявали царевицата и слънчогледа след сеитба или преди сеитбата не разбрах точно, обработвали масивите с някакъв препарат и точно над обработвания масив бил коридора за летеж към съседния граничещ масив с рапица .Пръскали са със навесна пръскачка но пораженията били на лице след няколко дена. Подмор пред кошерите е нямал но семействата рязко отслабнали.
В края на цъфтежа на рапицата масово се сее слънчогледа. При този колега нещата са съвпаднсли но не мисля че това е причината за проблема. След засяването на слънчогледа се оръска с хербицид. Няма никакъв цъфтеж в прясно засетия блок. Вида на пръскачката е такъв че да има минимум загуба на препарат еъ въздуха.
Все още не съм дал проби от пергата и от прашеца в които най-много се съмнявам. Охранявам подвижния пчелин денонощно и това страшно много ми пречи да действам експедитивно. Колкото повече колеги се свързват с мен и обсъждаме нещата все повече надделява теорията за замърсен с пестициди прашец който води до отравяне което се проявява с дезореантация на пчелите и сътветно силно намаляване на семейството без видим подмор. Характерни са много продължителни ишумни облитания в началото на изчезването. Пчелите кацат по челната страна на кошера и стоят там с часове. Остават изчезването почти не засяга търтеите и те стават в семейството което се забелязва много защото са нереално много спрямо големината на семейството и броя на пчелите. Повечето пострадали са в края на цъфтежа на рапицата но има и в първата половина на цъфтежа. Тези които са пострадали по рано в повечето случаи са били сложили прашецоуловители. На една лекция в дружеството зададох въпрос на лектора който беше специалист (доцент) по хранене на пчелите - пресен прашец ли ядът или перга? Отховора беше ,че и двете но предпочитат перга. Това се вързва точно и със случая. При наличие на прашецоуловител пергата от овошки е по малко и консумацията на такава от рапица е започнала по-рано както и на пресен рапичен прашец. При нен отравянето стана след като се вдигнах от рапицата но и след 10 дни почти постоянен дъжд което принуди семействата да консумират много рспична перга. Нямаше проблем до първото силно облитане. Но след това..... И последно, при почти всички пострадали е извършено поне едно третиране на рапицата по време на цъфтеж в повечето случаи е началото на бурния цъфтеж.
Вчера са го давали по БТВ.
https://www.youtube.com/watch?v=riY4sXV1G9Q
Гадове мръсни. Не били пръскали. Един килограм добив да нямате дано.
Някой знае ли с какво трябва да се пръска царевицата и слънчогледа сега?
Сега с нищо, но понеже не можеха да влязат дълго време изтърваха момента за хербицидите и царевицата и слънчогледа потънаха в треви. Хербицидите са относително безопасни, не се притеснявай. Сега е опасно само житни от самолет. По изключение заради многото дъжд за някаква гадина ги пръскат сега.
Имам 10 семейства най силните с голям подмор,за това питам.
Забравих. КРАВАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРЪСКАТ ПОСТОЯННО И БЕЗОГЛЕДНО И ТО СЪВЕТВАНИ ОТ ВЕТИРИНАРИТЕ.
По-мои наблюдения пръскат царевицата или слънчогледа с нещо защото подмора се появи четвъртък петък,но нека видим дали и някой други колега да ли ще се оплачи от В.ТЪРНОВСКО.
Най интересното е че подмора не е на всички кошери
При мен вече се знае с какво са ги изтровили пчели.
Инсектициди
Пръскали са за някаква буболечка по царевицата и слънчогледа
Някой ако знае за каква буболечка става въпрос,моля да драсне два реда.
ясно е че един е същ човека който ми прави натравянията през 15-20 дена ще ти докажа,че съм прав не с думи а с дела.
Те там нямат работа но минават от там към пашата и когато е по ветровито летят и по ниско.А такива третирани масив мирИшат на отрова на 1км от самите масиви. А дали им пречи това според Вас.
Има голяма вероятност да са пръскали слънчогледа за черен щурец обикновено пръскат с фюри силно отровен за пчелите и ако нивата е обрасла с плевели пчелите я посещават масово ,дори и да е третирана схербицит ида е чиста от треви око пътя на пчелите е от там пак ще имаш загуби на летяща пчела аз една година им ядох попарата и сега ми пращат по 5 писма ако са грамотни арендатори знаят че и тяхните добиви зависят от нас и пазят.
И не е само това. Тези химикали и по време на самото пръскане и после, в следствие на изпаренията при вятър могат да се пренесат надалеч и да се отложат и върху непръскани площи и върху тревите и други цъфтящи растения наоколо. Не случайно подхвърлих въпроса да се търсят подходящи репеленти, които да отблъскват пчелите и те задължително да се смесват с препаратите за третиране. Само тогава може да има някаква гранция, че пчела няма да кацне на растение, върху което е попаднал препарата!
Здравейте,колеги от района на В.Търново.Наблюдавайте си пчелините току що ми се обадиха че пак са ми натровени пчели.Голям мор камари,камари.
Това се е случило вчера.
Мойте съболезнования. Да ти натровят семействата е голяма трагедия (вече съм я преживявал). Аз ще ви кажа обаче кое е още по-голямата трагедия - това, че НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ПО ВЪПРОСА.
Както всички знаят от тази тема, на мене ми изтровиха пчелите в един от пчелините ми с почти 200 кошера в него. Направих всичко както са изискванията по Наредба 15 - виках комисия, сдобих се с протоколи, открихме виновника, взехме проби от неговата ябълкова градина, изследвахме пробите в 2 различни лаборатории, и след много перипетии и над 1000 лева разходи се сдобих с доказателства, че този човек ми е натровил пчелите. Опитах се с него да се разбера с добро, като нотариално го поканих на преговори за договаряне на обезщетението, което трябва да ми заплати. Той обаче се оказа нагъл и нахален и отказа да преговаряме. Влязох в процедура по завеждане на съдебно дело и чак на този етап осъзнах ЗЛОВЕЩАТА ИСТИНА, а именно че НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАГУБЯ ДЕЛОТО.
Това ми го каза моя адвокат. В правото имало някакъв основополагащ принцип, че общото изключвало частното или нещо подобно (не го запомних точно). Запомних обаче, че дори и в протоколите от лабораториите да има доказателства, че пчелите ми са отровени точно с този препарат, с който е пръскана и неговата градина, това не е доказателство, че точно той ми е изтровил пчелите. Трябвало е да взема проби от всички блокове в 3-километровата зона (28 260 декара) и тези 50-100 проби да ги дам за изследване (по 400 лв. едното), за да докажа, че никой друг арендатор не е пръскал с този същия препарат, с който са отровени пчелите.
Накратно - според съдебната система аз имам доказателства за натравяне, но нямам доказателства, че точно този ябълкар ме е натровил. И ако той си наеме верния адвокат (а той ще го направи), най-вероятно аз ще загубя делото, заедно с още 3-4 хиляди лева разходи. Въпреки това аз ще заведа дело, но ако наистина се окаже, че не мога да го осъдя, то това автоматично ще означава, че ЦЯЛАТА НАРЕДБА 15 ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ НА БОКЛУКА.
Вече информирах устно (неофициално) служители на МЗХ за този казус, и те също останаха изненадани. Предполагам, че ще възложат на юридическия си отдел да провери казуса, и ако има такъв, наесен най-вероятно отново ще има работна група, на която за кой ли път отново ще измисляме поредната неработяща Наредба 15. Към днешна дата има една неработеща Наредба 15, има и втора, която все още не е излязла в Държавен Вестник, но за която знам, че също няма да е работеща (участвах в пазарлъците по нейното създаване). Сега обаче на практика се убедих, че ОДИСЕЯТА ПРОДЪЛЖАВА и че не се знае кога ще завърши и дали въобще някога ще завърши.
Има оправия,ами не трябва повече да гледам пчели
Има пчелар осъдил арендатор.............
Има и пчелар набил арендатор!
http://vbox7.com/play:970e7833d5
http://vbox7.com/play:2265df4012
http://vbox7.com/play:d46298a616
Току що получих клиповете от моя пчелин това се е случило в петък
А кажете какво ще ми помогне де минимис или тая държава за 4 път е това тая година миналата 7 пъти
И това не е пръскане за дерматит не ми се мисли след като напръскат и за него какво ще остане от пчелина. В Елена вече има огнище на дерматит
И при мен пръскаха май месец жита, ечемици, соя, слънчоглед, царевица..... всичко. И проблеми нямах. А после се оказа, че един “приятел“ ходил да ми гледа кошерите в трънките. Похвали ми се.....
може и да не са арендаторите последния път имаше много бълхи.
в софия по минали четвъртък на бояна към 23 00 са минали с едно камионче да пръскат
никой нищо никъде не е съобщавал
Ето ви националната стратегия за мора на пчелите.
http://btvnovinite.bg/article/bulgar...-dermatit.html
До мой пчелин миналата седмица пръскаха цъфтяща люцерна с инсектицид. Добре, че поне започнаха да се обаждат, че ще пръскат.
На тези, които пчелините са покрай реката състоянието им е като при jdrumev. Това съвпадна с пръскането срещу дерматита. Хората не са били уведомени, че ще се пръска.
За съжаление пак се наложи да се раздвижи тази тема. Понесох първия удар за сезона. Отравянето е станало между 09.04 и 15.04. но беше установено вчера. Говорихме си с колеги миналата седмица, че семействата от над 10 дни тъпчат на едно място и не се развиват като двама които имат и планински пчелини казаха че там нещата са добре и планинските които излязоха по зле от зимата са настигнали и задминали полските. Не можахме да намерим причината и така завършихме разговора. Вчера ми излязоха вторите заложени маточници и трябваше да правя сборни отводки от най-силните кошери. За мое съжаление се оказа, че най-силните кошери са станали най-явни индикатори какво се е случило и защо другите семейства са тъпчели на едно място. Оказа се, че най силните са станали на нивото на слабите -един корпус пчели. Загубите са един корпус пчели и пчелите които са се излюпели за последните 14-15 дни. Отравянето е на летящите пчлеи и за това картината е най-ярка при най-силните. Най-интересното е, че рапицата която имам е пръскана преди цъфтеж и не виждам какво друго са пръскали с инсектицид.
Момента на отравянето съвпада с масовото пръскане на пшеницата и ечемика. В този период и пчелите бяха адски нервни.
Успешен сезон и дано нямате поводи да пишете в тази тема.
Днес като пътувах към София видях след Пловдив самолет да пръска блоковете. Това е в 9,00 часа.
Лошо много лошо почти на всякъде в полските райони е такова положението.Няма оправия в тая Държава при всичките усилия които полагаме трудът ни отива по дяволите .Мамка му и "теле"
Винаги когато съм писал за моите натравяния колеги са се чудели какво правят моите пчели в такива култури които не са медоносни.
Мистерията е почти разкрита.Тук никой не е писал и не е търсил проблем на отровените си пчели в стърнищата.Съвсем случайно научих,че те също се пръскат с инсектицид.Може и да бъркам за препарата,но ги пръскат с някаква отрова.
Да,стърнищата ги пръскат с хербециди,а може и да добавят и инсектицид.Но полския район не може да предостави разнообразие от цъфтящи.Към това,като добавим пренаселеноста на места и времето през последната седмица,картината придобива реален образ.Хранителните запаси в кошерите са не достатъчни,а и постъпването на такива е преустановено + студеното време,ограничава развитието на пч.семейства.На ден измират 1000 пчели,а майката снася поне два пъти по малко...и ето ти отслабнали кошери.
П.П.Ежегодишното пръскане с хербециди ще задълбочи проблема с цъфтящите по полските райони.