При мен няма пръскане, няма земеделски култури, а положението е същото.
Пълни корпуси с пило и когато очаквах кошерите да се препълнят с пчели се оказа че семействата дори са отслабнали и гладуват.
Причината я отдавам на променливото време. Съвсем лаишки го казвам.
Иначе за настроението Дамянов е прав. Оти се косиш като че ти мине. Успех!
Възможния проблем може да бъде събран натровен прашец, пръскан с препарат с дълъг карантинен период на действие. Събран и запечатан - силни семейства, 10 дена стояли по кошерите и консумирали запасите. Младите пчели изхранващи пилото консумират тайните пролетни запаси с перга. А може при ферментацията на прашеца в перга да е станало нещо. При мен рапицата бе пръскана с подобен препарат и забелязах как семействата боксуват в развитието си.
Рости ,събираш ли прополис чрез решетка ?Питам информативно .В подобна ситуация бях през април,някъде м/у 5 –10 април . Пило на 6–8 рамки ,а няма летяща .Подмор пред кошерите –нормален .Сега са топ .
Почнахме много да гадаем, а и болести и причини много.
Виждам, че бавно се насочваме към поленова токсикоза или т.нар майска болест или спироплазма. А да не забравяме и Нозема Ц, а там нещата са сериозни и никой не иска и да си го помисля.
Както и да е... Искам да напомня на колегите, които са намерили пило без покритие или такова изоставено в магазините, че трябва да вземат мерки веднага или поне да следят дали няма да "избие" гнилец. Условията са идеални за гнилцови заболявания, а не искам да ставам лош пророк.
Ако имате добър ветеринар на разположение, по-добре го почерпете едно и да си каже мнението на място. Иначе ако ще е само за "дойдох и видях"...
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Основната причина за отслабването на семействата е ранния блокаж на плодниците,още по време на овошките.Резултатът е виден сега....
Хора за какъв блокаж говорите? За това писах най подробно целия случай. Дойдох на акация с 12-14 пити пило. Имаше семейства с 16 пити пило. Все пак на съм Бръснар а Пчелар.
Дамянов, имаше условия за майска болест но няма оодмор който е характерен и дори се събират на купчинки умирайки. И при мен се нсблюдаваше бурно облитане което продължсваше мноооооого дълго. Обикалях да гледам многократно по дървртата и нищо.
Най близко е предположението за отравяне с прашец третиран с пестицид.
Складерат го в кошера и съм го пренесъл от полето в балкана.
Имаше в изобилие такъв прашец от рапица.
Вреди на пчелите когато го консумират тоест действа с отлагане във времето както се и случи.
Не убива търтрите защото те не го консумират.
Изчезнали са пчелите и от излюпващото се пило защото стават кърмачки и консумират активно от прашеца. Ако беше засегната само летящата пчела кошерите ми щяха да са пълни защото при излюпването на 12-14 пити пило щях да получа покритие на три корпуса а сега такова няма.
Всички пострадали пишат че семействата в един момент се оправят без да са лекувани и е възможно това да съвпада с края на заоасите от такъв прашец.
Гогол, не не събирам прополис.
Матеев, дали е възможно да направиш преценка на силата на семействата от двата ти пчелина които бяха изпаднали в роево? Имаше ли рапица до тях?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))