Нямам тази иконка ама нещо се получи.
Снимките са от 2010 и резолюцията е малка, ако искаш ще снимам хранилката и вътре като отида на село тия дни.
Преглед за печат
Нямам тази иконка ама нещо се получи.
Снимките са от 2010 и резолюцията е малка, ако искаш ще снимам хранилката и вътре като отида на село тия дни.
Благодаря! Добих представа за какво говориш. Мрежите за под не създават ли проблеми на краката?
При мен поилките могат да са нипелни само през лятото, защото зимата замръзва водата.
Хранилките ти са чудесни. Ако дадеш малкоо указания за направата им ще е супер. Аз гледах един вариант с ПВЦ тръба ф110 с две кривки по 45 градуса. Мнения за този вариант?
Ето по нещо такова се бях запалил преди почти 20г.
https://www.youtube.com/watch?v=B9dOU_eJo
Нещо клипа го няма...
Ами кефят ме руснаците. Тоз мужик с опашката дава хубава идея на колегите които ползват насипно сено.
https://www.youtube.com/watch?v=11_r-bGuXSU
Аз и сега балирам така, като не мога да намеря балировачка, но сандъкат ми е голям и балата става като истинска. Миналата година два декара така балирах първото косило и през годината като кося на пчелина също .
Да и аз я ползвам тая техника:) отдавна, даже една година и слама така си балирах... В случая обаче ми допадна това, че габарита на вързопчето е съобразен с хранилката. Направо може да го приемем за интензификация на процеса в домашни условия;)
Аз правя друго .... На мен хранилка е тавана на клетката ...цялата площ. Балите ги редя върху клетките ... И не се занимавам цяла зима със люцерна, само вода и зърно сипвам :) :) :) недостатък е че клетките ги правя под навес и само на един етаж....от гор балираната люцерна от дол пада ...... :)
Балирана люцерна не ми я хвали:). Откакто гледам само зайци и без пари да са ми карали балите, аз ги прибирам в запас и напролет като се хванем за зелено балите заминават при комшиите. Иначе балирано сено приемам;)
Някой случайно да гледа чисти Калофорнийци ???
Оо, поне от 30 години знам какво да й харесвам на люцерИната /диал./;) . Два или три пъти са ми попадали хубави бали, като за зайци. Или не са я балирали в точния момент, или машината е била кекава, или механизатора не е за таз работа... Най си я обичам да си я прибера насипна, особено пък ако имам време и аз да си я наглася след коситбата... Ама айде стига че нещо се размечтах в мъглата.
Дай някоя снимка :)
Както вече писах, така става далаверката:
Те се качват като докато пишеш, натиснеш иконката с едно квадратче с дърво в него. Трябва да е активно прозорчето "от компютъра", -> Избери файлове -> Можеш да качиш повече от един файл наведнъж -> Натискаш качване на файлове и си готов.
Ако ви ги няма иконките трябва да направите следното:
В потребителски панел/общи настройки/разни опции, трябва да е активно "Включване на интерфейс - пълен WYSIWYG редактор"
Иначе по темата.
Лееекичко съм обезпокоен.
Женската на комшията, която моя мъжки оправя преди месец.... не роди. По принцип при "моите скачки" мъжкия не "припадаше" баш съвсем, а по-скоро се опитваше да направи кълбо назад... От друга страна при "тестът с повторното пускане след 5 дни", женските го гонят и пеят...
Иначе два дена съм инж. и дърводелец едновременно. Кафеза става много тежък и стабиУен. Размерите са 65х100, на два етажа с отделни родилни сандъчета. Подовете са от заварена мрежа 1.2х1.2см око и тел 1.5мм. Хранилките за сено ще са вътрешни, водата и зърното още не съм ги измислил. Снимки няма читави, защото всичко е още "на камара"...:bigsmile:
В момента нямам достъп до мои снимки. Качвам две снимки на човека от който взех моите зайкини :) ( свалил съм ги от обявите му )Прикачен файл 3210Прикачен файл 3211
Абе ще дойдете вие на мойта приказка за заешката тройка;). Групи, мъжкият трябва да изхърка или изпръхти с кеф и тогава значи всички сте си свършили работата и може да се черпите. Обикновено женската /поне моите де/ ако скимти при второто пускане може да мислиш за сандъчетата. Но не винаги!
Иначе аз вече си имам петльовденчета:). Оная зайка дето й бях дал втори шанс, засега ми оправдава доверието.
П.п. Да си допиша по темата за кафезите. Един колега беше пускал снимки, не помня вече къде, на едни кафези с колела отдолу, едно време с тях разкарваха хляба от хлебозаводите, вътре с подвижни тави-решетки. Та той ги беше направил на 3 етажа мисля, оборудвани с хранилки, поилки, как си му е ред - за угояване на мъжките. Корагруп, нали си в търговския бранш?
Зависи кога се прави контролното пускане. При него ако зайкинята не е заплодена се получава покриване на99%
"Гонят и пеят ", "заешки тройки" - що за чудо и глупости :) това е строго индивидуално за всяка зайкинята .....може просто да стой но да не си вдигне опашката .....
Като не си вдига опашката , особено първескиня ,и се върже опашката със сезал и през ушите дърпаш когато мъжкия е от горе .За да се разгонят зайките се дава малко ечемик. Гаранция че мъжкия ще свърши работа.От личен опит го казвам. От 78 до 85 година се занимавах със зайцевъдство любителски. Това с тройки и четворки отдавна е техника за разплод. Само два мъжки да има и се скопяват. Дори съм виждал и женска да я свърши този сакатлък.sweating;
Вдигането на опашката е инстинкт и се появява само и единствено когато зайкинята е разгонена и е оцелен течния момент, а не началото или края на разгонването..... Ако не е ...в точния момент ако ще и с мед да я намажеш ......все тая .. Не сезали не въжета :)
После защо заека скачал пък не се заплождали.....
Човек занимаващ се с зайци и малко разбиращ от тях ....с един преглед на половия орган на зайкинята разбира за какво иде реч ...
Айдеееее стига сте си ги мерили.... те зайкините си искат "заяци"...
Росене, тези кафявите имат ли порода? Много искам да завъдя такива. Някъде четох, че били не претенциозни и се развивали бързо. Твоите наблюдения какви са?
Ако тия кафявите са от едно време са много добри животни..Преди години на тия кафявите развъдника им беше в Русе породата се казвашеЧервен Новозеландски Заек има и друга разпространена порода червени зайци "Веселина"
Моите са плетено сито, око 1,3, тел 3 мм. Задържат доста при по-големи животни, ма без пари толкоз. Вътрешните хранилки по принцип не са много удобни за по-голям клонак и суха люцерна, дано си ги измислил добре. Не знам дали са ти казвали да поглеждаш вътре в ушите на възрастните зайци? Трупат люспа отвреме навреме. Аз ползвам Ектолуцил и съм много доволен, става за всякакви рани по животните.
Южна България пламна от заешка треска http://news.burgas24.bg/539941.html
Затова всеки зайцевъд е длъжен да направи всичко възможно абсолютно никакъв гризач да няма достъп до неговите зайци. А иначе тая болест може да дойде от много места.
Ей ми го на "творчеството"
Прикачен файл 3299
Засега само първия етаж има акт16, че за втория не стигнаха матрИалите, а и вятъра спря и бързах да дам питки на пчеличките.
Иначе новата зайка е вече в новия кафез. Мисля че и хареса - обиколи, помириса, полегна...
Прикачен файл 3300
Страховете ми за яловия мъжки се засилват. Мислите ли, че е добра идея да вкарам малко калифорнийска кръв, с перспектива да има и мадама такава по някое време?
Както гледам .....това лалугерче ... не се напъвай. Вържи и червения гердан и започни наново с качествен материал за да имаш резултати .... Като при пчелите :) :) :)
Честит ти празник първо, жив и здрав! Нали знаеш, че днеска може да черпиш само за здравето на пчелите;) , па догодина как си му е ред!
Мъжкият ако не е на пределна възраст и ако не е скопен, не може да е ялов. Грешката е на друто място. Ако нямаш човек, опитен в палпацията, докато не минат 31-2 дена от скачката, ще чакаш. Особено първескинята, може да се случи да я разбереш чак като ги разпилее по пода... Иначе в нормалния случай 1-2 седмици или пък 1-2 дена преди озайчването почва да събира сено/слама с устата и да прави гнездо. Има и изключения разбира се.
По вкарването на калифорнийската кръв, а на теб каква ти е идеята? Това са световни, скорозрели, бройлерни породи за интензивно и промишлено производство със съответните особености. Имаш ли пазар за такива животни или ти ще ги консумираш? Ако да, почвай производството. А ако искаш само да вкараш "маркова" кръв, мисли за бял великан или пъстър немски, пеперуда дето му викат.
По кафезите, много разпиляно има отдолу, мисли за хранилките. При това положение, едра зайка с 8-9 приплода /няколко случая имам да отглеждат по 11/ на 5-6 седмици ще им бъде тясно, иначе ако са калифорнийци с външни хранилки и да махаш зайката на 30ия ден става екстра. И мноого високи си ги оставил, такава височина ти трябва само ако гледаш великани, там колегите много държат на изправените уши. За бройлерни породи в такава височина спокойно може да вкараш 3 етажа. Струва ми се и че входа на родилното сандъче е твърде голям, там ако си предвидил преграда тип "гилотина" си улесняваш работата с малките.
Аааа Джордани, благодаря за пожеланията! Ние с жената сме родени на една дата, ама тя ме гони с една година, та днеска тя ще черпи, догодина аз и така...:bigsmile:
Мъжкия е миналогодишен, доколкото знам и не е скопяван, освен ако нещо не му се е случило без да разбера. Но откакто е при нас живее сам. Има опитен в палпацията, ама не мога да го засека на село. Ще изчакам (има ли избор), но ако на 25 няма поне една родила от трите зайки... ще има пълнен заек...
За калифорнийската кръв, идеята ми е, че тези селектирани породи, биха подобрили "гена" на моите. Бързина на разтеж, устойчивост, плодовитост и т.н. Пазар нямам още, но то и стока нямам. Имам някои идеи но ще видим. Пеперудите съшо ми се въртят в главата ;-)
За кафеза - Да има разпиляно, че мисля за някаква тава под сеното. Тя и люцерната/балите са кофти. Хранилката лесно може да се изкара отвън. Вътрешния размер е 60х100см без бокса. Малко ли ще е за едно котило до отбиването? Високи са по 50см. И старите ни кафези са по толкова, затова така ги направих.
Вратички на сандъчетата лесно могат да се сложат. Входа на долния сандък е по-малък, горния не е довършен и той.
Организират ли се някакви изложения из околията или някакви странстващи пазари има ли? А някакви официални развъдни станции от където може да се купи мъжки или прясно заплодена женска има ли?
А, ще си дойдем на думата най-накрая. За подобряване на гена на твоите - значи трябва прекрасно да знаеш с какво разполагаш и какво искаш да постигнеш. Или селектираш сам с изкуствен и естествен подбор в продължение на години или купуваш готов разплоден материал отнякъде и спазваш стриктно технологията, /да си спомним за хибридите Цика/, целта/пазара/ оправдава подхода. Аз споменах някъде, моята майчина линия я държа от 10 години. Плодовитостта на нашите мисля че е съвсем приемлива - по правило дават колкото цицки има зайката, толкова зайчета да й се оставят. Първия път или ако не й познаваш качествата, с 1-2 по-малко. Аз не махам никога, около 8-9 отглеждат стандартно. Оставяш само зайки които при второ, трето озайчване покриват този показател, разбира се и назад по линията до където знаеш.
Устойчивост- не знам как може да я подобриш ако разплодника не е бил специално селектиран по това качество?
Бързина на растеж, не знам, не съм правил такъв научен експеримент ;). При абсолютно еднакви условия на гледане бройлера става годен за клане /с добър рандеман/ по-бързо и трябва да го реализираш. Селските, при селско гледане около 19-20 седмица вече имат приемлив рандеман за клане и поне още два месеца наддават... Твойта зайка на първата снимка трябва да е над 6 кила? Пак зависи какъв ти е пазара, аз лично си мисля че на дребно хората търсят по-едри трупчета...
Та такива ми ти работи, не знам дали в района останаха някакви селекционни бази. Изложби мисля че правеха в Шумен и Сливен, пролетно и есенно време. С изложбените експонати обаче трябва да се има едно наум, сигурно има хора дето живеят от изложбите, то и това си е бизнес.
П.п. А пък с рождените дни си го нагласил пирфектно.
Има изложби и там можеш да си купиш калифорнийци,новозеланци,п еперуда и най вече сив великан избора е голям аз всяка година ходя, когато е в Търговище за теб http://www.galabite.com/pigeons-bazaar-1021.html
Супер, там съм!
А тъй! За гените разбрах - тефтер и яснота к'во търсим. За твоята линия кои са важните качества? При нас зайките са доживявали до 18-24 месеца макс. Ти как практикуваш?
За устойчивостта разчитам, че е нормално за всяка селекция.
За бързината - точно имах предвид от "селските" 5 месеца, да сляза на 4 което е средата спрямо 3-те на бройлерите. Малко просто средно аритметично ама... новобранска работа blush;. Като каза рандеман, е тва щеше да ми е следващия въпрос. Има ли някаква таблица с рандеманите по възраст и порода? Ако няма, вероятно има лични наблюдения :cool:.
Зайката от снимката е на близо година и не съм я теглил. Както казах пазар нямам, но като потребител бих харесвал нещо "кръгло от към цена". Като готвач, по едрото може да нахрани повече хора и по лесно се готви ;).
Айде, че ми се стопли ракията!
Наздраве на всички!
Честит празник на всички и от мен,а сега и за лалугера,според мен изчакай заека да видиш какво ще стане,ще се окоти ли ,колко,ще ги гледа ли или ще го слагаш във фурната.Не всяка женска е добра майка,по външния вид не и личи,ако ти дава 8-10 зайчета и ги отглежда,не ти трябват зайци от сой,като го заколяш по нищо не личи каква порода е.Ако не е загонена проблема може и да е в нея,пробвай я пак.Вземи си песторин ,при отбиването ги ваксинирай и шапка на тоягаКръстоските се гледат много по леко от чистокръвните,мое мнение.
За да не чакаш и да се надяваш дали ще имаш зайчета научи се да ги напипаш с ръка, когато зайката е бременна зайчетата са като броеница и се напипват пробва се на незаплодена и бременна зайка за да видиш разликата.
Като взех първите линии Цика изхвърлих всички селско подобрени, НО като всички хибриди са взискателни към условията на живот и са по податливи на болести от свободно кръстосаните.А за разликата след като заколиш такъв хибрид ще разбереш , че разликата е като между бройлер и домашна гарга.
При кръстосване на мъжки калифорниец със женска селска подобрена резултатите са доста кофти. Проверено е от мен, но може да се убедиш, ако не вярваш. Зайчетата са по-дребни отколкото селските, но не стават набити като за бройлерна порода. Обратният вариант ( женска калифорнийка с по-едър мъжки) е добър вариант.
Ако ще гледаш зайци за лична консумация и тук-таме да продадеш някое зайче за клане, препоръчвам ти безпородно развъждане. Правиш си сам селекцията с течение на времето, като оставяш за разплод зайчета, които растат по-бързо, показват добри майчински качества...или каквото си поискаш. Аз харесвам шаренийката, а слабост са ми оранжевите зайци.
Калифорниците са прекрасна порода, но имат някой недостатъци: както казаха по-горе- малко по-капризни са, отколкото безпородните; затлъстяват при по-рядко заплождане;
Това дето го мислиш за готовност за колене на 3 месеца си е висш пилотаж и се получава с интензивно хранене и пак е трудно. Калифорнийците ще са готови на 4 месеца, безпородните- за 5. Аз лично не ги бързам много. Предпочитам да сваля себестойността, като давам (когато имам време да събера) клонаци, черница, царевичак, каквото падне от косенето на пчелина и да намаля леко зърното.
Една вметка за черницата: страхотно дърво. Дава хубав цвят на ракията, расте бързо, понася кастрене и е хранителна почти колкото люцерната. Давам в изобилие лятото в свежо състояние- бера и давам. Не се притеснявайте от надуване от нея, въпреки даването и без да е завехнала.
Докато ми дойде редът да се включа и колегата преди мен го е описал супер подробно. Абсолютно същото мнение споделям и аз. Зайци гледам с малки паузи от над 30 години.
Абсолютно солидарен съм с мненията на колегите преди мен. Единствено за Песторина и домашната гарга не мога да кажа нищо, там съм с нулев практически опит.
Не отричам и не превъзнасям никоя порода, основните съм ги проучвал внимателно, знам им меда и жилото и знам че всяка си има своето запазено място.
Моите женски трябва да са с добри майчини качества, спокоен нрав и както казах - 8 зайчета от зайчило стигнали до реализация. Мисля че повече от 2 години не съм задържал или 8 озайчвания. Няколко пъти съм теглил охранена зайка, без да е тлъста, над 1 година, преди клане - около или малко над 7 кг. Най-много съм виждал да ражда 13 бр. /възможно е да са били повече/, двете ги изхвърли сама и другите си ги отгледа. Първото раждане не го броя, имал съм поне 5-6 случая да се провали и на втория шанс всичко е ОК. В момента също имам такава зайка. Мъжките ги подменям на година, година и половина. За бързината на угояването, башка другите фактори, голямо значение има и колко зайчета отглежда майката. Едно е да са 4, друго е да са 6 и съвсем друго е да са 10. Така че някой като ти каже колко бързо му растат зайците, първо го питаш колко зайчета са били при майката и второ как ги храни. Едно е със смески, друго е с люцерна, жито, царевица, трето и четвърто е с върба и топола. При 8 зайчета при мен, като направят 4 месеца и вече мога да заколя някое. Около 4 месеца и половина вече женските са перфектни за клане. Мъжките им трябва още 10ина дена. Лятото - още седмица. Бройлера при равни условия до 3-4 месеца ще има по-добър рандеман - натрупва месо, леки кости, тънка кожа, малки уши, после почва да тлъстей. Великанът пък - здрави и тежки кости, дебела кожа, огромни и тежки уши - ще направи рандеман за клане на 7-8 месец, ама с него ще нахраниш двойна или тройна компания. Всичко зависи от целите и възможностите. Пазара както казах си го създаваш, така че каквото искат хората и на каквото ги научиш. За Великден и Гергьовден със сигурност ще искат по-голямо... Бягай надалеч обаче от чистопородното развъждане /М и Ж от една порода/, освен ако няма да ги гледаш за разплодници и за изложби. М и Ж, щом си мераклия, нека да са породисти, но от различни породи - бягаш от инбридинга а пък първото поколение наследява ценните качества на родителите. Селските са ти базата, на тях може да разчиташ винаги. С чиста съвест сега си вземи един М пеперуда, като им посвикнеш и ако искаш по-нататък и една-две Ж калифорния или новозеланд /макар че белия великан е участвал и при трите породи, но той и сега се води за отлична бащина/ и за 2-3 години ще си избистриш технологията.
Ей, ще направите зайчар от мене, няма лабаво!
В Плевен кога ще ходите? Аз с един колега сме в там Петък. Не искате ли да си видим мутрите на живо? В Плевен къде продават нипели за поилките? А пеперуди дали продават някъде?
Аз ако изобщо ходя ще е в събота. Правя го преди всичко за да се вид с някои колеги и приятели. Иначе самия битак ми е неприятен. Това е всичко друго, но не и Изложение.
На мен ми се ходи и бях планувал за утре или петък, но май няма да се случи... Иначе тая фирма дето й бях написал телефоните по-напред в темата, нищо чудно да има щанд някъде на изложението, ако още съществува де... Навремето като пазарувах оттам, момъкът държеше нещата в една къща на центъра и един подблоков гараж. А, и съм виждал поилки и в някои вет.аптеки.
Росене, аз мисля че jojonov точно това имаше предвид, но като човек с деликатен изказ се изразява малко по-меко. Все пак сме опитни зайцевъди и носим отговорността да маркираме особеностите на конкретната порода и да предпазим интересуващите се начинаещи колеги от евентуални /пази Боже/ несполуки.
Малко снимки
Това в буркана чай ли е , или вода за поене на тез хубавци? sweating;
Хора, зайци и обяви.
http://zaicite.com/
Помоооооощ!
Спешно търся мъжки за разплод. Предпочитам пеперуда или селска подобрена, както и на всякакви други НЕчистопородни.
Поради финансови причини го търся до 50км радиус около Русе.
Плащам на място и веднага, стига да е разумна цената.
В линка дето съм го пуснал отгоре, има карта на регистрираните зайцевъди. Из вашия край има бая народ, някой от тях може да ти е интересен.
Аз само да попитам Новозенландските зайци не се ли наричат и Цика, бял с червени очи?
Да се похваля, имам си нов "пръч" в стадото. Половината моми вече минаха под венчилото, останаха 2 по свенливи :bigsmile:
Пак почваме обратното броене.
Е ти не каза най-важното. Имаше ли пълнен заяк?
А иначе по темата. Не те разбрах с колко зайки ще пчеларств..., опс - зайчарстваш? Ако сега всичко е наред, приплодите /зайчетата/ ще са готови за клане точно в жегите... Тия двете "свенливите" според мен ги пусни около 8 март или средата на март, техните зайци ще са перфектни в края на лятото. А първите зайки, пак казвам ако всичко е наред, ги нагласи пак да се обебят някъде около или след Гергьовден. Така за есенните празници - градски панаири и селски сборове - ще имаш хубава стока.
Аз моята схема така съм си я ориентирал от много години - по празниците и летните жеги. Зимните озайчвания ги глася от около Нова година до към Петльовден, нааай-късно Зарезан. Приплодът е напълно готов преди Горещниците. Пролетните озайчвания, от Великден докъмто Гергьовден, така зайчетата са укрепнали вече преди Горещниците и цяло лято си караме на клонак и квото падне, пък на есен - с песен.
Пълнен заек немА... Щото заменка напрайхме.
Едната "свенлива" вчера и излезе късмета, а другата принципно има термин (от яловия) днес-утре. Така че в сряда ще има менделсон.
Графици да правя ми е още рано. За сега технологията да усъвършенствам, а пазара ще го мислим като имам продукция.
В момента имам 5 зайки- 2 раждали и 3 първескини. Тъй като изтървах един месец, много се чудя дали да не ги заплодя "на кръв" или на 14-15 ден след раждането.
Брях, кога стана калайджия, кога почна за заплождане "на кръв" да мислиш. До кат не си усъвършенствал технологията, гледай зайчетата да стоят повечко при майките, поне 6-7 седмици. Нал знаеш и с кошерите как е - не е важна бройката, важно й всеки кошер да ти носи рентабилност. Тия дето са раждали, с тях лесно, с първескините внимавай много докато им свикнеш на табиетите, па и те на твоя. Тая последната, нищо чудно да те изненада нощес...
Наборе,че какво има да му разбира на "кръвта" те зайците си го разбират.Найстина е добре малките да изкарат поне 40дена при майката ама.....Стремях се максимално бързо да раждат поне 3 пъти до средата на годината и след това всичко на угояване.Само 3-4 майки от най грижовни и плодовити ги пусках 4-ти път.Стремях се последните озайчвания да са най късно до края на септември.При последните раждания махах половината зайчета и оставях макс по 5 зайчета на майка,като този път оставях малките при майката поне 2месеца.От последните зайчета оставях за нови майки.
Е пет зайчета в края на септември, до края на ноември при майката, че то в средата на януари трябва да ги колиш. Ам за Зарезан, за 3 март, за 8 март, за Великден, 1 и 6 май, 24 май като почнат да питат хората, отде зайци? Две озайчвания пролет и две есен задължително, ако работим за пазар на дребно.
С ръцете.Целта е останалите да бъдат кърмени обилно.Все пак това е поколението от което избирам бъдещите майки.
Хвърлям ги на кокошките или прасетата. Това ли искаш да чуеш.
Какво да ги направи бре колега? Да им дава от него ли да бозаят или под козата да ги сложи????? Това е една масова практика в зайцевъдството ....за който незнае
Е айде чак пък масова? По книжките пише че зайката спокойно отглежда толкова зайчета, колкото са и цицките. Това даже е и здравословно за нея. Само на първескинята е редно да се намалят с 1-2. Ся, опитния зайцевъд ако си селектира майчината линия по млечност, не виждам проблем да оставя колкото си е родила. Хубаво е разбира се две или три майки да се озайчат едновременно в рамките на 2-3 дена и ако някоя е с по-малка бройка пък се е доказала че ги изхранва добре и да и се прехвърли някой мъник. Аз лично не махам зайчета, а прехвърлям само по необходимост - ако някоя е с много малко и досега проблеми никакви в това отношение.
Уважаеми колеги, за да приключим тегавата тема, аз естествената или изкуствената смъртност при зайците, предлагам да си дадем отговор (всеки за себе си) на следния(те) въпрос(и): Каква е разликата между смъртта на една пчела и един заек? А на една пчелна майка, която сме решили, че не работи пълноценно? Тези (зайковци) които влизат в тавата, самоубиват ли се?
Нека не ставаме по големи светци от Папата.
Аз също не бих могъл (за сега) да "махна" зайковци, кучета... но май пчелни майки негодни мога...
Матеев не е лошо да сложи и една ръчичка с преобладаващ среден пръст при ръчичките с палците.
Уфффффффф... кАжи, честно... какъв е проблема?
Освен че "на дядо ти му има нещо..." Като не ти харесва какво е казал някой, тури му един пръст... надолу. Ма не го туряй на места където не би го облизал в последствие.
Не разваляй впечатлението, "че си пич".
Поздрави,
Жоро