http://www.novini.bg/news/364796-%D1...%B4%D0%B8.html
Преглед за печат
Пчелите няма да прочетат табелите - така е. Това сме го казали още на 11.03.2016г. на срещата с Министър Танева. Вече всичко е извършено, без БАБХ на си изпълни поетите задължения. Сега остава само пчеларите да обходят района си на пчелрстване в радиус от три км, че и малко повече, за да видят дали има табели за слънчоглед и царевица с обработени семемна за посев с неоникотиноиди. Ако им отслабнат, загинат или изчезнат пчелните семейства да не се чудят откъде им е дошло, без да е имало пръскане с пестициди. Изчезването на пчлени семейства може да се случи и по-късно - например през зимата. Неоникотиноидите действат по много и коварни начини. Така, че много беди могат да се дължат на тях. Направете си труда и обиколете района си за да знаете причините за сполетелите ви беди. И търсете смвтка от виновните за загубите си - в случая, това е БАБХ. Ако имате възможност дайте пчели или прашец за изпитване в лабораторията в Пловдив - данните й съм ги посочел в мои по-ранни текстове. Цената е 250 лв. с ДДС. За тази сума пробите се изпитват за над 280 пестицида.
От десетките хиляди публикувани изследвания за неоникотиноиди, към момента няма научни доказателства за тяхната връзка със синдрома на празния кошер (изключение правят няколко изследвания, чийто брой е колкото пръстите на двете ръце, публикувани в жълти псевдонаучни списания и раздухвани от медиите). Да, неоникотиноидите представляват риск за пчелите, НО има и много по-страшни пестициди, които заради тунелното зрение, остават незабелязани.Цитат:
Сега остава само пчеларите да обходят района си на пчелрстване в радиус от три км, че и малко повече, за да видят дали има табели за слънчоглед и царевица с обработени семемна за посев с неоникотиноиди. Ако им отслабнат, загинат или изчезнат пчелните семейства да не се чудят откъде им е дошло, без да е имало пръскане с пестициди. Изчезването на пчлени семейства може да се случи и по-късно - например през зимата. Неоникотиноидите действат по много и коварни начини.
Здравейте,
Включвам се с малко информация от последните седмици относно нарастваща загриженост у нашите клиенти за наличието в меда на Glyphosate - активното вещество в препарата Раундъп. Копирам съдържанието на мейл до нас от една от водещите немски лаборатории - текста е на английски, но съм сигурен, че ще се намери някой от колегите тук, който да го преведе. Все още няма данни за България, тъй като всички лаборатории успяха да акредитират метода за детекция на глифозат съвсем наскоро. От сега нататък ние включваме този анализ в пакета, който правим за всяка една проба. Надяваме се, че случаите с наличие на веществото в български мед ще бъдат малко. Ето текста:
Glyphosate residues in honey
Glyphosate (“Roundup”) is a non-selective herbicide used since 1974 in many countries worldwide. Lately, there is an emotional discussion in the media (related to the prolongation of the authorization until end of 2017 by E.U.) and the number of reports on residues of glyphosate in food increased substantially. Due to the high polarity of Glyphosate it is not possible to analyze it together with the other pesticides in the standard screening method, which is able to detect more than 600 pesticides. Owing to the need of using a single residue method, the existing information about Glyphosate residues in honey is limited. According to a recent study1, in which 69 honey samples were analyzed, 59% contained glyphosate levels above the limit of quantitation (17-163 µg/kg, mean 61 µg/kg). Furthermore, 22 samples (32%) exceed the EU limit for glyphosate for non-organic honey (50 µg/kg). In other words, every third honey in that study contained too high amounts of glyphosate and would not be marketable in the EU.
Regarding our own measurements (see figure), in which 103 honey samples were analyzed, 55,3% contained glyphosate levels above the limit of quantitation (LOQ: 10 µg/kg). Furthermore 25% exceed the EU limit. The glyphosate level does neither seem to be dependent on the botanical origin nor on the growing method (organic/non-organic) of honey. Instead, levels seem to be higher in samples from countries that allow use of GMO, e.g. the USA, Latino America). However, also samples from countries not allowing GMOs (Germany and New Zealand) contained levels of glyphosate above the limit of quantitation. To be on the safe side, we strongly recommend to our clients to test your raw materials for glyphosate in case this topic will be further focused on by consumers and authorities alike.
Би било добре да спделите информацията за много по-страшните от неоникотиноидите пестициди. По отношение на неоникотиноидите, а и не само за тях - по света има многобройна армия от хора с научен авторитет, продали съвестта си и готови да пишат каквото им поръчат. Така те масово манипулират общественото мнение, скрити зад научните си титли. Зад всичко това стоят мощни мултинационални компании, преследващи икономическите си интереси. С парите си те могат и си купуват съвестта на учените без морални задръки. Който не се подчини си има много и големи проблеми в кариерата. В такава ситуация не е чудно, че има много статии оневиняващи неоникотиноидите. Водейки се от здравия разум за механизма на действие на неоникотиноидите - двйставщи на нервната система и то много ефективно на всички насекоми, в т.ч. и на пчелите, те се явяват огромна заплаха за пчелите. Затова в океана от информация е важно на кого вярваме и на кого не. Една мъдрост гласи "Умният човек вярва само на половината неща които чува. Мъдрият човек знае на коя половина да вярва". Моля да не бъда разбиран неправилно - не искам да моразлисирам, но съм много критично настроен към "становища" на авторитети, които са подплатени с дебели пачки.Аз вярвам например на становища на независими организации. За мен такова организация е Грийнпийс. Те са изготвили един доклад "Упадакът на пчелите" (има го в сайта им), в който се посочва голямата опасност от неоникотиноидите. И не само от тях. През 2008г.в Германия са забранени осем пестицида, след като са се оплакали, че 2/3 от пчелите им са измрели след третиране на посевите с песдтицид на базата на клотианидин. Направените изследвания на умрели пчлеи са показали, че 99% от тях имат натупване на клорианидин. Ако неоникотиноидите не са така опасни, в резултат на масови протести на пчелари в много страни от ЕС, нямаше да бъдат забранени за целия ЕС за две години. В момента се води люта битка межди корпорациите производители на неоникотиноиди и ЕС, в който се обмисля пълна забрана на неоникотинидите. Европейската комисия и Европейския парламент не са случайни органи, които много сериозно се санимават с големите проблеми създавани от неоникотиноидите. Така, че аз не споделям вашето снизходително мнение за неоникотиноидите. Пчелаирте тряба да бъдат добре и честно информирани за големите опасности, които крият за пчелрството неоникотиноидите.
Прикачен файл 7097
Стопански вреден беше при 7-8 на един квадратен метър , мисля .
ЕС никога не е напълно забранявал препаратите , забранявал е ползването им при определени условия .
ЕС не е приложил забраната в следствие на масови пчеларски протести а на масови " еко " такива + онлайн вот при който можеше да гласува всеки чул/недочул от целия свят ( справка руските пчеларски сайтове ) - зелените в ЕП лобираха най-силно това да се случи ( кауза да има , фактът че тия отрови са масово ползвани в оранжерийното производство ( с много по-кратък цикъл на вегетация ) се спестява на избирателите ) .
Няма "безвредни " пестициди , в най-добрият случай има " по-малко зло " . В този смисъл , ако имаше статистика , със сигурност има повече изтровени пчели от хлорпирифос-етил отколкото от неоникотиноиди ( поне в България ) .
На който му се чете -Neonicotinoid Insecticides and Their Impacts on Bees: A Systematic Review of Research Approaches and Identification of Knowledge Gaps
- ето хора дето си пишат направо кой ги е финансирал . Те не казват че не са вредни а че изследванията са непълни/неточни за генерален извод .
Ето и статистиката в Канада -http://www.agr.gc.ca/eng/industry-ma...219857143#a1.3 - уж мрат , пък от 2010 до 2014 се увеличават .
Още малко https://www.researchgate.net/publica...dian_situation
Г-н Цонев, някъде във този Ваш свят дали е възможно хилядите (да, ХИЛЯДИТЕ) купени безморални учени да пишат поръчкови доклади и изследвания, за които над 99% от населението така и не успяват да научат за тяхното съществуване? Мултинационални компании хвърлят стотици хиляди милиарди за изследвания и доклади в реномирани научни списания, които после да хващат прах и никой да не чете ( в Африка хора умират от глад, а в същото време НАСА праща тенекиен робот на Марс за милиарди. Тъй че - защо не). На фона на хилядите купени учени, има едни 15-ина упорити, достойни и почтени човека, отказващи да се продадат, които правят изследвания ( със собствени средства???) и публикуват научните си статии в научни списания, които дори нямат "peer rewiew" преди публикация ( понеже постоянно получават спънки в кариерата, нали така?). По някакъв невероятен късмет, медиите (които въобще не са собственост на мощни мултинационални компании) веднага успяват да научат за тях и своевременно да побързат да информират обществеността. Ах, какво добро дело!
Едно нещо обаче не ми се връзва. В свят, където държавния апарат, политиците, медиите, банките и всичко друго е собственост или зависимо от няколкото мултинационални компании в света, където един президент могат да го убият пред очите на целия Свят, да сменят правителства, както се щракат каналите на телевизора, КАК ПО ДЯВОЛИТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО ГРИЙНПИЙС СЪЩЕСТВУВА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ Е НЕЗАВИСИМА????!! Щом толкова пречи на тези мултинационални компании, колко по-трудно би било проблема да бъде разрешен от смачкването на един мравуняк. Как така световно неизвестните хора на ръководни позиции в ГРИЙНПИЙС досега не са изчезнали безследно без никой повече да чуе нищо за тях?
Има една приказка- ако искаш да контролираш събитията, трябва да си и от двете страни на барикадата. Във тази връзка, чии точно интереси защитават ГРИЙНПИЙС - на обществото или на мултинационалните компании, срещу които УЖ се борят?? Аз ей на това му викам диверсант в групичката. След тяхната благочестива намеса в образа на лъжливото (пардон - некомпетентното) овчарче, нека някой друг да се пробва да събере помощ срещу вълци :http://www.radnevonews.bg/?p=783Цитат:
.... С „нулевата си” компетентност, без да прочетат „ред” по енергетика и да се подготвят малко, „грийнпийсърите” толкова много се изложиха, че постигнаха обратния ефект на заявените си хуманни намерения! .....Буквално като „зубрачи” на стара и неточна информация, повтаряха до втръсване едно и също! Дори активист на „Зелени Балкани” не можа да ги изтърпи и им направи забележка!
Толкова за тяхната "независимост" и "обективност". Относно техния доклад, обърнете се към Зуница, вече дори и той трябва да може да види белите конци едър шев:bigsmile:. Тъй като някога аз също бях твърдо настроен против неоникотиноидите, най-вероятно и мен са ме купили, което ме прави ненадежден източник.
Няколко думи за вярата в институцията наречена ЕС. Ето какво е мнението на ЕС по въпроса (прикачените файлове). Пълния доклад ( който е доста известен и всеки би трябвало да го е прочел досега) е от 200 страници, съкратената версия е само 100. Който иска да го търси в българския му вариант, аз нямам време за това.
По всичко изглежда, че политиците от ЕС са наясно по въпроса, и че решението за забрана е изцяло политическо, под натиск на общественото недоволство, А НЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ЗДРАВ РАЗУМ!!! Все пак - данъкоплатеца плаща, в пълното си право е да иска каквото си пожелае, последствията са пак за негова сметка!
Ако наистина искате да разберете истинската причина защо забраната е факт ( и за настоящите настроения на масите), задайте си въпроса - кои компании биха имали интерес от това??? Още по-простото от това е "следвай парите", кои компании са спечелили и кои са загубили от това? КОГАТО Байер осъди ЕС (чийто политици са също на "хранилката" на мегакорпорациите), губещ ще остане единствено данъкоплатеца:ae:.
Препаратите, които поставяте в кошера против вароатоза имат АБСОЛЮТНО също атакуват нервната система на всички живи същества. Всъщност, при тях дори това е основен механизъм на действие, докато при неоникотиноидите, невротоксичния ефект е вторичен.
Аз съм прост пчелар, а не агроном, затова мога да бъда далеч от изчерпателен по темата. Един такъв пестицид се казва sulfoxaflor. Друг клас химикали опасни за пчелите са органосиликоните, които дори не са пестициди, а сурфактанти (помощни вещества към активните съставки)!!! Регулаторите на растежа ( на насекомите) - СЪЩО!!!!Цитат:
Би било добре да спделите информацията за много по-страшните от неоникотиноидите пестициди.
Освен неоникотиноидите на мен ми е известен и друг клас системни пестициди ( действат чрез соковете на рестението), който (които) след забраната (или загубата на ефективност) на първите, са създадени да ги заместят. НО хайде да видим на добре информиран човек като Вас, колко време ще му е нужно да разбере за тяхното съществуване.
Има една подходяща поговорка в случая, която ще се опитам да перифразирам. Целия Свят се е наводнил и вече се намира под вода, а един се е фокусирал върху точно една определена пробойна точка и си мисли, че като си напъха пръста в нея, ще спре наводнението. Забраната на 3 неоникотиноида е вече факт. И какво се постигна? - През тези две години май нямаше нито един случай на натравяне на пчелно семейство и нито един случай на синдром на празния кошер.
Възрастните пчелари би трябвало да могат най-добре да преценят кое е по-добре и да решат какво искат - натравянията от времето на социализма, или натравянията по времето на неоникотиноидите.
Аз съм сигурен,че подходящите корпорации разработват ГМО пчела.Въпрос на време е да се пусне една "нова болест" и веднага след това да се предложи решението на проблема.В основата на всичко е желанието за ВЛАСТ И ЗА КОНТРОЛ.Парите никога не са били цел за елита.Тях,те могат да си ги печатат когато поискат.Стимул са за по-ниските нива.Отпадането на определени пестициди,автоматично води до нуждата от появата на нови пестициди,а те са готови и разработени още преди лайното да удари вентилатора.В много случаи,забраната се явява удобна причина да се спре не толкова рентабилен препарат и веднага да се замени с нов.Покрай театрото се покриват и скритите ефекти за човешкото здраве,щото ние много сме загрижени за пчеличките,докато ядем г.....а на химическата промишленост.От 2000г. се занимавам с пестициди,лайната се замитат обикновенно на 7-8 години и никой не се сеща да потърси отговорност на контролния орган одобрил като безопасен въпросния пестицид.Пък той,че не се разграждал както е посочено от производителя,че се акумулирал в почвата и растението,че не е ясно какво въздействие има върху човешкия геном, щото няма интерес да се проучва,карай да върви.Нито глобяват производителя,нито уволняват проверяващите - една добре смазана машина.
По всичко изглежда, че тоя път даже ще им платят и сметката за обяда.Цитат:
В много случаи,забраната се явява удобна причина да се спре не толкова рентабилен препарат и веднага да се замени с нов.Покрай театрото се покриват и скритите ефекти за човешкото здраве,щото ние много сме загрижени за пчеличките,докато ядем г.....а на химическата промишленост.
Моля спешно - до 31.07.2016г. - неделя вечерта, пчелари, които имат пчелини в близост до ниви засяти със слънчоглед и с табелки край тях, че семената са обработени със СПИЙДОПРИД 600 ФС или с КРАЙЦЕР 350 ФС да ми изпратят имената си, телефон за връзка и местонахождение на пчелина. БАБХ е поела ангажимент от няколко пчелина да се вземат проби от пчлеи или от прашец и от слънчоглед и за тяхна сметка да се направи изпитване. Целта е да се установи, дали има неоникотиноиди в пчелите. Цитираните пестициди са неоникотиноиди. Разстоянието от пчелина до нивата да е около 3 км. Една проба струва 250лв. - нещо, което пчелрите трудно могат да си позволят. Най-много площи засети със семена обработени с неоникотиноиди има в Добруджа, Плевенско, Пловдивско и др. - общо в 23 области. Аз в понеделник трябва да предам инената на пчелрите в БАБХ, за да може да се вклюат в Заповед на Изпълнителнияя директор за вземане на проби и за безплатното им изпитване. Моля проявете активност, не чакайте нещата да се оправят от само себе си. Както казва един от законите на МЪрфи "Нещата, оставени сами на себе си вървят от лошо към по-лошо".
То хубаво но пчелите спряха да умират сетиха се те след дъжд качулка.После пак ще има да се пише че неоникотиноидите не влияят на пчелите.
Тия проби трябва да се вземат май-юни когато има големи натравяния.И друго има пчелите които са за проба трябва до два дена да се изследват иначе отровите се разграждат и нищо не може да се докаже
...... ...
Това е поредния пчеларски мит. Разграждат се само някой от отровите, а други си стоят години наред и се натрупват в пчелите, меда, восъка и т.н.
В конкретния случай с обработените семена отровите са от вид, който остава активен години наред и го има в изобилие в цялото растение (листа, стъбла, корени, нектар и прашец). Има го дори и в почвата и в подпочвените води. През следващите години тези отрови ще ги има и във всяка една друга цъфтяща растителност на същото място, като например плевели, билки или други посадени култури.
Точно това е смисъла на третирането на семената - вкарване на отрови за дългосрочна защита на растенията, но тази дългосрочност е убийствена за пчелите и за всички други насекоми-опрашители в природата. Ключовата думичка е ДЪЛГОСРОЧНОСТ и всички пчелини в обсега на блокове, посадени с такива семена, ще бъдат тровени непрекъснато в продължение на много дълго време. Пчелите няма да умират веднага, защото дозите са ниски (под нивото на леталните дози). Пчелите само ще отслабват, но ще успяват да носят отровите в кошера, където те ще се акумулират (натрупват). Пчеларя ще наблюдава само слаби и бавно-развиващи се семейства, от които няма да получи никаква продукция, и ще се чуди защо това е така.
Обиколих сумати блокове и няма и няма табелки. Имах намерение да поканя комисията, но .....
Тъпа работа. Не е ли по правилно от продавача да се вземе инфо за купувачите, да се види къде са сяли и да се вземат проби от близките пчелини. Разбих колата да се моткам и няма и няма. Може и да нямам такива семена ама може и само табелки да няма.
По скоро няма табелки. Те арендаторите нарушават законите много по-грубо във всички останали аспекти, та за едни табелки ли ще ги спазят? Още повече че това не е закон, а заповед на БАБХ, която те вероятно дори и не са чели.
Или и да има табелки, те са с размерите на пощенска марка и са скрити под някой камък в центъра на блока...... :)
Всичко е лъжа и измама от страна на БАБХ, дори и воденето за носа на тази комисия, която уж трябваше да контролира използването на тези семена. Една голяма афера, замислена и изпълнена най-нахално и нагло зад гърба на пчеларите.
По северна България, ги виждам табелите, но мисля, че на тях пишат само името на фирмата производител на семената и сорта. Мисля, че никъде не пишат с какво се третира.
Да де и аз това имах в предвид.
Площта на Германия е 357 167 км2.
100 тона от само един неоникотиноид Imidacloprid се употребяват годишно.
Разделено на площта това прави 0,280 мг на метър квадратен, или 280 000 нг. на метър квадратен.
Хроничната летална доза (LD50 chronic) за пчелите е 1 нг. на една пчела. линк
Битката за пчелите е загубена, хората да му мислят.
Прикачен файл 7238На 20.07.2016г. френските депутати са взели решение за забрана използването на неоникотиноиди.
Малък лъч надежда за забрана на неоникотиноидите. От много време се води скъпа (с много пари) битка между производителите на неоникотиноиди и ЕС и по-конкретно с Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). EFSA дълго време шикалкавеша дали неониктиноидите са вредни и опасни за пчелтие, дали не са, пък то нямало достатъчно доказателства и т.н. Най-после днес 29.11.2016г. от EFSA са съобщили, че са установили, че неоникотиноидите имидаклоприд и клотианидин са токсични за опрашителите. Скоро се очаква подобно становище и за тиаметксам. Това вече ще е оснаование ЕС да наложи постоянен мораториум за неоникотиноидите, макар и с някои условности и ог раничения. Ето и текста на съобщението: "Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) потвърди токсичността на неоникотиноидите за опрашителите, съобщава euractiv.com като не уточнява периода на забраната. Според ново проучване на EFSA употребата на химикалите clothianidin и imidacloprid включително при зимните култури носят съществен риск за пчелите. Все още не е излязъл докладът за thiametoxam, но се предполага, че заключението от него ще е подобно. Производителите на пчелен мед в общността очакват Европейската комисия да издаде мораториум за трите неоникотиноида.Предходната забрана беше двугодишна и изтече в края на декември миналата година. Обхватът й обаче беше стеснен до третиране на семена или почви при култури, които привличат пчелите – с изключение на парниковите и зимните култури, и до пръскането на тези култури с посочените вещества ( с изключение на парниковите растения и след фазата на цъфтеж)".
Запознайте се с този документ, получен преди малко по мейла от МЗХ:
Прикачен файл 8357
Доколкото разбирам, това е становището на експертите от МЗХ по отношение на неоникотиноидите.
Докато си стоите и си цъкате може да пуснете един имейл.
https://act.greenpeace.org/ea-action...paign.id=49157
Лека полека .ще стане факт.https://www.expert.bg/BABH-pozvoli-u...di-600755.html
English: https://act.wemove.eu/campaigns/stop-su ... farming-uk
https://act.wemove.eu/campaigns/stop-su ... farming-uk
Hi,
I just signed a petition asking Members of the European Parliament to invest in farming that is good for our health and nature. We continue to use 40% of the European budget to subsidise industrial farming practices because big corporations that sell the poison this farming model feeds on don't want to go out of business.
Will you join?
https://wemove.eu/industrialfarming
КОЛЕГИ, МНОГО Е ЛЕСНО.
Регистрацията – изписвате си на англ. Първото име и Фамилията, после електронната поща, а на коментар, копирайте направо фразата: Preserving biodiversity and farming are our life insurance !
ЗА ВСИЧКИ ВИ/НИ Е ОТ ОСОБЕНА ВАЖНОСТ,
В МОМЕНТА Започна онлайн гласуване за новата ОСП /ОБЩА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА/ на ЕС - искаме опазване на околната среда и чиста храна. Пак се въртят някакви игри в Брюксел. Изпратиха ни, както и до всички от партньорска мрежа линкове на англ., френски, испански и немски. Кой какъвто език знае на такъв да гласува - доста е елементарно: име, мейл, държава, защо опазването на природата, земеделието е важно за нас! ПЧЕЛАРИТЕ също ВИ касае! Пак искат да субсидират големите фирми! Без активност по всички фронтове, няма как да стане /не че и така е гарантиран резултата!