Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
От десетките хиляди публикувани изследвания за неоникотиноиди, към момента няма научни доказателства за тяхната връзка със синдрома на празния кошер (изключение правят няколко изследвания, чийто брой е колкото пръстите на двете ръце, публикувани в жълти псевдонаучни списания и раздухвани от медиите). Да, неоникотиноидите представляват риск за пчелите, НО има и много по-страшни пестициди, които заради тунелното зрение, остават незабелязани.
Би било добре да спделите информацията за много по-страшните от неоникотиноидите пестициди. По отношение на неоникотиноидите, а и не само за тях - по света има многобройна армия от хора с научен авторитет, продали съвестта си и готови да пишат каквото им поръчат. Така те масово манипулират общественото мнение, скрити зад научните си титли. Зад всичко това стоят мощни мултинационални компании, преследващи икономическите си интереси. С парите си те могат и си купуват съвестта на учените без морални задръки. Който не се подчини си има много и големи проблеми в кариерата. В такава ситуация не е чудно, че има много статии оневиняващи неоникотиноидите. Водейки се от здравия разум за механизма на действие на неоникотиноидите - двйставщи на нервната система и то много ефективно на всички насекоми, в т.ч. и на пчелите, те се явяват огромна заплаха за пчелите. Затова в океана от информация е важно на кого вярваме и на кого не. Една мъдрост гласи "Умният човек вярва само на половината неща които чува. Мъдрият човек знае на коя половина да вярва". Моля да не бъда разбиран неправилно - не искам да моразлисирам, но съм много критично настроен към "становища" на авторитети, които са подплатени с дебели пачки.Аз вярвам например на становища на независими организации. За мен такова организация е Грийнпийс. Те са изготвили един доклад "Упадакът на пчелите" (има го в сайта им), в който се посочва голямата опасност от неоникотиноидите. И не само от тях. През 2008г.в Германия са забранени осем пестицида, след като са се оплакали, че 2/3 от пчелите им са измрели след третиране на посевите с песдтицид на базата на клотианидин. Направените изследвания на умрели пчлеи са показали, че 99% от тях имат натупване на клорианидин. Ако неоникотиноидите не са така опасни, в резултат на масови протести на пчелари в много страни от ЕС, нямаше да бъдат забранени за целия ЕС за две години. В момента се води люта битка межди корпорациите производители на неоникотиноиди и ЕС, в който се обмисля пълна забрана на неоникотинидите. Европейската комисия и Европейския парламент не са случайни органи, които много сериозно се санимават с големите проблеми създавани от неоникотиноидите. Така, че аз не споделям вашето снизходително мнение за неоникотиноидите. Пчелаирте тряба да бъдат добре и честно информирани за големите опасности, които крият за пчелрството неоникотиноидите.