Би било добре да спделите информацията за много по-страшните от неоникотиноидите пестициди. По отношение на неоникотиноидите, а и не само за тях - по света има многобройна армия от хора с научен авторитет, продали съвестта си и готови да пишат каквото им поръчат. Така те масово манипулират общественото мнение, скрити зад научните си титли. Зад всичко това стоят мощни мултинационални компании, преследващи икономическите си интереси. С парите си те могат и си купуват съвестта на учените без морални задръки. Който не се подчини си има много и големи проблеми в кариерата. В такава ситуация не е чудно, че има много статии оневиняващи неоникотиноидите. Водейки се от здравия разум за механизма на действие на неоникотиноидите - двйставщи на нервната система и то много ефективно на всички насекоми, в т.ч. и на пчелите, те се явяват огромна заплаха за пчелите. Затова в океана от информация е важно на кого вярваме и на кого не. Една мъдрост гласи "Умният човек вярва само на половината неща които чува. Мъдрият човек знае на коя половина да вярва". Моля да не бъда разбиран неправилно - не искам да моразлисирам, но съм много критично настроен към "становища" на авторитети, които са подплатени с дебели пачки.Аз вярвам например на становища на независими организации. За мен такова организация е Грийнпийс. Те са изготвили един доклад "Упадакът на пчелите" (има го в сайта им), в който се посочва голямата опасност от неоникотиноидите. И не само от тях. През 2008г.в Германия са забранени осем пестицида, след като са се оплакали, че 2/3 от пчелите им са измрели след третиране на посевите с песдтицид на базата на клотианидин. Направените изследвания на умрели пчлеи са показали, че 99% от тях имат натупване на клорианидин. Ако неоникотиноидите не са така опасни, в резултат на масови протести на пчелари в много страни от ЕС, нямаше да бъдат забранени за целия ЕС за две години. В момента се води люта битка межди корпорациите производители на неоникотиноиди и ЕС, в който се обмисля пълна забрана на неоникотинидите. Европейската комисия и Европейския парламент не са случайни органи, които много сериозно се санимават с големите проблеми създавани от неоникотиноидите. Така, че аз не споделям вашето снизходително мнение за неоникотиноидите. Пчелаирте тряба да бъдат добре и честно информирани за големите опасности, които крият за пчелрството неоникотиноидите.