Я по-сериозно. :boi: Представям си ( по-скоро -не си представям) как прибягваш три дни , сутрин да затваряш и вечер да отваряш. Казвай как действаш.
Преглед за печат
Явно не си затваряте пчелите, та затова ви ги тровят. Ама като не ги затваряте, защо ревете. То наредба 13, то вой до бога. Отравянето (пръскането ) било най-големия проблем на пчеларството. Да, ама друг път.:bigsmile: Проблема е в багажа.... с главна буква : Багаж.hi;
Пали се свещ както каза Тянката и се надяваш да не пръскат до теб или пък да е кофти времето :laughing:
И сега сериозно: То ако се спазват законите, по спомени трябва да се пръска освен в обявените дни и да е след залез слънце, тъй че няма да е чак такъв проблема...
Проблема на пчеларството са пчеларите градски. Всичко друго е паратики работа. Някои хора ореваха орталъка за туй отравяне. А за моите до черешите какво да ти кажа? Ами редовно си ги разхлаждат с нещо. Я за буби, я за цъфтежа. Кога да ида да ги затварям? Практика ми е да имам силни семейства и отводки. Така при пръскане дават повече фира силните. Сетне слабите ги изпреварват.
Само една събота и неделя да поработят институциите и ще оправят пенсиите.:bigsmile:Бай Камен/Бордолеза/ миналата година ми викаше:Дака,Дака то и ние на времето пръскахме ама тия сега не се спират.А за какво пръскат толкова много, един Господ знае".:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Вчера около 17ч.,около Пловдив,трактора благославя цъфналата рапица,а на около 300м. пчелин с около 50-60 кошера.....
Наземните пръскания не могат да се избегнат, но да се молим да не им кажат, че трябва спец авиацията да ни предпази от дерматита. Тогава естествено беше месец май, полети от 10 до 16 часа. И задължително двуразово - вторник и петък.
Всичко може ако ти стиска и си слаб на акъл като мен.Една гума на трактор знаеш ли колко струва?:bigsmile:Винаги можеш да направиш мръсно на един човек,но добро не всеки може.:bigsmile:
Е нали го знам де живее.Аз страх и пари нямам,а и Господ е с мен.Може и да не осъмне.:bigsmile:А как ще разбере де са мините за трактор.:bigsmile:Майтапя се разбира се.Не трябва да се стига до това.А колко е просто да се спазва една наредбичка само.:bigsmile:
Гледам прясно инфо за отровени пчели, пак да питам информират ли ви и какво правите.
http://www.ekip7.bg/index.php?option...27367&Itemid=1
И на тези колеги май не им остава друго, освен да палят свещи.
И все пак тя ще стане!
Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности (обн., ДВ, бр. 70 от 2016 г.; изм., бр. 16 от 2019 г.)
Благодаря на г-н Матеев, с когото започнахме и развихме идеята за такава система!Цитат:
§ 8. Създава се чл. 9а:
„Чл. 9а. (1) Българската агенция по безопасност на храните създава и поддържа електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД).
(2) Достъпът до ЕПОРД е след извършена регистрация на потребителя с валиден адрес за електронна поща. Регистрацията и достъпът до ЕПОРД са безплатни за нейните потребители.
(3) Електронната платформа по ал. 1 съдържа географска информация за актуалните граници на слой „Физически блокове“ от Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), планираните и извършените растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности и въведени местоположения на животновъдните обекти (пчелини).
(4) Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, и собствениците на животновъдни обекти (пчелини), регистрирани съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, се регистрират самостоятелно в ЕПОРД чрез валиден адрес за електронна поща и персонален код.
(5) Регистрираните в ЕПОРД собственици на животновъдни обекти (пчелини), включително практикуващите подвижно пчеларство, следва да въведат в платформата информация за местонахождението на всеки пчелин и да я актуализират своевременно.
(6) Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок не по-малко от 3 дни и не повече от 15 дни преди датата на третирането са длъжни да въведат информация за дейностите в ЕПОРД, която включва:
1. обозначаване на блок/блокове от слой „Физически блокове“ на СИЗП, в които са планирани дейностите, съответната площ в декари и вида на земеделската култура;
2. дата и час (от – до) на извършване на дейностите;
3. продукт/препарат – търговско наименование, доза на декар.
(7) Оповестяването се извършва автоматично от ЕПОРД, като на всеки регистриран собственик на пчелин, чиито пчелини попадат в 3-километрова зона около блок с планирана дейност, се изпраща електронно писмо и/или SMS с данните по ал. 6, т. 1 – 3.“
Благодаря на г-н Ростислав Рашев, че прие идеята, поведе борбата и я доведе до успешен край.
Респект!
Остава и ний да ти благодарим, ноо нека видим ще ли има ефект, защото в противен случай, освен че ще е на принципа проба-грешка, ще се окаже, че едни пари са пуснати в канала. И ка'т се казва - пчеларите пак с пръст в уста.
Намери и ти кога да пуснеш хвалбата. Тарикат си тии! :bigsmile:
До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, публикувана в днешния 101 бр. на Държавен вестник.Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи третирания. Регистрацията и използването й е безплатно за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.Пчеларите сами ще трябва да въвеждат GPS координатите на пчелина. Това ще става лесно с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се извършва по досегашния ред – лично, чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване и чрез новата електронна платформа. От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез Електронната платформа.В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа, като по този начин ще се повиши ефективността на официалния контрол. Направена е промяна и в механизма за уведомяване от страна на пчеларите при установяване на подмор или признаци за отравяне на пчели. Жалбата ще се подава до директора на ОД „Земеделие“ незабавно по телефона, не по-късно от първия ден след констатираната смъртност.Променен е и начинът на взимане на проби от пчели и растителност. Те ще се взимат от членове на комисията, която се сформира при постъпил сигнал за подмор. При наличие на пестицидни остатъци в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се извършват за сметка на БАБХ.
От радост, пропусна подробностите.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showM...ThTL0bUzXA9NXg
(6) Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок не по-малко от 3 дни и не повече от 15 дни преди датата на третирането са длъжни да въведат информация за дейностите в ЕПОРД, която включва:
1. обозначаване на блок/блокове от слой „Физически блокове“ на СИЗП, в които са планирани дейностите, съответната площ в декари и вида на земеделската култура;
2. дата и час (от – до) на извършване на дейностите;
3. продукт/препарат – търговско наименование, доза на декар.
" са длъжни да въведат...." Е, ако не го направят –––какво ?????
Искам да внеса малко яснота по случая, защото явно дори и TSC1 не знае как се развиха събитията, а Ростислав Рашев нищо не е направил по въпроса поне в началото, защото все още го нямаше по Работните групи. Системата за GPS оповестяване беше по моя идея, доразвита от Илия Цонев и след година време подкрепена от TSC1, и още за предишния 3-годишен период на Пчеларската програма с TSC 1 писахме обосновки и технически задания. Стигна се дотам, че Работната група по Пчеларската програма прие присърце тази идея и гласува за нея бюджет за разработка и внедряване. Да, ама въпреки гласуването по неведоми причини тази мярка тихомълком изчезна от програмата. Това беше по времето на Цветан Димитров, който явно се е намесил и задкулисно е отменил решението на Работната група.
На следващото заседание подирихме сметка на Дирекция Животновъдство, но те се оправдаха с това, че било взето решение системата да се разработва от БАБХ, за което им бил отпуснат допълнителен бюджет от 80 000 лева. Това още преди 4 години. В началото БАБХ демонстрираха активност и дори веднъж ме каниха на заседание уж за обсъждане на техническите подробности, а в действителност на него разни шефове на отдели обсъждаха всичко друго, но не и технически параметри на проекта. След това повече не са ме канили и на практика издигнаха информационно затъмнение какво точно правят и кога ще го правят.
Нещата се промениха след свалянето от власт на Цветан Димитров и идването на негово място на Зам. Министър Янко Иванов. Той се съгласи да направим Пчеларски борд, който периодично да се събира за разрешаване на пчеларски проблеми, и наистина имаше няколко поредни срещи с пчеларите. Още на първата от тези срещи се повдигна въпроса какво става със системата за оповестяване и защо БАБХ се бави с нейната реализация.
На следващата среща имаше представител на БАБХ, който ни запозна с напредъка, който според мене беше никакъв, но най-важното беше, че БАБХ обещаха системата да заработи на следващата пролет (пролетта на 2019 г.). Разбира се не си спазиха обещанието, но поне започнаха да работят сериозно по проекта. На следващите срещи с Зам. Министър Янко Иванов покрай другите проблеми непрекъснато се повдигаше въпроса за БАБХ, той си записваше, и явно ги тормозеше да не се мотат толкова много.
Явно наистина по системата се работеше, защото няколко пъти получавах на GSM-а си тестови SMS-и. Това е защото по моя молба Янко Иванов се беше разпоредил на БАБХ да ме държат в течение и да ме ползват като технически консултант. Нищо подобно не се случи, но поне с тези SMS-и явно искаха да демонстрират, че по системата се работи. Последното обещание на БАБХ беше, че тази пролет (2020 г.) през Април системата ще заработи. После дойде коронавируса, който прекрати периодичните срещи на Зам. Министър Янко Иванов с пчеларските лидери, и всичко приключи с това.
Към днешна дата ми се иска да вярвам, че БАБХ все пак се подготвя за пускането на системата през следващата пролет, още повече че междувременно текстове за тази система влязоха в 2-3 различни наредби, така че връщане назад вече не може да има. Тоест вече е 100% сигурно, че система за GSM оповестяване на пчеларите ще има, но как ще изглежда и дали ще функционира така, както е замислена от мене и от ТSC1, все още не се знае. Със сигурност обаче БАБХ ползват нашето задание, защото друго не се е обсъждало и не се е приемало по Работните групи.
Тъй като посредством тези Работни групи и срещи в МЗХ имаме някакъв макар и малък контрол върху развитието на системата, надявам се, че когато заработи ще можем да я критикуваме и доусъвършенстваме дотогава, докато придобие работоспособен вид.
Ако трябва на някого да се благодари, то това е на всички пчеларски лидери, присъстващи по работните групи и по срещите в МЗХ, защото всичките те подкрепят системата. Трябва да се благодари и на цялата държавна администрация, която след напускането на Цветан Димитров също започна да подкрепя системата. Трябва да се благодари специално на Зам. Министър Янко Иванов, защото той е първият Зам. Министър, който искрено и сериозно се зае да съдейства за разрешаването на различните пчеларски проблеми. И последно - трябва да се благодари и на арендаторите, или поне на техните лидери, които се съгласиха, че системата ще е от взаимна полза - наша и тяхна.
Специално за Ростислав Рашев - неговата заслуга е преди всичко по писането на поредната версия на Наредбата за опазването на пчелите, защото по време на многобройните заседания в БАБХ той беше най-сериозният участник в тях, който присъстваше на всяко едно от тях и който даде своя сериозен принос за текстовете на тази наредба.
Наредбата отново не е съвършена, и по нея има още много да се желае, но все пак нека да не забравяме, че имаше безкраино количество спорове и караници с Авиатори и Арендатори, които си искаха своето, и на които хич не им се харесваше, че ги караме да пръскат само нощем и по 1-2 часа на зазоряване. Трябва обаче да се отбележи, че този път за разлика от предишния служителите на МЗХ и БАБХ вече заемаха страната на пчеларите, което позволи този път текстовете на наредбата да са много по-рестриктивни за Авиаторите и Арендаторите.
Към написаното от г-н Матеев бих добавил следното:
1. Това, което разработихме като задание с него ме наведе на идеята за изграждане на цялостна пчеларска информационна система - АПИС. Развихме я до ниво "Идеен проект" и му дадохме гласност във форумите, фейс групите и на две междунродни срещи на пчелари. С проекта е запозната и г-жа Мария Габриел - еврокомисар.
Качвам и тук идейния проект за обсъждане, допълнения и промени, с надеждата че и на него ще му дойде реда в някой хубав ден.
2. Ние разполагаме с напълно функционална система за SMS известяване (www.bsms.bg) и сме готови да я предоставим безвъзмездно за тестове от БАБХ, както и да ги консултираме как да я ползват. Ако г-н Матеев реши за уместно би могъл да предложи това на зам.министъра и БАБХ.
"(5) Регистрираните в ЕПОРД собственици на животновъдни обекти (пчелини), включително практикуващите подвижно пчеларство, следва да въведат в платформата информация за местонахождението на всеки пчелин и да я актуализират своевременно."
Така не се ли създават предпоставки за зловредни действия - кражби на кошери, пожари и палежи на кошери и др.? :(
Линк към цялата наредба: https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136904157
Всяко зло за добро. Така или иначе GPS координатите на нашите пчелини вече ги има в БАБХ, има ги и при ветиринарните лекари. Плюсовете обаче са много - вече ще бъдем предупреждавани за пръсканията.
Също така не знам дали на авиаторите ще дадат тази информация, но ако я дадат, те вече ще могат да ни пазят.
Колкото до кражби, пожари и прочее престъпления - тях няма как да ги спреш, криейки къде ти е пчелина. То който иска да направи нещо такова, лесно ще открие къде ти е пчелина просто като те проследи. След това обаче ще си носи наказателната отговорност.
"Всяко зло за добро." - Това е цитат от другаря Ленин. Видяхме до къде я докарахме с такива цитати:bigsmile:
"Така или иначе GPS координатите на нашите пчелини вече ги има в БАБХ, има ги и при ветеринарните лекари."
Ами като ги има при тях, защо ще задължаваме пчеларите отново да ги въвеждат? Да си ги взимат от тях и да не товарим хората с нова бюрократщина - и сегашната не им е малко!blush;
"Плюсовете обаче са много - вече ще бъдем предупреждавани за пръсканията." А ако не бъдем предупредени?! Ще си ревем по форумите, както каза Атанасов по-горе! Как и кой ще доказва и какви са санкциите, компенсациите за пропуснати ползи, скапани нерви, разочарования и т.н. То плюсовете май само това бяха?:(
П.П. Къде затрихте темата за доцента - професор, че се зачетох пак и изчезна?!
Данните в съществуващите регистри са трупани много години. За някои пчелини няма данни, за други са остарели или неточни. Идеята е да се съберат актуалните данни, които ще се ползват.
Прочете ли внимателно цялата наредба? Там има отговор на много от въпросите ти и подробно разписани процедури как се действа в една или друга ситуация.
Дали пчеларите са били предупредени или не се доказва лесно от лог файловете на самата система. Дали пчеларя е получил SMS - също.
Кой според теб е по-добрия начин на известяване - да получиш съобщението на телефона в джоба си или да ходиш до общината да го четеш на дъската за обяви?
Дончев, ако може пусни една анкета : -затваряте ли кошерите при съобщение за пръскане?
Честно казано не мога да разбера, какъв е интереса на твореца на въпросната система, та толкова се интересува от пчеларското мнение. Сам казва, че парите от министерството, заминавали в БАБХ, те пък от своя страна били задължени нещо си там. До сега не съм прочел позитивно мнение за ефекта на Системата, ТСЦ - то продължава да ръчка гов...о. Защо? Явно да прибере едни пари.
"Тукашните" Кои са те и колко?
https://www.facebook.com/groups/3805...eric&ref=notif
Продължаваш да се правиш на луд или действително си такъв? И в другата стая ти писах, ще го повторя и тук - какво значи "трябва ли да има Система". Ти да не посредничиш на някоя социологическа агенция? Изписано е в Наредбата, че ще има система, значи ще има и ти ще се облажиш от това. Пусни си анкета колко ще е ефективна. Имам чувството, че видя вече парите в джоба си и се събуди от летаргията, която беше те налегнала и си починахме от теб за известно време. Абе ти верно не си акар, ти си бетер Церана, ако въобще знаеш 'що е туй.
И как това известяване или проследяване ще опази пчелите и пчелните семейства от натравяне? (по името на темата и Наредбата)
ПП Не, че не знаеш или не можеш да го прочетеш, но да ти цитирам уикито:
Ефективността в най-общия смисъл показва отношението на постигнатия резултат спрямо поставената цел. Ефективността е свързана с целесъобразността на действията. Чрез нея се дава отговор на въпроса, дали се вършат „правилните“ неща. Тя не отчита разходите (енергия, труд, финансови средства), а само постигането на целта. Колкото степента на постигане на една цел е по-висока, толкова по-ефективни са действията и мероприятията.
Пак задаваш глупави въпроси. Известяване за какво? Някой някъде ще пръска и... Аз да хукна през глава да търся кой ще пръска, с какво ще пръска, защо ще пръска, точно кога ще пръска и прочие или да хукна през глава към пчели а да затварям семействата, защото ще се пръска, ама кога, с какво и т.н. Хипотетично - вали дъжд ден, два, три -бум sms утре ще ме пръскат - на бегом затварям семействата, акацията цъфти, обаче житото ще се пръска и то не само днес, ами три дни. Житото не е цъфтяща култура у ще се пръска цяла седмица и то с инсектицид. Е и акацията отиде. Ама имам си аз sms и съм предупреден, тъй че нямам право да се жалвам освен да ближа рани.
Няма да ме разбереш и сто и един примера да ти дам. Аз не желая да дублираш комуникационна компания, а спасение от натравяне на пчелите. Апропо имам идеална комуникация с земеделците покрай мен - обаждат ми се всеки път, а след тая прословута Система, спокойно могат да ме отсвирят, защото вече съм от слабата страна.
Системата има за единствена задача да те предупреди за възможна опасност и кога тя те грози. Нищо повече! Ако ти виждаш полза от това -регистрираш се и получаваш уведомления. Ако не - не го правиш! Всичко останало не зависи от нея. Тя просто замества сега съществуващата с залепените обяви с друга - на телефона в джоба ти. Това проумяваш ли го???
Аз много добре проумявам, но ти явно не разбираш какво ти говорят пчеларите. Заменя се нещо не ефективно, с друго не ефективно и то защо? Каква е целта? Да се прекарат едни пари през няколко цетки (джоба). Лошото е, че е на.принципа проба грешка. След година две ще се окаже, че това не ни устройва, айде пак молби, жалваници, бордове в Министерството, и те с право ще питат: Добре де, нали вие искахте тази система, осигурихме не малко средства - имате я. Какво пак искате. А на теб ще ти е през оная работа, защото си сътворил нещо, никому не нужно, взел си заслужено заплащане за вложения труд, а тоя дето ще застане на мястото на Рости, ще се чуди от къде да я захване. В никакъв случай не обвинявам Рости, да не ме разбере погрешно.
Ако правилно те разбирам трябва първо да се намери идеалното и супер ефективното решение, което "от раз" да реши всички проблеми - юридически, административни, организационни и технически. След което то да се приложи и да върши работа "во веки веков" без повече да се променя. Разбира се такова решение трябва да е на абсолютно нова основа, без в него да се ползва натрупания до сега опит иначе "Заменя се нещо не ефективно, с друго не ефективно и то защо?". А докато не бъде намерено това решение нищо да не се пипа. Това ли е твоята философия - революция, а не еволюция?
Не, ти не ме разбираш. От както си се разшетал из форума, си пееш една и съща песен - иновации, но не пчеларски. В не малката комуникацията с теб, съм разбрал, че ти просто не искаш да разбереш елементарното пчеларско мнение по въпроса с новите технологии. Щом си по иновациите, вземи та направи нещо, с което да снабдим/въоръжим пчелите, така че да са информирани за пръсканията и да не наближават отровите. На много места говориш за това как искаш да помогнеш на пчеларите безвъзмездно, ей тъй, `щото сме ти симпатични, предполагам. Все бях чувал за самаряни, все бях чувал за иноватори, но те за такъв хибрид не ми е стигало до сетивата , а именно - иновативен самарянин. Проблема е в натравянето на пчелите бре, гос`ин "Палов" и въпросната Система не е в състояние да ликвидира проблема. Обезпокояващо е друго, че тя ще създаде повече главоболие на пчеларя, от колкото да му бъде помощник в нужда. Това е мое мнение, което не е задължително да е еднакво с твоето. То, кога ли твоето е било еднакво с това на пчеларите.
Благодарско на Дончев за анкетата. Този въпрос съм го задавал по други поводи и май резултата е бил подобен. Дано промените в наредба / 13 ли там беше / и системата за оповестяване , да си изпълнят предназначението и да оправдаят всичкия труд и средства за тях.
Анкетата е анонимна и незнам кой е колегата с отговор –ДА, но го моля да сподели опит при затварянето на кошерите.
https://bees4peace.com/blog/analiz-n...com-bO_WpwRkU0
Заключението на фондация "Да спасим пчелите"
При първият ни анализ на новите промени в Наредба № 13 достигаме до заключението, че повечето изменения и допълнения не са в помощ на пчеларите. Някои от промените дори са потенциално опасни за хората в населените места около площи, които се третират ежегодно. Хубаво е, че държавата започва да работи по електронна платформа, но за жалост системата най-вероятно ще позволява лесно манипулиране на данните.
Всичко е съвсем ново, така че през 2021 година реално ще разберем дали промените са положителни или отрицателни. Точно след една година ще направим проучване сред пчеларите, където се надяваме да съберем достатъчно данни относно работния процес на ЕПОРД и дали тези изменения и допълнения в наредбата наистина са били адекватни.
Не забравяйте, че това е нашето мнение по промените. Тъй като все още липсва експертното виждане на специалистите в сферата, не можем да сме сигурни дали всичко ще се случи както сме описали в коментарите. Въпреки всичко сме благодарни за промените, тъй като дадоха един важен старт за общността с въвеждането на електронна платформа. Стискаме палци за по-добро бъдеще за пчеларите и пчелите!
Аз виждам поне една полза от предупрежденията. Ако предупреждението съдържа вида на препарата и културата, която ще се пръска, с времето на пчеларя може да му "светне" кога е имал натравяния и при какви точно пръскания са се случили. Ако с времето се натрупа полезна информация в тази връзка, може да се направят полезни изводи кои препарати, по кое време и на какво разстояние са най-токсични за пчелите. Това изобщо не е малко, ако се случи. И още нещо ми се иска да кажа - ако ще се спори по темата, грозно впечатление прави начинът на изразяване на част от спорещите - все пак сме цивилизовани културни хора, не бива "с бутоните".
Здравейте,
До сега не съм си затварял кошерите......Просто не съм бил уведомяван за пръскания.
Що се касае за измененията, и да бъдем уведомявани по тел. съм за, но при определени условия. На първо място, тези които пръскат да спазват всички точки от наредбата.
Няма как да си затвориш кошерите за седмица. Другото което ме вълнува, при съмнения от наша страна за натравяния, пробите които ще се правят да са безплатни.
Поздрави, Г. Георгиев
Да, няма как кошерите да се държат затворени дълго време. Това е безпорно!
В другата стая Друмев даде едно много добро решение, за което никой не се бе сетил до сега - да се изпраща от системата втори SMS за извършено или отложено пръскане. Както в армията - има сигнал "Тревога", има и сигнал "Отбой".
Колкото до плащанията на пробите - решението да се плащат те от пчеларите е несправедливо, а да са безплатни - неразумно. Защо неразумно? Защото пчелар, който не плаща нищо има зъб на арендатор, той може да го побърка от жалби и проби. За това плащането трябва да е от виновната страна. Има доказано отравяне от земеделеца Х на пчелите на пчеларя У - всички проби се плащат от Х. Няма доказано отравяне от Х - плаща У. Това ще дисциплинира и двете страни.
Поредната написана глупост от твоя страна. Я се разрови и потърси през последния петгодишен период колко натравяния на пчели има и колко даказани отровители. Последните клонят към нула. Аз лично, знам, за един случай, при който е доказано по безспорен начин - установен отровителя и се разбраха по между си.
Пчеларя, ако имал зъб на земеделеца - за какво, че не му плаща рента или...
И най важното - забележи! Пчеларите ходят из пчелините си с гръбните пръскачки и ръсят пчелите си, а после се жалват. :bigsmile:
Кога се получават такива глупост? Когато, който прави нещо/в случая схемичката на дедо Боян/, но и хал хабер си няма от даден материал/ отглеждане на пчели/, но някой си мислят, че разбира и му възлагат едни дейности, които за нищо не стават, губят се едни пари и накрая пчеларите отново го отнасят, че им вързват ръцете, а на други ги развързват.
Хабер си няма той от житието и битието на пчеларя, а тръгнал да ни учи как да си коландрим... пардон - гледаме/пазим пчелите. Жиците толкова са му оплели главата, че нищо не пропускат до очите и ушите му. За сивото вещество - ясно. Вероятно се е чипосал, ама софтуера с бъг и те ти резултат. :bigsmile:
Аз първи отговорих на анкетата и малко излъгах. Да затварял съм кошери когато пръскаха за комарите, но хеликоптера мина на 2 км от пчелина и се оказа напълно безполезно търченето ми по нощите. Някои от кошерите ми се затварят лесно, но други само парцали, тиксо и нестава бързо. Колко време могат да стоят затворени? Пробвах до 9:30 издържаха после ми стана жал и пак търчене да се отварят ако са 20 -30 добре ами ако 130, 150, 200 и на различни места. Според мен неможе да се затвори кошер за цял ден. По принцип ми се обаждат от кметсвото когато ще се пръска и то само от единия арендатор, само че за рапицата не се обадиха и разбрах твърде късно след седмица като изчезнаха пчелите от магазините(рапицата беше на 2км от пчелина). Ако арендаторите са честни и вкарват в системата всяко едно пръскане и ние затваряме кошерите всеки път няма да останат много свободни дни за полет на пчелите, а на нас няма да ни остане много вереме да работим по тяха понеже постоянно ще се търчи да се отваря и затваря. Дали трябва система за информиране за пръскане - да трябва за да се видят колко често се пръска, колко ще е ефективна божа работа.
Пълна простотия е и системата, и затварянето! Докато ония(пръскащите) не вдянат, че вредят на себе си, ние ще си ходим подир кервана.
Да чакаш ония с многото пръскачки и с дебелите пачки да вдянат е още по-голяма простотия! А пчеларите пък въобще с тия пробити джобове и липса на всякаква организация не са в състояние да ги накарат да вдянат. Така че, не правейки нищо не само сте след кервана, а сте в позицията на кучетата, лаещи без полза по него!
Като имаш натравяне, гледаш си последните съобщения, ако трябва записваш или ги пазиш, гледаш и местоположението на пръскането.. Следващия път натравяне - пак гледаш, пак запомняш /записваш/. След поредния случай почваш да правиш първите изводи, ако е възможно - коя култура пръскаха, с какво и колко далече беше от кошерите. Съвпаденията ще се набиват на очи. Не е много трудно, но дали съобщенията ще са верни и точни?
Тоест, не ви тровят пчелите и затова не са свършили? За какво е всичката тупурдия за отравяния в такъв случай??
Като гледам анкетата и чета тук–там, май големия рев дойде от програмистите /последните тодини /, които трябва да оправдаят жертвите си. Както се знае на всяко действие има и противодействие, всяка ниша в бизнеса се запълва.Веднага се намират загрижени хора, които се юрват да оправят нещата, демек пчеларите. И преди съм писал :тези наредби оправят само извършващите пръскане. Не си затваряте кошерите, но сте известени –няма да ревете, сами сте си виновни. Всеки, който е затварял кошери знае, че така не става. Докато земеделеца мисли, че сме му длъжни, защото крадем нектар–спасение няма да има.
Решението винаги е било само едно. Да се използват субстанции, които щадят пчелите. Пчелата не е свиня, та да я затваряме в кочина.
Това за крачката напред и аз го мислех отначало, но мен не са ми тровили пчелите, а като чух аргументите на колегите, които са постоянни потърпевши, нямаше как да не се съглася с тях, че крачката напред е само на теория. Да, бат Тянко е абсолютно прав, че решението е "да се използват субстанции, които щадят пчелите". Ти самият си съгласен, но питаш риторично "как да бъде наложено". Защото ти е ясно, че както навсякъде и при фермерите има хора съвестни и отговорни и такива, които не са. Ей тия вторите никога няма доброволно да тръгнат да пазят хората, камо ли пчелите. Те са като шофьори, които не се съобразяват с никакви правила на пътя, защото са сигурни, че първо няма да ги заловят при всичките и второ, ако ги заловят, ще "бутнат" на полицая и до там. Но където има камери - няма мърдане и колкото повече камери има, толко в по-голяма степен ще започнат да се съобразяват с правилата. Очевидно е, че камерите доста помагат при контрола и санкциите на нарушителите с точни, невъзможни за манипулиране данни и липса на интерес към пари "под масата"! Тука нещата са подобни и затова, според мен, в идеята за такава платформа трябва да е предвидено да се развива постоянно и след време, освен да известява, да дава безспорни доказателства за нечия вина или липса на такава. Ако това не е така, то твоята "крачка напред" е в грешната посока...
А за Рости, никога не съм комуникирал с него или с някого за него. Така, че моля не ме вкарвай в интригите си!
Ако наистина просъществува база данни за това къде, кога, с какво и по какъв начин е извършвано химическо третиране на земеделски площи и тази база данни е относително вярна и пълна, би било чудесно. При всяко измиране на пчели може да се прави проверка за съвпадение в тази база данни /за района на произшествието/. Ще се намерят и хора, готови да анализират и обощят резултатите от проверките и на базата на това да се направят съответните изводи кое колко е опасно. Не че не може това да се направи и без база данни, но е много по-трудно и скъпо и едва ли някой ще посвети примерно десет години на такова проучване. Дали коментираната наредба може да генерира такава база данни, аз не знам, но ако може, би било добре. Такова познание би било полезно и за много други аспекти от нашия живот - здравни, екологични и т.н.
Да, такава база данни ще се генерира и тя ще е съпоставима с други вече налични бази данни. Тази база ще е в ръцете на държавата и винаги при едно дело за отравяне прокуратурата ще може да изиска извадка от нея.
Кои са теи обвързани бази данни?
При земеделците това са картите и данните кой точно коя земя притежава или обработва. След тяхната регистрация в системата за известяване веднага се вижда кой се е регистрирал или не. При сигнал за отравяне на даден пчелин веднага може да се види на карта чии земи попадат примерно в 5 километровата зона около него, с какво са засети и между тях да се търси виновника.
При пчеларите се вижда кои са се регистрирали, дали са полуили SMS/mail за известяване, точния му ден и час и да се види дали съответното третиране отговаря на тези от известяването. И гогато няма изветяване или този ден и час не съвпадат, а има отровени пчели за него това е едно безспорно доказателство при едно дело. В рамките на едно три годишно ползване на системата вече ще могат да се правят и по-обобщени анализи. С изградения сайт https://bee112.bg/ пък всеки пострадал пчелар може да подаде сигнал за инцитент и той ще стигне до медиите. И когато има поредица от сигнали и журналистите запонат да ги раздуват по медии и сайтове, ще има и промяна.
Тези възможности на известяването и другите промени в положителна посока в наредбата дават някаква надежда за крачка напред.
Закон за защита на растенията
Чл. 115а. Земеделските стопани, които произвеждат растения и растителни продукти, и професионалните потребители на продукти за растителна защита са длъжни да водят записи по чл. 67, параграф 1, изречение второ от Регламент (ЕО) № 1107/2009 и по Приложение I, Част А, т. 9 и 10 към Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните.
чл. 67, параграф 1, изречение второ от Регламент (ЕО) № 1107/2009
Професионалните потребители на продукти за растителна защита съхраняват в продължение най-малко на три години документацията на използваните от тях продукти за растителна защита, съдържаща наименованието на продукта за растителна защита, времето и дозировката на приложение, района и културата, върху които е използван продуктът за растителна защита.
Видно от горните цитати, би следвало да има немалка база данни, така че, този ти аргумент, защитаващ твоето идейно творение, отново е балон.
Поредица от сигнали има, поредица от жалби също, но няма виновен. Това последното не е заради липса на база данни. ;)
Автокрадец задига скъпа кола. Хващат го в колата, а се оказва, че му се наложило да я ползва. Та така и на доста земеделци, от много ангажименти, им се случва да забравят, което не доказва, че са виновни.
ПП Предполагам, че има още дузина писани правила, регламентиращи пръсканията, но няма кой да ги спазва и най-вече контролира.
Това добре, но представлява база данни толкова, колкото и пчеларските дневници на пчеларите - т.е., ако не е събрана в единен масив по стандартен начин, не носи нужната полза. Създаването на база данни струва пари и, ако не се направи задължително и чрез изразходване на обществени средства, просто не може да се случи.
Това с доказването и съденето за умрели пчели е предварително загубена кауза у нас. Вече се каза, че обществото трябва да бъде убедено в ползата от пчелите, само тогава може да има напредък в тази посока. А то сега какво - най-заинтересованите от опрашването /земеделците/ смятат, че има достатъчно други диви опрашители и не им дреме за пчелите. Така войната с насекомите върви с пълна сила и ще дойде ден, когато ще останат само вредителите по индустриалните култури, придобили резистентност. Тогава ще се отглеждат само растения, които не се нуждаят от насекомно опрашване /има много такива/ и ще се налагат обработки с още по-агресивни отрови. Докъде ще ни доведе изчезването на насекомите е трудно за прогнозиране, но няма да е до добро.
Дописвам си - отдавна не виждам пеперуди, поне не толкова, колкото си спомням от младежките години. А съм на село всеки уикенд. Бръмбари рогачи също не виждам, бръмбари носорози много рядко. Светулките също много намаляха.
За теб не се съмнявам, че си проумял някои истини, но оня щурак, явно не иска или избирателно проумява неща, които са очевадни. Тръгнал да защитава идейния си проект - приемам го, ама да ми спори, мъчейки се да ме обори в неща, обратни на това, с което съм се сблъсква - айде холан. То, не че ни си го знаем, що за птица е де.
Оппа, втори отговорил с - Да. Дончев, никога вече анонимни анкети, този сигурно е от творците на наредбата или на системата.
пп. ади бе брадчет, дай малко ноу-хау, как го правиш.bow;
И кой е този щурак?
И защо си мислиш, че твоето мнение е най-важното и всички пчелари трябва да се съобразяват с твоите измислици и простотии?
Чувал ли си за Дънинг и Крюгер?
Ако не си, попрочети малко, защото те обясняват твоето поведение във форума. Накратко - обясняват защо някои хора са толкова прости и глупави, щото не могат да разберат и осъзнаят, че са прости и глупави.
А сега малко информация за незнаещите:
1. Системата е готова, и преди около 10 дена ни я демонстрираха на лидерите на пчеларските организации.
2. Демонстрацията се оказа пълен провал, защото в системата има много бъгове и недомислици
3. В момента сме на етап бета-тестове на нова версия на системата, които се правят от хората, присъствали на видеоконференцията за демонстрация на системата
4. Когато приключат бета-тестовете, новата версия с откоригирани всички недомислици и забележки ще се представи на МЗХ и БАБХ
5. Ако те я одобрят, ще публикуваме линк към нея, за да могат пчеларите да започнат да я тестват и ползват
6. По груби сметки има вероятност това да се случи някъде в началото на новата година
По въпроса за злобарите в темата, които се опитват да създадат конфликт със своите измислици и простотии - ами те да бяха се заели да решават пчеларските проблеми, и да губят хиляди часове, както и да харчат хиляди левове най-вече в стотиците командировки до София. А всичко това за сините очи на пчеларите, които ще стоят пред компютъра и ще измислят всякакви простотии (пардон - олигофрении), с които ще оплюват хей-така заради спортната злоба и комплексарщина.
За съжаление живеем в България!
И не се ли изреже издъно раковата тъкан, тя ще продължи да се развива и да трови целия организъм!
Само ще информирам злобарите в темата, че нито аз, нито TSC1 сме получили някакви пари за тази система. Няма и да получим !!! Никога !!!
Всичко, което се прави в момента, е само и единствено с цел да се решават проблемите на пчеларите. Прави се безкористно за сините им очи и за благодарноста им под формата на оплювки.
Отправям официална покана на злобарите да станат бета-тестери, за да дадат и те поне някакъв минимален принос, и да поемат поне малко от отговорноста, когато и тях започнат за благодарност да ги оплюват.
Щурака е този, който ти влезе под кожата.
Аз изразявам мнение от позицията на пчелар, който е страдал и намерил начин да се справи с проблема - донякъде.
За ефекта Данинг-Грюгер, благодарение на теб разбрах/научих, защото си го писал вече. ;) Забравяш Матеев, забравяш.
Моите "измислици и простотии" са плод на пчеларска практика Уважаеми, която не е продиктувана с комерсиално - користна цел. Аз казвам и споделям това, което ми е на сърце, демек това, с което съм се сблъсквал и съм успял да се справя по един или друг начин. Аз никога не съм се имал за най-компетентния, най-знаещия, наможещия в пчеларството. Съпоставяйки се с това, което ти се мъчеше да покажеш.
Знаеш ли? Преди години, ти симпатизирах, мислейки си че благодарение на теб, пчеларството в България, ще го бъде. РАЗОЧАРОВА МЕ!
И накрая да засегна въпроса за системата.
Да за мен това е поредната глупост, повтарям глупост. Който както иска, така да го разбира.