Аз петък видях на магазина на централна гара в София. Казаха ми били на "апиакта" по 22 лева. Аз от години не съм купувал от тях :)
Преглед за печат
Ако пчелите са добронамерени капкомер не ви трябва....
Преди време отделих старите майки на 2 рамки с пчели за да стоят като резерва. В момента са на 3 рамки с пчели и 4 броя са заложили по 1 хубав маточнк за самосмяна а 1 вече смени майката, като новата е много голяма и хубава. Та да ви попитам дали ще са качествени тези майки като има толкова малко пчели.
https://www.youtube.com/watch?v=1eOgXQcPTjM
Гледай след 20-та минута. Пчеларката стръсква от три рамки млади пчели в сандъчето, слага три пити, а отгоре слага подкапачна табла със 70 маточника.
Колеги! Вчера забелязах млада майка от самосмяна с проблеми с едно от задните крачета. Досега такива случаи ги отдавах на утвърждаване на майката при сериозна конкуренция от други майки. За съжаление това е поредния случай това лято. Започвам да се притеснявам.
И аз имах такъв случаи тази година саката маика с допро пило!При консултация с пчеловъд на когото имам доверие версията му бе че е заболяване и я смених с подарената ми "Матеевка"!!!
Значи и аз имам същият случай тази година забелязах го само на една майка (роева) все едно е кривогъза ходи на една страна и дупето и трепка. Но пилото и е добро и изпреварва някой от сестрите си.
Моля те да споделиш разбира се ако имаш възможност точно каква диагноза постави пчеловъда, не бих казал че съм притеснен по скоро любопитен (другите пчели са си нормални и нямат оплешивяване и почерняване) но знае ли човек какво може да му дойде на главата.
То диагноза нямаше като такава,просто коментирахме пък и нямаше къде да сложа маиката на Матеевв и съдбата и се реши!Тои пчеловъда влиза във форума ако желае да даде мнение!?Съжалявам не помогнах много!
При моя случай има сериозна предистория. Трета майка от този кошер ми се губи от есента насам. Бях решил да ги разформировам и да претопя питите. Сега ще изчакам още малко с младата майка. Подозирам за някаква болест, но не успях да издиря подобни симптоми.
Колеги да кажем няколко думи за самосмяна на майката с придаване на маточник без да се премахва или осакатява старата майка. По кое време се прави придаването и къде трябва да се сложи маточника ( на коя пита и къде, система ДБ). Знам че това не е много правилно и процента на смяна е много нисък, но обстоятелствата ме притискат и нямам друг избор за смяна. Ако пчелите преценят да я сменят майката ще приемат маточника.
Ако се осакати майката по голям ли е процента на приемана на маточника?
Благодаря!!!
Интересни идеи! Принципно това няма да се получи, дори и да се получи, това ще са единични случаи, с голям процент неуспех. Следователно, заслужава ли си? След като обстоятелствата те притискат, ги остави, те сами ще си преценят, имат или нямат нужда от нова майка.
Разбира се, че ако се осакати майката процента прием ще е по-голям.
Ако , нараня майката и дам маточник дали ще се получи ?
Те предпочитат своя материал .
Едва по-късно номерът ще мине , ама тогава семейството ... .
Защо , да съм скръндза ?
Образованието е двустранен процес . :)
n_markov, миналата година пак си питал за такава подмяна на майките. Ето я тямата http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3110 . Писал съм и отговор там.
Малко късно съм решил да гледам пчели.Не е лесно,но е интересно.На 8-ия ден след излюпването, 2 едри млади майки заобиколени от шепа пчели, на съседни пити в средата на гнездото и на през 1 от тях,на 9-10дни маточник,(бях добавял прясно пило).След 5 дни,пило на 1рамка,колкото цигарена кутия.Маточника прояден,но майката не я видях.След 2седмици слабо яйцеснасяне,отново наличие на 5-6 дневен единствен маточник.Това са факти,а какви са причините?Извинявам се,ако някъде съм се уплел.Помогнете ми да разбера причините да се случи това!
Същия проблем,на кошер правещ самосмяна изведох майката в отводка,отводката заложи нова самосмяна,на дата погледнах само рамката с маточника-излюпен.Отварям след време,старата там,и два незапечатани сзмосменни...
Тази година и при мен има същия случай, но с малката разлика, че младата самосменна майка беше наредила 4 пити пило, а на последната пита заложен единствен маточник скрит ниско долу отстрани... :(
Взех Соломоново решение, колкото и да ми харесва работата на младата майка: пчелите си разбират от работата за разлика от нас... ;)
Иначе една стара майка отделена на отводка началото на април ме изненада неприятно. Беше развила семейството от 2 междурамия на 6-7, и отварям вчера и виждам класическа яка търтовка.... Просто я изтръсках в другия двор и летящата налетя на една близка отводчица с 4-5 междурамия пчели, която последствие получи магазин..
Проблема с едно семейство продължава.Отводка направена в началото на месец май.При преглед на 28 май,2 добре изглеждащи новоизлюпени майки и наличие на не едър запечатан маточник.Оставих всичко така,нали казват,че пчелите знаят най добре,какво да правят.Направи ми впечатление,че излюпените маточници на втория ден разрушени.Един колега преди време писа,че оставали по–вече от седмица.На 18.06на двете страни на една питапило на площ от 150кв. см и такова яйцеснасяне до вчера27.08.Забравих да кажа ,чемного пъти тьрсих майката с цел да я маркирам,но колкото и да упорствах не мо жах да я открия.Вчера около обяд,рекох да погледна,как работи този кошер и се приближих до прелката.Не мина и минута,когато се приземипчела с големина на работничка,влачейкипредпо агам ,,сватбено було",само,че на дупето.Понеже ми е за първи път,изобщо не реагирах.Тя кацна в средата ,пробяга 10 см към мен и сигурно се уплаши и полетя напред.Така получих отговори на въпроса,защо не мога да я видя и защо е толкова пилото и дали,не трябваше при хубавите майки да унищожа останалия маточник.
Тази дребна майка обитава кошера и осеменява още от 18май.Не съм я виждал,но мисля,че тя е причината,въпреки добрите условия,от 3месеца осеменява по една пита.Преди 3дни проверих и имаше запечатано ,на 5–6дни ипрясно пило.Всичкото на 1рамка.Предполагам,че този брачен полет не е първи и се питам,след като се уплаши,дали ще се прибере отново.Бях взел решение да я сменям и съжалявам,че не я смачках на прелката,защото трудно,ще я открия на рамката.
Според мен проблема е друг. Когато майката е "кекава" пчелите правят самосмяна. Обаче кофтито е когато почнат да правят на самосменната майка самосмяна. Става един порочен кръг и майките почти винаги излизат една след друга дребни и "куци". Според мен това семейство е влязло точно в такъв режим и бълва самосменни "кекави" и дребни майки една след друга...
Емииии, няма как според мен майска майка да излиза за дооплождане след 3 месеца. Малко ми си види невероятно. По вероятно е да си джиткат самосмени вътре и затова да не върви семейството. Просто не винаги самосменните майки са прекрасни, особенно пък кат се влезе във спирала на самосмени. А това че не си усетил самосмяните не е нещо което да те притеснява, по скоро не си умерил запечатани маточници при прегледите...
Ако има достатъчно пчели минимум 5-6 междурамия може да си купиш майка и да я придадеш, но има много условности зависи от район докога евентуално ще снася майката това пък зависи от други работи, физиологично състояние на пчелите а т. Н. Най лесно е обединява с някое средно по сила и не го мисли.
До колегата mici-92
Тъй като се оказа, че и на мен ми трябва една майка, а нямам резервни, моля ви, дайте ми координатите на пчелар от който мога да си закупя веднага една майка. Единствено изискване - да е от добър пчелин със здрави пчели.
До сега съм купувала 6-7 майки, и от лицензирани и от обяви в нет-а, и нито една не оцеля. Затова сега искам препоръка за пчелар защото времето е лошо да оставам без майка дълго време.
Намерих си
Каква ще е,не знам новата.Но търсих старата на 2пити спило,даже сметах пчелите им на чаршаф с надеждата накрая да останат по–малко пчели около майката,но пак не я открих,а новата чака и часовете минават.Друг път ще се шегуваме,сега е време за бързи съвети.Моля ви!
Майната после.Сега ми кажи,как да елиминирам старата майка!
Може ли аз?
Вземи корпус с празни пити и го постави на дъното на кошера. Стръскай всички рамки в този корпус като все пак преглеждаш за майка (може пък да я видиш). След това сложи ханеманова решетка като можеш да покриеш 2/3 от нея с плътно платно чувал и т.н. След това сложи старите корпуси. Това утре сутрин. Към 14-15 часа махни ХР и сложи плътна преграда и предай след още два часа новата майка в корпуса с пилото. После след като приемат новата когато тие кеф търсиш пак старата трепеш и обединяваш с вестник. Това си е голяма хамалогия и си мисля е все ще я намериш и без тея ала бала ама ако не успееш действай.Успех.
Рости, тая майка щом е толкова малка ще си мине през ханемановата решетка. Сяда сутринта по хладното на едно столче до кошера и въоръжен с търпение почва рамка по рамка да я търси. А щом има и готова майка може да пробва да постави клетката с новата майка върху рамките. Чел съм постове на колеги които твърдят че старата майка за 20-30 мин е върху клетката или до нея. Аз не съм пробвал, но нищо не пречи да се опита, нищо не се губи.
Аз за какво казвам, че е зле пчеларя? Как разбра, че е колкото муха, като не си я виждал? Ти както ми поставяш нещата съм напълно сигурен, че изобщо не си виждал майка. Съвети всеки тук ще ти даде от хубав по - хубав, но ми се струва, че нищо няма да направиш. За какво ти беше тази втора майка по това време? Сега е времето на майсторите, а май месец е на новаците. А какъв е моя съвет. Ако имаш някой силен кошер го раздели на две, но извикай някой майстор. Придай майката на едната половина и храниш яко и двете семейства. Има време, а и майките сега снасят като за световно. Проблемният кошер го остави на мира. Може напролет и да те изненада приятно и да те накара да си удариш един между рогата заради глупавите похвати. Шегувам се за рогата.:bigsmile:
Един съвет на новобранец. Постилаш едно платнище и изтръскваш всичко. Поставяш си кошера на мястото, сядаш от страни и чакаш. Като останат стотина двеста пчели на платнището, ставаш и ги покриваш отгоре. Ако има майка тя ще е там. След 4-5 часа придаваш новата и...проверка след 3 дена. Късмет.
А старата майка и на сън да я видя,ще я погаля по главата.:bigsmile:
Прочетох ти постовете от самото начало до тук. Прочети си ги пак и като обмислиш всичко, напиши какво точно е станало, че иначе както казах, всичко е каша.
Когато ти казват нещо го приеми, а не започвай да спориш за логично и нелогично, защото знанията за пчелите не са ти силата.
И подбирай обръщенията към мода.
Вземи и си направи една сборна отводка от другите силни кошери с майката която си купил и спри да се занимаваш със спасяването на едно келяво семейство защото дори и да отселее през зимата догодина ще е пак на същия хал.
Като има много пчели ги остави да се оправят сами, отдавна съм спрял да помагам на отводка които не вървят,не казвам че това е най правилното но просто съм решил да не си губя времето с глупости,тази година съм направил над 50 отводки от тях към момента са останали 37-38,но са стока от половината мед вадих,тези които не вървят или пък са търтовки ги събирам на едно място с една майка и да се оправят ако не се оправят играе метлата накрая:bigsmile: