Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
Проблема с едно семейство продължава.Отводка направена в началото на месец май.При преглед на 28 май,2 добре изглеждащи новоизлюпени майки и наличие на не едър запечатан маточник.Оставих всичко така,нали казват,че пчелите знаят най добре,какво да правят.Направи ми впечатление,че излюпените маточници на втория ден разрушени.Един колега преди време писа,че оставали по–вече от седмица.На 18.06на двете страни на една питапило на площ от 150кв. см и такова яйцеснасяне до вчера27.08.Забравих да кажа ,чемного пъти тьрсих майката с цел да я маркирам,но колкото и да упорствах не мо жах да я открия.Вчера около обяд,рекох да погледна,как работи този кошер и се приближих до прелката.Не мина и минута,когато се приземипчела с големина на работничка,влачейкипредпо агам ,,сватбено було",само,че на дупето.Понеже ми е за първи път,изобщо не реагирах.Тя кацна в средата ,пробяга 10 см към мен и сигурно се уплаши и полетя напред.Така получих отговори на въпроса,защо не мога да я видя и защо е толкова пилото и дали,не трябваше при хубавите майки да унищожа останалия маточник.
Има вероятност да е излязъл някакъв рой от първите майки, а сега да се е появила нова от маточника за който споменаваш, вече оплодена. Сега остава да изчакаш 5-6 до 10 дни за яйца.