Ако въпроса е към мен - не.Нали за това уж има проверки на място.
Преглед за печат
Ако въпроса е към мен - не.Нали за това уж има проверки на място.
Въпроса ми е по принцип.Цитат:
Първоначално публикувано от Юрий Цветков
Съгласен съм с всичко,но аз не познавам човек който е регистриран ЗП и който да не е получавал някакви пари,не събсидия по някое европейска програма....Дано да има такива,но според мен лично се броят на пръстите на едната ръка... За това казах по-горе,че за мен е едно и също....Погледнато от този ъгъл плащал е и е получавал...
Аз,просто отивам да правя пчелин в Турция,близо ми е и ми изкупуват продукцията на 15 лева и не им искам субсидията tube;
Аз имам регистриран пчелин на мое име, на терен, който е семейна собственост, съответно има скица и нотариален акт.
Сутринта взех формулярите за регистрация като земеделски производител. Но сега се чудя дали да се регистрирам като физическо лице или като юридическо лице. Имам собствена фирма - ООД. Плащам си всички осигуровки. Някой знае ли какви са плюсовете и минусите при регистрация като юридическо лице. По горе в темата се коментира само за физическо лице. Също така, мога ли личния пчелин да го впиша във формуляра и то за регистрация като юридическо лице ?
Благодаря.
Ако ти си управител на фирмата си, и се осигуряваш на по-висока от 240 лева сума(за управители на фирми май че беше над 470 лв), то при регистрация на ЗП като физическо лице не би следвало да дължиш екстра осигуровки, само това което си плащаш за управител на ООД-то. Ако беше ЕТ, то пчелина би било по-добре да го регистрираш под шапката на ЕТ-то, иначе не би могъл да кандидатстваш по тригодишната пчеларска програма и може би по други от ПРСР. Самият ти пчелин няма как да бъде сам по себе си юридическо лице, то той би могъл да е собственаст на юридическото лице(в случая твоето ООД), но тогава трябва да го преригистрираш в БАБХ като собственост на ООД-то ти, и след това не било проблем да го впишеш в анкетната карта и анкетният формуляр като собственост на юридическото лице. Но при нас поне в БАБХ за ЕТ и фирми искат нотариално заверен договор за наем на имота, един вид да го отдадеш като физическо лице на юридическото и да платиш някой лев за нотариална заверка.
Според мен би било по-добре да се регистрираш ЗП като физическо лице, но все пак ти трябва да си прецениш...
Много благодаря за точния отговор. Да, управител съм на фирмата и се осигурявам на доста повече от 470 лв , така че май е по-добре да се регистрирам като физическо лице.
Аз не мисля, че е по-добре да се регистрираш като физическо лице. Ти така и така внасяш осигуровки от фирмата си, защо сега и като физическо да трябва да внасяш? Отделно, за всичко, което купуваш можеш да си вземаш фактура и да ти минава като разход на фирмата. За регистриране в БАБХ ще си направиш един договор за ползване на земята и си готов. Аз като правих такъв с баща ми не искаха нотариална заверка. Отделно ако си регистриран по ДДС ще можеш да си го възстановяваш ама там не съм много запознат кое как става.
Нали по-горе това пише, че когато съм собственик на фирма и се осигурявам над определена сума, не дължа данъци като физическо лице.
Точно така е.
Относно въпроса с нотариалната заверка казах, че това го искат при нас, т.е.т. В БАБХ - гр. Русе.
За разходите и възстановяването на ДДС, ако е регистриран човека по ЗДДС, там вече сам да си преценява кое му е по изгодно.
По отношение на осигуровките, не се изказвайте като лаици, вземете прочетете малко нармативни актове, наредби и закони, или ако не му се чете на някого - листчето с въпросчетета под мишницата и към местното подразделение на НАП, там може и да ви отговорят ако ги хванете на кеф...
Задължението за осигуряване на всички самоосигуряващи се лица възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване.
Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (лица, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност и лица, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества), се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от КСО.
http://www.naas.government.bg/bg/dow...&download=true
КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ(цитат на извадка):
Чл. 4. (Доп., бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.; изм. и доп., бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г.; изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.; доп., бр. 25 от 03.04.2009 г., в сила от 01.06.2009 г.; изм., бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.; доп., бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.; изм., бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.; доп., бр. 59 от 2010 г., в сила от 31.07.2010 г.; изм. и доп., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 60 от 2011 г., в сила от 05.08.2011 г.; изм. и доп., бр. 58 от 2012 г., в сила от 01.08.2012 г.; доп., бр. 81 от 2012 г., в сила от 01.09.2012 г.; изм., бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:
(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - РКС - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;
http://www.nap.bg/document?id=414
Или с две думи ако си ЕТ или имаш фирма(ООД, ЕООД или някако друго юридическо лице) и си плащаш осигуровки на по голяма сума от 240 лева, то не се дължат екстра осигуровки за регистрацията като ЗП.
Да. Ако се осигуряваш на максимален осигурителен доход, Не плащаш дпълнително осигуровки, а само десятък и то след като се приспаднат нормативно признатите разходи или върху 40% от приходите. Ако си реализирал продукция за 100 лв през годината, то трябва да платиш 4лв данък. Ако обаче не се осигуряваш на максимален доход дължиш допълнително всички осигуровки, поне върху минималната работна заплата. Накрая те се приспадат като разход преди облагането, т.е върху тази сума, която си плащал като осигуровки не дължиш данък.
Благодаря за отговора! Нещо друго, което исках да попитам. не помня наредбата 27 или друга беше относно 60% от добитият мед трябва да се продаде на преработвател. Ако не се споразумея за цена с преработвателя този мед мога ли да го оставя за подхранване или собствена консумация?
Наредба N26 от 14 октомври 2010 година:
http://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/2135700088
Не съм много сигурен дали съществува служба, институция или орган в държавата, който да следи за нейното спазване и изпърнение въобще... Тя е само едно от многото звена в нормативнат ни и правна уредба, създадени да обслужват нечии монополни интереси(това е лобистка наредба).
Привет Искрене, не подлагам на съмнение това, че е лобистка наредба, но предвид това, че водиш дневник има отчетност, което означава, че ако някоя служба реши да прави проверки ще има от къде да вземе референции. Затова питам дали някой знае или е имал такъв тип проверка и какво може да направим с останалите 60% добит мед.
Колега, дал съм ти линк към наредбата, моля те прочети си я внимателно. След това си отговори сам какво ще ги правиш тия 60% които са ти някаква фикс идея явно - и от къде си ги взел, най-вероятно от някой лаишки разговор с поредният "разбирател" по всичкология. А, също така разгледай и за дневника, и си самоуточни какво трябва да садържа(нещото което не съществува, като изискване във въпроснта наредба)...?!?
§ 5. Изпълнението на тази наредба се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.
т.е.т. БАБХ или ветеринарите биха дошли да проверят при какви условия го съхрняваш...
Прпивет Искрене, да дал си линк към наредбата, но това, което казвам е било така и за времето за което не съм се интересувал очевидно е настъпила промяна, ати вместо да ми кажеш, че този член е отменен ми обяняваш с кой съм говорил и обсъждал и така нататък....Член 9 от Наредба 26 е отменен като незаконосъобразен - който иска да прочете прилагам линкове от решението на ВАС и един от новинарски сайт.
http://ciela.net/freestategazette/Op...?id=2135798451
http://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D..._i.113397.html
Идеята на форума е не само да си казваме "чети", а да се пояснява - ако съм имал въпрос на който мисля, че може да ми отговори някой който има опит (в случая ти) ще е прекрасно ако не ме препращаш към това да чета, а да ми дадеш отговор на база опита си.
Хайде със здраве!
Нищо лично, но в последно време всеки втори въпрос във форума е зов за някаква помощ за нещо което може да бъде намерено с няколко кликвания в нета...
Споко - знам, че не е лично, просто идеята на форума е не всеки да се блъска в това, което другите вече знаят, а да се споделя като се пита.
Здравейте,искам да попитам,ако съм регистриран като ЗП,осигуровките всеки месец ли трябва да ги плащам или може и на края на годината?
Колеги!
Чета едни обяснения за данъчните декларации и разбирам, че трябва да се платя авансов данък в първия месец след тримесечието на продажбата на продукцията. Така ли е, че сега се сблъсквам с тази материя и не съм наясно.
Да така е.
Значи съм изпуснал срока. Освен лихви има ли и други сакции при такива случаи?
Консултирай се с счетоводител.
Ако не е голяма сумата може и да не те закачат. Лятото като преведоха "големите" субсидии питах счетоводителката и тя ме посъветва да не внасям нищо че сумата е много малка и после може да се наложи да ми я връщат и ставало много сложно.
След като се направи регистрация на зем. Производител има ли някъкъв срок за да се пусне дейност в нап? Или може да се регистрираш примерно сега ,а да пуснеш дейност догодина примерно март?
Може, както ми обясниха аз докато се регистрирах. Може би има за краен срок , срока за следващата пререгистрация като ЗП.
А заплащането на осигуровките започва веднага след пускане на дейността ли или от когато си регистриран?
След пускане на дейноста. Ако бъркам моля колеги да ме поправят.
Имаше някакъв срок (мисля беше 7 дневен) в който след регистрацията като ЗП си длъжен да подадеш декларация в НАП, че започваш дейността и от тогава си длъжен да си плащаш осигуровките. След това може пак с декларация в НАП да спреш временно дейността (като за периода на спирането не дължиш осигуровки), но за тия тънкости най добре е човек да се обърне към счетоводител, че понякога глобите са солени...
Регистрацията да, но началото на дейноста може да я отсрочиш. Като идеш в НАП те ще ти обяснят.
Здравейте!Извинявам се око има писано за това но не видях никъде.Интересува ме има ли някакви изисквания за оградата на пчелина? Има ли изискване за височина на оградата? Ако някой е имал проблем с проверяващите моля да сподели!
В законът за пчеларството са описани тези въпроси, относно ограда, вид, височина....
По силата на чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл.10, ал.1, т.3 и 4 (доходи от стопанска дейност, различна от стопанска дейност като едноличен търговец, и доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество), съдържащ реквизитите по чл.7, ал.1 от Закона за счетоводството. Реквизитите по чл.7, ал. 1 от Закона за счетоводството са:
- наименование и номер, съдържащ само арабски цифри;
- дата на издаване;
- наименование, адрес и номер за идентификация по чл. 84 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на издателя и получателя;
- предмет и стойностно изражение на стопанската операция;
- име, фамилия и подпис на съставителя.
Видно от горното правната уредба на ЗДДФЛ изисква физическо лице, което е регистрирано като земеделски производител и не е търговец по смисъла на Търговския закон, при продажба на собствена и непреработена селскостопанска продукция да издава документ, съдържащ реквизитите по чл.7, ал.1 от Закона за счетоводството, а в случаите на продажби във или от търговски обекти в лицензираните стокови борси и тържища или закрити помещения, като магазин, склад или други подобни - фискална касова бележка от фискално устройство.
И така документа с горепосочените реквизити ФАКТУРА ли е или не ? Вие колеги какъв документ издавате ? Фактура ? Приходен касов ордер ? Или ? Ясно е че дохода се посочва в ГДД и след приспадане на НПР се плаща данък общ доход , но все пак за приходите е редно да има документи или поне за такава част от тях която ни е нужна за евентуално доказване :)
Искам да попитам как стои въпросът с прекъсването на дейността на земеделски производител през неактивния пчеларски сезон и това може ли да попречи при кандидатстване по ПРСР през 2015г.?
Отиваш в НАП подаваш си заявление за прекъсване ш плащаш за периода който имаш дейност и не пречи за кандидатстване
От 2016 г. земеделските производители ще се осигуряват на 330 лв. вместо на 300 лв. - http://www.farmer.bg/42660-ot-2016-g...sto-na-300-lv-
Честито на печелившите...т.е. на програмистите!!....не разбрахте ли, че не можете да я излъжете та я държава, а само тя вас ще ви такозя!!...кошери/мошери отводки по 120-30лв на 3-4 рамки!!!:laughing:
Тя, и лисицата като недостигнала гроздето казала, че е КИСЕЛО!!!
Който се е хванал на хорото, ще си го играе - все пак става въпрос за под десеттина лева на месец, около стотина на година.
Осигуровките остават 300лв. http://www.fermer.bg//официално-мини...news15428.html
Осигуровките остават 300лв. http://www.fermer.bg//официално-мини...news15428.html
Осигурителните вноски са върху доход от 300 лв. А самта вноска е около 80 лв
.... колеги, как стои въпроса с ''платения отпуск'' на производителите, имат ли някакви условия. По време на отпуската от ''кой'' ще плати ''почивката'' и осигуровките на производителите
Колеги преди месец си направих първоначална регистрация като ЗП.Зимно време си ходя на работа където се осигурявам и си мислех от октомври да прекратя дейност за да не плащам всеки месец осигуровки като ЗП.Преди малко обаче от счетоводството ме изненадаха като казаха че не можело вече да прекъсваш дейност и веднъж регистрирал ли си се си плащаш всеки месец.Вярно ли е това или счетоводството не са на ясно?
Смени си счетоводителя.
От НАП казаха, че мога да прекратявам и после да възобновявам дейност.Обясних, че в месеците от октомври до март включително ще съмнна трудов договор, а през останалото време ще възобновя дейност и ще си внасям осигуровките.Служителката каза-Ок ама ти няма ли повече да ходиш при тях и да ги храниш? Зачудих се на въпроса и обясних, че на пчелите трябва да се оставя достатъчно мед в кошера с който те да се изхранват през студените месеци.Обаче тая пак-Ама феврурари няма ли да ги храниш?Викам за питките ли питате и тя-Амии за питките не знам ама нали им давате захар и глюкоза....:tres: та така.Бях чувал за подобни изцепки, но не ми се беше случвало на мен да ми казват че се хранят пчелите с глюкоза.Обясних на госпожата, че не го правя и не познавам колеги, които да го правят.Останах с впечатление, че ако отида и вдигна капака на някой кошер трябва веднага да отида в НАП и да си пусна декларация за възобновяване на дейност :laughing:
http://www.mzh.government.bg/odz-vta...gistraciq.aspx защо не мога да отворя файла на МЗХ за да изтегля анкетната карта и формуляра за пререгистрация като ЗП. Нито на компа нито на лаптопа нито на таблета ? Изписва,че е за 32 битова версия.
В нашата служба казаха, че формулярите за новата година щели да бъдат променени и вероятно още не са готови.
Абе готови са .На место го взех и им обясних а тя вика не знам ама не си само ти този който не отваря файла.
Нови сметки за внасяне на осигуровките от 01.11.2016.
https://www.kik-info.com/novini/nap/...ki-ot.3707.php
https://trud.bg/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D...%D1%82-%D0%BD/
Ако тази глупост бъде приета(да се надяваме, че ще срещне доста сериозен отпор и няма да се реализира), то Земеделските стопани ще трябва да плащат вместо сегашните 90лв и 90ст - 150лв и 24ст на месец...
....смятай на годишна база - 712лв и 08ст!!!
Последните няколко месеца през която и държавна институция да съм минал са намерили за какво да искат пари . Такова впрягане на силите за събиране на средства не съм виждал до сега . И по зле ще стават нещата тези които плащат ще намалеят а на редовните двойно . Държавен рекет с всички методи и на всяка цена според мен . А за земеделския скок предполагам фактор е 50% ръст на печалбата тая година щото всичко е розово .
Да правят, що да не правят. Другите кво направиха? Аз съм доволен и от Герб, и от държавния апарат. Каквото съм поискал- дали са ми от сърце.
Да правиш бизнес с държавата е все едно с мечката мед да ядеш.....приказвам им на разни млади дихатели, но мунчетата много упорити, и другото го забравих какво беше - " това били пари, които са отпуснати от ЕС"...и си мислят, че е тъй ги раздават с чувалите!!... да е нещо друго, но акъл трудно се набива!
Някои все си мислят, че тия пари хей така ще си ги дават дорде свят светува. Днес като си правих разходка из гората и наблюдавам, че нивите които преди се сееха с царевица, сега са напълно запустели. Оттук ми дойде и на ума, че комшиите на пчелина ми активно карат с камионите зърно и така си докарват туй зърно, което те вече не произвеждат. Наблюдавам обаче и големите площи които преди се сееха сега само се изорават, вземат се едни пари в едни чували и до там. Значи зърното ще дойде от някъде, където все още успяват да произведат все пак някой и друг тон повече. Да, но мързелите и хитраците стават все повече и повече. Накъде се накланя везната? Повече търсещи "земеделци" отколкото произвеждащи земеделци. В един момент манната ще спре. Европейския съюз нещо зацикля. Нещо май ще се сбърка, а то вече се и сбърква. И когато всички тези чували, които се дадоха, дали ще могат да помогнат? НЕ. Търсенето ще е голямо, а предлагането малко. Защо? Защото тези чували се даваха за модернизация на стопанствата с машини за обработване на земята, а не за луксозни возила. Малееееей, от една разходка накъде........както и да е. :bigsmile:
Един вид субсидията си е свършила работата. Иначе даже нямаше да изорат нископродуктивните площи и така да ги съхранят към фонда на обработваемата земя. А това е въпрос на национална сигурност, ако щете така да го погледнем. Не всичко със субсидиите е непременно лошо, въпреки, че ги смятам за вредни.
А кой мислите, че ще пълни Бюджета на Държавата. Или след като сме ЗП няма да ни “пипат“ ставките 10 години. Въпрос на време беше.
Ох, колко мъка имало по тоя свят,Божкей.... Божкее!!!...или ще сте в някоя гербаджийска/хунтаджийска цепия за голямо точене на мангизи, или ще мълчите и ще гледате умно като пуцисти..и ще се надате на някоя трохичка!
Ако един пчелар е земеделски производител и се изхранва само с пчеларство, дали преживява с 300 лв на месец, как мислите? Понеже никой не може да му хване края, е въведен т.нар. минимален осигурителен доход, за да го накарат насила да се осигурява за пенсия, здраве и т.н. Ако смятате за справедливо всички останали да плащат осигуровки минимум върху 510 лв минимална работна заплата, а повечето върху нормативно определени по браншове и длъжности прагове, а само ЗП да плащат върху 300 лв, значи сте далеч от справедливостта. Данък общ доход не ви го казвам, ама и той 10 %. Нали уж всички сме равни пред законите и се сърдим, когато има някои "по-равни"? Както мнозина гледате в канчето на биопчеларите, така някои гледат в канчето на земеделските производители и им се зловиди. Според мен минималния осигурителен доход и минималната работна заплата трябва да са изравнени, за да има равенство пред законите.
Тук ще се съглася с теб, но ако имаш 36 кошера и 360 справедливо ли едни и същи осигоровки да плащаш?
Да, справедливо е, защото от това зависи само твоята пенсия, твоето здравно обслужване и твоето обезщетение за безработица. С 36 кошера ще умреш от глад, ако чакаш само на тях да те хранят, а пък с 360 няма да плащаш само осигуровки, а ще ти се натресат куп други неща, защото оборота ти вероятно ще надмине определени граници. В нашата държава укриването на доходи с цел избягване плащането на данъци и осигуровки върху тях е национален спорт, просто мащаба при отделния човек и при големите фирми е различен. Да не се разбира, че аз правя нещо по-различно от всички останали, не съм от ангелите.
Тук пак ще се съглася с теб прав си,но ако в държавата всичко е ок.Аз се осигурявам два пъти, а където и да отида си плащам като поп.С 36 кошера трябва да се регистрирам като ЗП защото кмета има наредба само за 10 броя свободно.Само това за глада не мога се съглася с теб 36х500лв си е добър доход, но това е друга тема.
Само като си помисля, че има хора със стотици декари, даващи ги под наем и печелещи по 150 000-200 000 лв доход на година, а не плащат данък, защото държавата ги е освободила от това, колко мъка има на тоя свят.
Принципът за справедливостта по отношение на плащането на осигуровки би трябвало да означава, че осигуровки се заплащат върху получени доходи.
Докато работещите имат гарантирана минимална работна заплата, ЗП нямат нищо гарантирано - знаете с какви рискове е свързан занаятът.
От тази гледна точка не е редно да се приравняват случаите.
Освен това, доколкото ми е известно, няма работещ механизъм ЗП да се осигурява за безработица и впоследствие да получава обезщетение. Което отново го поставя в по-неблагоприятно положение.
А за данъка върху дохода - тук до голяма степен нещата зависят от желанието на ЗП, конкретно пчеларя, да декларира доходите си.
Някак си не върви да имаш регистрирани 50 или повече пч. сем. (което надхвърля отглеждането като хоби), а да не декларираш доходи от тях и на всичко отгоре да искаш де минимис и друго подпомагане от държавата.
Осигуровки се плащат не върху получени, а върху декларирани доходи в общия случай. Какво декларират ЗП - каквото им се откъсне от сърцето, освен в случаите, когато са продали с договор, който купувача представя в НАП. Затова за самоосигуряващите се лица са приети фиксирани размери на сумата, върху която задължително да се осигуряват.
Всички самоосигуряващи се лица, занимаващи се със собствен бизнес, нямат нищо гарантирано, но, с изключение на ЗП, са длъжни да се осигуряват върху две минимални работни заплати, независимо с какви рискове е свързан занаята им.С какво ЗП са по-различни от останалите предприемачи, работещи на собствен риск и за собствена сметка?
Говорихме за принципи и справедливост, а не какво се получава на практика.
Осигурителният доход за самоосигуряващите се лица не е фиксиран, а е минимален и за това вноските се наричат авансови. За да заплатят осигурителни вноски върху реално получените доходи, самоосигуряващите се лица определят окончателен размер на осигурителния си доход. Последното не се отнася за ЗП.
Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се (без ЗП) е 460, което се равнява на една, а не на две минимални раб. заплати.
А ЗП са по-различни от останалите самоосигуряващи се може би с това, че са в основата на производството на храна. И затова заслужават (и получават) по-специален статут.
Все пак да не забравяме, че храната е спасила човечеството от гладна смърт.
Съвсем вярно. Споменал съм две минимални заплати, защото горе долу на толкова изчислявам усреднен задължителен минимален осигурителен доход за управител съгласно таблицата с основните икономически дейности на фирмите и квалификационните групи професии за 2016 г. Но това все пак не е задължително, ако собственика избере да се осигурява единствено като самоосигуряващо се лице. Но, трябва да има някакъв баланс - не е редно някои /ЗП/ да се осигуряват догодина на 300 лв, а други, също работещи на собствен риск - на 510 лв.
За пенсията съм съгласна, но бихте ли казали кое точно от здравното обслужване зависи от размера на осигуровките? За обезщетението за безработица няма да коментирам - земеделските производители не се осигуряват за този риск. Колкото за минималния осиг.доход на ЗП: не съм убедена, че увеличаването на минимума е по-лошо от задължението за годишно изравняване на осигуровките на базата на реалния доход. Ако месечната вноска ви се струва висока, просто не се осигурявайте през всичките месеци
Аз лично и за пенсията съм леко песимистичен, понеже нашата пенсионна система е "солидарна" както се казва, т.е. тези, които работят и внасят осигуровки, изплащат/заработват пенсиите на пенсионерите към днешна дата....а за втория/третия и сександокустия Частен пенсионен фонд/стълб - много съм песимистично настроен, инфлацията ще е изяла всичко в тези, които не са фалирали....а дали ще има пенсии за нас след 25-30г. всеки да си направи добре сметката, с оглед на демографския срив, емиграцията, и кой ще остане да работи за нашите пенсии след 25г.
Има едни 10 000 така наречени ДЗС-та (дребни земеделски стопани) със средно по 30 дка. или 300 000 дка. общо. Новите осигуровки + данъка правят 2000 лв годишно. Някой може ли да каже с какво се изкарват минимум 2000 + разходите и амортизациите от 30 дка. На тези хора им предстои да направят избор....
Не се осигуряват, защото са избрали да не го правят. Ако поискат, могат да си регистрират фирма, на която да са управители с договор за управление и да си внасят осигуровките за безработица. Ако един ден палачинката се обърне и загубят поминъка си, ще имат право на обезщетение за безработица. Така са всички останали собственици на фирми, рискуващи постоянно всичко, което имат, да изчезне при лош късмет или внезапна болест.
Не 2000 - трябва да изкарат 15 000, ако искат тези само тези 30 дка да ги изхранват. Ако е невъзможно - тези 30 дка се превръщат или в работа в свободното време /както кошерите за повечето от пчеларите/, или дават земята под аренда в уедрените стопанства. Друг е въпроса, ако държавата е решила да има политика, позволяваща съществуването на земеделски стопанства с 30 дка. Тогава да си ги подпомага целево, но без да поставя неравноправни условия в общите правила, на които всички останали сме подчинени.
Няма нужда да умират от глад при все това че те са нашите родители, НО мисля че е редно всички вноски към държават да влизат по лични партиди, а не да утиват в кюпа. Да попитам като посетя в болница какви права имам повече от магала който никога не е внасял лев?
Тъй де, в кюпа, за да има за сегашните пенсионери. За нас после кой ще внася, засега е загадка. Алтернативата е двойно увеличение на осигуровките - да внасяме и за нас, и за сегашните пенсионери. То аз на сегашните едва издържам, ако се увеличат рязко, край на играта. Скоро някой каза по радиото, че бюджета за пенсии надвишава тези на отбраната, МВР, здравното и просветното министерство, взети заедно. Сами си правете сметката за какво става въпрос. Колкото до здравното обслужване - и там е див популизъм, ама я пробвай да оставиш някого да умре на улицата, защото не си бил платил осигуровките! В тази област искаме за всички да има най-съвременно здравеопазване, но се сравняваме с държави, чиято производителност на глава от населението е поне пет пъти колкото нашата, а от здравеопазването им не се краде в такива мащаби. Илюзии и народопсихология. А темата е за земеделски производител, да не я разводняваме.
Как да я разводняваме. Аз на лекър почти не ходя въпреки че имам хронично тежко заболяване. Моите пари ги ползват нуждаещите се, но ако на мен ми се наложи дали ще мога да се възползвам от това че давам повече че ползвам през годините почти нищо? Не никой няма да ме .... имал си дал си.
На системата и липсва честност и това и е най-големия проблем.
Като проверяват в болницата дали си осигурен, виждат ли и размера на сумата, върху която се осигуряваш за здраве - някой знае ли? Аз съм избрал да се осигурявам върху максималния осигурителен доход, защото сметката показва, че така спестявам от други разни данъци повече, отколкото внасям като осигуровка. И досега проблем не съм имал, освен че чакам на многочасови опашки пред кабинетите. Ама не съм и патил, досега, за 25 години, имам два болнични, че нямаше как - бяха за две операции, за които естествено си доплатих и на ръка.
Агро , пишеш за осигуряване срещу което ще можеш да си на борсата ако нещо се случи. Сигуренли си, че ЗС има право на обезщетение през трудова борса?