Строителна рамка.....https://www.youtube.com/watch?v=oOej4UtC47Y
Преглед за печат
Строителна рамка.....https://www.youtube.com/watch?v=oOej4UtC47Y
Моят резултат- от 100 търтея 3 !
Значи аз съм го закъсал...от 3 търтея 5 кърлежа... и ме хвана страх да гледам за повече! Иначе за тая статия с поведението на кърлежа, че не харесвал да снася в пресни килийки-ела им го кажи, че те явно не са го чели това...а и не са забелязали че е изрязвана преди две седмици!!! ;)
През размножителния период 85-90% от акарите се намират в запечатаното пило в статията се казва не че не са в стройтелнната рамка а че в по голям % са в плодниковите стари пити с търтиево пило.Ако човек няма в другите рамки търтиево пило а само в строителната то няма проблем.
По книгите пише за подобрена строителна рамка. При нея, отгоре има основа за работническо пило, а отдолу се гради далак с търтеево пило. Не споменават, каква е целта на това изобретение? Намаляване площта за търтеево пило или ...?
Безпорен факт е ефекта от строителната рамка
но ако ларвите на акарите са всичките в строителната рамка то ще ни се налага ли други методи за борба с вароатозата като избиваме неговото поколение дали няма да го унищожим до повторно заразяване отвън. Защо това не става.
Някои автори твърдят, че ефективноста от СР е 25% . Не виждам проблем, останалите акари да си живуркат на воля! Особено, ако се залага само на нея. И акара не се мори и с други средства. По скоро ефекта от нея е най- добре да се комбинира и с другите методи за борба. А ще се добива и малко восък.
Абсолютно съм съгласен с мнението ти и понеже колегата питаше:
Колеги, какъв процент опаразитяване наблюдавате при разпечатване на търтеевото пило от строителна рамка? За първа година работя с нея и акар има, но въпроса е дали могат да се вадят достоверни изводи за общото количество на акара в кошера или да се приеме, че рамката е събрала по-голямата част от тях.
Аз цитирах статията и човек ако се позамисли имайки в предвид % на опаразитяване от вън и вътре в кошера и % на акарите в размнижителния период на Вароа по пчелите и в търтиевото пило се стига до извода че ако имаш стари пити с много търтиеви килийки то % на вароа в строителната рамка ще е по малък и обратното и поради тази причина лично аз мисля че строителната рамка не може да бъде достоверен тест за % на опаразитяване.
Но това са си мой изводи логически и с нищо подкрепени освен с четене на пчеларска литература.
Преди години, когато бях по-неопитен, бях купил 5 кошера с пчели. Продавачът сподели, че есента ги е третирал с Варотом. Пропуснах пролетното третиране и по-късно, в търтеевото пило броих по 5 акара в килийка. Пред кошерите имаше пълзящи пчели. Есента третирах с някакви лентички, не помня точно какви бяха, но през зимата едно пчелно семейство загина от акари. Следващата зима, отново загубих семейство по същата причина. От последните 4 години насам, през есента третирам двукратно - екостоп и оксалова киселина. Зимна смъртност, повече не съм имал.
Васко сега нямаш умрели семейства защото се бориш с тях когато те на са в пилото а на пчелите (особено с оксаловата късно есента) а по времето когато слагаме строителни рамки 80-90% от кърлежите са в пилото (като шест пъти повече в търтиевото пило).
От тук следва че от търтейте има полза защото ако ги няма ще се прехвърлят масово в работническото пило. Значи от строителната рамка има полза но е далеч от 100%ефективност и не трябва да прекаляваме с нейната площ защото излищно изтощаваме семейството и майката принуждавайки я да снася неоплодени яйца за сметка на оплодените.
Пиша последен мой извод и повече няма да досаждам по тази тема:
Когато имаме много акари в търтиевото пило в строителната рамка това не значи че тя е много ефективна най много може би 50% а значи че семейството е силно опаразитено и означава нашата неефективност с борбата с акара с другите методи приложени малкоефективно или не.
Не знам средата ясно, ама в самия край разправя, че 90% от акара предпочита търтеево пило.
Ами и аз с тоя руски толкова години съм го учил но нищо не съм научил уж ние сме им дали писменост и религия не мога да го разбера.
Жоре ,те тука има разминаване на теория и практика .Не знам къде си го прочел това ,но ако ще да е с професорска титла тези който го е написал ,той не е виждал кошер с пчели ,щом го е писал това .Д.Б.–12 ,10 пити с пило ,различно .почти всички пити имат отдолу по 4–5 реда търтиеви килийки ,всички пълни с търтиево пило ,запечатано .Строителната рамка ,също с запечатани търтиеви килийки .Винаги я изкарвам отвън и я изрязвам последна .В нормалните пити я има 15–20 килийки с по 1 акар. На строителната рамка положението е различно Имаше килийки в които имаше по 4–5 новоизлюпени акара в/у търтиевото имаго. Не мога да дам отговор на това .Само споделям.Затова строителната рамка не я вадя през активния сезон .Малко повече гимнастика с магазините/пък и на мен ми е необходимо ,да направя по –голям бицепс ,та да гледам пчелички поне до век/ .Засега съм доволен от тази моя практика .Засега /в средата на 1 главна паша / почти нямам акар .След слънчогледа ,ще видим .Но предполагам ще е като другите години .
Адаш шом го казваш значи е така от миналия път когато каза за килийките така кетегорично влезнах в профилати и видях че си с над 30 години стаж след това по прочетох за килийките и се съгласих с теб. Там попаднах на тази статия има много логика в нея после прочетох десетки статии за Вароатозата.
Значи аз винаги съм ползвал преди строителна рамка от 2г. далаци в Д.Б. многокорпусна рамка и ще продължавам да ги ползвам но като допълнително средство за борба с акара + мрежестото дъно. Но ще разчитам на Лентите (вече 12-13г. Варостоп има ли разистентност не знам и Оксалова к-на) .
Адски много ме учудва защо в далака ще има повече кърлежи отколкото по питите според теб каква е в % ефикасноста на строителната рамка.
Когато всеки изкаже собствените си наблюдения и предположения.Обобщени те биха хвърлили много по-обширна светлина по въпроса. А въпроса с Вароа е от изключително значение за нас и не трябва да се подценява.
Видях че си във въртележката и затова изчаках въпросите ти .Изрязах и оставих това което и мен мен ме вълнува .И в предния пост писах че не мога да си обясня този факт.Очаквах да се включат и други колеги ,но явно ние ,двамата ,сме слаба ракия за тях .Тях ги вълнуват по –големи проблеми .Например –как да направим дрянкова ракия и от къде можем да я кусаме .Предварително им казвам ,че тя е като сръбската крушовина – 18 града ,брато ,голям трепач.
Да драсна и нещо в отговор и на някои неща от изтритите . Към всичко се получава резистентност .Но.....само тогава ,и само тогава когато третираме последователно с едно и също средство/или еднакъв активен агент към акара / Аз използвам само ленти /пролет –есен/.И все още твърдя че нямам акар . Появява се по или след първа главна паша .Водихме диалоог с един колега, поканих друг Тома Неверни да дойде на пчелина и да се увери нагледно /не дойде/. За мен ,строителната рамка играе многопроцентова роля в борбата с акара .Колко са положителните проценти не мога да кажа .Ще кажеш –Защо? Ами защото ,това е години къртовска изследователска работа,за да си достоверен .А,аз това не съм го правил и не искам да съм голо словен .Но съм убеден че е много полезна .Мрежесто дъно .Ползвам го от 1983 година .Е, с друго предназначение ,не както сега го ползвам целогодишно.Каква му е ползата в борбата с акара?Малка.Изтървал се акара от пчелата,пада главоломно надолу от 301 етаж на небостъргача ДБ ,минава през мрежата и попада в тревата под небостъргача . К,во праим? Ами ,пълзим ,пълзим по дъските на този шибан небостъргач ,набарваме малка дупчица и се пъхваме вътре .Е...ее ,че то било мойта стара къща ,я да си яхна една кобилка ,че съм много гладен.Ей сега някой колега ще апострофира ,като каже че му звучи като ''психо трилър '',а друг ,че е рап ...какво ли .Но това е действителността .Живият акар намира начин да се върне обратно .
Строителната рамка е средство за борба с акара а не лекарство гарантиращо 100%лечение. Познавам пчелари който не я ползват и пчелите са им живи също и други (включително и аз ) ползващия но все пак, пак има акар в някакъв %.
Може би отговора е в особеността на размножаване на акара.(имам чуството че този вароа като че ли е изкуствено създаден толкова е гаден).
Здравейте,
Относно качването на акара обратно в кошера не съм сигурен. По скоро ако набара някоя пчела под кошера.
Според мен няма как да се отървем от тази напаст на 100%. Въпроса е как да го държим "под контрол", т.е. да е в минимални бройки за да не влияе пагубно на пчелното с-во. С каквото и да третираш, каквито и противоакарни мерки да ползваш, ако комшията не прави нищо, ако има зарязани кошери наблизо........ няма как да се "изчистим".
Поздрави, Г. Георгиев
Има, има! Бат Гошо, ела да ти покажа! Всичко е до грижа!
Когато няма пило има само възрастни женски акари по пчелите няма размножаване.През пролетта, размножаването на пчелата и на акара започва едновременно. Преди всичко акарът V. Jacobsoni има възможност за голяма и бърза продуктивност. Докато цикълът на развитие на пчелите е 21 дни, а на търтеите 24 дни, то на женския акар е 8-9 дни, а на мъжките 6-7 дни.Мъжкият индивид узрява полово на 6-7 ден, а женският на 8 ден. В килийките с 5-6 -дневни пчелни или търтееви ларви женският акар снася едно, дву- или трикратно по 7-10 овални белезникави яйца.
Да приемем че ефикасноста на строителната рамка се 50% (има възрастни по пчелите и има ларви в запечатаното пило) и имайки в предвид скороста на размножаване то следва че третирането с медикаменти когато няма пило не трябва да бъде в никакъв случай пренебрегвана защото % на опаразитяване с който тръгваме пролетта е много важен разликата в него ще доведе до различен темп на опаразитеност и ако е висок то строителната рамка няма да ни помогне съществено но ако е нисък тя върши добра работа.
Че работа върши върши но и при предпочитания на кърлежа да снся там масово или не не може да е достоверен тест за опаразитеност защото не знаем какъв е % на предпочитания.
Здравейте,
Върти ми се една "еретична" мисъл от известно време. Както и майката, така и акара предпочита стари пити. Дали няма да стане: Вадим стр. рамка, разпечатваме, и бегом във фризера. След ден-два вадим и в кошер да я почистят пчелите. Не знам тая гад при каква температура ще мре, и за колко време. Дали ще стане? Някой опитвал ли е?
Поздрави, Г. Георгиев
Акара ще измре, обаче мен ме притеснява ако пчелите не почистят навреме умрелите личинки дали няма да плъзнат болести. Един от тестовете които правят селекционерите на майки е да замразяват пило (да го убиват) и после гледат дали, и колко бързо пчелите ще почистят питите.
Акара бързо ще загине във фризера, но ако пчелите не почистят бързо килийките, ларвите ще започнат да се разлагат. Една от предпоставките за Европейския гнилец е простудяването на пилото. От друга страна обаче, в тези килийки отново ще бъдат отглеждани търтеи, така че, малко вероятно е, това да навреди на работническото пило в другите пити?
Здравейте,
Благодаря на взелите отношение по въпроса. Стр. рамка е в плодника, тя е 1/2 рамка, смятам че пчелите ще успеят да се справят с почистването. Все още не съм за постоянно на пчелина и не мога да направя проба, но съм доста навит.
Поздрави, Г. Георгиев
Адаш това е хубаво да го направиш късно есента при последното пило разпечатваш и ако има акари махаш питата и слагаш друга. Този капан го практикуват защото ако есенното третиране не е достатъчно ефективно то последното пило е пълно с акар. Последните пчели са ценни но ако са с яко опаразитени спо добре да ги няма.
150 търтея(включително ларви) - 12 акара
Нито един акар върху търтей пред излюпване. Всички акари излязоха от скоро запечатани ларви. Явно пчелите ги усещат и абортират проблемните.
Най-много акари в килийка - 2 броя
https://www.youtube.com/watch?v=lHs0vhAJHNk
Дамянич, с какво си го хранил тоя вароа? Много угоен бе! А тоя ген у пчелите как го селектира?
Тянка,това е бременна женска,затова се вижда така
По личинката на търтея и големината на акара.
Колкото повече се грижим за пчелите (храним ги, създаваме им удобства, лекуваме ги), толкова повече те мрат.
Колкото повече се опитваме да убием акара, толкова повече той се размножава и живее с кеф.
Не е ли странно? Какъв е основният извод?
Ами хайде вместо да го тровим, да започнем да се грижим и за акара, че белким така го изтребим до крак. Хайде да го подхранваме, да го топлим и да му пеем приспивни песнички. Може би това е рецептата веднъж завинаги да се оттървем от него. И утре ако някъде някой акар види "грижовен" пчелар, да хукне да бяга през 9 планини в десета ....... :
И по цвета тези бледите са ялови а тъмночервените са половозряли акари.
Щом ги познаваш, почвай да гледаш на акар. ;)
Ще се наложи да сложа червената точка :laughing:
Единят ги познава дали са бременни, другия ги познава дали за полови зрели.
Само бат Тянко ще може да ги познава дали са омъжени. :bigsmile:
Сигурно ще е по-лесно, но колко е друг въпрос... Аз поне си мисля, че изхранването на пило е по-енергоемко от изграждането на далака. Използвах СР доскоро, но сега не защото масово запълват с нектар. Иначе досега в търтеевото пило намирах акар доста повече отколкото ми се иска.
Аз не съм сериозен фен на строителната рамка (но това е мой голям минус) сега през размножителния период почти всичкия % акари са в пилото, по пчелите е много малък %. В търтиевото пило има 8-10 пъти повече акари от колкото в работническото пило. Отделно от работническото пило обикновенно излиза само 1 рядко две бременни акарки докото от търтиевото са 2-3 та даже и 4.
За първи път ми се случва, на строителната рамка да има работническо пило, а не само търтеево. Недоумявам, защо? При това положение, изрязах само търтеевото пило, а оставих работническото. И това явление не е инцидентно, а се появи на три кошера. При повечето кошери, още нямаше градеж на строителната рамка.
Имали са нужда от пчелни килийки и затова са си построили.Да не си закъснял с разширяването?
За това явление писах още преди 2 години, виж мнение 76 от настоящата тема. Не получих адекватен отговор, а не знам и дали има такъв. Само че при мен цялата пита беше с килийки за работническо пило. Просто е някакъв период или съвкупност от външни фактори, които не са ни известни. Същата година беше добра за мен, като добиви. Успех.
Здравейте,
Не знам дали съм прав, но: Когато пч. семейство нараства то има нужда от пчели работнички, не от търтеи. Затова според мен са изградили раб. килийки.
Поздрави, Г. Георгиев
Да попитам каде в гнезното поставаш строителната рамка
В една от класическите книги по пчеларство на Радоев пише, че строителната рамка се поставя до крайната пита с пило. Там я поставям и аз. До крайната пита с пило, но от другата страна на гнездото се поставя основа за градеж. Със затопляне на времето и при по-силно семейство, основата може да се постави и направо в средата на гнездото. Във филма за ЛР кошерите ми направи впечатление, че поставят строителната рамка в крайна позиция в долния корпус. Правил съм го този опит. Градежът е слаб. Понякога ми се случва и да я забравя строителната рамка, когато е поставена в долния корпус. Ако я поставя в горния корпус, градежът и е по-бърз, изрязването и е по-удобно, без снемане на горния корпус. В такъв случай обаче, често пъти се случва, на строителната рамка, освен търтеево пило, да има и мед.