Восъчните ми жлези трепкат в очакване...на виното...
Преглед за печат
Восъчните ми жлези трепкат в очакване...на виното...
Прикачен файл 1224Прикачен файл 1225Прикачен файл 1226Прикачен файл 1227Прикачен файл 1228Прикачен файл 1229Прикачен файл 1230Прикачен файл 1231Малко снимков матерял на подготвените за заселване кошери.
Така, кошерите са готови и другата седмица ще ги заселвам. Страшно бачкане беше, но си заслужаваше - доволен съм от себеси!
Иначе днеска на пчелина, като напече по едно време, имаше страшно облитане - не бях виждал такова нещо, като рояци бяха. Съжалявам, че не можах да го заснема. А после падна страшна работа - чак се бутаха по прелката.
С две думи, ми изпълниха душата с радост на този хубав християнски празник.
Всичките корпуси са минати с безир, и две ръце боя на Пастело. Само капаците и дъната са с лак за дърво - с цел да са по универсални.
Още не съм погледнал. Утре, ако е хубаво времето ще видя, дали е изградена и осеменена.
Инак днес ходих, но не ми остана време за това, заселих част от инвентара и с това слагам старт на тазгодишното развитие.
Ето малко снимков матерял - направо не мога да им се нарадвам.
Опс, забравих снимките.
Няма ли да ти пречат тези палета, нали трябва да застанеш до кошера.
На мен ми е ниско така, от начало и моите бяха на земята и кръста след работа с тях ме болеше, за това ги сложих на стойки 25см. и сега всичко е ок.
Иначе поздравления за труда и успех.
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от kapanec http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png Заинтригувах се от пластмасовата основа на Ролта-Пласт Бургас ,искам и аз да използвам такъв тип основи.Направи ми впечатление начина на захващане към рамката ако се използва разпечатваща машина това захващане няма ли да е проблемно .Моля който има становище по ? да го сподели.Огромни благодарности към гн.Mateev за това че споделя своя опит и начина си на работа с пчелите и развитието си .
Купих си 2000 основи от Бургаските,и сега си скубя косата дето е нямам.да се........много хубаво палят печката на село ще ти кажа.И аз тук бях се надъхал от коментарите на един колега който има доста кошери,да не му споменавам името,сам се сети.Наистина е хубаво,че няма обтелване и разпробиване,още по малко късане в центрофугата,само да има начин да тръгнат и да ги градят ще е добре де.......Пълен ТА...АК са!!!!
Аз си бях купил преди 3 години от Бургас.Градят си ги,няма проблеми,само като минат през разпечатващата се чупят на места но оцеляват.В момента минавам на изцяло пласмасови рамки с полуизградени килийки.Режеш кашона и слагаш.
За да градят по бързо, натъркай основата спарче восък,и инапръскай със сироп. Провлема е когато се сваля восъка от основата. Деформира. Молеца също обича пласмаса.
Защо,червени дънаblush;
По универсални са
Така е времето винаги не стига, на мен ми е по удобно от страни иначе и от зад става.
Един познат (Микеланджело Буонароти) е разполагал само с 24 часа в денонощието, но е направил малко повече от 2 кошера, 3 отводки и 6 майки.
http://prikachi.com/images.php?images/976/7285976o.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/899/2543899y.jpg
И много като тази
http://prikachi.com/images.php?f=ima...pg&sendlinks=1
Навярно тогава часовника се е въртял по-бавно.
http://prikachi.com/images.php?images/976/7285976o.jpg
Да, и е махал само ненужното...
Много хубави снимки. И поучителни. Защо слагаш ламаринки на рамките?
Това са разделителите.А лично мое мнение за тези основи е, че не стават. Тази беше по средата, а през една имах още една нова, но с ВО /поставени заедно на 06.04./ - беше цялата изградена, осеменена и запечатана /отгоре до долу/. Рано е още да си вадя кардинални изводи, но мисля, че ще се наложи да си мина изцяло на ВО.
За мен тези основи ,преценявайки от снимките,са пълно мъчение за пчелите!
Колегите споделят ,че когато се слагат пластмасови за изграждане не трябва едновременно със тях да се пускат и рамки за изграждане със В.О защото предпочитат В.О
Явно пчелите са по умни от нас,добре е да ги погледаме как работят.
Скоро не бях влизал във форума, но сега попрочетох тази тема и ми стана интересно, особено идеите на Матеев, но гледам нещо е спрял да пише как върви реализацията им. Тук аз мога да споделя малко от моя опит, за който всички капацитети на който го бях споделил като идея ми отговаряха с насмешка "Пробваи щом имаш семеиства за убиване". Та как започнах да процедирам още от пролетта на 2013 - Имам неотопляема оранжерия, в която след като бъде покрита с полиетилена и засадена, вкарвам 2 лежака 16 рамкови със по 2 прелки, и започвам да подхранвам с твърда храна, която по случаиност забърках, и се оказа, че действа учудващо добре. Докато започнат да вземат сироп първо 1 към 1, после 2 вода 1 захар, и давам и по малко прашец, докато цъфнат насажденията, и така в оранжерията докъм 20ти април най-късно първи май имам 16 междурамия пчели и 10-ина пити с пило. Тогава вече е започнала да цъфти и рапицата и аз цепя кошера, като отнемам майката с 4 пити с предимно запечатано пило. Останалото пило и яйца оставям в лежака и подхранвам нуклеуса, в който съм преместил майката. След няколко дни отварям лежака, изрязвам запечатаните маточници (все пак вищеви майки не ми трябват), а питите с хубавите маточници ги разпределям в 2-та края на кошера и слагам преградна дъска по средата. Към средата на цъфтежа на рапицата майките са вече излюпени и оплодени, а в нуклеуса със старата майка вече са изградени 2-3 основи и оплодени 3-4 пити. В края на май отнемам майката от нуклеуса, в който съм я преместил на първото цепене, и я премествам в друг нуклеус с 4 пити люпещо пило. В стария остават пак прясно пило и яйца и старите пчели, които просто се връщат там, а от лежака премествам едното семейство в самостоятелен кошер, като от него оставям 1-2 пити с пило в лежака. Така в новия кошер отиват отводка с млада и добре работеща майка с 5 пити пило мед и пращец, и поставям 1-2 изградени пити и 1-2 основи за градеж. Няколко дни по късно от нуклеуса, който е осиротял и заложил маточници, изваждам 1 пита с хубав маточник, и на нейно място поставям пита с пило от лежака. А в лежака, в който са останали поне 8 пити с пило мед и прашец, слагам пак преградната дъска и отделям 3 пити предимно с пило. И слагам питата с маточника от нуклеуса и постоянно подхранване, щом не са в паша. Така от един 16 рамков лежак получавам 5 отводки, като отводката с миналогодишната майка към края на слънчогледа ми дава 1 магазин мед. Отводката, която съм преместил с 5 пити от лежака в самостоятелен кошер, а тая година ше пробвам и лежака след второто разцепване като започне да снася втората майка да му сложа ханеманова решетка в слънчогледа вместо дъската, за да видя к'во ше се получи. Искам да подчертая, че на всичките тези отводки слагам изградени плодникови пити, като градежа им се изразява по 2 до 4 основи за целия сезон на семейство.
Така процедирах миналата година, така процедирам и тази, а колкото до преззимуването им - доволен съм - от 2 лежака с по 16 пити получих общо 10 отводки, а от тези 10 иззимяха 9.
и да подчертая че подхранването го правя или с инвертиран захарен сироп или с меден сироп като основно използвам меден сироп,миналата година за експеримента ен съм подлагал запечатано пило от други семейства а за тази година ше видим а за догодина мосля да пробвам с двусемеен кошер да не деля последните 2 отводки който се сформират в лежака а да ги зазимя заедно да видим дали ше има по-добър резултат
Това е картинката от днес. Интересното е, че се случи само при едното семейство, и то най - силното. Доста ми се виждат, за нормален подмор.
Прикачен файл 1423Прикачен файл 1424Прикачен файл 1425Прикачен файл 1426
А това са снимки от бъдещия пчелин /комшиите почнаха да правят забележки и се налага да ги махна от двора/. Още доста работа има по него, но си заслужава - скрито е, с южно изложение, защитено от ветровете, следобед пада сянка /снимките са от 18:00 часа/,и на живо е доста по - просторно.
вищеви маточник е този от който ще се излюпи вищева (свещева) майка,или който както и казва,
това са първите запечатани маточници
Това значи ли ,че първите по часове запечатани маточницина маточната рамка в отглеждача ще са свищеви?
не,аз не говоря за маточни рамки и йентерови апарати и каквито и да било методи за майко производство,
при маточната рамка са придадени яица,а в описания от мен случай семеиството е осиротяло и е оставено само да заложи маточниците където и както реши и тук става въпрос за няколко дни а не за часове(а като осиротее залага първо 3 дневна ларва до колкото си спомням от литературите която става свищева)
не придавам маточна рамка,просто миналата година експериментирах по този начин и се получи ся тази година повтарям опита и до тук върви добре,
всичко се случва като миналаат година до сега поне,което ми доказва че май съм на прав път
ам ся ше експериментирам и една идея на Матеев която прочетох за гол рой
Благодаря за разяснението.
Много изчерпателно също благодаря.
Здравейте,споделете нещата с "Развитието на пчелини"Какво интересно и хубаво се случи,срокове,хранене състояние при зазимяване и ...колкото повече(параметри) толкова повече. Поздрави и благопожелания!
И на мен ми е интересно,Матеев разкажи за отвотките стана ли номера или не.
Я ,тази тема съм я пропуснал.И Ivan-vd ме изпревари.Направи ми впечатление ,че Матеев отсъства от нея повече от година.Имах намерение да задам подобен въпрос.
Ами да си кажа честно, вече избягвам да пиша във форума, защото понесох много критики, че уж съм бил "прекалено активен". Вече предпочитам да си трая, вместо да споделям докъде съм стигнал и какво съм направил по един или друг аспект от пчеларството.
Аз пък чета активно и не съм забелязал да си получил критика за прекалена активност. Критиките бяха най-вече към Дамян който беше станал хипер активен, но както виждаме си взе забележка и сега всичко си е ОК. Колкото до твоите експерименти те винаги са били едно от най-интересните неща тук и аз с удоволствие чета и размишлявам над тях. Много се кефя на разбиването на митовете в пчеларството и ако аз действам смело и разбивам митове за себе си, то Матеев ти действаш мега смело и направо ги попиляваш.
Матеев, на мен много ми харесва, че товите теми и отговори винаги са ясно и точно написани и поднасяш пряко информацията, за разлика от други колеги, които пишат завоалирано и с недомлъвки. Аз съм "ЗА" това да пишеш колкото се може повече. Много твои мнения и експерименти съм си копирал в един уордовски документ , където си събирам по-ценна информация за пчелите!
Матеев аз също съм за това да продължиш да споделяш мислите и опита който трупаш.За мен информацията която получавам е ценна.Виждам че има колеги които не могат да подтиснат егото си,както и такива които търсят конфронтация.Техните постове просто ги прескачам и се опитвам да отсея същественото.Имаш и моята подкрепа и ще се раздвам да продължиш да споделяш.С интерес следя написаното от теб,дори когато не е по темите които ме интересуват.
Аз също харесвам разсъжденията на господин Матеев.Дори и да не са правилни в някой случаи, те помагат на много от нас да си спестим експерименти и време.Лично на мен много ми помагат разсъжденията,действията за голям пчелин.Визирам 200 и нагоре семейства.Не всеки ще каже ,как става с малко труд тази работа.Успехи Матеев, и както се казва попътен вятър.
Бих се радвал ако се вмъкне и такава опция с която да могат да се оценяват постовете на всеки един.Тогава ще разбереш че на много повече хора им харесва и ценят написаното от теб.
Добре - задавайте конкретни въпроси, и ще ви отговоря. И ...... много ви благодаря за подкрепата !!!
http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от ivootur http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png
Бих се радвал ако се вмъкне и такава опция с която да могат да се оценяват постовете на всеки един.Тогава ще разбереш че на много повече хора им харесва и ценят написаното от теб.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И аз съм ЗА тази опция.
Има такива Plugin-и, при които на всеки един постинг се появява възможност за гласуване с + или -, и на дадения потребител се натрупва някаква положителна или отрицателна репутация. Досега не съм си мислил, че това ще е полезно, най-вече защото ще се появят потребители с отрицателна репутация и това може да създаде предпоставки за конфликт. Сега обаче като се замисля, една такава информация може да се използва като обратна връзка от самия потребител и на базата на нея да си коригира поведението във форума.
Както и да е - след като искате, можем да го пробваме това чудо. Поръчах на IT отдела да инсталира съответния Plugin, пък да видим какво ще стане. Надявам се да е за добро .......
Ами тази опция показа във времето ,че не е солидарна с всеки един,и не сработи така както си мислите че е редно ,поради причината че е тествана вече преди години във форума.Получи се така, че имаше наши и ваши, и някой имаха рейтинг до небесата а същевременно задаваха въпроси от рода, и сега забележете(на коя ДАТА се поставят питките,и на кои семейства)давам го като пример (но автентичен) ............................и още нещо, да ми мислят нелицеприятните многознайковци.
Рейтинга го дават останалите потребители. Ако на тях им харесва някой да се прави на шут и го награждават за това с +, тогава какво лошо има в това този човек да има голям рейтинг. Според мене рейтинговата система ще помогне за това форума да придобие такъв вид, какъвто го иска мнозинството от пчеларите. Не е задължително това да се харесва на мене или на тебе - важното е да се харесва на мнозинството. Няма как - демокрация в действие....... :)
Аз много добре те разбирам, но искам и ти да ме разбереш:
Кой ще е този, който ще прецени кои арбитри са качествени и кои - некачествени? Нима намекваш за някаква дискриминация, от типа че твоя глас на изборите трябва да тежи повече от гласа на някой циганин? Усещам накъде биеш, но това е забранена територия. Твоят глас тежи точно толкова, колкото и на последния новобранец, регистрирал се във форума. Недей да си въобразяваш че си нещо повече от него, защото иначе започва да намирисва на Хитлер и на неговите мечти за чиста и съвършенна арийска раса, която да доминира над останалите раси.
Просто свикни с мисълта, че всички хора СА РАВНИ и имат ЕДНАКВИ ПРАВА. Това важи както за обществото, така и за форума. Важи и за всякакъв тип гласувания, независимо от това какво образование има дадения индивид или какъв е цвета на кожата му или какви са познанията му по пчеларство.
Този филм го гледахме преди години тук във форума и наистина беше шоу, защото минуси и плюсове се слагаха на килограм. И разбира се беше отменен и нещата се успокоиха. Дано форумниците са помъдрели, а и вече не пишат повечето тук. За мен лично чета само коментари за които знам,че пишещия "носи" информация/ е не всеки път/, и без значение ми е дали ще сложа + или -, аз съм го направил вече за себе си! Но щом е демокрация в действие.....Ще следя форума с още по-повишен интерес!!!
Аз лично за мене си не се притеснявам. Ако рейтинга ми е нисък или отрицателен, ами просто ще се отдръпна и ще спра да пиша. Вече съм го правил. Ако обаче хората одобряват постингите ми за експериментите, нововъведенията, математиката, електрониката, информатиката и промишленото пчеларство - ами защо пък да не продължа да пиша.
Въобще има ли някой, който случайно да се притеснява за рейтинга си, освен спамаджиите и конфликтните личности? Ами че те се броят на пръстите на едната ръка и вече се поразчистиха донякъде и с моя помощ.
Така или иначе ще направим експеримент, пък ако се провали - ами здраве да е - ще го прекратим.
Правилно, всички имат равни права, но за съжаление, само на теория. На практика винаги е имало и ще има хора, чиито права са по-равни. Но нека да е демокрация. Ако 80% от потребителите във форума слушат чалга, примерно, те са в пълното си право да прогонят от форума всички фенове на хип-хопа, джаза, рока, попа, класическата музика... демокрация... тва е положението...
А колкото до Хитлер, да не забравяме, че той беше избран с демократични избори и имаше подкрепата на мнозинството от немския народ. Ама демокрация, кво да прайш, глас народен, глас Божи!
Веднага ви давам форум с отлично действаща такава рейтингова сиситема, в който участвам редовно - http://www.bb-team.org/forums На всяко МНЕНИЕ (отговор) има възможност за гласуване, НО Е САМО ПОЛОЖИТЕЛНА! Като във Фейсбука, няма "Не харесвам". Това спира хейтърите и не позволява да стават форумни войни за рейтинг. Лошите и безсмислените постове си стоят на едно ниво с НУЛА гласа. Идеята е след някакъв определен брой харесвания, мнението да се оцвети в друг цвят и така да изпъкне в темата. Много е полезно , защото се откроява ценната (оценената) информация от плявата. Трябва обаче да се прецени според общата маса потребители, колко харесвания да оцветяват мението. В BB-Team преди бяха 10, сега вече са 15, защото потребителите са много и 10 положителни мнения се събират много лесно и ефекта на пресяването се губи. Това вече си е въпрос на експеримент и настройка. Вече според средния брой на харесвания на постовете на даден потребител се вижда дали другите го оценяват и какъв е рейтингът му. Според мен това позволява да изпъкнат само потребителите, които пишат качествени, информативни или просто забавни постове, другите си стоят на нулево ниво или близко до него.
Пак почнахте да се ядете!Малко спокойствие моля!
Ако се направи както трябва няма да има кой знае какво разминаване.
Всеки да може да гласува само веднъж.
Като приемем че има 15-20% спамаджии и негативисти които казват и на бялото черно,както и 10-на% които няма да са съгласни с казаното,би трябвало да се приеме че 1/3 от гласовете за един добър постинг с ценна информация ще са отрицатели.Това е положението,наблюдава се непрекъснато по фоумите.
Целта при гласуването е една,този който е писал да свери дали информацията която е споделил е оценена от болшенството от съфорумниците.
Може би,по този начин може да се помогне и на модераторите да разчистват по лесно спама,като постингите с над 50% негативни оценки да им светкат за проверка.
Предложението на freelancer_bg е много добро :)
Доста мнения вече се написаха относно гласуването и пак оставихме на заден план споделянето на опита в пчеларстването. Дайтеее! моля ви по темата.
П.дкрепям хората пищеши във форума. Подкрепям Матеев в писането във форума. Иновативно мислене подкрепено с експерименти. Дори и 1 от 100 идеи да излене добра то хвърления труд не е напразен. Форума е място за споделяне на информация. Информацията достигнала до нас трябав сами да пресяваме спрямо нуждите си(разибра се това зависи и от съдържанието на консервната кутия която носим) и да се възползваме от постигнатото от другите. Едно гласуване на постовете във форума според мен няма да допринесе толкова много, колкото би навредило. И да не забравяме, че темата е в съвсем друга насока, което се случва и с доста други теми...
За съжаление нямах точно проследяване, така че не мога да направя сравнителен анализ. Имам само обобщени резултати, а именно че в рамките на годината удвоих кошерите си. По-точно - умножих ги по 2.2, въпреки голямата смъртност предвид факта, че правех отводки предимно с маточници, а не с оплодени майки. Всъщност натрупах друга допълнителна информация относно процента на оплодени майки в зависимост от околните условия, но за това писах подробно някъде из форума. Грешките които допуснах са неправилно (недостатъчно) хранене на отводките, както и неправилно разположение на отводките в рамките на пчелина, в резултат на което оплождащите се майки се бъркаха и налитаха в други отводки или кошери.
А, до колко бяха успешни отводките тип гол рой? Само старите- летящите пчели и майката.
Пак ти казвам - нямах проследяване. Едновременно правихме всякакви видове отводки, и после те така се насмесиха по пчелините, че на практика никаква полезна единична информация не може да се извлече. Имам само обобщена информация, която вече я казах.
Единствения сериозен извод е, че трябва да има информационна система, иначе хаоса е пълен. Няма как - хиляди кошери могат да се гледат само по 2 начина:
1. Посредством подпомагане от компютърна информационна система
2. Без информационна система, но с ЕДНОТИПНИ ОПЕРАЦИИ за всички кошери в пчелина.
Аз правих разнотипни операции без информационна система, и в резултат на това изпаднах в пълен хаос. Това е грешка, която не трябва да се повтаря.
Здравейте!От пост #48 на колегата kacone имаше призив да се пише по темата.Но до #163 се писа за всичко друго,но не и по темата.Може би има колеги които стоят по цял ден пред компютъра,за да пишат по всички теми,за да могат да достигнат до заветнотоVIP–автор,за да са наравно с колегите които пишат съществени,важни неща за пчеларството,като Скутелатор,Д.Бонев и др.подплатени с факти или Матеев–като новатор и експериментатор в пчеларството.Може би всички тези 13 страници,списвани не по темата, трябва да се преместят където им е мястото–в други теми,за да остане писаното по същество,за да може да се следи по лесно.Дори успяхме да откажем Матеев да споделя експериментите които прави по темата.Не мога да допусна ,че човек с неговия практичен ,комбинативен и логичен ум, ще допусне да не води някакви записки във своя електронен бележник.Аз който не съм толкова организиран ,си записвам по нещо в тефтера/книжен/ .Така че,колега Матеев,споделете все пак и малкото което е останало.Аз, с моите 30 Даданчета не мога да си позволя много експерименти за да стигна до крайния резултат,до който сте стигнали Вие през миналия сезон,макар и да сте действали хаотично,поради многото начинания които е трябвало да вършите в пчелините.Това за мен ще е много полезно през новия сезон.Предварително Ви благодаря.
Аз мога да споделя някои мои мнения, основани на субективните ми преценки и наблюдения:
1. Според мен тази технология е много переспективна, но както всяка друга, и тя трябва да се изучи и прилага правилно.
2. Гол рой, направен само на празни, неизградени пластмасови основи и майка веднага започна градеж, но после се забави и много изостана с развитието си, вероятно поради напредналото време - беше август. В крайна сметка, не оцеля до есента.
3. Резултатите са много добри, ако майката се пренесе заедно с питата.
4. Оцеляването на гол рой на придадена майка има случаен характер, но при силни семейства и пита с пило успеваемостта е висока.
5. Създаването на гол рой с пчели под някаква, бих я нарекъл критична маса не става. Имам съмнения, че не всички летящи пчели се връщат в кошера след отделянето на рой. Това се благоприятства и от обстоятелството, че кошерите са близо един до друг и налитането в съседен кошер е много вероятно.
Изводи (лично за мен!): Гол рой да се прави само от силни семейства с много летящи пчели и високопродуктивна майка. Майката да се пренесе с питата с пило, на която се намира. Така снасянето няма да прекъсне и пчелите остават в кошера. Да се прави не по-късно от началото на юли, за да има време семейството да се развие за презимуване.
При писането на това мнение се консултирах и обобщих информацията с моя колега, с който заедно правихме отводките, а той е правил успешно на гол рой и в личния си пчелин, от силни семейства и придадени майки.
Благодаря,колега Stefan. bg !!! Успели сте да отсеете зърното от плявата,което ще е от полза за всички като мен,за да не се лутат в догатки през предстоящия сезон–ще се получи ли или не,ако направя това или онова? И виж че сезона свършил,а плановете за разширяване са претърпели пълен крах и ние тъпчим на едно място.Препрочетох много пъти постовете на колегата Матеев/изгубих много време,защото темата е задръстена с писания не по същество/ и за себе си бях решил да оставя майката на 1 пита с пчелите/млади,стари,пило,яйца/ вплодника, а останалия обем да допълня с основи/ДБ–10/,че каквото сабя покаже.След като прочетох Вашето заключение от опита,започнах по спокойно да гледам на този въпрос.Още веднъж Ви благодаря за споделения опит.
Желателно е да няма пило защото тогава има някакъв процент на неприемане на майката докато при основи и една,две хубави изградени пити и майка в клетка приемането е на 100 % като е задължително семейството да не се безпокои поне една седмица .За спирането на снасянето на майката това е неизбежно защото пчелите са неспокойни и им трябват няколко дена докато се успокоят.Това с рамка с пило,пчели и майка е по скоро налитане отколкото гол рои.Пакетните пчели са тип гол рои само пчели и майка.
Когато голият рой се прави само с летящи пчели е задължително да се тръснат поне 2-3 рамки,за да има и млади пчели,които ще бъдат летящи,когато започне излюпването на новото пило.Ако не се подсили с млади пчели,старите пчели ще измрат докато заработят новите и отводките вместо да радват създават проблеми на пчеларя.
Колко пчели си мислиш,че ще останат докато новите заработят?Как ще се отрази на осеменяването ако отводката не се подсили с млади пчели?Да,отводката може и да отселее,но значително ще се забави развитието и.
Ако се направи веднага след акацията, която е една седмица и семейството е било силно само с подхранване може да хване слънчогледова паша без стръскване и даване на пити с люпещо пило.
Да споделя и моя опит. Правя късни отвотки само със стари пчели в нуклеуси, като ги стръсквам при последното вадене на меда. Не ги карам да градят слагам им изградени изтръскани пити (слагам им такива с прашец)и оплодена майка. Развиват се страхотно до края на есента с моя помощ(подхранване със захарен сироп)
Голия рой, освен прекъсване цикъла на вароа, има и едно друго много голямо предимство - прекъсване цикъла на размножаване и на другите патогени (примерно Ам. гнилец). Повечето (и в по-голямо количество) от гадостите в кошера се намират в питите, и стръсквайки пчелите на основи, даваме на семейството "чист старт". Естествено, "чистия старт" отива по дяволите, ако едната от старите пити продължава и в новия кошер.
Напълно подкрепям идеята за голия рой на няколко години.За да го направя обаче,ми трябва опит иначе зимъска ще броя голите рамки на голите роеве.
От 2 години правя отвотки само на гол рой. Един два дни преди да се запечата първото пило третирам за акар с ОК. Мога да кажа, че така акара умира на едно 95%.
Покани го и на нивата,може да ти покаже нещо новаторско.
Вие нямате ли си пчели да пробвате някой кошер,не ви ли е любопитно дали ще успеете сами.Във всеки район е различно,даже през 10-15 километра има разлика в природата.Ако продължавате така,комшията ще трябва да Ви върши и другата работа :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) .
Аз не съм казал, че не може всеки да опита, а че Матеев има възможността да го направи в по голям мащаб и резултатите ще са по - точни. Но след като мислиш, че е заяждане и така може. Ще викнем Матеев и другата работа да ни свърши след като е необходимо. Надявам се човека няма да откаже и ще се отзове на драго сърце. Матеев, какво ще кажеш?
Радо аз говоря за гол рой-отводка направена само от стари пчели+снасяща майка.Извесно е,че пчелите които събират акацията е най амортизираната генерация и живеят най малко.Не виждам такъв рой да се справи без подсилване с млада пчела.А каква е възраста на пчелите в медовите корпуси?
Явно останах неразбран.Както и да е.Само информативно-не правя отводки само зимно време.
Да, прав си, по-скоро е някакъв хибриден вариант от двата метода. Малко съм чел за налитането при майка, но мисля, че там ставаше въпрос за отводка с пило, мед старата майка и вс. останало, оставена на мястото на кошера, а останалата част се мести и и се придава майка.
Ако целим и превенция на болестите, да, напълно си прав. Ако обаче целта е да възстановя/увелича броя на семействата с минимален риск от загуба, бих помогнал с една пита. Но при съмнение за заболяване...бих се замислил. Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.
Не мисля, че това е по-добро от познатите пчеларски практики - обеззаразяване, честа подмяна на старите и повредени пити и поддържане на силни семейства. Освен това ще доведе до увеличаване на разходите - както на труд, така и в пари. Но е добро като противороево мероприятие в случай, че семейството е заложило роеви маточници. Роя излита със стари пчели, а отнемайки ги оставяш семейството без тях.
Не, не съм го правил, т.е. не съм третирал, защото в личния пчелин не съм правил гол рой, а там, където работя все още не е масова практика тази технология. Но бих третирал с оксалова киселина - не пречи на меда, ако все още има магазини или медови корпуси, ефективна е, особено когато няма пило, какъвто е случая.
При роене излитат разновъзрастови пчели. Случва се дори пчели от други кошери да се увлекат и да тръгнат с някой рой. Когато един рой започне да образува грозд - във вътрешността се намират младите пчели, а на повърхността са по-старите. Забелязват се и пчели, които носят прашец.
Това съм чел аз :)