Нашите пенсионери винаги си мислят,че са направили добра сделка.
Преглед за печат
Не е по темата но :)
Нашите по-старши колеги получават доста информация от форума, но си играят на развален телефон. Цената на захарта(от темата) стигна до старши колега за 4 часа и обратно до мен за 6 часа.(и то без да съм се интересувал или питал)
Явно получават информация по разни канали. Малко са по-наивни, но не са чак толкова загубени :)
А като знам колко ТЪПИ и умствено ограничени младежи има...
Брейййййй.... Тез Роял Бийс ЕООД, голяма сила били.
200 тона восък на година... Има ли толкова у БГ-то?
http://www.alibaba.com/product-detai...010143777.html
Опа, тука има и цена:
http://www.alibaba.com/product-detai...147133081.html
40-60 EUR на килограм. Аз ли не виждам добре или наистина е написана такава цена? Че то ако нещата са отишли дотам, то този търговец освен восъка може да изкупи и всички налични основи от всички магазини и да ги претопи на восъчни пити. И това ще обясни огромния дефицит.
Дали тази цена е партенка или наистина по света се случва нещо, което все още не го знаем?
Хоппа ....... цената на сайта на Петко Пенчев от Сливен отново е променена, но този път основите му са станали малко по-евтини от вчера.
ДБ 72 гр. - 1,80 лв.
ДБ 94 гр. - 2,00 лв.
ЛР (МК) 59 гр. - 1,70 лв.
ЛР (МК) 72 гр. - 1,80 лв
Абе хора, някой знае ли какво се случва с този восък, че цените така да подскачат нагоре-надолу всеки божи ден?
Направих проучване по китайските сайтове. Намерих стотици обяви с цени и в общия случай диапазона е от 6 до 8 USD на кг. При днешния курс на долара от 1.73 това прави от 10 до 14 лева. Според мене това е и пазарната цена в България - 10 лв. за черни пити и 14 лв. за жълти пити. Осъзнавам че на пчеларите им се иска 16 или 18 лева, но никой глупак няма да се навие на нея, след като за него винаги съществува алтернативата на по-евтиния внос от Китай.
http://www.alibaba.com/countrysearch...wax-price.html
Тези обяви са много стари. Евтинията си има причина и те не ядат доматите с колчетата :)
Китайците са майстори в измамата.
Според мен реалната цена в България трябва да е между 16 и 22лв/кг, но това което се случва сега с цената е неестествено и трябва да се види точно какво количество и къде е изнесено. Няма как целия восък на България да изчезне от пазара и да не се чуе нищо. Съмнявам се виновника да е църквата, но може и тя да се е включила :)
А и в България като вдигнат зърното с 1ст, хляба го вдигат с 10ст. Може би същото се случва и с восъка, но по-слабо.
Лошата новина: След като ДНЕС липсва восък, то след няколко месеца ще е ЧУДО да си намериш основи.
Добрата новина: Восъка ще се купува на по-добри цени, а и меда няма да изостава :) Тази година може и да видим нов връх на цените, но ако има заблудени да продават под 5лева, то ще има и тарикати да купуват на тази цена.
Може да направим една тема курс купува - курс продава пчелни продукти :laughing: ССБ не са се светнали още :laughing:. Индексa ще си го кръстим BUZZ
Лошата новина на Дамянов ,може да се сбъдне.Сега си припомних ,че в разгара на сезона в Бургас ,за някакъв период ,нямаше основи даже и срещу восък.Все пак да уточня ,че става въпрос за дистрибуторите на Горнооряховските.
По принцип ние традиционно изнасяме восък за Турция, Италия и Франция като основно е за Турция. Преди няколко години в Турция имаше недостиг на восък тогава тук се случи почти същото восъка изчезна и скочи с близо 2-3 лв. за кг основите също се дигнаха...
И тази година ще е така за момента тук там могат да се намерят основи на свободно но с напредването на сезона едва ли. Ние криво ляво ще сколасаме и ще си намерим восък и основи но колегите който сега започват за тях проблема е сериозен или ще минат на пластмасови. Но странно как за една година восъка изчезна до преди това основи навсякъде имаше, едни казват Ромите го взимат на по 10 лв и го изнасят в съседни държави, други че се е появила сериозна фирма която го изкопува на кой да вярваш незнам но чак такъв недостиг в световен мащаб да има не ми се вярва че цената изведнъж да скочи с 1 лв. Поне в едно съм сигурен цената на основите повече няма да бъде същата и тази цена няма да падне
Днес имах малко работа из Горна Оряховица. Минах първо през магазина и смених някое килце восък. За кг - 13 бр. ДБ по 12 ст. Свободно по лев и дваесе. Ново пет обаче - каката на щанда се оплака че бързо свършили хранилките. По две ли слагат вече, не знам. Айде едно кръгче до Козаревец, да видим как са рамките. Бързо ги намерих, бачкат си хората и така трябва да бъде. Прави несковани, всичко по 35 ст. Взех няколко пачки /по 20бр. са/, нямам забележки, на лято ще видим. На връщане спрях на портала на Захарни заводи, да взема някое лукче за в колата. Захар на чувал 25 кг, стандарт 1,20, пчеларската 1 лев. Питах каката кога ще сменят цената че да товарим, тя вика че от лятото са така и май няма да ги сменят...
Восъка е стратегическа суровина-в мирно време се използва за мирни цели ,във военно време се исползва във военната промишленост !Нищо чудно българския восък да е изнесен за украинската хунта !А колкото до цената му,аз повече от 20г съм пчелар и не помня цената му да е спадала след като веднъж се е вдигнала!
Предлагам Конфедерацията да напише писмо до Агенция митници в което да опише проблема с восъка. 99% съм сигурен, че се изнася без да е придружен с необходимите документи, защото мангалите изкупвачи просто няма от къде да ги вземат. 99% съм сигурен, че най-големите количества се изнасят в Турция, а на тази граница контрола уж е най-сериозен (снощи ДАНС са арестували шефа blush;). Предполагам, че предложението ми е леко закъсняло, защото след изложението в Плевен ще изтекат отново зад граница (българо-турската) сериозни количества, а да се задейства машината ще трябва някакво техническо време. Въпреки всичко с лист хартия и труд 30 мин. на един човек може да се постигне сериозен резултат, така че си заслужава.
Понеже някои колеги ме питаха за восъка, преди малко звъннах на един от обявените телефони на Витанов. Човека отсреща каза че са спрели свободната продажба на ВО заради Плевен. Там ще се види кой - накъде. Иначе ишлемето ми го потвърди - 13 бр ДБ по 12 ст. срещу килограм восък.
svetkos , ако въпросът ти е към мен. На око като ги гледам са ги спазили, но то размери има всякакви, а пък аз съм свикнал да работя и с по-големи допуски. Еднакви, прави, гладки. На 10ина летви има 1-2 чепчета като кибритена клечка, мен не ме бърка, при положение че имам над 10годишни рамки с чепове по-големи от молив. Долната летва влиза в страничните. Снощи пред телевизора на майтап хванах десетина, на ръка им набих скоби и ги надупчих с шилото, леко се работят. Ако искаш, довечера ще ги измеря в милиметри.
Колега Йорданов и аз звънях преди малко,информацията е потвърдена - спрели са да продават без восък,чакат Плевен.
Интересува ни до толкова, че нашите производители на основи, нямат суровина с която да работят. Както добре знаем няма никакъв контрол върху предлаганите основи и липсата на суровина ще доведе до голямо вдигане на процента примеси в основите. Тоест и хората които си имат достатъчно восък за замяна също ще страдат, защото ще получат продукт който ще е подобие на восъчна основа. При тази цена на основата съблазанта за производителите да "мешат" само и само да им остане материал за производство на основи за свободна продажба ще е огромна. От друга страна една шепа цигани предполагам от един клан ще се облагодетелстват на наш гръб.
Нещата с меда стоят съвсем различно. Имаме свръх предлагане на вътрешния пазар.
Останалите доводи ги има в един клип за контрабандата който от скоро се върти по телевизиите.
При нас вече цената за обвяна на восък срещу основи е 0.17 ст на бройка, а миналата година беше 0.13 ст. Не знам до кога ще продължават да вдигат цените на всичко свързано с пчеларството
Ние имаме интерес от високата цена на восъка защото ние сме ПРОИЗВОДИТЕЛИ на тази суровина/продукт.
От дефицита на восък само можем да спечелим. Производителите на основи и сега сигурно слагат във восъка "добавки" и по този начин те фалшифицират нашата продукция. Точно както правят с меда и го кръщават, а ако не го правеха, то цената на меда щеше да е по-висока. Помислете малко и ще стигнете до същия извод. С всяко кръщаване на наш продукт тези две групи свалят цените, защото предлагането става по-голямо.
Работят на ишлеме защото не искат да затварят пари във восък. Като те метнат и с грамажа на основата и накрая може реално да си плащаш и по 20ст.
Най-добре е на място да ти направят основите със собствен восък и поне да знаш какво си взел. Товариш 100кг восък и в Габрово, проблема ти е решен. Събираш се с няколко колеги, разходка до Габрово и си правите основите заедно, отново проблема е решен.
Тези хора, които изкупуват восък по селата, не го правят насила! Те предлагат една цена и който има восък сам си преценява, дали това го устройва или не. Тези изкупвачи, след като съберат някакво количество восък, сами преценяват какво да го правят - да го продават в чужбина, да го продават на някой, който произвежда основи....или ако ще - сами да си правят свещи. Пазарните цени определят къде да отиват всичките количества восък - логично е всеки да търси печалбата!
Преди време говорих точно с такива изкупвачи, които обикалят по селата и после го предлагат на производители на основи (в България или в чужбина) или на други заинтересовани лица. Казаха ми, че ако имам нужда от восък - спокойно мога да се свържа с тях и да се договорим за някаква компромисна цена. Естествено това може да го направи всеки един от вас.
Каквото и да се случва с восъка по света и у нас, то е неподвластно на контрол от наша страна. Всеки има право да си прави какъвто си иска бизнес с восъка - да го произвежда, купува, продава или да си го гори на свещи. Текат си нормални бизнес процеси с търсенето, предлагането и цената, и ние нищо друго не можем да направим, освен да ги наблюдаваме и да се съобразяваме с тях.
Като производители ние имаме интерес цената да расте. Като купувачи на основи нас не ни бърка високата цена, защото преобразуването на восък в основи от производителите на нас ни струва само жълти стотинки.
На фона на тези разсъждения най-важното за нас е своевременно да научаваме за промените в цената, за да си правим верните сметки дали ще продаваме или не. И естествено винаги да си поддържаме неприкосновен запас за лични нужди, защото по всичко изглежда, че дефицита ще продължи още дълго време.
Да прав си че ние като производители имаме интерес цената да расте, като купувачи на основи също не би трябвало да ни бърка високата цена /много лесно се избива, стига да има предлагане/, лошото е че има колеги които са в изпаднали във восъчен дефицит /ако може така да се нарече/ и дори и кеш не могат да се сдобият с основи и това им се връзват ръцете
Днес сина ми направи проучване на цените на восъка в околните държави. Метода - търсене в Google с думички ПЧЕЛЕН ВОСЪК, но на езика на съответната държава. След това разглеждане на първите няколко линка. Резултатите са меко казано изненадващи. Вижте сами:
Румъния: 20.00 – 30.00 EUR
Словакия: 7.86 – 8.26 EUR
Унгария: 12.99 – 19.48 EUR
Италия: 8.40 EUR
Финландия: 9.35 – 9.50 EUR
Полша: 4.77 – 8.83 EUR
Турция: 10.69 EUR
Изводът е много интересен - по всичко изглежда, че Румъния се явява държавата, която в момента бясно изкупува восъка на околните държави. Причините засега са неизвестни. Вторият извод обаче е по-неприятен - цените в България едва ли ще се вдигнат толкова много, след като и в околните държави, а и по целия свят, цените са съизмерими с Българските. Румъния няма ресурси да изкупи световния восък, така че сегашната цена от порядъка на 15-16 лева вероятно ще се задържи дълго време.
Към днешна дата румънците вероятно са се ориентирали да изкупуват от Полша, Италия и Словакия, и няма шанс цената да мръдне над 16 лева, докато не мръдне нагоре и в тези държави. Ако разсъжденията ми са верни, и ако наистина 8 EUR (16 лв.) се явява пределна продажна цена, то тогава циганите в Плевен вероятно ще изкупуват между 12 и 14 лева. По-нагоре няма да вдигат, защото ще им умре далаверата.
на изложението в Слобозия 5-7 февруари 2015 година т.е. преди 2 дни восъка се търгуваше на цени от 25 до 30 лей което е 11-13 лева... като разменяха 1 кг восък за 10/12 основи....
/ако се полза гугъл преводача за превод на румънски или обратното лейте стават евро.../
Има някаква грешка в цената за Румъния . От 20 до 30 леи е което прави 10 до 15 лева . Ето и линк : http://www.bizoo.ro/produse/ceara-de...02/start-0/10/
Колега Матеев как може да се продаде нещо което го няма /освен на зелено/. Есента на 2013 с едно развъртане из региона купих около 300 кг. восък /при положение че прекупвачите на някой места бяха минали преди мене/, есента на 2014 при същото развъртане едвам успях да си купя 50-60 кг восък, прекупвачи не съм виждал и не съм чувал да минават и всички собственици на пчеларски магазини в региона се оплакват че няма предлагане на восък, освен за замяна срещу основи.
п.п. Есента на 2014 хората от Апитрейд паралелно с меда търсеха и восък, тогава го плащаха по 10 лева но се оплакаха че са намерили само 10 кг., при положение че непрекъснато обикалят при колегите.
Май се потвърждава ,че заминава за Турция.
В момента в Кипър 1 восъчна основа струва 1.50 Евро.Но тук винаги восъка е по скъп,още миналата година ме питаха за восък около 2 тона на цена 8 евро,но купувача беше несериозен и не стигнахме до сделка.
Хубаво гледайте какви са цените.
Примерно в САЩ изкупуват восъка на цена 5,70-9,50 лева/кг, но колегите продават на цена 19лева/кг, а восък от разпечатки го продават на цена 57,10 - 95,18 лева/кг. (1 долар/паунд = 3.81 лева/кг)
Сега е момента да се светнете защо има такава разлика в цените. Изкупвачите много обичат да цитират цени, но тези цени никой не ви казва за какво са.
Продавам неизползван телевизор, в оригиналната си опаковка за 50лева. Продавам пчела - 50лева. Продавам мед - 1 лев.
Друго което никой не ви казва е че в САЩ не се правят изследвания. Носиш си меда във варели, разтоварваш и ти плащат. Никой няма да ти търси захар или ХМФ в меда!
Цени на восъка
Швейцария
31,57 - 46,68 лв/кг -> http://www.spycher-handwerk.ch/onlin...achs-rein-100/
31,74 лв/кг -> http://www.boesner.ch/shop/hilfsmate...ze/bienenwachs
Основите се продават на цена 40,71 лв/кг -> http://www.bio-imkerei.ch/wabenbau.htm
Германия
29,14лв/кг -> http://www.imkerei-feuerstein.de/hon...ig-cremig.html
Стандартен 19,56 - 22,50 лв/кг
Със сертификат 29,34 - 33,25 лв/кг (няма повече от позволеното пестициди)
Био-восък 36,19 - 39,12 лв/кг
* В цените не са включени транспорт и опаковка.
http://www.imkertechnikwagner.de/wachs.html
Сега е момента да се запитате нашия чист восък от разпечатки на каква цена го изнасят.
Австрия
Восък на питка 18,77 лв/кг
Восък на гранули(пелети) 25,23 лв/кг
Избелен восък 26,41 лв/кг (не бял, а избелен! - разликата е голяма)
http://www.imkereibedarf-lunz.at/ite...lt.asp?Page=16
19,75 лв/кг -> http://www.wachs-hoedl.at/index.php/...category_id/40
Восък на гранули(пелети) 27,36 лв/кг -> http://www.willhaben.at/iad/kaufen-u...?adId=70857569
Франция
За 1кг - 28,65 лв/кг
За 10кг - 26,42 лв/кг
За 50кг - 20,99 лв/кг
http://www.routedor.fr/famille-1-la_cire.html
Био-восък на гранули(пелети) 44,87 лв/кг
Избелен восък 46,94лв/кг
Восък смес(каквото намерят) 27,38лв/кг
http://www.terre-de-bougies.com/215-...logique-bougie
Восък на гранули(пелети) 41,96 лв/кг -> http://www.thomas-apiculture.com/pro...-en-pastilles/
"Златен" восък 116лв/кг :laughing: -> http://www.priceminister.com/offer/b...-kg-jaune.html
39,12 лв/кг -> http://www.miel-paris.com/produits/c...lle-en-rouleau
Ето и малко цени на основите във Франция -> http://www.icko-apiculture.com/fr/ci...selection.html
Щом цената на восъка взе да гони европейската , да се надяваме че и с меда ще се случи същото.
Логиката е вярна, но причината е по-важна.
Ако всички спрат да продават меда си на 5 лева/кг, то цената му ще се вдигне ТОЧНО ТАКА КАКТО СЕ СЛУЧИ С ВОСЪКА.
Изводът е че цената е такава на каквато продаваш и само това е вярната цена.
За прекупвача вярната цена на восъка е под 10 лева/кг, а за нас вярната цена е над 20 лева/кг.
Когато и само когато имаме надмощие над прекупвачите, то вярната цена ще е НАШАТА.
Същото е и с прашеца и с прополиса и т.н, но там няма да давам цени, а ако някой иска да ги види, то ще му помогна. Преди няколко дни видях в Лукойл прашец на цена 14лв/200гр, а сега виждам, че и колегите във Франция имат такава цена -> ЛИНК
Отворете си очите и не се давайте да ви правят на балъци.
Всичко това с цените се опитвах да го обясня преди месеци. Ето това е причината да търсим реализация на дребно и когато прекупвача остане без стока, то цената ще скочи ВЕДНАГА.
Никой не ми повярва тогава, но днес се надявам, че вече е по-ясно какво говоря. Няма значение дали ще продадеш 5 или 5000кг мед на дребно, важното е да натиснеш прекупвача, а всеки един килограм е важен.
С восъка е най-лесно, точно както каза Матеев. Правиш си основи от восъка и си ги продаваш сам на супер цена.
Открихме в какво се състои грешката в цената на румънския, пък и може би на другите восъци. Причината е в преводача на GOOGLE. Прави се на много умен ...... :)
При превода освен текста, прави превод и на валутата. Например LEI го превежда като EUR, но числото на цената си остава същата. Ха-ха ..... а при някои други валути Google се изхитрява да преизчисли дори и цената, ползвайки моментния валутен курс. Следователно никога не можем да сме сигурни дали превода на валутата и на цената е правилен - понякога е правилен, а друг път е грешен. Най-добре е след ползване на GOOGLE като преводач на някоя страница, веднага след това да се провери и какъв е оригинала.
Вървете в Google Translate и направете превод от Румънски на Английкси или на Български на думичките "Pret: 30 lei/kg.". Ето какво се получава:
Прикачен файл 3306
Аз твърдя че восък няма, вие твърдите че има, но умишлено не се пуска на пазара за де му се вдигне още цената, дайте да пуснем една анкета с подходящи въпроси и да се опитаме да разберем каква е истината.
Разбира се че восък има, но хората си го пазят в очакване цената да се вдигне. Винаги така се случва по време на ръст на цената на която и да било стока. Мази и складове се пълнят и се чака по-добра цена и по-добра печалба. Ето аз също имам около тон и половина восък, но пропищях форума за големия дефицит. Така правят и всички останали, които имат восък.
В момента в който цената започне да пада, моментално ще се изпразнят мазите и складовете. Виновна ще е пак психологията на хората. Това бързо разпродаване ще доведе до срив на цената. Вече съм ви го описвал това. И след като се изпразнят всички мази и складове ще настъпи консолидация и постепенно ще се формира новото ниво на цената.
Повярвай ми - спец съм в таз област и много точно знам какво ще се случи. Случвало се е хиляди и милиони пъти по целия свят с всяка една стока, за която можеш да си помислиш. Случва се дори и със стоката ПАРИ. Помисли си какво би направил ти в горните ситуации и ще разбереш какво ще направят и останалите. И когато го правят много хора едновременно, тогава се получават и тези бавни възходи и бързи сривове на цените. Просто такава е човешката психология и тя винаги води до точно такава динамика и логика на движение на цените. Защо си мислиш, че при восъка ще е по-различно?
Та тя дори и цялата икономика се движи по същите закони - бавен и постепенен растеж, после бърз срив (пукане на балона), и после бавна и мъчителна консолидация (ние го наричаме криза). И след това процеса се повтаря. И ще се повтаря пак и пак и пак, защото в основата стои човешката психология. Хубаво е човек да ги знае тези неща, за да не се окаже в един момент, че поредният цикъл го е изненадал и му е съсипал живота и бизнеса.
Интересно ще бъде да разберем дали българския пчелар се вмества в стадното поведение.Според мен ще има разлики.Поживьом,увидим.
Ако българските пчелари са хора, а не извънземни, то тогава можеш да бъдеш абсолютно сигурен, че тяхното съвкупно поведение ще е същото.
Няма как да е друго. След всеки един ръст на цените рано или късно идва срив (корекция) и след това криза (консолидация) и после отново ръст и цикъла се повтаря до безкрай, но върху него се натрупва и фактора ИНФЛАЦИЯ, предизвикан от безотговорното печатане на хартийки (пардон - пари).
Пчеларите трябва това да го знаят, защото се отнася не само до цената на восъка, но и до цената на меда и на другите пчелни продукти, които ние произвеждаме. Цените на тези продукти в момента се намират на етап РЪСТ. Следващия етап, който рано или късно ще се случи, е СРИВ. Може да стане още утре, а може и след 10 години. Няма как да се предвиди кога ще стане и кой ще бъде отключващия фактор, но знам че СЪС СИГУРНОСТ някога ще се случи. Някакво събитие (може и странично) ще отключи паническата разпродажба на запасите, и цената ще лети стремително надолу до момента, до който складовете си изпразнят. И тогава ще започне новият цикъл.
Българина по принцип си е "чешит",тоест силен индивидуалист,което има и положителни и отрицателни страни.Индивидуализма,прим есен с глупостта е определено най-лошата комбинация,но винаги е възможна и другата комбинация,а тя би породила нещо различно.Стадното поведение е обратното на индивидуализма.Матеев,тряб ва да разбереш,че не всички ламтят за пари и живеят за парите.Не искам да отварям пак философските локуми,просто си мисля,че българина започва да поумнява и да задава въпроси.Много по-лесно е да се видят всички минуси на системата когато си най-отдолу,а точно системата създава стадното поведение в хората.Стадото има нужда от ЕДИН овчар,лесно се управлява и т.н.,докато един индивидуалист който си е отворил очите не иска овчари,а задава неудобни въпроси и си иска своето,което уж му е дадено(свободата например).На дъното ще оцелеят силните,слабите са обречени.Слабите слушат овчаря,тоест стадото.
Аз отново съм на друго мнение :bigsmile: Сериозно, не го правя нарочно.
Не е за тази тема, но акциите на много компании се спекулираше, че ще се сринат, а пазара казва друго и години наред са на върха.
Първият и най-ясен пример в главата ми е Тесла моторс (TSLA).
Някои изкараха много пари, а други от страх, че ще се сринат акциите продаваха на безценица.
Според мен, восъка в мазите е само за лични нужди. Цената не е чак толкова висока, че да очакваме да направи много голяма корекция. А ако направи такава корекция, то аз щото съм по-глупав ще се убия да купувам. :laughing:
Сега по-скоро има страх, че няма да си намерят основи, а това ще им донесе много загуби(пропуснати добиви). Аз очаквам дори още да се качи цената, ако хората започнат още повече да се притесняват за основите.
Аз например,бих добивал колкото мога восък,бих си правил сам основите и излишъка бих го съхранявал,независимо от цените по пазарите.Восъка е естествен продукт чиято цена ще расте все повече поради няколко фактора - все по широка употреба,нарстващите проблеми с пчелите и т.н..Я си представете,че след няколко години,пчелните семейства се преполовят,а след 20(примерно) станат рядкост - колко ли ще струва 1кг.естествен восък?Ето защо не смятам,че восъка се вписва в пазара на акции и гладните спекуланти.
Мисля че не успя да разбереш каква е първопричината, затова ще ти я обясня малко по-подробно.
Представи си един идеалистичен свят, в който всеки един производител на стоки е длъжен да си продаде стоката за срок от 24 часа след нейното производство. Забранени са всякакви складове - имаш ли стока, до 24 часа трябва да се отървеш от нея. При това положение производителите ще бъдат принудени да продават на безценица, дори и на загуба, но СИСТЕМАТА ЩЕ Е СТАБИЛНА. Цените също ще са стабилни, защото ВИНАГИ ще има идеален баланс на ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ. Ако на някой производител не му харесва продажната цена, ами просто спира да произвежда и с това допринася за баланса (неговата стока е излишна). Цените ще се движат бавно нагоре и надолу, защото ежедневните продажби ще гарантират този баланс, но няма да има сривове и кризи.
Какво е по-различно в реалния свят? Ами на производителя му е разрешено ДА ТЪРСИ ПО-ДОБРА ЦЕНА за продукцията си. Написах го с червено, защото именно това е фундамента на всички останали злини. След като някой търси по-добра цена, то това означава, че ВРЕМЕННО ЗАБАВЯ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОДУКЦИЯТА СИ. Хоппаааа .... ето как се появиха складовете с продукция. И ако търсенето на по-добра цена отнема повече време, във склада ще се натрупа повече продукция.
И такаааа ......
Складовете по света са пълни с огромни количества готова продукция, която все още не е излязла на пазара, и следователно все още не е повлияла на ПАЗАРНАТА ЦЕНА. Тази продукция си стои по складовете като БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ, която може да се взриви всеки един момент, ако по някаква причина всички задружно хвърлят стоката на пазара.
Сега нека да приемем, че производителите не са доволни от продажната цена на техните стоки. Тогава те по-дълго време търсят по-добра цена, в резулт на което в складовете им се застояват по-голени количества стока. На пазара се появява ДЕФИЦИТ и цената бавно започва да пълзи нагоре. В същото време дефицит няма - стока има в изобилие, но тя се задържа дълго време по складовете. Ето това е генезиса на бавния ръст на цените. Баланса на търсене и предлагане се влошава, защото предлагането изкуствено е намалено от производителите в опити да намерят по-добра цена за продукцията си. Не го бъркай това с повишено търсене. Цените могат да растат и при изкуствено създаденото НАМАЛЕНО ПРЕДЛАГАНЕ.
Та според мене точно това се случва в момента, и то се предизвиква именно от пчеларите като производители, а не от изкупвачите поради завишено търсене. Няма завишено търсене на мед или восък - има само НЕДОВОЛСТВО ОТ НИСКИТЕ ЦЕНИ СРЕД ПЧЕЛАРИТЕ, и те задържат дълго време продукцията си в мазите (складовете). И цената наистина бавно пълзи нагоре и това е така от години.
Колкото до срива на цените - както казах в неговата основа стои ПАНИКАТА, която може да се отключи дори и от някакво странично външно събитие. Тази паника ще предизвика изпразване на складовете, което ще означава ОГРОМНО ПРЕДЛАГАНЕ на фона на слабо търсене. И цените ще полетят надолу и ще летят дотогава, докато складовете се изпразнят. И после цикъла започва отново ......
И сега да се върнем на човешката психология, която е присъща дори и на пчеларите. Двете важни психологически черти, които движат цените, са ТЪРСЕНЕ НА ПО-ДОБРА ЦЕНА и ПАНИКАТА. Комбинацията им предизвиква пазарните движения на цените такива, каквито ги описах. Има и едно трето състояние (БЛИЖЕНЕ НА РАНИ) и СТРАХ ОТ БЪДЕЩИ ДЕЙСТВИЯ, което състояние е присъщо по време на консолидацията след края на всеки един цикъл.
Освен психологията на продавачите върху цените влияе и психологията на купувачите, както и много други външни отключващи или заключващи фактори. Цялата теория е няколкостотин листа и ти това го знаеш по-добре от мене. Държавата се опитва да регулира тези пазарни цикли, но както вече знаеш от историята, никога не е успявала да се справи с тази задача. И затова в последно време вече се признава, че пазарните цикли винаги ще си ги има, и че ролята на държавата трябва да се свежда само до ОМЕКОТЯВАНЕ на тези цикли (социалната страна на въпроса), и нищо повече.
Здравейте, колеги. Г-н Матеев, напълно разбирам теорията която обяснявате и съм съгласен с нея. Въпросът ми към вас е имате ли действително такава информация (за понижено предлагане и не повишено търсене)? Като информация имам предвид реални статистически данни, анализ на пазара и т.н.
Напълно съм наясно каква е първопричината.Висшето ми е икономическо.Напълно си прав,но забравяш едно нещо - смяната на парадигмата.Моделите които ми чертаеш са на изчезване и ти,това го знаеш много добре.Друг е въпроса,че тези модели са удобни за едни и много неудобни за други.Ха познайте кои са тези две групи.Аз не бих разчитал повече на такива модели.
П.С.С едно изречение - в този все по-несигурен свят,по-добре восък и мед в склада,отколкото хартия с мастило в джобовете.
Пазара на восъка не съм го проучвал подробно, и поради тази причина и аз като вас изказвам само предположения. Иначе в миналото имам прекарани около 10 години от живота си, през които денонощно тъпчех главата си с всякакви финансови познания или митове (там е същото като при пчеларите). Гледал съм и съм анализирал хиляди графики на всякакви стоки, индекси и прочее финансови инструменти. Упорито търсех печеливша търговска стратегия, но не успях да намеря. Задълбоченото познаване на процесите обаче си остана. Остана си и познанието ми за вероятностните характеристики на събитията, както и за психологията на тълпите (големите групи хора). Тези неща във финансовите среди се наричат фундаментален и технически анализ. Та тези познания и анализи ги използвах в бъдещите бизнеси, и наистина понякога много ми помагаха.
Когато човек има такива познания, в много случи съмненията и неувереноста се превръщат в УВЕРЕНОСТ. Когато има увереност, тогава лесно се вземат важни бизнес решения за бъдещето, което по принцип си е НЕПРЕДСКАЗУЕМО. Там, където обикновенните хора се съмняват за правилноста на разсъжденията си, и в резултат на това не правят нищо, там бизнесмените са уверени и действуват смело. Това е тънката разлика между двата типа хора. Познанията дават увереност, я тя е в основата всичко.
Моята пчела като види графиката и си вика: "Абе аз днес няма да бачкам, че преизпълнявам петодневката :laughing:". Цял ден въртят бири и скари на прелката.
Много икономисти се събрахме, а кой ще гледа пчелите :laughing:
Аз като ви казах да започнем да предлагаме на борсата пчелни продукти...Индекс BUZZ :laughing:
Няма да казвам повече вицове, че развалям дисциплината :)
Какво стана с цената на восъка, нали на пчеларското изложение в Плевен щеше да се види коя е реалната???
В неделя купуваха на 15лв./кг. восък-само питах. Купих свободно ЛР 59гр. на 1.60лв./бр. от Горна Оряховица. 1.80лв. бяха тежките ЛР на свободна продажба, но ми дойде много да им броя 1800лв. за 10 кашона.
В петък продадох на 15 лв./кг.
В събота го купуваха по 16лв.
Явно това е последната пазарна цена на дребно - 16 лева на килограм. Ако изкупвачите можеха да надигат още, щяха да го направят, но понеже имат лимит отгоре (експортната цена), просто се приближиха максимално до този лимит. Ние всъщност научихме и експортната цена за количества над 1 тон, и тя вероятно е 18 лева на килограм (9 EUR/kg).
Аз съм един от тези износители, и един от главните виновници за вдигане на цената на восъка. Няма такава експортна цена... Даже в момента в Румъния цената е по ниска от тази в България, и се чудя дали да не вкарам от там...
Схемата е много по проста, и се осъществява тук.
Господин Матеев търгували сме с вас преди няколко години, донесох ви тенекии и доста восък...
Ами дай ни малко повече информация какво се случва с този восък, че ние тука във форума хвърляме боб и гадаем вече няколко месеца.
До миналата година наистина износната цена беше по висока от изкупната, и то с няколко лева...
Аз лично(а и почти всички колеги) изнасях само за Румъния, защото е най-лесно... При тях търсенето беше голямо(предполагам заради нарастване на пчеларите там)... Средно съм продавал по 2-3 тона на месец, но в активния сезон( февруари, март, април) около 7-8 тона... Получи се едно засищане на тамошния пазар... Даже основите им са много по евтини( 1.1-1.20лв бр ДБ)... Мислех да вкараме направо основи, но не съм сигурен как ще се приемат на нашия пазар...
В България свършиха тези количества, кътани по мазетата... А и тази година, заради слабата реколта много пчелари обърнаха на продажба на отводки...
Наистина има една друга страна където восъка(а и не само) е доста по-скъп, но защитават родното си производство и не купуват от чужбина...
Точно това щях да питам. Как са се променили цените. Преди 5-6 месеца говорих с колега от Румъния и цената на восъка беше 16-18лв, а на основите 17лв/кг. Малко странно ми изглеждаше основите да са по-евтини от восъка и не го взех много насериозно. Каква е схемата им там?
За цената, мисля че е преувеличил малко( как става това -случва се и тук в България отделни индивиди да търсят восък около50-100кг и да дават доста висока цена)... Основите наистина са по евтини защото в цялата работа се крие производствена тайна, която не ми се разкрива....
Тежко ни и горко.Дано Матеев пусне скоро основи.За онези баба ми казваше: чумата да ги тръшне.
Плевен ,събота 1 кг. восък=10 основи тежки 90гр.ДБ . Доплащане 12 ст. . Т.е разликата 100 гр. X 16ЛВ.=1,60 +1,20=2,80ЛВ. .Вадим от пазарната цена на основите 22лв.-2,80ЛВ =19.20 лв. Не е ли това цената в момента ?
Колеги знаете ли във В.Т район колко върви килото на восъка? Благодаря предварително !
13 лв колега
исках да си купя восък на изложението за да си го сменя за основи но никой колега не пожела да ми продаде
а след това го продаваха на прекупвачите и то по евтино от цената която им давам ТЕ ТОВА НЕ МОГА ДА ГО РАЗБЕРА невероятно но факт !
и вместо да си помагаме като пчелари ние си правим сечене и после МРЪНКАНЕ защо е така цената на меда и защо не върви напред пчеларството
а честито
Здравейте,
На изложението в Плевен бях в петък. Обикалях от вън и питах почти на всякъде на каква цена купуват восък. Най-високата която ми казаха беше 15лв. килограм.(само на едно място). Компа ми се беше скапал и едва днес го оправих.
Поздрави, Г. Георгиев
Жорка, адашче,отговорите на тези твои мисловни терзания се крият в тези шест реда словосъчетания ,под формата на стих: СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА! ЦУНИ МУНИ,ВАДИ ТУРИ, РОДИЛИ СЕ ЧУКОНДУРИ! ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ И НАЙ– ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ !
Много колеги търсят да си купят восък и няма и няма. Ако някой си е скатал някое килце, то си е чист късмет да ти го продаде.
Иначе цената е 15-18лв/кг
Направете колективна заявка.Колегата чака ,ще внесе от Румъния.
Адашчета, Дългия вариант е: Рибите живеят във вода, рибите кълват на червей. Втори ден фърлям червея в шадравана и нищо не ми е клъвнало... Късия вариянт е: що под вола търсите теле? Преди 2 месеца търсих във форума восък. Предложения = 0 . Купих си по 1.3лв за ДБ... А на бас, че до края на лятото основите ще паднат пак до 1.3 за ДБ! Ма през март ще са по 2.5лв...
Направо са си поточна линия...
Лангстрот-Рут и Дадан Блат...
Цеко ,ти не чете ли ,че нашият восък е заминал за Румъния ,а пък техния ще дойде при нас.:bigsmile:
Това не съм го твърдял. Питай тези които мислеха, че причината е в скрития по мазите.
Тази цена я предвидих преди доста време и ми беше ясно, че ще се случи, но не знаех, че ще бъде толкова скоро. Аз не съм врачка.
Напълно нормално е като цената е ниска, то никой да не се занимава с восък. Защо да се занимаваш с восък, ако цената му е 5 лева.
Когато всички решат, че е по-добре да си купуват основите и не да дават восък, то цената му се повишава защото изчезва от пазара.
Като се появи и външен пазар за тази стока, то е логично цената да стигне дори 20 лева. Още по-ясно е, че когато еврото падне, то вноса на стоки към Европа не е атрактивен, а износа е много повече.
Всеки си има глава и всеки си жъне резултатите според нея. Моля, не съм виновен, че някои хора са спали като ги говорихме тези неща. Нищо скрито нямаше, а и насила хубост не става.
Защо да се хабя и да говоря едно и също нещо отново и отново...който разбра - разбрал.
Толкова малко информация имаше, че хвърляхме боб каква точно е причината. Всичко се случи много бързо и дори на мен ми изглеждаше някак изкуствено.
Според мен цената на восъка трябва да е 3-4 пъти цената на меда. Ако меда е 5лв, то восъка трябва да е 15-20лв. Колегите гледаха на восъка като на нещо което изобщо не ги интересува и го приемаха като някакъв излишен страничен продукт. Днес говорихме за прополиса и че цената му вече е много по-висока. Отново същата история...търсенето е повече от предлагането, има външен пазар и колегите не го зачитат много като продукт. Е...то не е далеч от акъла какво може да се случи. Дано да си вземем поука, иначе все ще сме изненадани и все ще сме неподготвени. speechless;
В на изложението в Плевен взех по 80лв/кг.
Прикачен файл 3500
След като се запознах с пластмасовите румънски рамки и основи, разбрах защо цената на восъчните основи е по-ниска при тях. Цената на пластмасата ограничава надуването на цените на восъка. Пластмасова основа ЛР е 1.06 лв, цяла рамка ЛР 2.65 лв. Пластмасова рамка ДБ 3.01 лв. Имат цени на восъчни основи ДБ от 14.88 - 17.71 лв за килограм. Има стоп цена на восъка. И при нас нещата ще се нормализират. В мътната вода които се е ориентирал правилно е спечелил. http://viitorsanatos.ro/viitorsanato...id_category=18
Не съм сигурен дали е ограничение, защото колеги които са използвали не са останали доволни и се връщат към восъчните основи. Определено са алтернатива, но явно не се харесват.
Иначе ако бориш акара със СР, то една пластмасова рамка с големи(търтееви) килиики ще ти спести много главоболия.
Пластмасовата рамка е добра алтернатива само ако се разпечатва на ръка. Ако се използва машинно разпечатване - рамката не става. Причината за това е, че рамката е много мека. Пробвах я в Плевен - посуква се с много без никакво усилие. Разпечатващата машина с нейните вибриращи ножове направо ще я смели. Затова и се отказах да си купя такива рамки.
Виж пластмасовите румънски основи са много переспективни. Трябва само да се потопят в горещ восък и после да се сложат на дървена рамка. Само чакам да се пукне пролетта, за да си понаправя малко експерименти, и след това вероятно ще премина изцяло на тях. Цената е страхотна, няма обтелване, няма късане в центрофугата, труда по монтажа е само 2-3 секунди - въобще всичко изглежда прекалено идеално, за да е вярно. Чак не мога да повярвам.
Аз нямам проблем с мойте пласмасови рамки,пускам си ги на разпечатващата без проблем,само малко повечко се хлъзгат от дървените.Дамяне и аз чета,че много хора не са доволни,но те почват с нагласата,че вършат нещто нередно и при най-малкото съмнение приключват с опитите и казват,ми не става.Да добавя мойте са магазинни дадан от никот.
За мен не си заслужава, но ако някой колега си ги намира много евтино, то сигурно ще има смисъл. Ако пластмасовите рамки паднат до около 1 лев, а пластмасовите основи до около 0.50лв, то и аз ще се замисля сериозно дали да не мина на пластмаса. Сменям рамките много често и няма сметка да вземам пластмасови поне засега.
Дамяне нещо не схващам мисълта ти.Нали много често сменяш рамки,постоянно наливаш пари а и няма как да не си сметнеш труда.Пласмасовата рамка е копуваш само веднъж и после само взимаш восък,на сегашната цена на восъка ще си върнеш инвистицията за три,четири години а после идва чиста печалба.Остава всяка година,ако решиш да ги минаваш с гореща вода до 70° за дезинфекция.
Дамяне, защо толкова често ги сменяш? Всъщност през какъв период е това?
Имам все още рамки от първите семейства които купих.
Днес реших да свърша малко работа и почнах да режа питите от свободните рамки. Режа, режа... и вече стигам до старите рамки, 2 мин по-късно целите ми ръце бяха обринати и подути. Хванах всички стари рамки както са си с питите и в чували и в казана. Нямам идея какви лекарства са използвани и дали не са пестициди от нивите, но това го ЯДАТ ХОРА! Утре ще вадят мед от тези рамки и някой ще го даде на децата си.
Снимката е от преди малко и въпреки, че са мазах с някакво лекарство пак ръцете ме болят и сърбят страшно много. Знам кой е бившия собственик на тези рамки и човека си продава меда, че и обява имаше наскоро.
http://s8.postimg.org/m7iywqiyp/raka.jpg
За пореден път да питам: Колеги, вие като го продавате този мед...сами ядете ли си го? Бизнес, бизнес, но всичко си има граници. :mad:
Ето още една от причините да сменям рамките често. Ако само един такъв химикал попадне във восък и ще си го влачиш докато някой ден не дойде ред да се смени.
Сега ще стопя чистите нови пити и изобщо не съжалявам, че изхвърлих старите рамки.
Като включа всички разходи(имам вътрешен електромер за целта и смятам труда), то рамките ми излизат прекалено евтино и не си заслужава да ги пазя от молеца, да се занимавам с един куп излишни операции, да мисля дали няма АГ или някой бацил дето не му е там мястото, да бухам химия и т.н.
Затова като излезе един път рамката от кошера и повече не се връща. Ако ги купувах, то нещата щяха да стоят по друг начин. Спестявам си страшно много проблеми, но нямам намерение да убеждавам някого и всеки си носи главата.
Като започнеш от вирусите, през гъбичните и стигнеш до акара...все проблеми които стават много по-сериозни заради пчеларски практики. Давал съм информация за това къде как се развива семейството и акарите и защо трябва да се сменят рамките. Ако трябва ще ги дам отново, но ги има поне в 2-3 теми. Ноземата и гнилеца са ясни на всички и няма нужда да ги въртим отново.
Сменям рамките колкото е възможно по-често, като миналата година успях да махна само част от старите рамки, защото правя много отводки и все не ми стигат изградените рамки.
Затова като излезе един път рамката от кошера и повече не се връща. Ако ги купувах, то нещата щяха да стоят по друг начин. Спестявам си страшно много проблеми, но нямам намерение да убеждавам някого и всеки си носи главата.
Това дори и когато вадиш мед например?
Винаги, освен когато правя отводка. Тогава няма как да стане номера, трябва и пило да се даде. Рамките които съм дал на новото семейство ги изкарвам когато пчелите изградят достатъчно нови, но ако отводката е от август(или късна), то няма как да стане преди следващия сезон.
п.с. Да обясня преди някой да ме е питал. Рамките може да се сменят, като винаги в долния корпус се поставят нови рамки с основи, а във втория и третия да има само стари рамки. Слагаш долу и вадиш отгоре. Друг добър начин е да се надписват, но не на всеки му харесва. Трития начин е да се вкарват новите рамки в центъра на кошера и така най-старите рамки винаги са външни.
Аз съм само с ДБ плодници и рамките ми са само един вид(малки рамки не използвам - на прост език). При мен стават и трите начина. Ако дъната са ковани към плодника, то остават другите два начина. Ако се използват магазини, то има колеги които ги слагат под плодника и така зимуват. Има начини...
С това твърдение малко послъгваш защото много от кратко време гледаш пчели и рамките сложени за градеж от теб надали си ги сменял ,а сменяш само закупените от теб което е нормално.За ръцете ти хубаво е да знаеш ,че може да получиш алергия аз познавам пчелари нямащи никакви проблеми работещи без ръкавици и изведнъж напукване на ръцете и рани незарастващи доста време и от тогава работят с два чифта ръкавици не обвинявай преди да имаш доказателство .
Първо ще те помоля да не ми обясняваш аз какво правя. Рамките които днес рязах бяха 80% от дек 2013-март/април 2014 защото тогава ги правех по друг начин и си ги познавам много добре. Страничните летви бяха на 15мм, а сега са на 10мм. Както и да е...
Проблема е само със старите рамки и пити. В момента когато започнах да режа старите и започна да ми пари на ръцете, не ми обяснявай, че това било от нещо друго.
Дамянов ,в тези стари пити пило отглеждано ли е.Как ли е оцеляло горкото.Ей ,да не се окаже ,че си алергичен към стар восък.:bigsmile:
Дамяне недей се палиш, баща ми имаше такъв проблем- като пипне прополис и ръцете му пламват в обриви, но не винаги- след време отшумя. Дано при теб да е нещо друго
Дамяне, аз говоря за дървената рамка, не за самата пита. Имам рамки от преди 20 години и не виждам никакъв проблем с тях. Разбира се след като изрежа старата пита и преди да сложа основа, задължително минават дезинфекция със сода каустик. А относно самите пити, тези в които е гледано пило през сезона, задължително се сменят през следващия, без изключение.
Към стар восък не ми се вярва ;) по ми се вярва да е към акарициди или нещо с което е пръскана нивата.
Просто ме е яд, че колеги продължават да бухат кошерите си с отрови, а после реват, че арендатора използва същата тази отрова или аналог. Представям си как това нещо го ядем после. speechless;
Аз си ползвам прополис и то редовно. Никога не съм имал проблеми и много малко вероятно е да има нещо общо.
Аз говоря и за двете. Сменям рамките и питите заедно, но това не се практикува поне доколкото знам. Гледах клипове на колеги от Сърбия или някаде там. Направо целите рамки ги вкарват в казан и като ги изкарат само слагат новите основи. Ако рамката се клати, то я хвърлят, а здравите си ги използват. Явно с това си решават няколко проблема: дезинфекция, събиране на восък, смяна на пити и смяна на рамки.
Това със содата го разбирам, но при мен не си заслужава. Така си направих нещата, че да не ми се налага да използвам стари рамки.
Това е хубаво, че сменяш питите в които е гледано пило всяка година! Медовите предполагам, че ги сменяш на 3 години. Хайде питай колко колеги го правят това. Колкото и да се хабиш, то един човек като не е готов да те чуе - полза няма.
За тази вечер - толкова, че имам да меля 7 кофи с пити.
Е то не е задължително. Който иска го прави.Медовите понякога изкарват и повече, защото не ги бележа. Но май ще почна да го правя. А иначе всички деформирани рамки и аз ги бракувам, но ако са направени качествено в последствие почти не се случва.
Добре върви цената на восъчните основи...!
Официално - 2 лв на 2.50 лв за дебела ДБ основа, като вече основи могат да се закупят и без предаване на восък. Това в магазин ТИЛИА на Княз Борис, Сф.
Промяната е след изложението в Плевен, като преди това беше обявена цена от 1.5лв (но реално не продаваха без връщане на восък).
Октомври м.г., в същия магазин бяха около 1лв.
Колеги, минавайте на пластмасови основи и ще се родите.
Аз си купих есента на по 1 лев 3 кашона, колкото ми трябват, все едно съм знаел че ще поскъпне толкова. :)