Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 200

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Днес сина ми направи проучване на цените на восъка в околните държави. Метода - търсене в Google с думички ПЧЕЛЕН ВОСЪК, но на езика на съответната държава. След това разглеждане на първите няколко линка. Резултатите са меко казано изненадващи. Вижте сами:

Румъния: 20.00 – 30.00 EUR
    Словакия: 7.86 – 8.26 EUR
    Унгария: 12.99 – 19.48 EUR
    Италия: 8.40 EUR
    Финландия: 9.35 – 9.50 EUR
    Полша: 4.77 – 8.83 EUR
    Турция: 10.69 EUR

Изводът е много интересен - по всичко изглежда, че Румъния се явява държавата, която в момента бясно изкупува восъка на околните държави. Причините засега са неизвестни. Вторият извод обаче е по-неприятен - цените в България едва ли ще се вдигнат толкова много, след като и в околните държави, а и по целия свят, цените са съизмерими с Българските. Румъния няма ресурси да изкупи световния восък, така че сегашната цена от порядъка на 15-16 лева вероятно ще се задържи дълго време.

Към днешна дата румънците вероятно са се ориентирали да изкупуват от Полша, Италия и Словакия, и няма шанс цената да мръдне над 16 лева, докато не мръдне нагоре и в тези държави. Ако разсъжденията ми са верни, и ако наистина 8 EUR (16 лв.) се явява пределна продажна цена, то тогава циганите в Плевен вероятно ще изкупуват между 12 и 14 лева. По-нагоре няма да вдигат, защото ще им умре далаверата.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Днес сина ми направи проучване на цените на восъка в околните държави. Метода - търсене в Google с думички ПЧЕЛЕН ВОСЪК, но на езика на съответната държава. След това разглеждане на първите няколко линка. Резултатите са меко казано изненадващи. Вижте сами:

Румъния: 20.00 – 30.00 EUR
    Словакия: 7.86 – 8.26 EUR
    Унгария: 12.99 – 19.48 EUR
    Италия: 8.40 EUR
    Финландия: 9.35 – 9.50 EUR
    Полша: 4.77 – 8.83 EUR
    Турция: 10.69 EUR

Изводът е много интересен - по всичко изглежда, че Румъния се явява държавата, която в момента бясно изкупува восъка на околните държави. Причините засега са неизвестни. Вторият извод обаче е по-неприятен - цените в България едва ли ще се вдигнат толкова много, след като и в околните държави, а и по целия свят, цените са съизмерими с Българските. Румъния няма ресурси да изкупи световния восък, така че сегашната цена от порядъка на 15-16 лева вероятно ще се задържи дълго време.

Към днешна дата румънците вероятно са се ориентирали да изкупуват от Полша, Италия и Словакия, и няма шанс цената да мръдне над 16 лева, докато не мръдне нагоре и в тези държави. Ако разсъжденията ми са верни, и ако наистина 8 EUR (16 лв.) се явява пределна продажна цена, то тогава циганите в Плевен вероятно ще изкупуват между 12 и 14 лева. По-нагоре няма да вдигат, защото ще им умре далаверата.
    на изложението в Слобозия 5-7 февруари 2015 година т.е. преди 2 дни восъка се търгуваше на цени от 25 до 30 лей което е 11-13 лева... като разменяха 1 кг восък за 10/12 основи....
    /ако се полза гугъл преводача за превод на румънски или обратното лейте стават евро.../
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Има някаква грешка в цената за Румъния . От 20 до 30 леи е което прави 10 до 15 лева . Ето и линк : http://www.bizoo.ro/produse/ceara-de...02/start-0/10/

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Има някаква грешка в цената за Румъния . От 20 до 30 леи е което прави 10 до 15 лева . Ето и линк : http://www.bizoo.ro/produse/ceara-de...02/start-0/10/
    Възможно е сина ми да е сбъркал с валутите. Ако това е така, то тогава излиза, че в повечето останали държави цената на восъка си е като при нас - 12-14 максимум 16 лева. Още 3 дена и ще разберем в Плевен каква е истинската пазарна цена.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Май се потвърждава ,че заминава за Турция.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    В момента в Кипър 1 восъчна основа струва 1.50 Евро.Но тук винаги восъка е по скъп,още миналата година ме питаха за восък около 2 тона на цена 8 евро,но купувача беше несериозен и не стигнахме до сделка.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Българина по принцип си е "чешит",тоест силен индивидуалист,което има и положителни и отрицателни страни.Индивидуализма,прим есен с глупостта е определено най-лошата комбинация,но винаги е възможна и другата комбинация,а тя би породила нещо различно.Стадното поведение е обратното на индивидуализма.Матеев,тряб ва да разбереш,че не всички ламтят за пари и живеят за парите.Не искам да отварям пак философските локуми,просто си мисля,че българина започва да поумнява и да задава въпроси.Много по-лесно е да се видят всички минуси на системата когато си най-отдолу,а точно системата създава стадното поведение в хората.Стадото има нужда от ЕДИН овчар,лесно се управлява и т.н.,докато един индивидуалист който си е отворил очите не иска овчари,а задава неудобни въпроси и си иска своето,което уж му е дадено(свободата например).На дъното ще оцелеят силните,слабите са обречени.Слабите слушат овчаря,тоест стадото.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Българина по принцип си е "чешит",тоест силен индивидуалист,което има и положителни и отрицателни страни.Индивидуализма,прим есен с глупостта е определено най-лошата комбинация,но винаги е възможна и другата комбинация,а тя би породила нещо различно.Стадното поведение е обратното на индивидуализма.Матеев,тряб ва да разбереш,че не всички ламтят за пари и живеят за парите.Не искам да отварям пак философските локуми,просто си мисля,че българина започва да поумнява и да задава въпроси.Много по-лесно е да се видят всички минуси на системата когато си най-отдолу,а точно системата създава стадното поведение в хората.Стадото има нужда от ЕДИН овчар,лесно се управлява и т.н.,докато един индивидуалист който си е отворил очите не иска овчари,а задава неудобни въпроси и си иска своето,което уж му е дадено(свободата например).На дъното ще оцелеят силните,слабите са обречени.Слабите слушат овчаря,тоест стадото.
    Мисля че не успя да разбереш каква е първопричината, затова ще ти я обясня малко по-подробно.

Представи си един идеалистичен свят, в който всеки един производител на стоки е длъжен да си продаде стоката за срок от 24 часа след нейното производство. Забранени са всякакви складове - имаш ли стока, до 24 часа трябва да се отървеш от нея. При това положение производителите ще бъдат принудени да продават на безценица, дори и на загуба, но СИСТЕМАТА ЩЕ Е СТАБИЛНА. Цените също ще са стабилни, защото ВИНАГИ ще има идеален баланс на ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ. Ако на някой производител не му харесва продажната цена, ами просто спира да произвежда и с това допринася за баланса (неговата стока е излишна). Цените ще се движат бавно нагоре и надолу, защото ежедневните продажби ще гарантират този баланс, но няма да има сривове и кризи.

Какво е по-различно в реалния свят? Ами на производителя му е разрешено ДА ТЪРСИ ПО-ДОБРА ЦЕНА за продукцията си. Написах го с червено, защото именно това е фундамента на всички останали злини. След като някой търси по-добра цена, то това означава, че ВРЕМЕННО ЗАБАВЯ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОДУКЦИЯТА СИ. Хоппаааа .... ето как се появиха складовете с продукция. И ако търсенето на по-добра цена отнема повече време, във склада ще се натрупа повече продукция.

И такаааа ......
    Складовете по света са пълни с огромни количества готова продукция, която все още не е излязла на пазара, и следователно все още не е повлияла на ПАЗАРНАТА ЦЕНА. Тази продукция си стои по складовете като БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ, която може да се взриви всеки един момент, ако по някаква причина всички задружно хвърлят стоката на пазара.

Сега нека да приемем, че производителите не са доволни от продажната цена на техните стоки. Тогава те по-дълго време търсят по-добра цена, в резулт на което в складовете им се застояват по-голени количества стока. На пазара се появява ДЕФИЦИТ и цената бавно започва да пълзи нагоре. В същото време дефицит няма - стока има в изобилие, но тя се задържа дълго време по складовете. Ето това е генезиса на бавния ръст на цените. Баланса на търсене и предлагане се влошава, защото предлагането изкуствено е намалено от производителите в опити да намерят по-добра цена за продукцията си. Не го бъркай това с повишено търсене. Цените могат да растат и при изкуствено създаденото НАМАЛЕНО ПРЕДЛАГАНЕ.

Та според мене точно това се случва в момента, и то се предизвиква именно от пчеларите като производители, а не от изкупвачите поради завишено търсене. Няма завишено търсене на мед или восък - има само НЕДОВОЛСТВО ОТ НИСКИТЕ ЦЕНИ СРЕД ПЧЕЛАРИТЕ, и те задържат дълго време продукцията си в мазите (складовете). И цената наистина бавно пълзи нагоре и това е така от години.

Колкото до срива на цените - както казах в неговата основа стои ПАНИКАТА, която може да се отключи дори и от някакво странично външно събитие. Тази паника ще предизвика изпразване на складовете, което ще означава ОГРОМНО ПРЕДЛАГАНЕ на фона на слабо търсене. И цените ще полетят надолу и ще летят дотогава, докато складовете се изпразнят. И после цикъла започва отново ......

И сега да се върнем на човешката психология, която е присъща дори и на пчеларите. Двете важни психологически черти, които движат цените, са ТЪРСЕНЕ НА ПО-ДОБРА ЦЕНА и ПАНИКАТА. Комбинацията им предизвиква пазарните движения на цените такива, каквито ги описах. Има и едно трето състояние (БЛИЖЕНЕ НА РАНИ) и СТРАХ ОТ БЪДЕЩИ ДЕЙСТВИЯ, което състояние е присъщо по време на консолидацията след края на всеки един цикъл.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Мисля че не успя да разбереш каква е първопричината, затова ще ти я обясня малко по-подробно.
    Напълно съм наясно каква е първопричината.Висшето ми е икономическо.Напълно си прав,но забравяш едно нещо - смяната на парадигмата.Моделите които ми чертаеш са на изчезване и ти,това го знаеш много добре.Друг е въпроса,че тези модели са удобни за едни и много неудобни за други.Ха познайте кои са тези две групи.Аз не бих разчитал повече на такива модели.

П.С.С едно изречение - в този все по-несигурен свят,по-добре восък и мед в склада,отколкото хартия с мастило в джобовете.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Аз отново съм на друго мнение Сериозно, не го правя нарочно.
    Не е за тази тема, но акциите на много компании се спекулираше, че ще се сринат, а пазара казва друго и години наред са на върха.
    Първият и най-ясен пример в главата ми е Тесла моторс (TSLA).
    Някои изкараха много пари, а други от страх, че ще се сринат акциите продаваха на безценица.
    Според мен, восъка в мазите е само за лични нужди. Цената не е чак толкова висока, че да очакваме да направи много голяма корекция. А ако направи такава корекция, то аз щото съм по-глупав ще се убия да купувам.
    Сега по-скоро има страх, че няма да си намерят основи, а това ще им донесе много загуби(пропуснати добиви). Аз очаквам дори още да се качи цената, ако хората започнат още повече да се притесняват за основите.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •