Щом цената на восъка взе да гони европейската , да се надяваме че и с меда ще се случи същото.
Щом цената на восъка взе да гони европейската , да се надяваме че и с меда ще се случи същото.
Логиката е вярна, но причината е по-важна.
Ако всички спрат да продават меда си на 5 лева/кг, то цената му ще се вдигне ТОЧНО ТАКА КАКТО СЕ СЛУЧИ С ВОСЪКА.
Изводът е че цената е такава на каквато продаваш и само това е вярната цена.
За прекупвача вярната цена на восъка е под 10 лева/кг, а за нас вярната цена е над 20 лева/кг.
Когато и само когато имаме надмощие над прекупвачите, то вярната цена ще е НАШАТА.
Същото е и с прашеца и с прополиса и т.н, но там няма да давам цени, а ако някой иска да ги види, то ще му помогна. Преди няколко дни видях в Лукойл прашец на цена 14лв/200гр, а сега виждам, че и колегите във Франция имат такава цена -> ЛИНК
Отворете си очите и не се давайте да ви правят на балъци.
Всичко това с цените се опитвах да го обясня преди месеци. Ето това е причината да търсим реализация на дребно и когато прекупвача остане без стока, то цената ще скочи ВЕДНАГА.
Никой не ми повярва тогава, но днес се надявам, че вече е по-ясно какво говоря. Няма значение дали ще продадеш 5 или 5000кг мед на дребно, важното е да натиснеш прекупвача, а всеки един килограм е важен.
С восъка е най-лесно, точно както каза Матеев. Правиш си основи от восъка и си ги продаваш сам на супер цена.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Открихме в какво се състои грешката в цената на румънския, пък и може би на другите восъци. Причината е в преводача на GOOGLE. Прави се на много умен ......
При превода освен текста, прави превод и на валутата. Например LEI го превежда като EUR, но числото на цената си остава същата. Ха-ха ..... а при някои други валути Google се изхитрява да преизчисли дори и цената, ползвайки моментния валутен курс. Следователно никога не можем да сме сигурни дали превода на валутата и на цената е правилен - понякога е правилен, а друг път е грешен. Най-добре е след ползване на GOOGLE като преводач на някоя страница, веднага след това да се провери и какъв е оригинала.
Вървете в Google Translate и направете превод от Румънски на Английкси или на Български на думичките "Pret: 30 lei/kg.". Ето какво се получава:
![]()
Аз твърдя че восък няма, вие твърдите че има, но умишлено не се пуска на пазара за де му се вдигне още цената, дайте да пуснем една анкета с подходящи въпроси и да се опитаме да разберем каква е истината.
Разбира се че восък има, но хората си го пазят в очакване цената да се вдигне. Винаги така се случва по време на ръст на цената на която и да било стока. Мази и складове се пълнят и се чака по-добра цена и по-добра печалба. Ето аз също имам около тон и половина восък, но пропищях форума за големия дефицит. Така правят и всички останали, които имат восък.
В момента в който цената започне да пада, моментално ще се изпразнят мазите и складовете. Виновна ще е пак психологията на хората. Това бързо разпродаване ще доведе до срив на цената. Вече съм ви го описвал това. И след като се изпразнят всички мази и складове ще настъпи консолидация и постепенно ще се формира новото ниво на цената.
Повярвай ми - спец съм в таз област и много точно знам какво ще се случи. Случвало се е хиляди и милиони пъти по целия свят с всяка една стока, за която можеш да си помислиш. Случва се дори и със стоката ПАРИ. Помисли си какво би направил ти в горните ситуации и ще разбереш какво ще направят и останалите. И когато го правят много хора едновременно, тогава се получават и тези бавни възходи и бързи сривове на цените. Просто такава е човешката психология и тя винаги води до точно такава динамика и логика на движение на цените. Защо си мислиш, че при восъка ще е по-различно?
Та тя дори и цялата икономика се движи по същите закони - бавен и постепенен растеж, после бърз срив (пукане на балона), и после бавна и мъчителна консолидация (ние го наричаме криза). И след това процеса се повтаря. И ще се повтаря пак и пак и пак, защото в основата стои човешката психология. Хубаво е човек да ги знае тези неща, за да не се окаже в един момент, че поредният цикъл го е изненадал и му е съсипал живота и бизнеса.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))