Прикачен файл 4371
Борбата продължава с пълна сила.
Преглед за печат
Прикачен файл 4371
Борбата продължава с пълна сила.
Хайде и аз да се похваля с едър улов:
Прикачен файл 4379
Аз преди месец. Намазах входа на стършели в едно полуизсъхнало дърво. Действа! Най-големите мераклии(стършели) да се приберат-полепнаха. Но имаше и екземпляри, които като че ли надушиха капана, пообиколиха и изчезнаха на някъде. Преди това изпръсках един цял спрей(Bros) вътре в хралупата.
Ако не се лъжа от тук:
http://www.agropal-bg.com/products/i...em&item_id=330
изпращат по куриер.
Вече имa 15-20 броя удавени стършели в шишетата и то за два дена.
И аз засега имам 10 бр. стършли, но комшията ме води по точки с 30 бр.
Интересна случка. Днес приготвяйки кошери за пристигащи по Еконт майки на какво се натъкнах. Отварям един кошер оставен настрани в пчелина за капан. Не хвана пчели, а едни едри италианки.:bigsmile: Ама много едри. Направили гнездо вътре и аз дърпам рязко платното и като се разбръмчаха ми настръхна косата. Бързо изтичах за етера и ги полях обилно. Не успях да ги затворя, но мисля, че количеството етер би трябвало да ги натръшка - уви не. Отлетяха си и добре, че не се завърнаха да си търсят рожбите.
Онзи ден натръшках едно гнездо оси с горелка.
Здраейте колеги, искам малко помощ за решаване на една дилема. Реших от тази година да се занимавам с пчели. Баща ми помага, че и повече от това. В май месец хванахме 3 роя, населихме ги в три кошера, 10,12,18 рамкови като 10,18 ги обгорих с горелка че са над 20 г.та в този 18 рамков лежак беше най големият рой, но майката беше дребна, тръгна добре даже подсилихме другите 2 роя с пило. Към 21септември забелязах че през прелката влезна 1 оса. На другия ден имаше на капака една търкаляща се пчела. Казах на бащата и не взехме мерки и около 10 октомври баща ми забеляза че кошера бучи от сутрин рано до късно вечер. Помислихме че е кражба на другият ден кошера беше без пчели, няма умрели и няма пило. Бащата каза, че такова нещо не му се случвало и затова реших да се допитам тук. Благодаря предварително.
Благодаря май ще се окаже това защото да си призная не съм третирал с нищо точно този кошер,другите 2 да с ленти и мравчена претполагах.когато ги хванахме забелязах акара,казах на баща ми и отговора му:толкова години съм имал пчели не съм ползвал нищо.и послушах старило ,а не патило.още съм начинаещ ,но до някъде с теоретични познания,без практика
Може Осите да са помогнали не само акар.Аз преди писах за проблема с осите.Повече оси влизаха и излизаха от колкото пчели.Вчера забелязах че вече е унищожен и окраден.Наш колега след като му споделих наблюденията ми преди каза ,че кошера има проблем да влизат и излизат така за мое нещастие е бил прав.При теб може да се е случила същата ситуация.
Но меда си седи,и го прибрах ме,за храна на другите,н ямяше пило и печели ни живи ни мъртви
Преди две седмици забелязах, че в един кошер влизат крадци.
Поеденично - черни пчели. На прелката имаше няколко пчели и като че ли се опитваха да охраняват.
Отворих го. Вътре имаше 20-30 пчели пръснати по питите. Като ме усетиха излетяха нагоре, не през прелката и кошера остана празен.
Меда си стои по питите.
Нямам представа кога и по каква причина семейството е напуснало кошера.
На дъното и пред прелката имаше по десетина умрели пчели. Мисля, че са от крадците, те също се бият в чуждия кошер.
Бях чувал за такива случаи и не вярвах. Сега вярвам.
Започва сеее. Така започват да изчезват. Днес един. Утре два - три. Понякога и много повече. Прибираш кошерите и ти се реве. Пчели няма, кошерите пълни с пити с мед, а молеца чака. Няма какво да ги правиш. Няма и кой да ти каже. Зимата е добре, но след месец, два започва да мирише на кисело. Чудим се какво да правим. :crazy:bow;:tres: Идва началото на пролетта. Осите са вече на ход. Намират всички възможни дупки в помещението и навлизат на рояци.ком. Времето се затопля с всеки изминал ден и молеца тръгва. Не го плаши нищо. Молци, оси, пчели, прокиснал мед. Отваряш кошера който си напръскал с някакво противно вещество за молци, а то все едно не им е подействало, а напротив - активизирало. Ужас. Питите станали на вълна, меда тече по земята, кошера пълен с какавиди на молци, пеперуди и лазещи твари. И всичко това по 2, по 5, по 100 - колкото кошери имате загинали толкова по - зле. Ето това е картинката за съжаление. А какъв е моя извод след като го преживях. Не складирайте питите, не жалете за меда, унищожавайте на момента, обгаряйте кошерите и рамките. Така ще си спестите много повече главоболия. Тази година ще е по - тежка в сравнение на предишните. Дано излезна слаб пророк. Дано.bow;
За сега немога да се оплача! Пък и доста захладня, че даже и осите не летят (ако има някоя летяща, пада и едва мърда от студ). Лани имаше МНОГО оси!:yo: Единствено се оплаквам, че продукцията няма цена и реализация!
П.П. Дали пък да не започна да се замислям за ензими, захар, лекарства, препарати.....sweating;
Да, работи! Маже се около входа/вете на гнездото на стършели и оси. Мазал съм го на гнезда на стършели в дървета. Стършелите залепват здраво и завинаги. До сега съм го ползвал винаги в комбинация със спрей за унищожаване на оси и стършели, като намазвам входовете, преди да напръскам. Забележи, че не се навъртат пчели около тези гнезда. Ако кацне пчела/и на лепилото загива.
Най-добре е да се използва в края на зимата-началото на пролетта.Тогава гадините още не са се размножили.Осите изграждат гнездата си от дървесина и я събират от изсъхнала такава.Аз намазах коловете на лозето,но може и на др. места."Лепилото" не само лепи,а и привлича..Виждал съм и пчели залепнали-5-6бр.Мисля,че най-ефикасно би било мероприятието да се проведе,както писах,по рана през годината и със всевъзможни капани и тем подобни.Тогава,почти всяка оса е презимувала майка,а като отстраним майката,няма да има кой да възпроизвежда....
Лошото е, че по това време на годината трудно се откриват гнездата-малка им е популацията.
Лично аз не бих мазал с това лепило профилактично в и около пчелина.
Тази година поставих течните капани(PET бутилки) още април и съм много доволен от резултата.
А,твоя си работа.Но ми се струва,че не разбра идеята..
Интересното е, че пчеларя, който ми го похвали, маже плоскости, поставени отгоре на кошерите. Твърди, че се лепят здраво оси и стършели и много рядко някоя пчела - примерно 1 на 100. Нямам основания да не му вярвам.
Някой слагал ли е в капаните за оси и антифриз, дали ще има ефект?
При мене стършелите се изучиха. Преди ловяха пчелите в полет или от прелката, сега направо отнасят пълзящите по земята. Нямах под ръка камера, за да снимам отблизо как процедират. Отнасят пчелата на близък клон и увисват надолу с главата, окачени само на единия си заден крак. С останалите крака и с челюстите за десетина секунди отделят коремчето на пчелата и то пада долу. Останалото го отнасят нанякъде.
Да нахранят тяхното пило .
Лястовиците заминаха , но пчелоядите са още тук .
Нож с две остриета .
На моменти имам чувството че сме в различни държави. Щъркели си имаме колкото искате. Започна оран и се тълпят зад плуговете да хапнат зашеметени мишоци. Лястовиците са си тук. Привечер стават доста нахални. Пчелоядите все още летят високо което значи поне още месец присъствие.
Вчера преглеждах едни отводки и си имат яйца и личинки в търтиеви килийки.
Моите наблюдения са ,че тази година осите и стършелите са по–малко спрямо миналата.
Здравейте, тъй като съм нов в пчеларството, преди да започна разпитвах стари пчелари за различни методи и неща който трябва да се спазват при отглеждането на пчели. Всички ми казаха, че стършелите и осите са много опасни за кошерите(очевидно) и е хубаво да залагам капани(сироп и оцет), но аз си мисля, че ако поставя мишепредпазители и не ги махам примерно стършелите няма как да влязат в кошера и така, според мен, кошера ще се охранява по-лесно. Та въпросът ми е дали има проблем, ако не махам мишепредпазителите?
Ясно. Благодаря за бързия отговор!
Тая година отрано налазиха стършелите.Единия ми пчелин е в началото на мешова гора и много се посещава от стършели,особенно привечер или когато захладнее.Там са ми стари кошеритеи се врат под капаците на топло мисля. В интерес на истината до сега не съм намирал стършел/и пред прелката убити/умрели В Йвайловградско и Странджата пак е много мешова гора и винаги ми е било интересно как се оправят там семействата със стършелите. Ако има колеги с наблюдения,моля да споделят.
Прикачен файл 10051 ...............
Досега съм убил може би над 70-80 стършела....разпечатал съм 5-6 стари пити със стар мед пчелите да се занимават и обират, и стършелите идват на питите - от Гърция преди 5-6г. си купих една тенис-ракета за оси, на батерии с кондензатори...и като ги видя на питите, стършелите са бавни и тромави при излитането, и ги изпържвам с ракетата, не умират, но падат на земята, и ги стъпквам...на ден по 5-6 дават фира....вече усещам, като че ли малко им поразредих популацията около мен.
70-80 стършела си е резултат :)
И аз ги мандровам във въздуха със "ракетата" ( едно парче шперплат) ,найстина са тромави,но излизат бързо от нокдауна и искат доубиване.
Инче за момента идват само да се топлят вечерта,гладните направо си кацат на прелката и си вземат пазачите.
Аз ги оправям с ракетата за федербал. Като ги мина с нея излизат на квадратчета.
Намираш им гнездото и яко пръскане с инсектицид.
И аз вчера унищожих едно гнездо на стършели направено в празен кошер
До момента около 20-тина са попаднали в капаните.Това показва, че наблизо има гнездо.Ако се справя с гнездото капанът ще ми остане като индикатор за популацията.
Благодаря, Колеги за информацията.