Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
Преглед за печат
Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
Аз по това време не пипам пчелите.В календарния справочник пише;развитие 60-65 дни преди главната паша.Това е важно да се помни.Останалото са експерименти.А което семейство не се е подготвило, да си заминава,ще го замести по добро.
Говорихме за други колеги,не за моите.В интерес на истината,имах няколко късни майки и особено една от тях имаше много пило и през октомври.Аз не се радвам на такава "плодовитост" защото си давам сметка за крайните резултати.Иначе моите са си мелези от всякъде.Тепърва ще почвам да правя някаква първоначална "селекция" с наличното.Хич не ми се занимава с питки,предпочитам меда,но понякога не е съвсем така.Иначе за мен е най-добре да не ги пипам до пролетта,но климата явно има други планове.
Както писах по-долу,смятам,че семействата трябва да се наблюдават по-изкъсо,поради анормалното време и анормалното им поведение.Твърде е възможно да застудее и при положение,че гледат пило,тогава медната шапка е жизненоважна.Ако нямаш запечатани пити с мед,тогава и питките биха били решение.
Колега ,не бъди толкова категоричен.Всяко правило си има изключение.Аз си мисля ,че съм си свършил работата ,обаче дали е така?Пийвам си ,ама ги мисля винаги.
Имайки в предвид не обичайното време през последните 12 месеца ме навежда на мисълта ,че не трябва да робуваме на всичко старо и изпитано през годините .Това ,че са подготвени и добре запасени със мед не означава ,че всичко ни е в кърпа вързано всички сте виждали или чували за пълен кошер с храна а той не е изпролетил . Няма как да предвидим на 100% какво ,ще бъде врмето през следващите 50-60 дена но винаги ,ще има изненадани и не подготвени за ситуацията която ни е поднесло времето.Всичко се променя и пчеларските практики също са в прогрес кое решение ,ще се окаже верния подход едвали ,ще разберем защо тия които са сгрешили няма да имат смелостта да си признаят за да не им падне авторитета :)
Абе и аз ги мисля,но не съм ги виждал от 2,5 месеца макар,че не ми е проблем да ги посещавам ежедневно.Но след Иванов ден ще им се извиня с по една голяма питка домашно производство.А иначе имам вино поне до май.
Ако не ги видя поне визуално 2 месеца ,пиши ме умрял.Утре смятам да отида да видя няколко -бегъл преглед.Ще докладвам.И между другото , Павката ме притесни.