Да специална е.Сигурно доста неща в живота си чуваш за първи път.Излез от вкъщи...там вън има живот.
Преглед за печат
Здравейте,имам един въпрос.Нормално ли е всички търтеи да са на прелката?Не е ли малко рано да ги гонят?
Със сигурност не е ненормално, щом се случва. Ако има рязък спад в приноса на нектар, в топлото време търтейте напускат кошера към търтеевото сборище по различно време, и т.н. Причините за това може да са много. Не бързай да ги отписваш, пчелите си знаят работата :)
Деби, хайде по-кротко!
Неръждаемата стомана затова е неръждаема - не корозира освен ако
- са те излъгали, че центрофугата ти е от алпака. Стоманата за хранителни цели е AISI-301 или 18-10, практически е едно и също
- неръждавейката е грубо третирана/почиствана с телена четка от черна стомана и тогава от нерждавейка става ръждавейка, с други думи "заразява се"
http://prikachi.com/images/486/8254486y.jpg
http://prikachi.com/images/487/8254487k.jpg
това е на прелката да ги избия ли или да ги оставя
Тия всичките са гейове.Пчелите започват от тях,но винаги си оставят по някой "расов".
Мисля, че поради рязкото затопляне и секване на нектара, пчелите са решили да понамалят поддържаната популация от търтей. Аз не бих ги пипал. Те те ще измрът до няколко дни ако пчелите не ги допуснат обратно. Пчелите си знаят работата. Можеш евентуално да убиеш няколко и да проследиш за опаразитеност с акар. И още нещо имат ли майка тези семейства? отварял ли си ги скоро за контрола на пилото?
Те те ще измрът до няколко дни ако пчелите не ги допуснат обратно. Пчелите си знаят работата.
Винаги пчелата си знае работата .
В повечето случаи и пречим .
Делта ,сигурно пак ще ми се обидиш ,но не се сдържам :mad:.Пчелата изобщо не си знае работата.Ето примери: хванах два роя ,които ако не бях аз щяха да умрат от глад.Единият беше след рапицата ,другия след кориандъра.Намирам семейство без грам пило ,явно от доста време.Майката от самосмяна 2014г.,се шматка в кошера.Никакъв шемет да я сменят ,явно изтървали момента.Е ,без мен ...ти как ги разбра.
Имам доста мравки около хранилката жив и мъртви ,понеже сипвам сироп през 2 дена.Как да се отърва от тях?
Атанасов , не си мори акъла !
Щом казва - Той е по-космат !
По горе в темата писах за роевото настроение на едно от семействата.Днес отново прегледах четирите отводки.двете са на по 8 рамки 2-3 от тях с пило.всичко друго е наблъскано с мед.другите две са на по 10 рамки-същата работа ,мед и малко пило в едната и мед и почти никакво пило в другата.това ме накара обстойно да прегледам кошера за наличие на майка.три пъти гледах-няма майка а аз си мислех че иска да се рои.имаше още заложени маточници.оставих два запечатани.как се е случило да остане без мама не зная.
сега ще търся начин да им сложа поне по две рамки с хубави работничеки килиики.ще купувам / да не взема да преразширя само / или ще въртя нектар.дано не заредят пак всичко с мед.кошера без майка се надявам да не отслабне прекалено много.
Да ,можеше и да не умре.Такава е приказката ,защото по рамките нямаше нищо.Повода да го напиша беше ,че "пчелата си знаела работата".По тъпо нещо не съм чувал в пчеларството.Още един пример: 10 рамки в плодника пълни с мед ,пило една педя на една пита.Горе магазина празен.На тази пчела ,аджеба не и ли идва на ум ,че зимата ще загине .Писъл съм ,че моите са тъпи и сега можете да ме разубедите.:laughing:
Атанасов , не си ме разбрал .
Има моменти , когато трябва да помагаме , но не и безцелно ровичкане в кошерите .
Колеги,може ли стимулиращото есенно подхранване(15-ти август-15-ти сптември) вместо със сироп да се направи с питка?Така ще се спестят малко усилията и физическата работа на пчеларя,ще се избегнат нападенията(при мен като няма паша,една камара пчели обикалят с мен докато раздам сиропоа на всички),а ако има паша ще си събират отвън и няма да бутат питката.
Може,но по добрия вариант е да присъстват и двата вида храна-твърда и течна.
Работата е в това ,че не искат да градят или поне темпа им на градеж значително спадна.Това важи и за четирите кошера.
Разликата е наливаш ли сироп и носят ли прашец.В момента храня едни отводки,които градят като обезумели.За седмица по две рамки от леките основи!
Има опити - тънките ги градят по-бързо, но ако храниш. Иначе дебелите по-бързо ги градят, защото използват материала.
И двете(тънка и дебела) накрая са с една и съща дебелина.
В момента ме мъчи една дилема!С какво да третирам отводки противоакарно?
По принцип - с какво третираш семействата ?
Работи по този начин .
Във тия жеги леките се нагръчват,а на тежките килийките са по дебели, по лесно ги издължават. И при тежки и при леки си трябва приток на нектар или да се сипва по малко захарен сироп.А и монтажа е по лесен при тежките,дали е със ток или шпорче.При леките едно невнимание и телта ги прорязва.
Направих грешката да не доближа рамките в кошера и сега имам 10 плътно долепени рамки в 12 ДБ кошер. Така са ги надградили в горния си край, че при последното отваряне преди 10-на дни при опит да ги доближа пчелите се затискат без да мърдат и съм принуден да ги оставя раздалечени. При отварянето вчера да погледна как е пилото се отказах при първите две, така са ги замостили, че потича мед при опит да бъдат изкарани. Притеснява ме че не мога да ги прегледам, а и в момента с тази суша няма нектар и ме е страх да не възникне нападение. Моля, дайте съвет как да процедирам и да "нормализирам" рамките преди пролетта.
Никак, остави ги така и си свиркай. За зимува така е по-добре. Напролет ще разпечатваш и ще ги подрязваш.
Здравейте!Интересува ме какъв е минималният размер като брой междурамия с пчели на една отводка,достатъчен за да може да презимува успешно.Естествено става дума за пчели,излюпени през август и септември .
Тази зима имах няколко (6-7) успешно презимували "кошера" на по 2-3 междурамия.От 2 не съм вадил мед, другите дадоха по няколко кг.Изводите си ги направи сам.Предполагам че си трябва сериозен опит и труд да направиш от такова презимувало семейство нормален кошер.
Юрий Цветков, това означава, че не мога да ги пипам въобще...няма проверка за пило...за майка...иначе външното състояние на семейството е добро, при положение че се разви от две рамки, след презимуването, но пък май наистина ще е по добре да не ги отварям в плодника, че може да смачкам майката или да предизвикам нападение с тоя мед дето се разтича веднага. Аз поне незнам дали имам други възможности, без да рискувам безопасността на майката?!
Може да си ги преглеждаш. Вадиш най крайната пата и после другите леко ги избутваш и си ги вадиш. После по обратния ред. Имам предвид че е по-добре да зимуват на по-голямо разстояние между питите.
Днес това и направих.Двата маточника си стоят запечатани.Единият сякаш ми се стори леко побелял.Значи на 24 .07.съм видял запечатан маточник.Ако приемем че е запечатан предишния ден / може и по-рано да е било / е хубаво да не отварям кошера до към 13-14 август което е точно тридесет дена.Така мисля, че съм срещал нещо подобно по темите за майката.Нещо друго трябва ли да правя или да чакам.
Предния път ми направиха забележка колегите че съм разкарал маточник за самосмяна.Сега има два заложени маточника на различни пити.Майката е там.Има прясно,подхранено и запечатано пило.Обмислям единия маточник да остане а другия да го придам на друг кошер който върви слаб.Дали ще се получи?
Ако кошера на който ще придаваш има 7-8 междурамия пчели, и имаш инвентар, можеш да му извадиш майката с питите открито пило и яйца. Така осиротялото семейство би трябвало да приеме маточника. Ако се случи нещо на новата майка, връщаш старата. Ако всичко мине добре, до средата или края на септември старата ще работи като донор на запечатано пило за там, където има нужда. Ако нямаш инвентар, Матеев е качил някъде размери на нуклеус от фибран. Можеш бързо да се сдобиеш с необходимия. Това е само предложение от новобранец.Изчакай опитните да се включат по въпроса
Някъде назад в темата бях взел отношение по твоя проблем с тази отводка.Използвал ли си съвета ми или не,проблема ти продължава.Май е второто.Отново ще се повторя–извади пити с запечатан мед / на45–50 %/ от всички отводки и ги центрофугирай. Освободените рамки раздай на тези с–ва които имат майки,в средата на кошера.На този без майка,дай питите с нектар за да го дообработи .Като се сдобие с майка същото правиш и за него.Има ли още силна паша?До кога?Няма да гради ,докато няма открито пило което да храни.При преработката на нектара отделят минимално количество восък с което надграждат питите,но недостатъчно за да започнат основа.Ако искаш послушай съвета ми,а ако искаш послушай отново тези които ти втълпиха че ще се рои. Как е останала без майка?–отговора е лесен,убил .си я при преглед.Затова са заложили толкова много маточници,а не 2–3 като при самосмяна.Оставил си само 2 маточника? Защо?Кой капацитет те посъветва?Какво ще правиш ако от тях не излезе НИЩО.?
Това беше направено още на следващия ден.Горния пост е на 18.07.Значи на 19 съм поставил питите.При следващия преглед на 24.07. всичко отново беше наблъскано с мед и вече се видя липсата на прясно пило.Имаше нови маточници от които бяха оставени два доста едри вече запечатани.Днес е 28 -ми и до два три дни трябва да излезне майката.Да проверявам ли в края на седмицата или да чакам средата на другия месец.
Провери .
Защото , ако кажа пак ще бъда награкан .
Аз бих проверил дали има излюпена майка,така или иначе се знае на,кои пити са маточниците.Ако уцеля питата с първия излюпен не бих търсил втория,няма смисъл да ги ровичкам.
Отново влизам във форума заради теб.Не ми е по график.Нормално е да слага нектар,след като няма кой да снася в килийките.Щом по твои сметки трябва до 3 дена да се излюпи майката,изчакай ги.Защо?Защото маточници по средата на питата,понякога пчелите ги захващат за съседната пита.При твоето положение нямаш право на гаф.Изтървеш ли тези последни маточници много ще закъснее тази отводка,тепърва да и създаваш майка.Така и така си сгрешил,изчакай още 4–5 дена и тогава направи проверка.Паша има ли?Ако има ,направи това което ти предложих в предходния пост за тези които имат майки.УСПЕХ И НАУЧИ СЕ ДА ОТСЯВАШ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА.
За което благодаря.Всичко вече е направено.Празна пита,а може и две ще сложа на въпросния след като майката се прибере от брачен полет.Иначе маточниците са на една пита и знам точно коя е.Ще проверя в петък или събота-трябва да има резултат.Имам ли излюпен маточник няма да ровя излишно ,затварям кошера и пак след 2 седмици.Забелязвам,че има раздвижване на търтеите влизат ,излизат и това е само при осиротялото семейство.
Относно плявата-схващам бързо когато е добронамерен събеседника.Доста информация прегледах из форума и хората които са с опит и го споделят са бих казал малко.:)
Двата маточника вече са празни.Единият дори вече е почти разрушен.Това е-има излюпена майка.Не съм търсел да я видя.Семейството е изключително спокойно.Няма видимо намаляване на пчели.Може би ще се усети на по-късен етап.Следваща проверка след две седмици.Надявам се вече да има и пило.
Не е излишно пред кошера да сложиш нещо за ориентир на майката,след като се върне от брачния полет за да си намери по лесно нейния кошер.Може да отсечеш някакъв трън и да го забиеш отпред пред прелката,и да вържеш на него син плик.Или да опреш някаква дъсчица на прелетната дъска.
Здравейте колеги пчелари интересуваме колко време трябва да чакам майката да се оплоди ,днес и е 15 ден а още не е оплодена .Питам за да знам кога трябва да е сменям с друга да не ми замине кошера
Да ви питам има Даден блат 10 рамков сега съм на 8 рамка, мисля да сложа още 1 рамка за да станат 9 и така до го оставя.Аз да може пчелите да се фокусират върху 9 рамки да градят вместо 10 рамки за да може кошера да е по силен при зазимяването ?
Играта, по важно е колко са пчелите, а не рамките.
Майката трябва да се оплоди някъде около 8-10-тия ден от излюпването. За 14 дена вече трябва да е снесла поне една пита с прясно пило. За около 20 дена питите с пило трябва да са 2 или дори 3.
През последната една седмица не е имало дъждовни дни, така че бъди сигурен, че тази майка поне 3-4 пъти е излитала на оплождане и вероятно вече е оплодена. Това, че не е започнала да снася до 14-тия ден, означава само едно - НЕКАЧЕСТВЕНА МАЙКА. Майкопроизводителите ги оставят такива майки в нуклеуса за още 1 седмица, и после ги пробутват на клиентите, но аз лично бих бягал от такива майки.
Прикачен файл 4810Прикачен файл 4811Прикачен файл 4812Прикачен файл 4813Прикачен файл 4814
Това е положението .Пред входа на кошера с нова майка има струпване и продължава цяла нощ.Това нормално ли е.През деня си работи като другите кошери.
п.п.Съжявам за лошото качество на снимките ,но нямам възможност да направя по-добри.
Нормално е след като си им оставил такъв вход и то с мишебран!
п.с.-само не казвай, че от началото на лятото са така с такъв вход!
Мишепредпазителя си стои там от както съм купил кошерите.Отворен е напълно.Дъната бяха спуснати до преди няколко дена.Тук / 1000м.НВ / превалява и температурите са си съвсем нормални.Освен това малко след като качих снимките погледнах какво е положението и другите семейства бяха излезли навън.Бездействат
Нямаш ли отвори на тия дъна от долу?Струва ми се , че ако още малко ги затвориш всички ще излязат да те питат защо ги мъчиш.;)Пишеш , че температури и влажност са в норма , а какво цъфти? Ливадите как са?
Заклейват заради кражбите.При тях крадците по това време са доста.
Е.....ееее,разгеле ,най после един съществен отговор.Аз ти зададох въпроса 2 или 3 пъти, но със друг словоред.Трябваше и колегата Зуница да ти го зададе,за да се усетиш ,че трябва да отговориш.Ама четете, уважаеми начеващи постовете и отговаряйте конкретно,отсявайте.Иначе ще си останете на това ниво–ВЕЧНО ПИТАЩИ.А това е нежелателноУСПЕХ на тази Н.М.В.. Следи кой е на нея и възприемай неговите съвети/ на 65%/,ориентир по топография–Колегата Зуница.АКО И СЕГА НЕ СИ МЕ РАЗБРАЛ–ЗДРАВЕ МУ КАЖИ До тук.УСПЕХ ОТ СЪРЦЕ.
Отворите на мрежата от долу са много малки(ситна мрежа).Това може да е една от причините за заклейването .Другата е сами да си регулират големината на отвора за "вентилация".Щом са слабички стесни входовете за да ги охраняват и отваряй дънните "вентилации" за да не се издушат.Като се замисля пчелите висят от вън в два случая.Когато им е топло и при роево настроение.Второто малко му е късно.Аз затварям дъната на пролет когато цъфне леската.Отварям когато загрее и тогава чистя и клея , ако са заклеили мрежичките.
А това , че цъфти още е само хубаво.
На единия от кошерите на прелката има 50-тина пчели кибик.По другите кошери има по 4-5 бройки.В отварях кошера има 2 маточника...майката е там,има пресно подхранено и запечатано пило.Предния път имаше 1 маточник махнах го и тук опитните колеги ми направиха забележка.Било самосмяна и трябвало да го оставя.Сега оставих тези маточници но този кибик по прелката ме притеснява.Определено не вентилират.
А сигурен ли си,че това са пчели.Я поогледай малко....
Мислех че може да са търтеи.Няма да се рои.Когато има проблем с майката или липсва пчелите не си дават зор.Когато новата майка "влезе във владение" нещата ще се оправят.
Благодаря ти.Тази сутрин го отворих.На прелката беше спокойно.Прегледах,видях само подхранено и запечатано пило.Майката също беше там.Единия от двата маточника беше прогризан странично.Другия беше прогризан също, но не отстрани.Не знам дали е излюпена майка или старата се е погрижила.На 27 юли отварях кошера и видях заложените маточници.
Десети ден след излюпването на маточниците.Днес го отворих.Има леко намаляване на пчели.Може би едно междурамие.За моя голяма радост на две пити има както преценявам еднодневни яйца.Изправени на дъното на килийките.И на следващата рамка ето ти я и мама.Кеф.Отнех една рамка със запечатан мед,сега през центрофугата и обратно в кошера.
Някой ползвал ли е преградни дъски от фазер? Дали ще имат проблем с влагата да поемат зимата много влага и да се размекват? Дали ще имат някакво неблагоприятно влияние на семейството? Ако някой е ползвал или има отзиви моля да сподели.
Да ползвал от съм от фазер. От едната страна слагах фибран. Не е толкова страшно, че е хигроскопичен. Напоследък ги правя от tuplex и фибран. Рамките хранилки от tuplex, са по-добри, отколкото от фазер (поне аз съм по-доволен)! Да благодарим на Матeев, че ни открехна за tuplex. Link: www.tuplex.bg. Търси разпенено PVC -- 3mm дебело. Матеев го беше дискутирал някъде из форума като материал и свойства.
Извадих по една рамка от кошер да освободя място за снасяне и нещо не ми харесва.Това манов мед ли е и трябва ли да го махна всичкия.Нали не е добре да се остави за зимуване.Ако ще го махам какво да им дам-апиинверт може би и по колко.Прикачен файл 4864Прикачен файл 4865
Няма никакъв проблем да използваш фазер.Използвам го / не помня от колко години / при лежаците.В тях зимуват запасните майки и някоя излишна отводка на 4–5 рамки. С него печеля пространство в лежака.Така че смело ползвай фазера.Може би, еколунатиците ще нададат вой, че има лепила ,свързващи съставки и тем подобни.Пчелите така перфектно ги обмазват с прополис,че и да е току –що слязъл от пресоващата машина,след час мирише на пчела.Това е от мен ,може би има и противници.Но решението е твое.
Ей, браво точно за лежак искам да го ползвам, уцели в десятката.
Отворих кошера днес...Нова мама се разпорежда.Старата не я видях.Има ново пило...не е много но го има.Чувствам се супер.Първата ми самосмяна.:laughing:
здравейте, някой колега ако има някоя излишна майка за подаряване да ми пише на лично.
Благодаря предварително
Мановия мед има цвета на петрола.Има едно такова наименование –петролено зелено,тъмно зелено към черно.Нарочно пропуснах да ти отговоря на въпроса за да дам възможност на капацитетите от Странджанския оазис на мановия мед да ти отговорят.Но....о ..о те са прекалено заети с ваденето на '' Странджанския манов мед '', че мълчат като в.......а в нова риза.Вие, младоците,не сте от ранга им ,не заслужавате такова внимание.Те са царете на мановия мед.А сега по същество–не е манов мед/от мен,твърдо/,вадил съм подобен мед на турската граница.ТОВА Е МЕД ОТ ИЗОБИЛИЕ НА БИЛКИ–МИНИМУМ 100 ВИДА.Ако искаш остави го за семейството си/особено за децата/Ако ли не ,след 15 септември го дай на пчелите.Не те зная ,правиш ли това което те посъветвах,но майката трябва да има 1 рамка в резерв,особено ако имаш още паша.А изглежда ,района ти е Богопомазан,щом вадиш такъв мед.Бих си купил 2–3 буркана ,за внуците ,че са в далечна Америка.На лични очаквам да ми пишеш за ценета.
Бих дошъл с удоволствие да ти помогна,а посред нощ да се цопна в морето, ако има край вас делфинчета/вече се появили и при нас/ да си поплуваме ,но...... колега tarty ,ти имаш 100 магазина да прлебъркаш,а аз имам още 30 с–ва с по 2 магазина да пребъркам.А те още носят по нещо от някъде.В поста си визирах виртуалните капацитети на мановия мед,които вече не са в стихията си.Все още ,теб КОЛЕГА TARTY не съм те причислил към тях.Не обиждам никого с този мой пост.Но ако още веднъж намесиш внуците ми в полемиката ,сигурно ще се случи!!!! Прегорялата захар е вторичен нюанс.Важното е да отговориш на човека за 30 сек. ,и да му стане ясно.
Здравейте! За да изложа въпроса сии за да намаля последвали въпроси, ще дам малко предистория. Това е първата ми година пчеларстване. 1 миналогодишна отводка ДБ 10, която прехвърлих в ЛР 10, чрез поставяне на корпус отгоре и подрязване на ДБ питите които са свободни отдолу. През май купих 2 семейства ЛР 8 преливащи от пчела и ги настаних в по 1 корпус ЛР 10-ка допълнена с основи (на следващия ден едната основа беше полуизградена). От тези 3 направих 3 отводки с отнемане на майката в отводката с няколко пити люпещо се пило и осиротяване на основното семейство, които оставих сами да си направят майки(премахване на маточници след осиротяването). На едното майката се изгуби (видях я излюпена и неоплодена, но след 10-тина дни още нямаше пило), придадох и контролна пита и направиха маточници. 31 дни след придаването на контролната пита имаше пило(4-ти този месец) на поне 3 пити (повече не съм ровил в кошера). Тогава беше и последния осведомителен преглед на всички семейства. Като новобранец ги правя малко по подробни - изваждам 1-2 пити и прибутвам останалите и ги оглеждам отгоре без да ги вадя, действам бавно и гледам да не подпушвам. В момента всички семейства са на по 2 корпуса 10-ка с някоя и друга основа още за доизграждане и над 70% запълване с пчели(2-3 пъти съм прехвърлял люпещо се пило за изравняване на семействата). След слънчогледа извадих малко мед "да си оближа пръстите". Та накрая и същността на питането ми: при последния преглед - 4-ти август всички семейства имаха поне по 6-7 пити с пило и 2 до 3 пити с прашец. При днешния преглед пилото е намаляло значително и почти няма прашец - само някоя и друга килийка на крайните пити. Намалели са и медовите запаси макар че на на 6-ти ,9-ти, и днес подавам по половин литър захарен сироп 1:1. 15-тина минути наблюдавах летежа - не носят прашец. Как да им помогна с прашеца в тая суша?
"Feed Bee" е най-добрия заместител на прашеца, а подхранването със захарен сироп трябва да продължи до 15-20-ти септември.