Здравейте колеги пчелари интересуваме колко време трябва да чакам майката да се оплоди ,днес и е 15 ден а още не е оплодена .Питам за да знам кога трябва да е сменям с друга да не ми замине кошера
Здравейте колеги пчелари интересуваме колко време трябва да чакам майката да се оплоди ,днес и е 15 ден а още не е оплодена .Питам за да знам кога трябва да е сменям с друга да не ми замине кошера
Да ви питам има Даден блат 10 рамков сега съм на 8 рамка, мисля да сложа още 1 рамка за да станат 9 и така до го оставя.Аз да може пчелите да се фокусират върху 9 рамки да градят вместо 10 рамки за да може кошера да е по силен при зазимяването ?
Играта, по важно е колко са пчелите, а не рамките.
Майката трябва да се оплоди някъде около 8-10-тия ден от излюпването. За 14 дена вече трябва да е снесла поне една пита с прясно пило. За около 20 дена питите с пило трябва да са 2 или дори 3.
През последната една седмица не е имало дъждовни дни, така че бъди сигурен, че тази майка поне 3-4 пъти е излитала на оплождане и вероятно вече е оплодена. Това, че не е започнала да снася до 14-тия ден, означава само едно - НЕКАЧЕСТВЕНА МАЙКА. Майкопроизводителите ги оставят такива майки в нуклеуса за още 1 седмица, и после ги пробутват на клиентите, но аз лично бих бягал от такива майки.
DSC_0923.JPGDSC_0924.JPGDSC_0925.JPGDSC_0926.JPGDSC_0922.JPG
Това е положението .Пред входа на кошера с нова майка има струпване и продължава цяла нощ.Това нормално ли е.През деня си работи като другите кошери.
п.п.Съжявам за лошото качество на снимките ,но нямам възможност да направя по-добри.
Нормално е след като си им оставил такъв вход и то с мишебран!
п.с.-само не казвай, че от началото на лятото са така с такъв вход!
В момента има 13 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 13 гост (и))