Аз пък мисля, че храненето в първата половина на януари е за спокойствие на пчеларя:laughing:
Преглед за печат
Аз пък мисля, че храненето в първата половина на януари е за спокойствие на пчеларя:laughing:
Именно за спокойствие на пчеларя.
1.Че няма да ударят тавана до средата на април,когато липсата на меден венец в зоната на кълбото е силно желателно.
2.През зимата им трябва най-вече топлина,демек въглехидрати,а в захарта ги има..
3.Спестения мед,осигурява непрекъснато развитие през лабилната пролет,като спестява работата по подхранване в лошо време.......
4.Възможност,чрез питката да се подаде нещо профилактично-например йод..
5.....
6.....
Не на последно място,питката дава и информация за здравето и силата на семейството.Например;аз давам питките завити в марля.В средата на март,при пролетния преглед,ако марлята е изхвърлена значи,че семейството е силно,здраво и задължително трябва да се прави отводка преди акацията.Ако марлята си стои,но питката е взета,пак е здраво и силно семейството,като от него ще трябва да се отнемат до 2 рамки,преди акацията....На тез семейства НЕ правя прегледи,а само почиствам каквото е останало от горе.
Прегледи правя само на тез на,които питката е останала повече от половината...
Как казах вчера не съм много съгласен с твоето мнение.Ако е вярно на 100% защо не поставяш питките странично,а ги слагаш над горните летви.
https://youtu.be/2Zguts--seY Гледам Месията Бати Янчо е качил нов клип.
Освен ако не знаеш нещо повече за т.нар. гъбични телца, как може да знаеш, че те този запас го броят като наличност, а не като външен принос. Майсторът ти е подсказал за захарта, тя освен енергията която е по голяма от тази на меда, дава и друго предимство. Помисли за какво им е на пчелите захароза (може да ползваш Жоркер) ;)
Той и друг Жокер ни е дал за марлята.Ти да си видял някъде да продават питки в марля:bigsmile:Да предположим,че и ти си прав като Майстора в което не се и съмнявам.:bigsmile: Тогава защо не се поставят питките странично?Другото което искам да те попитам.Освен вашата теория за захарозата няма ли и нещо друго да помага на пчелите от питката?
Странично може да бъде поставена ако искаш като противороева мярка, тя ще съхне те ще я изхвърлят и ще си имат занимавка, сеешаш ли се. ;)
П. П. На последния ти въпрос, има има, нали затова качваш клипчета гледай ги малко де. Ти си свикнал все на телефона, дрън дрън.
Не съм много сигурен, че странично ще изсъхне.До сега питка с мед на мен не ми е съхвала.За купешките може и да си прав като тебешир стават.:bigsmile:
Днес беше хубаво време и пчелите се облитаха и бяха активни.Проверих всички отводки и няколко от основните семейства.На 6 отводки дадох питки,2 от които бяха крайно нуждаещи се.Отказах се от първоначалния си план да храня чак по зарезан и то само с мед, защото прецених, че има голям шанс да не оцелеят с толкова намалели запаси.Кълбата на отводките са обхванали около 4 пити , а на основните които отворих на около 6-7.
Отворих и няколко силни семейства и реших едно да проверя за пило.Майката беше на 4 пита и около нея имаше доста прясно пило и видимо в добра форма, захранена и пъргава.На другата страна на питата имаше около 15 см кръг запечатано пило.На съседната пита(3 отляво надясно) видях пак толкова запечатано пило.Набързо затворих кошера доволно, получих и първото жило за този сезон.
Дано всичко да е наред, но според мен вече има пило в почти всички семейства.
Успех!
https://youtu.be/kit_YRGxLTo Това намерих днес като най силно другите може и да хванат акация ако да де Господ.
Разлика от Елена и Златарица огромна.В Елена ако не бях отворил гладната смърт на 101% в Златарижа от 8кг мед и на горе в кошер.
Вчера и днес голямо облитане, днес 20 градуса по обяд. Прашец носят здраво, жълт на цвят. Един се споминал от глад, кълбото умряло на първи корпус върху съвсем празни пити, не стигнало до пълните пити във втори корпус. Ама и аз съм си виновен, като съм ги зареждал септември с корпусите мед отгоре, не съм обърнал внимание, че на този са се паднали медени пити, които в долния си край около 5 -6 см са съвсем празни. Явно не са успели да захванат кълбото за втория корпус. Тази пролет май няма да има питки, а направо сироп на слабаците, ако все така топло задържи.
Днес беше страхотен слънчев ден.Пчелина буквално оживя от жужене и летеж.Кълбата бяха разпуснати около 11 часа и цял следобед носеха прашец като за световно.Единственото ми обяснение за толкова прашец е цъфнала леска.Имаше моменти в секунда влизаха по няколко пчели, натоварени с един вид прашец.Радост за окото.Стоях поне 2 часа само за да ги гледам.Отворих няколко и които имаха нужда им разместих питите да има повече мед до пилото.
Пило почти във всеки кошер имаше на 2 пити в кръг около 15 см двустранно.Силните не съм ги пипал, понеже там съм на максимата, че по-скоро бих им попречил нещо,отколкото да помогна.Предполагам , че имат с пита повече пило.Като цяло мога да обобщя, че определено сезона започна.
Днес говорих с колега който се похвали с кошери на 5-6 рамки пило.:bigsmile:Хора стягайте се и нека по добрия овладее силата на роя.:bigsmile:За мен това е по шантава година от предишната.:bigsmile:Чух и за колеги които почнали с инверта дали няма да си вкарат таралеж в гащите?:bigsmile:
Спокойно мога да кажа след днескашното обаждане,че сезонат почна при нас.Праскови,кайсии,сливи ,кумболки.В събота и неделя почвам разшерението.Разговарях с колеги от района.Споделиха за голяма смъртност над 50% и голям % слаби семейства.
Дойде време и аз да поручкам кошерите.Останах недоволен от видяното.Семейства вместо напред са дръпнали 2-3 рамки на назад.Медени запаси клонящи към 0.Толкова много мед за такова малко време не са изяждали до сега никога.Студеното време си е оказало своето влияние.Работническо пило много малко за сега.Очаквам пад на пчелата от 10-15 дена точно преди цъфтежа на акацията.А иначе работя децата добре вкарват доста прашец сутрин от мъртвата коприва.Има и приток на нектар,но не е много за сега.
Два дни страхотно време.Пчелите работиха доста добре и двата дни, независимо,че в събота имаше доста вятър.Днес използвах времето да поразгледам състоянието на семействата и да разпечатам питите около пилото за да ги подпомогна.Повечето са дръпнали с по една рамка пило повече.Най-много семейства имам на по 2-3 рамки запечатано пило.Има и силни на по 4 рамки, но са малко.Един ми направи впечатление,че е много силен и макар да знаех,че всичко е наред и нямаше смисъл да го преглеждам, го проверих и беше на 5 рамки запечатано пило.И при мен са понамаляли запасите на мед основно в отводките.Макар че им прехвърлих още февруари пити с мед от основните, днес пак пренареждах пити,че само на прашец не става.
Имам и 2 семейства от така наречените "мърши" с миналогодишни майки и се чудя какво да ги правя.Най-рано мога да им придам пита с люпещо пило през април.Мислех и да стръскам малко млади от някоя пита с открито пило, да им дам шанс, че пилото, което имат е плътно.Ще ми се да ги пробвам какво ще направят с повече пчели.
Общо взето нито съм доволен, нито недоволен от видяното, но семействата се активизираха доста.Дано да успеят да сменят зимните пчели безпроблемно.
Успешен сезон , колеги!
Към колегите добиващи прашец, кога слагате прашецоуловителите!? Болшинството от семействата са на 5 рамки пило, джанката е в разгара на цъфтеж! Миналата седмица направихме контролно третиране с ОК и резултата след 4 дни беше по 2-3 акара на семейство! Успешен сезон на всички!
Днес минах и гледащите на юг.Не останах доволен отново от видяното,но пък за сефте видях градеж на найлон.:bigsmile:
Днес вечерта задуха ветрец и заваля сняк от кумбулката.:bigsmile:
https://youtu.be/mni1shReZxs
Това са пчели с жълт цвят на първите коремни сегменти. Това ги различава от "сивушките", които са с тъмни, до черни сегменти на чийто фон, изпъква сивия цвят на окосмяването. "Отървах се от жълтурите", понякога звучи като "Не мога да карам Порше." Безкраен спор и повод за чепкане по форумите...
Днес обиколих 2-3 ловни полета.:bigsmile:Гледам на места ябълката цъфнала.В четвъртък,петък ще почна да залагам капаните.:bigsmile:Забелязах също и Био пчелари които съвесно си използват отпуснатите пари по ДеМиСа с туби по 11л от минирално су.:bigsmile:
Ей,сега е момента да се удари Русянския бег.Да видим с какво рани за 56кг добив от кошер.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:Шегу ам се.И да ранят няма да имат на кой да го продават.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Днес сутрин голяма разлика в температурата м/у Златарица и Елена.В Елана водата на кюпеците беше замръзнала,а в Златарица не.:bigsmile:Разговарях с един голям пчелар от нашия край.Има колеги с над 7 рамки пило вече.:bigsmile:Човека се чуди как ще ги удържат тия кошери.:bigsmile:Вика"Даче,те тия хора не са във вред.Другата седмица ще слагат магазини.:bigsmile:
Е като нямат 15 рамки с пило - какви магазини са тръгнали да слагат???
Изораха ми рапицата (била само да я има при евентуални проверки) и няма за къде да слагам магазини! Така че тая година ще е слаба от към добив!
Може в конкретния случай да е така, но аз при разговор с основния арендатор в моето землище разбрах, че есента сеят някаква култура, която подобрява почвените показатели. Сега се разорава и се засажда пролетна култура. До колкото съм чувал, земеделците имат някакво задължение всяка година процент от обработваемите площи да не се засаждат - да почиват.
Вземат субсидия за зелено наторяване. Затова разоряват рапицата и сеят друга култура.
За процента, който трябва да имат като зелени площи (угар), може да е бобови култури (люцерна, детелина, грах). Бобовите вкарват азот в почвата. Така хем им признават процента, който трябва да имат, хем изкарват добив от бобовите, хем вземат и субсидия, че са засети и се обработват. За угар ( зелени площи) субсидия не вземат.
Аз пък гледам, че сеят ряпа дайкон и напролет, без да я прибират, я разорават за царевица. Ряпата запазвала влажността и подобрявала структурата на почвата.
Не бе баткай! :)
Аз съм един страничен наблюдател на земеделието и не ми трябва да им гледам дневниците, освен ако не ме "наторят", но и за там си има компетентни органи - не съм аз човека. Инак виждам с очите си как се засажда царевица юни месец, веднага след жътвата на ечемика. Царевицата е готова и се жъне през октомври. Мисълта ми е, че няма празно
Супер време беше днес.Леко препичаше със северн ветрец.За това първо реших да туря картофите,а после с пчелите.Направих първата отводка за сезона.Малко раничко,но времето ме натисна.:bigsmile:
Тц,тц,тц....Трябва тежко време да е било.
Сигурно му е останала някоя запасна, която няма да ползва и с нея...ама го няма момчето и не отговаря, сигурно гърби на пчелина. Напоследък рядко влиза и е свел спама до минимум...изглежда, че има капка истина в приказката, че "работата облагородява човека" :bigsmile:
Днес супер време за проверка и добавяне на основи беше.Намерих още една жълтура в пчелина.Добре,че се сетих,кой мия беше дал.:bigsmile:Е това е дъщерята,но ми хареса.За 6 дена е бая изградила.
https://youtu.be/8PY0wR-0YXk.
Ееее, по това време вече новоизградени пити - направо отивам да се хвърля отнякъде!....а аз мойте не смея да ги отворя, да ги разширя с една рамка даже!!
https://youtu.be/bdJ0JLm1fdg А сега де какво ще го правя това?:bigsmile:
Шегувам се , това е храната за кюпеците.:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bi gsmile::bigsmile::bigsmile:
Модернизаторе,това кафеникавото в средата според теб от кое са го изградили?Не е от кофата.;):bigsmile:
Оставаше да кажеш,че и там е имало маточници на търтеливо пило.:bigsmile:Ебаваш се ти с мен,но ще те призная/не че не съм/ако познаеш защо горните летви 10 побеляха,а реално кошера е на 6-7 рамки пчела.Обещавам,че ще напиша и на брата мнението ако мъцнеш.:bigsmile:
Аз да не съм от Левуново.:bigsmile:Защо точно днес пренаредих нещата?;)Кефа цена няма от към работата.:bigsmile:Много знаш ама малко пишеш.:bigsmile:Вчера се чух с един приятел на платения канал викаме му Тони за майки може би е гулем в БГ/и вие го видяхте клипа/беше ме хванало щубе дали не избързах с няколко часа.:bigsmile:
Днес се чухме отново човека каза ,че всичко е точно и са го завършили маточника.Как не се намери вчера един да каже,че не е запечатан и че съм избъразал,а уж ме четете.:bigsmile:
Забравих да споделя.Днес пръсканията почнаха в 14;38 при нас.:bigsmile:Следващия с тора мина 14:54.Първия много зверски ме изгледа ще кажеш,че аз ще ги тровя пчелите.:bigsmile:Комшийката има камери мой да се провери аз нямам заради белята.;)Момчето знаеше какво ще прави и беше гузен.Проблема е,че шефа не му е гузен.:bigsmile:Договор за аренда не трябва да се подписва без клауза,че няма да троваят пчели.Това е мое мение и не искам да ви го втълпявам,но ако искате го си го поискайте няма и два реда в догора за аренда.;):bigsmile:
п.п.Рости четеш ли бре виж колко е просто а не да ми бутате тая Павлина.:bigsmile:Коя е тя бре?Моята касиерка беше със същото име в предишната ми фирма.:bigsmile:
https://youtu.be/DvKf0yk4_xE?list=RDLnKgDa3Ft8A :bigsmile: Тоя клип ще ти да де Калински много въпроси.:bigsmile:Поздравям те с него.:bigsmile:
Споко другата седмица ще цъфне глога при нас.
А иначе супер време днес при нас.До обед нахраних децата с кофата която показах снощи.:bigsmile:Днес и те почиваха,но ги разбирам знаете какъв ден е.Слетобед запалих огъня и реших да стопя малко рамки,че основи ще трябват май бая тая година.:bigsmile:
https://youtu.be/fpp3Oixa6jw
Здравейте,
вчера за първи път слагах основи за градеж тази пролет.Направи ми впечатление, че семействата са или силни или слаби, нямам средни по сила семейства.Силните са на по 5-6-7 рамки пило , с пълни плодници с нектар и прашец.Слабите са с пило от 1 до 3 рамки.Имам някои, които още не могат да тръгнат да се развиват, а пилото е плътно и според мен,майките имат потенциал, липсват само достатъчно пчели.
Днес минах през пчелина и всичко беше изградено, в които проверих.Питите бели като сняг, страхотен градеж.Мисля да повторя упражнението през уикенда.
Общо взето останах доволен от видяното, дано само да има хубаво време по време на акацията.
Успешна пчеларска година, колеги!
Сигурен ли си,че им сложи основи Иче?:bigsmile:Да не си им сложил полуизградени?:bigsmile:
В близките 20 дена при нас не се очаква цъфтеж на акация.След вчерашната проверка на кошерите брата не е много доволен.Вкарват нектар и задръстват плодниците.Майките продължават да се ограничават да снасят само в 6те рамки.Слабинките по метода на Блинов подобрен лекинко от Данче Друмевски/метод бабин кюлот/ набират скорост.Разширени на 6 рамки и готови за смяна на майките с цел да станат МПС-та.:bigsmile:
Днес разговарях с колеги от Елена.Почват масово да слагат магазини.Аз няма да бързам с риск да се роят.Братока спомена днес,че са по заложили бая търтеи под горната летва.В момента сме на 9 рамки пило ние.:bigsmile:Според мен тая година цените на МПС-та ще се сринат.:bigsmile:
Супер време за пчеларстване днес едва 2-3 жила отнесох.:bigsmile:Шегувам се разбира се.Времето беше студено и мрачно,но пчелите си излизаха за водица.Не останах доволен от видяното да ви кажа.Все си мислих,че Майстора няма да излезе прав и ще направя много ранни отводки.:bigsmile:Пчелите са в такова състояние ще кажеш ,че е септември 2018 на 3-4 ката на рамките.:bigsmile:Добре,че има запас иначе щях да ям дървото за липата.:bigsmile:С много спор м/у мен и брата сложих ме някой магазин.Брата беше против пак да кажа.:bigsmile:По метода на Чичо Гошо поставихме магази/това което ще видите може и да не е правилно. https://youtu.be/2cjtHCCy1bk Това ни отне малко време основно работихме над почистването на магазини и това.https://youtu.be/3u3NGXhQDkY.
До къде я докараха тия вождове и апостоли да видите.В место да се занимаваме спчеларски работи тие се занимаваме с глупости.
Данчо хубаво си дигнал кошерите и сложил керемида пред кошерите за контрола ама да вземеш да сложиш по една дъска от земетя до прелката нали си виждал кокошките как им слагат стълби до полога да могат да се кътерят.Да знаеш ще им облекчи работата е може да се шмугне и някой смок.
Хвърлих бърз поглед на ранните отводки вчера.Майките са пронесли.Само една ме изненада с нови маточници.:bigsmile:Според мен майката се е оплодила недостатъчно и е излязла за второ оплождане.Което е било фатално за нея.Имам и други теории за случилото се,но все пак трябва да мислим по позитивно.:bigsmile: