Днес обиколих 2-3 ловни полета.Гледам на места ябълката цъфнала.В четвъртък,петък ще почна да залагам капаните.
Забелязах също и Био пчелари които съвесно си използват отпуснатите пари по ДеМиСа с туби по 11л от минирално су.
Ей,сега е момента да се удари Русянския бег.Да видим с какво рани за 56кг добив от кошер.Шегувам се.И да ранят няма да имат на кой да го продават.
![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Днес сутрин голяма разлика в температурата м/у Златарица и Елена.В Елана водата на кюпеците беше замръзнала,а в Златарица не.Разговарях с един голям пчелар от нашия край.Има колеги с над 7 рамки пило вече.
Човека се чуди как ще ги удържат тия кошери.
Вика"Даче,те тия хора не са във вред.Другата седмица ще слагат магазини.
![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Е като нямат 15 рамки с пило - какви магазини са тръгнали да слагат???
Изораха ми рапицата (била само да я има при евентуални проверки) и няма за къде да слагам магазини! Така че тая година ще е слаба от към добив!
Може в конкретния случай да е така, но аз при разговор с основния арендатор в моето землище разбрах, че есента сеят някаква култура, която подобрява почвените показатели. Сега се разорава и се засажда пролетна култура. До колкото съм чувал, земеделците имат някакво задължение всяка година процент от обработваемите площи да не се засаждат - да почиват.
Вземат субсидия за зелено наторяване. Затова разоряват рапицата и сеят друга култура.
За процента, който трябва да имат като зелени площи (угар), може да е бобови култури (люцерна, детелина, грах). Бобовите вкарват азот в почвата. Така хем им признават процента, който трябва да имат, хем изкарват добив от бобовите, хем вземат и субсидия, че са засети и се обработват. За угар ( зелени площи) субсидия не вземат.
Аз пък гледам, че сеят ряпа дайкон и напролет, без да я прибират, я разорават за царевица. Ряпата запазвала влажността и подобрявала структурата на почвата.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))