малки ли бяха питите на слънчогледа
Преглед за печат
Положението с намалелите пчели в кошерите при нас май загрубява? Подочуват се неща за излезнали проби с „нозема церана“, дано да не е така но нещата са доста притеснителни.....
Тревата изгоря а тепърва започват жегите, тази година изглежда ще приключи рано пашата и ще трябва подхранване.
А търтеите?Започна ли "геноцидът" над тях.
Летежа лъже, че има принос, но при мен вече втори ден приноса е нулев. А има още цъфтящ слънчоглед. Може би жегата си казва думата в момента.
При мен остана един малък блок слънчоглед с малки пити които изкара 2 пъти повече дни цъфтеж от този с големите пити. Не съдя че има принос от летежа а по това, че пчелите влизат в кошера с жълти дупета и личи ще са пълни.
Комплексни причини .
Хибриди и жега .
И при нас ще е така .
Аз от слънчогледа не мога да се оплача, пусна както всяка година, малко по-слабо от кориандъра. Последната седмица се движи със скорост един килограм на ден. От вчера обаче тъпче на едно място, за мен годината приключи.
Прикачен файл 4729
Прикачен файл 4730
[QUOTE=m_pchelari;67868]Аз от слънчогледа не мога да се оплача, пусна както всяка година, малко по-слабо от кориандъра. Последната седмица се движи със скорост един килограм на ден. От вчера обаче тъпче на едно място, за мен годината приключи.
Колега това някаква контролна везна свързана с компютъра ли е? Аз съм на един мешан слънчоглед последния почна да цъфти преди по малко от седмица. Преди два дни сложих магазин на един кошер дето си смени майката и днеска го гледам изградил основата и тук там напръскал с мед. Към 17 часа минавам покрай един слънчоглед току що цъфнал, на вън е 38 градуса а по питите по 5-6 пчели, а уж отделял до 25 градуса, изобщо сбъркана работа и сбъркана година...
И мнооого пестициди,рекорден брой пръскане!!!
Имам нива слънчоглед на 350 метра и няколко други масиви, който са на различни етапи на около 2,8 км. Част от пчелите излитат и завиват към близкия масив, а останалите излитат и завиват в посоката на другите масиви(обратна на близкия) и предполагам ходят там. Явно по-голямото количество на далечното място ги примамва.
Има още принос, сложих няколко празни рамки и гледам пълнят с нектар, слабо но има предимно до обяд и вечер. Майките са блокирани жестоко на няколко пити в 1вия корпус, но още не е запечатан меда да въртя. Там където се е излюпило пило е пресен нектара и капе а в магазините са 50% запечатани. След 4-5 дена ще видя какво мога да охлабя, че отивам да видя морето другия месец (на разноски на пчелите) за 10 дена.
С ваденето на меда през уикенда прехвърлих 30 кг от семейство. Не че е от най-добрите резултати, но с оглед температурите от две седмици насам както и това, че от дълго време не е валяло, не е и лош. Меда е с доста тъмен цвят / на кафе или по-тъмен/ и гъст, като от някой рамки си е направо черен. Колегите които вадиха около мен също споделиха, че и техния мед е много тъмен. На вкус малко ми прилича на сладко от шипки!!! Не знам как ще продължи медосбора, но засега сутрин има роса и пчелите летят добре до към 12,00-13,00ч, и след това има летеж, но не така добър. Ако Началника вземе да разхлади, пък и да прати малко дъждец в обсега на пчелина има още около 600 -700 дка слънчоглед които още не е цъфнал.
И аз днес ги започнах, придавах майки, оправих отводките и накрая остана малко време и извъртях 2 кошера. По 35кг. от среден кошер като остана и незапечатано, утре продължавам ще видя силните дали ще има 50кг. Слънчогледа с малките глави пусна много.
Приключих с ваденето за сега, остана по 1 магазин незапечатан, но ще бъде след 12ти август. Чудя се дали да не затворя входа на някои корпус да не започнат нападения, към момента има някаква мижава паша колкото да не мислят за глупости, тук там се мотае по някой крадец. Няма да ме има 10 дена и при очертаващата се суша може всичко да секне от веднъж. Имам 3 кошера с неоплодени майки и ще им сложа по една пита с яйца за всеки случаи.
В събота и неделя изцентрофугирах наличния мед, а днес след работа отскочих, за да осигуря оплождането на осем маточника, за новите отводки. Започнах да зареждам рошфусовите отделенеия като извадих по рамка пило от по-добрите семейстава и какво да видя - за тези 3-4 дни същите са донесли между 3 - 4 кг некар и са изградили по 2 рамки, а тепърва два блока слънчоглед, общо около 500-600 дка започват да прокъсват. Въпреки адските жеги все пак приноса продължава, но ... до кога? Надявам се да имат паша за две-три седмици напред. Иначе за мен годината до момента е по-добра от предходната. Съжалявам само, че на 4-5 маики додох втори шанс, които не заслужават, но скоро и това ще се промени!
Почивката приключи и отново започва работата. Днес се прибрах и отскочих до пчелина, обстановката е нормална не е имало нападения. Всичко е изгоряло, за 9 дена картинката на поляните се е променила коренно. Отворих 2 кошера гледам че е имало някакъв принос тия дни въпреки жегата и пчелите въобще не ми обърнаха внимание, кротуват си по питите. Трябва да се отредя тези дни да извадя останалия мед и да почна да подхранвам.
Днес белязах няколко майки,но ми направи впечатление,че вкарват зелен-резидав прашец.Някой знаели от какво е?
От един бодил, за съжаление не му знам името-леко пипонест, целият покрит с бодли с кукички и на върха има две по-дълги.Много е разпространен, аз оня ден като ходих на лов се загледах в един и останах изненадан, че това нещо има прашец.Целият беше покрит с пчели и събираха прашец с такъв цвят
Ако това си видял прашеца не му е зелен
:https://www.google.bg/search?hl=bg&s...j0i24.2736.159
Не е това , бодила, който видях е от тези дето се лапят по дрехите.
Може би е това:
http://www.guenther-blaich.de/pflsei...bs=pflla&lan=D
http://www.guenther-blaich.de/pflsei...pflfmast&lan=D
Рогачица -Xanthium strumarium или Xanthium albinum
Това не е ли бутрак?
На една отводка от рояче на 8 рамки в началото на месеца като вадих меда и сложих един от центрофугираните магазини за да го обере. В същото време си я похранвам със сироп горе-долу през ден по 500 мл(200 гр захар в него). Тези дни при прегледа установих, че са започнали да трупат запасите в магазинните рамки.
Извода за мен е, че семейството вече е добре организирано и вместо да трупа долу и да задръства майката използва магазина за момента, и по-нататък ще свали меда долу, когато майката намали снасянето.
Ще му сложа още 2 изградени рамки в края за да има още повече място за запаси.
Пчелите няма да свалят меда долу.Възприемат го като медова шапка и ако оставиш магазина горе в плодниковите рамки венеца ще е малък.Подхранвай до края на август,а в началото на септември свали магазина отдолу.Ако не можеш да го свалиш от долу,отдели го с платно и остави малка дупка.Може и така да зимува,но вероятността майката да започне осеменяване в магазина е доста голяма.
Да, задължително ще сваля магазина отдолу в началото на идния месец. Така ми зимуват семействата.
Приключих с ваденето на мед, 35кг. средно от слънчогледа и закръглих на 1 тон за годината. Добра година в нашия край, да си пожелаем следващата да е още по добра :).
Евала, Ники, аз тепърва отивам за центрофуга до Ботевградско, за 8 магазинни рамки, от царско време!
И аз да рапортувам.Среден добив малко над 50кг.Доволно дори пре-доволно,като се има в предвид,че ако времето беше по благосклонно,резултатите щяха да са по високи.От два месеца пчеличките са като агънца.Дори днес почти не използвах пушалка.
За сега само отводките подхранвам.Най вероятно от другата седмица ще започна подхранване и на основните.Прави ми впечатление,че още не са подгонили търтеите.Миналата година по това време пред кошерите имаше не малко пълзящи-безкрили пчели,а тази липсват......
Браво колега, много добър резултат! Аз ще репортувам след седмица когато врътна и последната центрофуга за годината. Едва ли ще стигна среден добив от 50 / сем, но ако прехвърля 40 ще се радвам. Поне до миналата седмица пашата при мен продължаваше, като имаше цъфнал слънчоглед около 500-600 дка. След 8-9 дни ще знам крайния резулат. Какъвто и да е той, за мен годината ще е успешна, не само заради добива, но и поради това че ще успея да си вдигна бройката на семействата двоино, а така също и за това, че пчелина които през миналата есен започнах да изграждам от нулата, ще е почти готов!
Всички ревем , всички мрънкаме че са ни отровили пчелите , че е много жега и всичко изгоря и все пак вадим по 50 кг. мед . В момента експериментирам с нов вит пчели и очаквам добив от по 125 кг. от кошер но не съм преключил .
Мухи,вместо да експериментираш с нов вид пчели,пробвай със "умрялата" система наречена лежак.И гледай експеримента да го проведеш в район НЕ пренаселен с пчели.Иначе и баба ми се съмнява в средния си пръст,а сигурно и в показалеца...
Ако експеримента е успешен, от сега искам да заявя 40(четиридесет) отводки и 60(шестдесет) пчелни майки за пролетта на 2016г. Майките се надявам да са живо-раждащи, за да си спестя отглеждането и на Varroa през 21-дневния период.:bigsmile:
P.S: В замяна на това ще те науча да произвеждаш Кипърски мед и да покачиш годишния добив от 125 kg на 210 kg ;)
Колко и да ревеме и колко и да се хвалиме, средния добив поне при мене е на 2/3 от миналогодишния, с отвотките съм по добре но сиропа си казва тежката дума..... Това 40- 50 кг + отводка от семейство СРЕДНО ми се вижда доста преувеличено, поне през този сезон, но за някой той още не е приключил и знае ли човек какво може да се случи на финалната права....
За мен най-правилно е да се пише,пример:
От 100 бр семейства през март,изкарах 5 000 килограма мед и 50 бр отводки.
Пишете -пишете. Пънете се кой по- по - най.После ще видите цена на п........ ден.:laughing:
От 10 семейства (15, но 10 дадоха мед) 170 кг мед. Малко, но…
Евалла!!! Ти си реален.Не си виртуален производител на ПЧЕЛЕН МЕД .Не си като някои от региона на Странджанския манов мед,които ще вадят вече трети магазин,пък до края на септември може да са изкарали и петия. Там са уникатите на пчеларството на Балканите.Предложение:Да отидем и да ни научат и нас .В следващия пост ще посоча и пчелина на който да проведем обучението,че собственика му е най –знаещ и можещ от всички ,взети на куп.Дали ще има и други като теб, да не пътуват във виртуалното.Засега няма такива.
Няма проблем имам 150 кош. мога да ви направя до 300 отводки и пак да хвана 70-80 кг.от кошер.Но не знам дали при вас ще дадат тези резултати.
Те пчеларите са по-големи лъжци и от рибарите. Като ви гледам какви цифри развявате във форума, чак ви се чудя. Но не това е лошото - всеки обича по малко да преувеличава и да послъгва. Лошото е друго - имам чувството, че дори сами си вярвате на собствените си измислици, а това вече е болестно състояние.
Истината е много проста и всеки може да си я изчисли сам. За региона на България при 600-700 хиляди семейства годишното производство на мед е някъде около 10 000 тона. Това прави средно по 15 кг. от кошер и това е ГОЛАТА ИСТИНА. Да, сигурно някъде някой може да достигне двойно или дори тройно средно количество, но това пък означава че някъде другаде някой друг е извадил много по-малко мед от средното за страната.
Та още веднъж искам да ви напомня, че във форума обсъждаме СРЕДНО КОЛИЧЕСТВО от целия пчелин, а не максимално количество от един единствен кошер. И за който не знае как се смята средното количество, ще му припомня:
1. Преброявате си семействата, които сте зазимили предната година. Това е вашата бройка, това е вашата инвестиция.
2. През зимата и през пролетта умират семейства, но какво от това. Полученото общо количество мед се дели на броя на семействата през есента.
Това е вярното. Това е справедливото число, и аз лично ще се учудя, ако някой е успял да получи СРЕДНО повече от 30 килограма от зазимен кошер.
Според мене нормалното е от всяко едно семейство средно да се извади по 1 стокова отводка и средно да се получи по 15 кг. мед.
1. Да, има семейства, от които се вадят по 3 или дори по 4 отводки, но припомнете си следното:
- част от вашите семейства умират през зимата и през пролетта
- част от семействата си остават слаби през целия сезон и не дават нито мед, нито отводка
- оцелелите отводки по принцип са по-малко от направените, защото има например около 30% загуби
- част от семействата стават търтовки, и вие трябва да заделите отводки, за да ги възствановте
- трябва да заделите и отводки за възстановяване на зимната смъртност
- като цяло за стокови отводки (за продан) остават по-малко от половината от направените отводки.
Това количество (стоковите отводки) го делите на броя на зазимените кошери (това е вашата инвестиция) и така получавате какъв е резултата от тази инвестиция, и ако вие наистина сте успели да получите средно по повече от 1 отводка от кошер, значи сте гении или просто обичате да послъгвате.
2. Подобни доводи и сметки могат да се извадят/направят и за получения мед
Ето една РЕАЛНА КАЛКУЛАЦИЯ ЗА СЕЗОН 2015
Направена инвестиция за сезона - около 2000 зазимени семейства.
Тези семейства съм ги хранил, гледал, вкарвал съм в тях пари, труд и транспорт, така че каквито и резултати да получа за годината, те ще се делят на 2000 бройки, за да получа средната стойност.
Получени приходи през сезона:
1. Продадени 200 големи семейства, които всъщност се равняват на 400 отводки както по продажна цена, така и като положен труд и разходи за създаването им.
2. Продадени 600 5-рамкови малки пчелни семейства (отводки).
3. Продаден 20 тона мед
Средни числа за хвалене във форума:
1. Средно от 1 пчелно семейство съм продал 1000 / 2000 = 0.5 отводки.
2. Средно от едно пчелно семейство съм получил 20 000 / 2000 = 10 килограма мед.
Какво можех да излъжа във форума, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
1. Средно от семейство съм направил по 2 отводки. Това си беше самата истина. Наистина направих почти 2000 отводки от около 1000 силни кошера.
2. Средно от семейство получих по 30-40 килограма мед. И това си беше самата истина, защото от семействата, които даваха мед, прибирах по корпус или дори корпус и половина мед.
Какво щях да премълча, ако обичах да разтягам локуми и да послъгвам:
1. През зимата ми загинаха около 200 семейства
2. Ураган (тайфун) ми унищожи още 50 семейства
3. Още 30-40 семейства бяха унищожени от кълвачи или от паднали дървета (клони)
4. Още около 10 семейства бяха откраднати
5. Още около 50 семейства станаха търтовки в рамките на сезона
6. Имах слаби семейства (може би 200), които нищо не дадоха през целия сезон, но консумираха труд, транспорт и пари (за захар например)
Всичките тези загуби обаче участвуват в моите изчисления за средни стойности на получен мед и отводки, защото това е ИСТИНСКИ ПРАВИЛНОТО ИЗЧИСЛЕНИЕ. За който все още не вярва на написаното до тука, само ще му припомня следното:
1. Печалбата е равна на ПРИХОДИ - РАЗХОДИ (продадена продукция - направена инвестиция)
2. Средната стойност (средната печалба) е равна на ПЕЧАЛБА / ВЛОЖЕНИ БРОЙКИ
Тази порода може и повече .Забравих да споделя някой белези ?Имат дълги крака и къси крила това е за по любознателните .
http://fermera.bg/пчела-и-кошер/item...жил“.html - с гаранция от 100 кг на кошер :crazy:bow;
Някой знае ли Софрон 'Сони' какво прави напоследък? Неговата система беше доста успешна според клипа от декември 2013.
Какъв народ сме, когато някой е зле всеки му се радва а когато е добре ги е яд. Аз пък се радвам когато положеният труд се отплаща без значение на кой, и пожелавам успех на всички.
Няма ВИП МИП това всичко е от спам.:laughing:Остави го Камен Крумов ,аз не съм умен като него.Десетте бона ги имаш ,когато ме светнеш за 80 -те кила.Ама и Апитрейд трябва да ги изкупят.Другият вариант на офертата е в натура-2500 кг. мед ,франко склада на производителя.
Ха..Днес със изненада установих,че на по малко от километър от пчелина зацъфтяват още 500-600декара слънчоглед.Какво да се прави ща не ща пашата продължава.Днешния дъжд май ще вдигне средния добив на 60кг...А се канех да свалям по 1-2 етажа магазини.В петък пътувах от Видин до Пловдив по цялото трасе се срещаха такива блокове с цъфтящ слънчоглед..........
По Добруджа е над 50 кг и повече и то при професионално пчеларстване. РАЙОН, какво да се прави !!!???
Да, дааааа като гледам августовските отводки май ще станат септемврийски. След дъжда от вчера и днес и след факта, че в периметър до 3-4 км от пчелина има слънчоглед около 800-1000 дка които започна да цъфти преди 2-3 дни, май, май, ще центрофугирам след 2 седмици, а след 3 ще правя и отводки. Добре е все пак, че след неделния преглед установих, че майките вече са оплодени и чакат!
Браво на вас, аз вчера свалих магазините бяха ги пресушили. Оставих магазини само на тези който не се събират на 2 корпуса. Пчелите са много спокойни, няма охрана по прелките не личи че е август. В плодниците имат над 20 кг. мед и може да извадя по някоя пита да има свободно място. От утре почвам ротациите или подреждането на гнездата ако не се налага ротация.
Aло инсектицида,не се пъни толкова да не увредиш я апендикса я далака,а може и гръбнака...Май си ги увредил вече за това си търсиш "похлупака"-чирака.Не е разумно да се заиграваш с др.Кастро по време на паша...осовено в пчеларски форум.Бъди здрав.
Ааа Благодаря ,ти направо ще ме изкривиш.Аве Мухи ,нещо ми разваляш впечатленията за Плевенчани.Служих с момчета от там.Бяха готини. "ДА ГЕ" ,"ДА ГО ". Преди доста години правих колата на момче от пчеларско семейснво от Плевен. Прибрах ги с гаджето ,даже да спят в къщи.После дори и една картичка не прати.Мухи да не си бил ти ?
За др. ВИП МИП държа да отбележа , че за тази работа ползваме техника и все още можем да носим по две тенекии и по четири гаджета.
Блазе ви,аз вчера вдигнах една тенекия и днес ще ме скъса кръста.
При теб е май а при мен си е септември. Пчелите са намаляли пилото е 5 - 8 рамки и почти няма летеж, то няма и какво да събират само прашец носят до обяд. Утре приключвам с ротацията и почвам да храня, останах без запасни майки, днес сложих последните 2 и се надявам че при последните 7 кошера няма да ми трябват иначе ще обединявам.
Днеска привечер храних „отводките“ (вече на 9-10 пити) в двора - пълна тишина и почти никакъв летеж. После отидох на новия временен пчелин ( до цъфтящия слънчоглед) да нагледам „стоката“ и въпреки че беше вече 19.30 часа летежа беше много добър и блока слънчоглед бучеше от пчели. Дано финала на този сезон да бъде така силен както старта, въпреки слабия междинен етап!
И при мен колега е като през месец май. Има цъфтящ слънчоглед около 700-800 дка, които ще цъфти поне още 10-ина дни. В неделя след като се пооправи времето и изгря слънце направо полудяха. Облитаха 15-20 мин, след което се втурнаха да събират като луди :pilot: . Пчелина звучеше така, че сякаш е пролет и е медосбор на акация, а не на слънчеглед. Направих "августовските отводки" със зрели маточници, които днес след работа проверих. Всички са се излюпили нормално. Ако зелена котка не ми мине път, мисля на 05-06.09.2015г да центрофугирам, след което да направя септемврийски отводки с още 8 оплодени майки. Иначе идващия уикенд ще поразместя малко рамки между семействата, за да ги "поеднаквя" за центрофуженето.
Много сте заети с ваденето на мед :) Аз ходих за риба и няма какво да правя, ще почвам да подготвям инвентар за новата година. Приключил съм със пренареждането и сега само храня през 4 дена. Отварях слабите семейства на които им смених майките, новите майки са осеменили по 4 рамки, така че ще се оправят до зимата. Оставил съм на кошер по 20кг. мед предимно в 1вия корпус и зимата няма да ги подхранвам, направо март.
Положението е от днес и е такова, че в неделя и понеделник ми предстой доста работа, а пък ако успея да я свърша, следващия уикенд ще проверя за 2-3 дни дали е останала риба в р.Дунав.
На каква цена изкопуват мед по Видин и Лом? Свързах се с няколко прекупваа и всички копуват на 5.30 букета.
Спокойно !
В Лом една част сме дали проби за цена 5,50 и чакаме...
На коя фирма сте ги дали?
От късния слънчоглед напълниха по магазин,но плодниците ми изглеждат "леки".Имат на по 5-7 рамки с пило.Днес отделях магазините с плат и стеснявах.Ако вадя мед ще е в края на септември-ако ми оставят.....
Точно така,става въпрос за Апимел Раковски
Zayo,какво стана с пласмасовите основи?Изгради ли, и как е с третирането с прополис.Интересно ми е да науча повече мнения,защото аз почти съм ги изхвърлил.Молците ги проядоха и стана един развъдник между двете части.
Идеално време ни предоставя края на лятото.След обилния дъжд и слънцето през последните дни,пчелите вкарват прашец и нектар като на пролет.Дори и сиропа започнаха да взимат бавно-вместо за вечер,свалят сиропа за две денонощия.За момента стимулативните подхранвания са излишни.Към 17ч. различих три вида прашец,но към обяд най вероятно са били повече.От ти двете растения(не знам как се казват) има много.Мъртвата коприва и тя е в изобилие...Изобщо прекрасно време за есенно нарастване на пч.семейства.....
И аз вчера си направих една разходка с детето и по поляните беше пълно магарешки бодил които бучеше от пчели. Последно сироп им давах когато валя за няколко часа свалиха хранилката.
Днес пак направих една бърза разходка.От 10 влизащи пчели 8 са натоварени и със прашец-пчелите направо са издути,прегърбени.За съжаление имам още малко захарен сироп(от миналата седмица) и утре ще им го сипя и това ще бъде последното хранене за годината.Направи ми впечатление мъртвата коприва-масово покарва на ново и тепърва ще цъфти демек и целия октомври ще има поддържаща паша.
Прегледах няколко кошера да видя как върви подреждането на гнездата. Започнали да намаляват пилото и за запълват с мед на мястото на излюпилото се. 50-60% от 1вия корпус вече е пренесен и са удебелили венците. Центъра на семейството е точно там където исках, на средата между двата корпуса. Приключил съм с храненето и започвам с нозевит+.
А 1л Церанон се разрежда в 400 л сироп което прави 4 подхранвания по 500 мл (за 200 кошера) което за мене си е чисто стимулативно подхранване + третиране.....
п.с. или както казва един колега „Аз не подхранвам със захарен сироп“, но иначе редовно третирам против нозематоза:bigsmile: