Ха..Днес със изненада установих,че на по малко от километър от пчелина зацъфтяват още 500-600декара слънчоглед.Какво да се прави ща не ща пашата продължава.Днешния дъжд май ще вдигне средния добив на 60кг...А се канех да свалям по 1-2 етажа магазини.В петък пътувах от Видин до Пловдив по цялото трасе се срещаха такива блокове с цъфтящ слънчоглед..........
По Добруджа е над 50 кг и повече и то при професионално пчеларстване. РАЙОН, какво да се прави !!!???
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Да, дааааа като гледам августовските отводки май ще станат септемврийски. След дъжда от вчера и днес и след факта, че в периметър до 3-4 км от пчелина има слънчоглед около 800-1000 дка които започна да цъфти преди 2-3 дни, май, май, ще центрофугирам след 2 седмици, а след 3 ще правя и отводки. Добре е все пак, че след неделния преглед установих, че майките вече са оплодени и чакат!
Този пост е редактиран от zayo; 18.08.2015 в 07:32.
Keep Walking...
Браво на вас, аз вчера свалих магазините бяха ги пресушили. Оставих магазини само на тези който не се събират на 2 корпуса. Пчелите са много спокойни, няма охрана по прелките не личи че е август. В плодниците имат над 20 кг. мед и може да извадя по някоя пита да има свободно място. От утре почвам ротациите или подреждането на гнездата ако не се налага ротация.
При теб е май а при мен си е септември. Пчелите са намаляли пилото е 5 - 8 рамки и почти няма летеж, то няма и какво да събират само прашец носят до обяд. Утре приключвам с ротацията и почвам да храня, останах без запасни майки, днес сложих последните 2 и се надявам че при последните 7 кошера няма да ми трябват иначе ще обединявам.
Днеска привечер храних „отводките“ (вече на 9-10 пити) в двора - пълна тишина и почти никакъв летеж. После отидох на новия временен пчелин ( до цъфтящия слънчоглед) да нагледам „стоката“ и въпреки че беше вече 19.30 часа летежа беше много добър и блока слънчоглед бучеше от пчели. Дано финала на този сезон да бъде така силен както старта, въпреки слабия междинен етап!
И при мен колега е като през месец май. Има цъфтящ слънчоглед около 700-800 дка, които ще цъфти поне още 10-ина дни. В неделя след като се пооправи времето и изгря слънце направо полудяха. Облитаха 15-20 мин, след което се втурнаха да събират като луди. Пчелина звучеше така, че сякаш е пролет и е медосбор на акация, а не на слънчеглед. Направих "августовските отводки" със зрели маточници, които днес след работа проверих. Всички са се излюпили нормално. Ако зелена котка не ми мине път, мисля на 05-06.09.2015г да центрофугирам, след което да направя септемврийски отводки с още 8 оплодени майки. Иначе идващия уикенд ще поразместя малко рамки между семействата, за да ги "поеднаквя" за центрофуженето.
Keep Walking...
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))