Откакто се регистрирах, продължавам да чета форума, особено този раздел. Не намерих никъде разискване на тема приложение на зD принтерите в пчеларството. Например - може ли такъв принтер да работи с восък? Ако да - това отваря цяла една нова област в изучаването на размерите и формата на пчелните килийки. Ако стане лесно формоването на пити с минимални разлики във формата и размерите на килийките, може да се окаже, че е възможно да излъжем пчелите в кои килийки какво да залагат, и то по различни зони в самата пита, установявайки точно какви предпочитания имат самите пчели. Тоест - като добавим и малко изкуствено променен по зони микроклимат, да структурираме гнездото в плодника така, както на нас ни се иска. Може да се изпробват и материали, различни от восъка, които да са добре приети от пчелите, достатъчно здрави за многократно използване, годни за периодично измиване и стерилизиране и интензивно центрофугиране. При производство на такива пити част от електрониката на кошера може да е вградена в самите пити. За съжаление не ми се удава да науча английски достатъчно добре, за да следя световните научни постижения в областите, които ме интересуват. Няма начин такива изследвания вече да не са направени и резултатите - публикувани. Всички разсъждения обаче ме водят към извода, че електронизацията на кошера ще е най-успешна на ниво отделна пита, ако и това да стане възможно след многогодишна изследователска и експериментална работа.