А къде твърдя, че ти си го казал??? Защо не четете внимателно? Опивам се единствено да разбера дали моето схващане за борба с акара е вярно и дали има и нещо четвърто, извън изброеното.
Преглед за печат
вижте този файл
Прикачен файл 7317
Ами грешен си, и бъркаш, и те поправям, за това какво си разбрал за моето мнение. Разбрал си нещо твое си, но не това е моето мнение.
Аз не съм формулирал твоите 3 точки, и не ми ги преписвай. Не ги одобрявам. Това са само пожелания и реклама за лекарствата.
Край на спора. Няма да ти отговарям повече.
вижте този файл
- Вароатоза - Препарати за борба с вароатозата.doc
Мисля, че обобщи цяла една тема с този си пост. Вярвам, че ще е полезен на всички нови колеги.
Файла изпратен от Слави ни дава много инфо, но има неща които са пропуснати или не са коректни. Например работата с оксалова киселина, автора не познава изпарителя с пистолет с горещ въздух. Този изпарител вкарва прецизна доза от 0.25 грама ОК. Автора не познава изпарителя за мравчена киселина Насенхайдер, с него работя от юни и нямам нито едно семейство да е напуснало кошера, както твърди автора за минусите на МК. Повече преводи от статии и с много малка практика е автора на файла. Има още да учи.
Файла наистина е интересен с анализа, който прави на различните средства за борба с акарите, на тяхната ефективност и на вредата им за пчелите, пчеларите и консуматорите на пчелни продукти. За съжаление не успях да видя никъде кой е източника на този файл, кой го е създал и за какви цели, както и кога е писан. Това може би обяснява и факта, че не са анализирани най-новите методи, за които пишете Вие. Преди няколко седмици се появи в някоя от другите теми и един линк към видеоклип, в който един руснак прави анализ на методите за изпаряване и сублимация на химическите вещества, с които се третират пчелите и опасностите за тях и най-вече за пчеларите. Изводите са шокиращи!
Неправилното прилагане, липсата на контрол на температурата в тези "изпарители" води до разлагане химикалите на вещества със силно вредно действие, често и канцерогенност.
Аз определено не разбрах какво предизвика нервната реакция на Слави в моите предположения, но личното ми мнение е, че преди да изберем средството за борба с акара, трябва да сме решили каква е целта, която преследваме. А тази цел можем да постигнем само ако знаем механизма на действие на един или друг химически препарат или такъв, извлечен от живата природа.
Ако той е автора, не виждам причини да го крие. Положен е много труд, цитирани са много източници, което е коректния подход и материала определено заслужава адмирации. Снощи успях да стигна някъде до средата му и съм си го оставил отворен, като ми остане време тия дни да го дочета.
Моля, дай препратка към текст, в който е упоменато времето на престой на женския акар под храната на ларвата след запечатването на килийката.
Моля, дай препратка към текст, който би потвърдил или отхвърлил макар и индиректно подобно твърдение. Все съм си мислел, че работата на кърмачките е да се стремят да предоставят пречистена, лесноусвояема и филтрирана откъм патогени и токсини храна (задача, в която едни се справят по-добре от други) на всички останали членове от семейството, като по този начин допринасят за поддържането на сравнително хомеостазисната среда за живот в пчелното семейство.Цитат:
...Тук помагат маслата от мента и чаят от пелин. Те влизат в храната на пчелните личинки в краят на юли и през целият август при мен. Тогава няма паша и всичкият лечебен сироп се ползва от пчелите за отглеждане на пило, и пречи на развитието на акара през края на лятото и есента...
Не се опитвам да се заяждам, просто това са неща, които са важни от гледна точна на изграждане на правилната стратегия за борба с вароатозата (и други болести). Все пак пишеш статии (което е ГОЛЯМА отговорност) и изводите ти трябва да са базирани на факти.
Файлът е мой, правен е преди около 3 години.
Във файла има източниците на информация, за почти всичко включено в него. Има и неща за които не са посочени източниците на информация.
Все пак, когато направих файла, не съм и предполагал, че ще трябва да давам обяснения от къде е информацията, която всеки може да намери в книгите и в интернет.
Това не е статия, и никога не съм искал да правя такава. Не правя никакви стратегии за борбата с акара.
Файлът показва безпомощността на учените и пчеларите в борбата с акара. Пълна безпомощност.
Тъй като чувствам отговорност, не ви давам рецептите, за да не си изтровите пчелите, а ги експериментирам върху моите кошери.