Това е разбираемо. Пчелите проявяват канибализъм само когато изпитват белтъчен глад, тоест липса на прашец. Медените запаси нямат никакво значение в такъв момент.
Преглед за печат
Днес извиках друг пчелар от района да даде оценката си за двете млади семейства.Едното е изградило напълно и двата листа и има снесени яйца като иглички са за дъното на килийките.Другото също има снесени яйца но единия лист не е изграден.Преди седмица сме го оставили съвсем в края до преградната дъска но вече е преместен до пилото, а на негово място пита с мед и прашец.Подреждането на рамките в кошера отново ми беше обяснено.Общо взето в единия кошер има малко повече пчели и изглежда напредва по-бързо,но пък в другия има повече запечатано пило.И в двата има по малко търтиево пило-с размерите на кутия за цигари да речем ,в средата на по една от рамките и то от едната страна.Продължавам да подхранвам по 200гр. сироп през ден-два.Продължавам и да чета,най вече тук във форума.
Имам само един въпрос-търтиевото пило да го махам ли след като го запечатат или да не го пипам.
Не го пипай.
Ако ползваш строителна рамка тогава се маха хем водиш борба с акара хем восък добиваш. Иначе не се маха!
Здравейте
Нов съм и се надявам да ми помогнете
Днес бях при пчелите и на най-слабия кошер на прелката имаше доста измрели пчели,под самите кошери също и вътре на дъното също сериозна купчина точно на входа.По останалата част на дъното нямаше умрели пчели.Смятам че е имало нападение,но това е само мое предположение на новобранец.По другите кошери нямаше проблем.Бях около 2 часа там и нямаше конфликти.Не знам как да реагирам.Стесних входа...не знам дали е правилно.Майката е там...има прясно пило...и това не знам дали е важно и дали трябваше да го казвам.Благодаря Ви!
Два пъти седмично слагам по около 600 мл на всяко слагане.
Много ли слагам?Какво ще ме посъветваш?Наливам защото ги взех отводки на 4 рамки и сега останалите градят магазини.Доколкото съм прочел трябва да наливам но може и да не съм разбрал както трябва.Благодаря ти.Моля те дай съвет как да наливам.И въобще дали да наливам.