Първоначално публикувано от
Mateev
Точно на днешна дата (първата половина на Април) старите пчели вече им е време да умират, а новите не се знае дали все още са достатъчно на брой и дали сред тях има достатъчно стари (летящи) пчели. Пчелното семейство е в своя МИНИМУМ. Периода от време е КРИТИЧЕН и в него се наблюдава най-лошото, което може да се случи на едно семейство - слаб летеж, слабо усвояване на храната и възможно най-малък общ брой на пчелите. Ако този период бъде преминат успешно, предстои бурно развитие на семейството с удвояване на броя на пчелите и на пилото приблизително на всеки 15-20 дена. До началото на акацията ще наблюдвате увеличаване на семейството 4-6 пъти. Ако семейството е заразено с някаква болест (най-вече Нозема Церане), сега му е времето да умре.
Аз днеска ходих на няколко пчелина и внимателно наблюдавах какво се случва по прелката на различните кошери. Днес беше първият слънчев ден от много време. Температурата беше над 12 градуса около 3-4 часа по обяд. Много млади пчели се облитаха (личи си по това, че летят наблизо до кошера с глава, обърната към него). Полета на старите пчели обаче беше слаб (те излизат от прелката и веднага изчезват в някаква посока). Както и да е.
Това, което исках да кажа в постинга е, че не трябва да се притесняваш, че пчелите не вземат сиропа. Просто сега семействата са в минимума си, и освен това те много добре си знаят от какво се нуждаят и от какво - не.
Забравих да кажа - днес си направих експеримент за хранене на пчелите от външна хранилка. В една тавичка сипах сироп, и я поставих на 200 метра от пчелина под едни жълти цветя, които се посещаваха активно от пчелите. Експеримента беше тотално неуспешен. Десетки пчели прелетяха над тавичката на 20 сантиметра разстояние, но нито една не благоволи да кацне и да го опита. Чаках и гледах повече от 2 часа. Откъснах няколко цветя и ги пуснах в тавичката - резултат никакъв. Ядосах се и налях около 200 грама мед, та белким да го надушат и да кацнат. Резултат никакъв. Продължих с експеримента - занесох тавичката вътре в пчелина на 3 метра пред първата редица кошери. Резултата - нито една кацнала пчела за повече от половин час чакане. Най-накрая преди да се отчаям взех малко мед и нацапах прелката на един от кошерите на 2-3 сантиметра встрани от мястото на кацане на пчелите. Почаках още половин час - десетки пчели влязоха и излязоха от прелката, но нито една не благоволи да си завърти главата и да се премести на 3 сантиметра, за да оближе меда.
Като цяло - тотално неуспешен експеримент. Нито една пчела не благоволи да ме уважи и да опита лакомствата, които бях приготвил. Започвам да се съмнявам дали пчелите наистина имат чак толкова добро обоняние. Разсъждавах и за зрението - ами ако наистина ги привлича жълтия цвят? Веднага взех няколко жълти пластмасови уширителя и ги пуснах в хранилката. Резултат - никакъв. Не знам какво да мисля.