Сиропа не забелязват , но глухарчетата дори и в града са с на всеки цвят по две пчели![]()
Сиропа не забелязват , но глухарчетата дори и в града са с на всеки цвят по две пчели![]()
Аз си мислех, че днес не съм чул добре като каза глухарчета![]()
Давай да ги местим в морската, направо ще продаваме мед от кранчето.
Въртях се цял ден и накрая реших да я спасявам онази майка в 20 часа. Отварям, а вътре само майката мърда върху рамките. Направих една кутийка набързо и си ги прибрах на топло вкъщи.10 пчели събрах едва мърдащи по дъното и майката, утре ще мисля откъде да измъкна пило. Горката направо ме чакаше на рамката - как да не я взема
2.5 градуса беше като тръгвах от пчелина, а в града 8-9 градуса
![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Похвално ,че приемаш нещата с усмивка.Иначе нали си чел за ранна отводка с презимувала майка.Успех.
Ами...първо направих грешка - сгреших кошера и си помислих, че нещо е станало на майката и не снася. В 20 часа се сетих, че в този кошер имаше пило, а хранилката му се беше пукнала и цялото дъно беше в сироп и умрели пчели.
Утре и давам 2 рамки с пило и толкова - повече не мога да прежаля за нея, не е най-добрата в пчелина, но се представяше добре миналата година(гледам записките си).
Честно казано имам много умрели семейства от мои грешки, но и аз се уча в движение и имам много още хляб да ям.
Иначе за усмивката - то ако не се смея, трябва да плача - такова е положението в българското пчеларство.
Ърнест Хемингуей
Това последното незнам дали трябваше да го казваш.Злобарите ще се кефят.
Еми...и аз съм човек и аз греша. А тези дето се мислят за велики - рано или късно си плащат за егото.
Те са с бонбон на дупките(там където са клечките), а за влагата не бях чувал - мерси.
Каквото стане - нямам намерение да и се моля, но искам да видя как ще се представи тази година.
Ърнест Хемингуей
Дамяне ..............хванал си се с една работа .
Сложи клетката върху марля напоена с вода , за да не се обезводнят , може и да я подсладиш малко .
И утре според мен пита с прясно, пита със люпещо се и пчелите по тях и се надявай , че по великден стават чудеса .
Христос воскресе - честит празник и успех на всички колеги през настоящия сезон Та на въпроса-вчера реших да преместя четири семейства в нови кошери-старите бяха негодни-и да маркирам майките При трите нямаше проблем но на четвъртия не можах да открия майка и поради това че имаше пило на три рамки го затворих Вечерта ми направи впечатление че в стария сандък има няколко пчели След огледа се оказа че майката е точно там-това се дължи на моят неопитност Взех я внимателно и я пуснах на прелката но колкото и да се опитваше да влезе пчелите я нападаха и избутваха обратно Отворих кошера отгоре и я поставих върху рамките но мисля че ще я убият Престоя навън около 6 часа-ако може съвет за по-нататъшните ми действия-не искам да обединявам всичките ми 8 кошера са доста силни подготвям ги за отводки
Ако е престояла извън кошера 6 часа , не мисля че ще я убият защото за толкова време са разбрали , че са осиротели и биха приели всяка майка , камо ли своята . Вчера беше доста топло и едва ли нещо и е станало на майката, така че днес огледай пред кошера , ако са я убили ще е пред него , но по-вероятно е да е вътре и да снася . Добре щеше да е да им сложиш сироп в хранилките вчера при всички тези промени , за да намалиш стреса . И още нещо , при маркиране на майката е добре да я връщаш в клетка , за да не я нападат в началото , все пак лака променя временно миризмата и.
това със сиропа го направих още преди да разбера че е останала навън и все пак мисля че вече я няма-вчера кошера бе неспокоен и цялата му предна страна бе в пчели Ако е убита мисля да изчакам маточниците и да правя ранни отводки -вече има доста търтеи по кошерите-след ден два всичко ще е ясно
В момента има 24 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 24 гост (и))