agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
Преглед за печат
agro само ще ти пожелая, да не е Нозема Церана, че съм слушал много лоши работи за нея.
Тц. Нали това се оплаквах лятото, че много пчели пълзят по земята, опитват се да летят, но не могат и така си умират. Носих проби за анализ, ама анализа с нищо не помогна - вируси имало, ама те не се лекуват. По този повод рових из търтеевото пило на строителните рамки за акар - нищо не намерих. Цитат из доклада от изследването:
· Проби № 1 е опаразитена с N. Ceranae, с множественост 284 000/пчела.
Установения брой ноземи за пчела е незначителен. Моя съвет е ако няма изразена клиника в пчелните колонии да не ги третирате. През лятото семействата се засилват и възможноста на младите пчели да се инфектират е малко вероятна. Обикновено пчелите се заразяват при почистваане на килииките в семейства заразени с нозема. Споделям заключението на редица автори, че при множествeност на N. ceranae до 500 000/пчела не се предприема лечение.
· В пробите от пчели бе намерен вируса на черния маточник в малка множетвеност.
Вируса на черния маточник (BQCV) засяга предимно развиващите се ларви и какавиди. Вирусът за първи път бе изолиран от умрели ларви запечатени в техните килийки, техния цвят варира от тъмно кафяв до черен, от където идва и наименованието на вируса. Болни ларви има бледо жълт външен вид. Незрялата ларва умира и става черна на цвят. Вирусът се съдържа във възрастните пчели, но без видими симптоми. Той заема второ място по разпространение след DWV.“
Въпросчето ми, по-скоро, беше за изпогубените майки...
Ако загубата беше равномерно разпределена из пчелина, обяснението с гъстото разположение иди - дойди. Но какво му е на първия ред точно, че само той си е заминал, и то 80%, един до друг, без пропуск. Това е реда на снимката, който е най-отпред, отдясно на пътеката всички кошери загинаха, отляво на пътеката само първия до нея. Два кошера без майки обединих още лятото, останалите не иззимиха :
Прикачен файл 9183
Вижда се по пътеката колко пчели са по земята, въпреки далечния план на снимката.
Единствената разлика на тези кошери с останалите е, че тях следобяд най-дълго ги огрява слънцето, но разликата е два часа максимум.
Миналата година имах 80% зимна смъртност и аз.Бяха останали само крайните от реда живи.И аз се чудих как пък само крайните и каква е причината.Тоя ред за който ти споменах е на югоизток с прелките.Според мен проблема ми беше в мен самия.Тоя ред е от последните на които правя прегледи.
По твоя случай на умрели пчели край кошерите писах, че единствения начин за справяне е смяна на майките. Като при придаването на новата майка не трябва да има открито пило. Вирусите не се лекуват, но това не означава, че трябва да се предадем и да броим жертвите. Когато има Нозема церана тя блокира имунната система на пчелите и отключва вратата за вирусите, те обикновено не са единични, а няколко на брой. Акара само способства за тяхното по-бързо разпространение, може и без него,но след като се разпространи вируса и започне да боледува пилото вирусите потискат размножаването на акара. В семейства силно засегнати от коктейл вируси може да не се открие нито един акар. Получава се изместване на гостите/болестите/ върху гостоприемника /пчелите/. Има два термина в медицината контагиозност и вирулентност,
тук са обяснени добре. http://www.puls.bg/reference/dictionary/dictionary_1414.htmlНоземата подпомага вирулентността, а акара контагиалността и резултата е синдром на празния кошер, в резултат на н- на брой вируси, някой от които още не са дефинирани от медицината. За това трябва профилактика на нозема и безкомпромисна борба с акара.
Причината може да е доста по проста. Нека Агро отговори на останалите въпроси които зададох. Зазимяването на ЛР си е трудна задачка. Мисля че има нещо объркано там. Агро ако направиш клипче като ги отвориш да разгледаш ще можем евентуално да видим неща които ти не виждаш и да сме максимално полезни.
Агро,
Накрая да не се окаже, че търсиш под вола теле, разни болести де? Проверява ли електропроводимостта на меда в кошерите, ами ако е манов? Често се случва, че медът е светъл, ама минералите му пак са много, тъй че най-добре е медът да се диагностицира. Неслучайно преди беше споменал, че си намерил малко диарични петна. Аз заради това в края на август вадя от плодниците, каквото може и след това наливам по 10 кг захар.
Умрелите пчели през лятото, хм... И на мен ми се е случвало, след което от слънчогледа вадих ядец. Мисля си, че комбинацията влажно и дъждовно време с изобилно количество прашец прави проблема, като води до поленова токсикоза.
Не мисля да е от жегата. Пчелина като цяло е прохладен. Три огромни тополи пазят сянка от юг, пускат листа точно преди горещините. Реката в съседство добавя още 2 - 3 градуса надолу. Напича от запад след 14,30, после сградата от запад пуска сянка след 17,30. Мястото е заветно, без силни ветрове. Зимата преспи не стават, снега е равномерно дебел навсякъде.
Имай едно на ум, другата година може да не е само един ред. Извади една рамка с мед и виж дали килийките са надути, като драснеш по капачетата им наплюдавай изхвърлят ли вода.
Може би защото толкова близко разположени кошери имаш налитания на пчели от един кошер на друг. И ако имаш 1-2 кошера с изразени вирусни патогени, целия ред пламва. Искам да кажа обаче, че при нас кошерите са си наблъскани един до друг, като при пчеларско ремарке и проблеми до сега няма...
Толкова много пълзящи и умиращи пчели лятото обаче е наистина доста тревожно, а сега и зимата почти целия ред... :(
Направо ма стресна!
Миналата година прибрах 50 пълномедни запечатани рамки мед за отводките напролет и началото на Май като ги извадих за ползване имаше 5 направо като гръмнала туршия и течеше от тях меда като вода.
Това ли имаш в предвид и ако е проблем, то какъв е?
Агрото прави пачка за старини и е трудно да се побъбри с него. Нема време за отговори. Аз разбрах, че не е третирал за Церана. За акар, май ползваше пушалка. Някой помни ли подробности ?
Това имам в предвид и ми наблегнаха да проверя за това след като ми загинаха 50% (120 бр)от семействата преди няколко години, чак тогава ми направи и на мен впечатление. Тогава имаше и невероятно много акар, но проблема започна още есента със изчезване на пчелите(ослабване на семействата). Направо си пръска вода след, като пукнеш килийката. Как да го ядът този мед пчелите?
Според мен си закъснял с третирането за акар. Трябвало е да го направиш най-късно до края на август, за да има възможност да се родят пчели които не са наранявани от акар. Раните от акра незаздравяват и са вход за различни вируси. Моите кошери също са много на гъсто и средата на лятото се забелязват пълзящи пчели, но след третитане за акар през август постепенно пълзящите изчезват есента. Е имах една година след териране с Варотом продалжиха да пълзят и после зиматата имах 50-60% загуби от тогава се понаучих как да третирам.
Колеги, за акар се третира есен и ранна пролет,когато почти няма пило.
Поздрави:Цветан Димитров
Според моите разбирания, това е МНОГО грешно. За акар се третира лятото веднага след прибирането на последната паша. Изпуснеш ли популацията на акара тогава да се увеличи, да надупчи зимната пчела и да направи семейството податливо на вируси, файда след това от третиране. После когато няма пило повторя с ОК и пролетта не третирам.
Колега,аз така си третирам откакто съм пчелар и не съм имал никакви проблеми с акара.Така са ме учили-така правя.
При мен е точно обратното още от септември спряха с пилото заради страшната суша и чак януари почнаха. Иначе ако има непрекъсната работа на майките е индикатор за проблем. При мен 2014г. поради голямата опаразитеност със акар майките не спряха да работят защото много пчели умираха. Тогава паднаха хиляди акари от кошер от 7 третирания, беше страшно.
Еееееее.не е задължително да има проблеми,особено ако майките са млади.В двора си имам двечки за начесване на крастата.Едното е нормално семейство с майска майка,а другото е септемврийска отводка на 2 рамки със септемврийска майка.И двете,около 1декември имаха по една длан пило,като съм убеден,че пилото не е прекъсвало и няма да спре.И двете не са;подхранвани есента,третирани,имат мед,не се забелязва подмор,а преди 2седмици получиха питки,и двете рупат питките.И изобщо НЕочаквам да има проблеми.Времето е такова,че много от семействата не са спирали осеменяване....
п.п.Като казвам осеменяване имам в предвид поддържането на една длан пило.
Ачо ти говориш за различно нещо, мисля че ти ме разбираш какво искам да кажа. Нормално е майката да спре да осеменява за някакъв период, в противен случай не е задължително да има проблем, но е вероятно. Сега за отводка с майка на 2 месеца стоят по друг начин нещата а и при това топло време.
Когато по една или друга причина в края на лятото и началото на есента,пчелните семейства не са отгледали зимни пчели те продължават да отглеждат пило и живеят по 40 дни,но с намаляване на прашеца намалява и пилото.Просто нямат друг шанс да отцелеят,освен отглеждане на пило.Линията на силата на такива семейството от последна паша е само на долу,докато при здравите семейства,линията спада до септември и от там нататък е почти хоризонтална.Примерно от 10 междурамия през август в началото на октомври вече са 8,а март 7.Та пчелните семейства с НЕподготвени пчели,обикновено до нова година си умират-изчезват.
Разбира се има различни фактори,които влияят на здравето-имунитета на пчелата,а с отслабен имунитет стават лесна плячка на всевъзможни вируси и бацили.....
Иначе да! Нормално е майките да преустановят осеменване за определен период,но тоз период не е фиксиран.Някъде спират още през септември,на другаде октомври,ноември......
Точно така е, напълно се съгласявам с Ачо.
Всяко правило си има изключения. В момента с колега гледаме сеира на една търтовка която той щеше да изтръсква а аз нямах какво да правя една майка и взехме та ги събрахме. Точно както пише и Ачо те знаят ще нямат шанс с тези пчели и се почна едно пило през октомври та до днес. Взимат се мерки да не остават без храна и до последно бяха живи. С тая лигава зима няма да се изненадам ако вземат че запролетят па могат и мед да дадат през идния сезон:laughing:.
Рости , с инверта е възможно .
Подкрепям напълно колегата Nik_m за собствената гледна точка от няколко мнения по-назад. Като започнах с пчеларството с едни 2 отводки, ходих по 2-3 дни да "чиракувам" при 3-ма "стари" пчелари. След това бях 3 пъти по-объркан, отколкото в началото - всеки се кълнеше в различни практики при регион с радиус 20 км и еднаква система - ДБ 12. Със собствени експерименти лека полека напасвам начина си на работа според конкретните условия при мен. Същото важи на 200% и за овошките при мен. Южен склон, 7% наклон, часове сънцегреене, ъгъл на падане на лъчите, ъгъл на отразяване на светлината, въздушен режим, микроклимат, създаван от съседния главен път и т.н. са само част от факторите, които водят до разлика с градини само на 10 км разстояние...
Извод: повече смелост за експерименти, кое как работи на собствения пчелин, може да даде много добри резултати в бъдеще.
Адашко , щом обичаш пчелите , те сами ще ти кажат - кое и как .
Само не бързай . Работи спокойно .
Желая ти , здраве и успех !
Днес беше слънчево, но студено и семействата не успяха да се облетят.Прегледах всички семейства(отводки), на които сложих питки на 06.01.Всички са почнали да ги ядат, но само едно беше изяло повече от половината питка.Засега всички са налице.Имаха доста влага в хранилките и доста разпечатки под кълбата, по което съдя ,че са почнали да гледат пило.Следващите дни дават да се позатопли и дано тогава да успеят да се облетят.
Поздрави и успешно иззимуване на кошерите на всички колеги!
Аз вторник ще ходя да слагам питки времето ще е много топло,с нетърпение вече чакам сезона да почне:) Нови 30 кошера са готови вече чакат за заселване.
Когато времето е студено,около и под нулата,тогава най-лесно и бързо се поставят питки.При топло време пчелите са над рамките и...пушене,смитане...не си е работа.Дручко си е отваряш и затваряш за секунди...
В студено над рамката може да са,ако си нямат нищо под рамката или е по тънко от два пръста.
И моите дори при -10 пак са над рамката. Не правят медни венци а започват от предния край на питата и карат на зад. А при -10 пушиш, пушиш а те не мърдат.
Ник , преди време каза , че медът при теб е в първи корпус .
Август го свалям в 1вия корпус в момента има малко останало. Кълбата са в 2рия корпус в предния край до средата а на зад са запасите.
Е да,ама не мо,им да помним к,во сме писали преди време.Надяваме се да няма такива осторожници като теб,Даскале.
Тука е добре,само тук се забелязва разминаване.
Но има неколцинка,дето помнят ден до пладне какво са писали и като ги апострофираш/хванеш в не истини/,супер вайзера ще те обвини ,че виждаш в написаното във всеки пост Рогатия от Ада със тризъбеца,до казана с катрана.Опазил ме Бог от такива видения,все пак съм земен човек,не искам и да си помислям за Рогатия,Боже опази раба Господен.bow;bow;bow;
Даскале, Приятелю, не обръщай внимание на разминаванията в писаниците.Ще станеш и ти неудобен,че забелязваш нещата задълбочено/а би било хубаво всички да четат задълбочено постовете и да забелязват несъответствията и разбира се да го отразят веднага,като твоя милост/.Това го почувствах на гърба си,затова само чета или не влизам със седмици.Действа добре.
От това, че не влизаш губят такива като мен да знаеш приятелю.
Ето какво точно съм казал, престанете да пишете само глупости. Стига с тази ЗЛОБА. Как може семейството да е във 2ри а меда в 1вия корпус.
Август свалям меда в 1вия корпус и те си качват колкото им трябва и си подреждат гнездото във 2рия и част от меда остава във 1вия, на всеки кошер различно. Писал съм го 100 пъти това. Много хора напуснаха форума заради тази пуста злоба, но за съжаление има такива хора!
И обърнал ли си внимание колко от долу отива горе?
Глупостите ги пишат,ние ги констатираме и реагираме като задаваме неудобни въпроси за да си изясним как стават тези хитринки.
Цитирай ми едно изречение в което има изразена злоба към твоя милост в тези постове.Ще ти кажа аферим,машшалла. Или ''Гузен не гонен бяга''.Но всеки си има глава на раменете,а не ветропоказател.
Това малко ли ти се струва!!!!!!!
Виждам защо злобееш, защото аз споделям какво правя а ти пазиш твоите знания за теб.
Но няма да споря с теб, не желая за комуникирам със подобни хора.
И аз ще взема да се махна от форума!!!
П.С. Дай поне един пример, къде съм излъгал!
Ник, това,че някой злобее от написаното от теб, просто не го отразявай.Аз лично чета с интерес твоите постове, и ако ги няма ще е за мен загуба за форума.Но, не реагирай крайно, не са виновни колегите, които са точни и коректни и не е редно покрай сухото да гори и мокрото.
Успех!
Ядосах се, такива нагли лъжи по мой адрес. Аз само споделям как работя и се радвам ако съм полезен на някого. За мен този форум е бил много полезен и искам да е такъв и за другите. Вместо да си помагаме, завист и злоба от някой посто нямам думи. Благодаря на всички за подкрепата!
Една от причините да слагам питките в началото на януари е именно това,което пишеш.Отложа ли питката,до края на януари са се качили над рамките и ..зор.Нямат ли над главите си мед,напълно естествено е да са горе на топло.Медът над главите им и в страни от тях е подгрят и помага много по лесно да преодоляват денонощната амплитуда и особено възвратните(скоростни) застудявания.Технологията ти е такава,че не позволява на семейството да си направи подходящи венци.Не,че е грешна,но ти създава подобни грижи и увеличава с 1-2кг консумацията за периода на зимуване.
А ако имат поне 5-6 см венец над главите си,картинката е такава и питката се слага за секунда..
За каво мислиш сложих питките още декември въпреки че имат храна :)
Миналата година слагах при -20 и измръзнах за това тази действах от рано. Слагам питките и чак март това е плана! Аз съм много доволен от моята технология на зазимяване, семействата зимуват много добре, точно това искам. Семейството е горе в предният край на топло, от зад има храна, от страни има храна, от доло има храна и от горе питка. Мрежестото дъно спомага да няма влага. Пролетта с много храна напраскат яко пило, деля всеки кошер на 2 на 4 и така.
Проверявал ли си ги колко са изяли от питката от Декември до сега. При мен от 30.12. до вчера от килограмова питка са бутнали 20-25%. Други години за месец я опраскват и слагам нова, а тази много малко консумация ми се вижда. Медът от страничните пити и назад си стои. Явно задържат със старта на пилото още... Питам се дали усещат, че зимата може би ще е по -дълга ?!
Друмев при тебе как е?
Пчелите ти,при всяка възможност прехвърлят мед от долу от страни в зоната на кълбото,затова не наблягат на питката.Храната над тях е сигурна храна от,колкото таз от долу.Когато температурата е по ниска,се свиват нагоре,затова наблягат на долната(външната) храна...
Такова зазимяване през август е правил и великият Иван Венер, само че с неговият полукорпус с около 10кг. мед( по спомени от книгата), а колегата Nik_m го прави с цял корпус мед като първи( още по-добре според мен - с повече мед)....единственото ми притеснение е, медът като е близо до входа/прелката, да не се предизвикат есенни нападения, дъната на Венер бяха по-специални/дълбоки, и съответно защитени кошерите от нападения....за идеята ще пробвам догодина и аз по този начин да зазимя 5-6 ЛР семейства, лошото е, че дъната ми са най-обикновени, защото досега ги зазимявах с пълния корпус с мед като втори, а семейството в първи.
Не, не е цялия 1ви с мед, около 10 кг. и аз по средата. Меда е запечатан и дори със мрежата няма проблем. Това кото не е запечатано пчелите го вдигнат веднага още преди да е дошло безпашието. Подреждам така от юг 3 пити със пашец, 4 пити с мед, 2 маломедни за бракуване пролетта и 10тата я махам за по добра вентилация. Всичкото пило в 2рия корпус и крайните пити с мед да докарам 18- 20кг. в кошера.
При Венер по-скоро е заесеняване, а не зазимяване, пак по спомени от книгата. Целта му е стимулация в края на сезона и всичко от полукорпуса да го качат най-горе преди зимата. Полупразният полукорпус остава долу до пролетта и го играе дълбоко дъно, /заедно със скарата отдолу/ така ли беше?
На мен не ми харесва схемата в края на лятото да въртя тежки корпуси и да хакам меда отдолу, но ясно, че ЛР е "дело тонкое". При мен пък и условията са други, та ако трябва по ми е лесно направо отгоре през хранилката. Последните година-две нямаше нужда.
Здравейте!Аз съм нов,но не съм млад.Затова се надявам,появаващото се отвреме на време напрежение в форума,там някъде да отшумява.Защо ли?Защото,в тази необятна сфера"Пчеларство",доказани капацитети,също са се имали нужда,да се информират от някъде.И защото,тук сте останали 10-ина по компетентни и много като мен,които само четът,ще продължават!
Когато го правих това заимяване за 1ви път бях свалил всичия мед в 1вия, но крайните пити на 2рия останаха празни за това смених стратегията. Сега фактически само 2те крайни на 2рия са медови а останалите 8 със пило или празни, другия мед отива в 1вия. Започват да го вдигат от долу на горе, това играе също роля на подхранване и пилото се увеличава с около 1 рамка. Пролетта на всеки кошер е останало различно мед, едни нямат капка мед в 1вия, други имат 2-3 см. трети 5-6см. всеки си е взел колкото му е трябвало. Точно това ми харесва. Тази година го нямаше ефекта със увеличаването на пилото поради голямата суша.
Чуй ме Ник,от цитирания мой пост 1243 единствено изречението''Тука е добре,само тук се забелязва разминаване'' се отнася за теб.Всички други словосъчетания не засягат твоя начин на работа с пчелите.Ако се разровиш из темите където си писал ще видиш,че винаги съм адмирирал с палец нагоре това което съм преценил за правилно/ за моята практика/.Не си мисли че и аз не си открадвам по нещичко от всички вас.Подкрепям те в това,че споделяш тук изработения от теб тертип на зазимяване,развитие и увеличаване на популацията в кошера след февруари.Остава малко шлифоване.Защо?– ще запиташ ти.Защото този кристализирал мед останал долу ще бъде взет/или по–точно изхвърлен като баласт/ когато горния корпус стане тесен за с–вото и слезнат надолу и започнат да чистят и полират килийки за снасяне.Толкова за това прословуто изречение което те е засегнало и обидило и си се оставил на общото течение на бързите води.Извини ме.Винаги мога да се извиня,щом съм допуснал да обидя несъзнателно.
Сложил си апифонда,но не я вземат.Така е защото имат предостатъчно храна,а липсва пило или е още минимално.Но и тя ще отиде след 20 февруари.
Това е Ник,от мен,един ''злобен човек ''както ме класифицираш ти.Успех!
Ето такъв пост ми харесва, да кажеш твоето мнение за определен метод на работа, ясно и точно. Да, вчера ми вдигна кръвното и запалих ама днес вече ми мина. В 3 изречения написа че съм лъжец по различен начин, аз така го разбрах. Виждам че имаш доблестта да се извиниш и аз приемам извиненията и аз ти поднасям своите ако съм те обидил с нещо. Също съм склонен да кажа, да може да има разминаване в някой от моите постове но това не е защото съм излъгал а защото със времето съм видял някоя моя грешка или съм подобрил нещо в моята работа. Аз постоянно пробвам нещо ново и се опитвам да се усъвършенствам. Сега за меда който остане в 1вия корпус когато кошера се развия в 2рия корпус и е готов да слиза в долния правя пролетния преглед, и частичната ротация като тези пити с меда ги взимам и на тяхно място слагам основи а тях ги разпечатвам и ги слагам в надставката която направих точно за това. За питката съм на същото мнение, а и да остане нещо ще иде за отводките. Всичко съм обмислил предварително, има план на работа който се променя в движение. Успех и на теб!
Аз ще ходя но само във неделя,защото имам поръчана центрофуга и вана да ги взема.Засега със сигурност ще се видя със Tarty.
Вчера бях на пчелина,все едно сезона е започнал,гадинките са живи и здрави.Сложих им по 1кг.питки да си имат не им пречи:) Поразходих се из селото масово пчели на кокичетата.Доволен съм от силата семействата.Бутнах един среден кошер (отводка от 2017г.)зазимена на 7рамки,имаше пило на 2 рамки,малко по голяма от цигарена кутия.Чакаме вече сезона:)
Днес посетих пчелина и смених питките на отводките(всичко почти изядено).На почти всички силни семейства не съм слагал питки, понеже си имат всичко и то предостатъчно.Интересно е да се отбележи,че доста разпечатват и има влага в хранилките на почти всички семейства, но не са почнали всички с пилото въпреки индикациите.Отворих за преглед най-силната отводка , която ме изненада с 3 пити с пило двустранно, колкото капачка на буркан.На двете беше запечатано, а на третата беше майката и имаше прясно пило.
Прегледах и 2 силни семейства - едното не беше почнало с пилото , а другото имаше малко прясно пило, но пък бяха полирани около 3 пити.Интересно,че отводката изпреварва с пилото двете силни семейства.
Направи ми впечатление ,че носят яко жълт прашец повечето семейства.Имаше момент се засичаха по 4-5 пчели всичките натоварени на входа.Радост за окото!
Като цяло съм доволен от видяното.Явно навлизат лека полека с пролетното развитие.
Успех на всички с иззимуването на семействата!
И аз вчера бях на пчелина.Времето беше прекрасно-тихо,слънчево и много топло за сезона на обяд 20 градуса.Прегледах основно няколко кошера в които имах съмнения.Бяха започнали да залагат пило.Имаше рамки пило с големина на цигарена кутия.Запасите с мед са горе долу задоволителни , но сложих на всички по половин килограм Бее Фонда с Тимол.След това се захванах да режа дръвчетата.Правих си сметка днес пак да отида да продължа с рязането , но уви през ноща заваля дъжд и спря преди малко.Иначе времето е топчо около 10-11 градуса.
Сутринта разговарях с брата как е зимата в Елена.50-60 см сняг, а в балкана стига и до метър.
В село Ценово, област Русе снежната покривка нагледно е над коляно ( около 60 сантиметра )
Свищовско и Русенско - рекордьори пак :)
Голямо почистване падна вчера,сняг до коленете.Всички семейства са ОК-имат си храна,понадигнах всичките да надникна как са със храната.При 4-5 градуса бяха излезли само на прелката единични бройки.
Приключих и аз със прегледите тая събота и неделя.Майките ударно са почнали да снасят от някойлко дена.Работещо пило почти няма или където има е малко.В момента почва да цъфти дряна при нас,забелязах, че и мъртвата коприва цъфти също по синчеца са като луди.
3 от семействата ми нямат никакво пило! Възможно ли е да имат майка и въпреки това да няма пило!? Иначе останалите са ок- покриват 6-7 рамки с пчела!
Все още ли не си разбрал методите на разузнаване на Данчо? Всичко прави в движение в зависимост от задачките възложени от ГРУ.Няма празно при него.:cool:.Прочети пост 1275,той трябва да ги разнищи тези ''нови термини'',предполагам че има и още не написани щом има и'' пр.''.Остава да сподели тук,за да влезем и ние в час.
За пръв път ми се случва! По скоро хоби пчелар с 20 пчелни семейства!
То и аз не бях чувал за Кашковски/брата му вика Кашпировски/,но вече го знам.:bigsmile:Всичко има първи път и човек се учи докато е жив.:bigsmile:
Също не знаех каквое 15 рамки пило,от събота знам какво е и 16 рамки покрити с пчели в кошер.
Питах така за да разбера с колко семейства боравиш. След като имаш 20 пчелни семейства би трябвало добре да познаваш майката. Сега пчелите са малко, търтеи почти няма и разпознаването и е достатъчно лесно. Проверил си почти всичко, а за майката не погледна? Трябваше да поогледаш още малко и всичко щеше да се разясни. В момента в някои семейства заради студовете спряха да снасят майките и още не са започнали. Та може да имат майки, но да нямат все още пило. След това затопляне вече всички трябва да са започнали. Пак ще е необходима проверка и то внимателно за да се види със сигурност дали има майка или не, и да се вземат съответните мерки.
При мен от 120 прегледани кошера през последните три дни открих два без майки и една търтовка . Всички майки са започнали да осеменяват , като масата са започнали преди десетина дни. Имаше и такива , които са пронесли преди няколко дни, понеже имаха само яйца. Като цяло всички ми се струват една идея по слаби от минали години по това време. Отдавам го най вече на ранното преустановяване на отглеждане на пило през есента.
Преглед на всички кошери в неделя,както писа по-горе Друмев,положението е същото и при мен.Мед имат доста ще разпечатвам по-рамка да го хапнат,сухата храна са я смъкнали долу.Доста синчец,кокичета и минзухар имам във пчелина,голям кеф седнах и ги наблюдавах 10 минути:)
Тая вечер спираме в Лясковец да оставим една девойка и какво мислите виждам,джанките цъфнали.Ужас,ако познаят синоптиците за студена седмица това ще обърка много нещата.
Здравейте!
Днес ходих на пчелина,да видя какво става.Времето е много топло-24 градуса.Дрянът е нацъфтял,но джанките само са напъпили.Ще им трябва още няколко дни за да цъфнат,но ако прогнозата се окаже вярна ще забави цъфтежа на дръвчетета и развитието на семействата.Пчелите са добре-имат прясно пило и прашец.Дадох им по 500грама захарен сироп за стимулиране.Сега съм болнични и другата седмица ще отида около средата наседмицата да им налея още сироп.
За сега в Елена ще задържи джанката което е добре за моята стратегия на пчеларстване.Колегите да не се сърдят ще заложа 62 капана да го имате в предвид.Според моята стратегия първият рой ще излезне преди май.
п.п.Няма ми се сърдите колеги гледайте си пчелите и не спирайте да ги храните.:bigsmile:
С тая бройка, хмм, да не стигнеш до нашто село?
Здравейте!
При мен днес сутринта бе доста студено в сравнение с вчера.Това време хептен ще обърка развитието на пчелните семейства и на овощните дръвчета.Синоптиците познаха-сега остава да не са познали до кога ще е така лошо времето и то да се оправи по-бързо!Вече вали и дъжд от около час и духа един студен северо-западен вятър.
Тихо, топло и припръсква дъждец. Колеги някой можели да помогне ? В Русе някъде продават военни сандъци по един лев ,ако някой има информация или телефон за връзка и я сподели ще съм му благодарен.
Съжалявам адаш!Преди около 15 дни продаваха в Д.Митрополия в поделението.Но за твоят регион не съм чувал нищо от Мандера-той винаги знае къде и къкво се продава от военните понеже е складажия в Д.Митрополия и ме е уреждал с разни нещица.