Абе времето си е направо зима. Студен северен вятър днес! Вчера им сипах малко сиропче с нозевитче , че с това кофти време пчелите немогат да се разстъпчат навън малко :)
Преглед за печат
Абе времето си е направо зима. Студен северен вятър днес! Вчера им сипах малко сиропче с нозевитче , че с това кофти време пчелите немогат да се разстъпчат навън малко :)
Днес времето беше прекрасно , масово пчелите на комшията пиеха вода у нас .
..............
утре колега и ще ги снимам :)
Колега Бандит ела да ти продам 1-2 кошера да имаш твои, а не да гледаш комшийските:)
Аз мислех, че един ще ми е много, но сега съм на друго мнение.;)
Днес видях първите лястовици, пролетта наистина дойде.
По 4 такива рамки към днес, при най-добрите майки и по 5.
6500+ килийки пило, това може да се види само на ДБ рамка.
Прикачен файл 6378
Колега виждам че хващаш питите с някакви щипки ,доволен ли си как се работи с тях иначе питата е красота.
От 5-до 7 такива рамки има по кошеритеПрикачен файл 6384
Тази година сефте ще си имаме желани татковциПрикачен файл 6385
Изтощени и с бастунките от захартаПрикачен файл 6386
Това е поглед между двата корпусаПрикачен файл 6387
Прикачен файл 6425
Това е за два дни. Приноса е много богат
Рапицата започна, черешите също. Днес е малко по- студено, но какво да се прави?! Аз нямам дилема какво да правя по време на рапицова паша. С Ачката си пием ракията, при всякакви положения! Като има мед, има и развитие! А, че щял да излезе някой рой? Е, срещу нагона за размножаване трудно се води борба! На мен лятото да не ми е лесно? Ежедневна борба и пак се роя!
Прикачен файл 6430
Да не остана по назад
В долния ляв ъгъл маточна чашка ли има или е търтеева килийка?
Прикачен файл 6437
Има и друго, но не е интересно.
А къде са пчелите?
Прикачен файл 6460
Ето го новото пристанище, в Черноморец! Сега, остава като стана милионер от пчелите, да купя на жената яхта. За сега с лодката.
От там си пусках гуменката, но вече няма да става.Като напраскат цените, като на Сарафово,ще им стои като архитектурна забележителност.Българска работа-Несебър, Поморие, Сарафово, Черноморец, Созопол, ами то много яхта, много нещо трябва.Опънаха милионите по европрограмите, сега общинарите ще скубят бедните рибари.Добре, че Вромос е радиоактивен.Да ЖИВЕЕ Вромос!
Ако ти е направило впечатление, всичко що имаше стари цехове в комука да морето се събаря и почиства. Доколкото знам, един декар там започва от един милион. Собствениците чакаха 25 години да започнат да събарят. А защо чакаха толкова дълго? Говореше се доста години, ще по цялата ивица ще направят само хотели,казина, яхтени престанища, абе цял Лас Вегас.
Закарахме и на рапица, оставих и една група в стационара за чиста акацаия, че не се знае....Имам съмнение че здраво ще се застъпят двете паши и сигурно ще се наложи преждевременно да ги карам на акацията...
Прикачен файл 6467Прикачен файл 6468Прикачен файл 6469Прикачен файл 6470
Мамка му и град- очука ми кивитата! И тази година, няма да му видя дамазлъка! А иначе, ще пусна обява продавам търтеи- такова чудо не съм виждал!
Много внимавай(действай),за да не видиш следващото чудо.....по клоните.
Ачка, слагам им основи непрестанно по две! Точно както си ме учил. Обаче силно се съмнявам, да ги озаптя!
Тянка,не помня някога да съм давал съвет да се "лигавим" с 1-2 основи по време на рапица.След,като нещата са на "зачеване",бих те посъветвал да не чакаш маточници,а прави силни отводки-по 7-8 рамки пило(пълен плодник).По лесно и изгодно е да предотвратиш роевото,отколкото да го потушаваш и успокояваш....
Бат Тянко, брат ми казва, че вече неговите са изградили и запълнили с мед по един магазин ДБ+корпус МК основи. Утре ще ходи да им слага по още един корпус МК с основи,че тръгнали някой да залагат маточници.
Рапицата ги ужасява така е! Очаквам маточниците всеки момент! Сега го дават и доста топло- слагам да градят,но търтеевото пило е повече от работническото!
Градски, не е от питите! От бабините зъби, черешите и рапицата е! Питите са нови, а основите от истински восък.
Странна пролет има тази година, за пръв път се чеша там кадето не ме сърби. Тъкмо се канех утре да закарам 50 бр на рапица и реших да им хвърля един поглед преди да товаря,голяма грешка. Отварям и какво да видя,напълнили по половин, някои по цял магазин с мед. В момента цъфти клена и за три-четири дена са го събрали и сега съм пред делемата, да ги закарам ли на рапицата или не?
Изчакай да подложат на рапицата малко клен, и тогава ги карай на бетоновия възел!
Най-после се прибрах в къщи, дълъг ден беше, че и горещо дори и вечерта. Днес ми звъннаха за два рояка, единия се наложи да ходя по тъмно да го свалям, голямо хапане беше. Към три кг прибрах в чувала и около два кг останаха на място, утре ще се разбере дали майката съм я прибрал и нея. Днес забелязах първите маточници в някой кошери, яко тъпчат мед в плодниците, дори едната майка закупена от Скутелатора беше заложила маточници :-) :-) :-) :-) :-) .
Хубаво, ама моите паши досега бяха все май. Обаче тази година непосредствено след прецъфтяването на черешите- започва акацията. Сиреч всичко ще приключи април! Добре че, дърветата наоколо, не са някои секвои! Готиното е също, че рапицата яко се миксира с череши и акация!
Докато се наканите да вадите рапицата аз май ще съм изкарал първата партида.
Няма спор за това- ти ще си!
Само рапица, поне на цвят преобладаващо открих в един магазин. Другия мед е по- тъмен. На първенците сложих трети магазин, а ракията е в хладилника! Сега, ако има и дъждец от време на време и малко топлинка, здравей живот!
Почвам да се плаша, сефте съм пчелар тази година. Миналата събота надникнах в магазините имаше нектар в новоизградените пити на втория магазин, дали ще ме изчакат до др седмица? :laughing:
Тази седмица приключих с рамките и магазините. Когато ги изградят, ще им развалям купона! Първите роеви маточници, са вече факт!
Първите рояци са вече факт, но е нормално като се опитвам да гледам пчели на 5 места...Рапица има къде по 2 магазина, къде по корпус и магазин...а бре доволно. Вторник започвам да я вадя, че после беж към акацията!Прикачен файл 6540
Днес към 10 часа видях хеликоптер да пръска нивите от дясно на пътя за Лъка до самото летище, малко след завода за тухли,керемиди.
Положението е дъждовно! И то много! Но хубавото на баира е, че не държи вода. Обаче ще проверя, дали някой не се е килнал на към слънце изгрява.
Кръстев днес времето е приятно за вадене . Сигурно на греяна ракия или вино . А на акация ще ходим само за дърва за огрев .
Земляк просто си за съжаление .Днес не ти е ден ,но не съжалявай .И утре е ден .Не губиш нищо ,освен деня ,часа минутата ,които никога не се връщат .
Днес ми съобщиха че утре ще пръскат в нашето село за дермит , някой от нашия край да има информация за други места ?
Не се притеснявай чак толкова, нас вече ни напръскаха. За сега няма проблем.
До колкото разбрах препарата не е толкова опасен за пчелите. Тези сутрини е хладно и не би трябвало да има проблем. По принцип пръскат до 8.30 ч. Днес пръскаха в Хасково, аз не съм ги затварял. Преди 3 дни пръскаха до пчелина ми . Няма умрели пчели около кошерите.
Текна, даже и вече е на пазара....
Прикачен файл 6571Прикачен файл 6572Прикачен файл 6573Прикачен файл 6574
Преди две седмици мойте събраха по два магазина акация, но не го запечатаха и започнаха да си го хапват от извесно време. При това дъждовно време може да си остана само с надеждата да напълня някоя тенекия.
Ножа каква марка е?
Дядо Боже, много сърдит! Гърмя, трещя, че не му стигна и почна град да хвърля! Обаче мама хвърли един нож на двора, та го спря. За малко да отиде реколтата. Тая година е шантава???
Преди 10 минути бях на пчелина малко спря дъждът и работят като хеликоптери дано за тях да си съберат до вечерта от дъждовете рапицата пуска още цвят отгоре.
Ножа е Speed King model 201. Американски, струва около 120 долара в момента. Вече имам 2 бр...Брат ми си дойде от щатите и ми подари за Гергьов ден още един... :ae:
Поспря за малко. И аха да тръгна за пчелина, но уви! Като погледнах небето, видях го черно като българската действителност. Добре че, магазина е на близо. Сега си пия бирата и се чудя кога да отида?
10см вода във вадата с доматите. Направих дренаж набързо.
Пекна слънце за 10 мин и докато говорех с теб, като видях какво се задава...
Не спира да вали, ще има свлачища и тази година. Пак ще има изненадани институции. Аспарухов мост е в ремонт, ако тръгне Аспарухово както миналата година...
Ти видя ли някой да поема отговорност за случилото се?!?! Ето затова българина няма вяра в правосъдната система. За кокошка няма прошка...
Движението по моста беше в 2 ленти, дано да са се сетили какво може да се случи, но нямам голяма вяра.
Прикачен файл 6637 Прикачен файл 6638
Нашия харчи като за последно! Да се чудиш за двеста хиляден град, кой ще ги връща? Тази седмица беше адски кофти за всякакъв бизнес. Не мога и да се натряскам от мъка, че пак съм нощна.
Иначе сменя канализацията. Шахтите стоят без капаци. Напълниха се с камъни! Втора година шофирам офроуд, и три пъти сменях предница. Не правят улиците една по една, а всички наведнъж. Ама асфалта все не идва, и не идва. Успокоявам се с мисълта, че тези дето ги усвоиха милионите, поне са мноооого добре. Евала, да сте живи и здрави! И през настоящата година, да вземете още повече многомилионни общински поръчки. Да си ги харчите със здраве!
Брат ми днес прескочи на неговите. Рапицата която не успяхме да извадим са я изяли, но са започнали да носят от детелината.
Хич да не я бяхте вадили! Досега да са я обърнали на пило, а него след тия дъждове в чуден горски био мед!
Айтос кога стана 200 хил. ? :bigsmile:
Юрка, пише район братко!
Шегичка !!!!!!
Аз днес въртях рапицата, но ми направи впечатление друго. Изрязох СР, на някой кошери и о изненада няма акари на търтиевото пило! :) А миналата година имах, но тази взех строги мерки и напролет даже не третирах! :)
Имах два с доста роеви маточници смених си майките на два кошера и направих три отводки. Понеже празните кошери ми свършиха, някой ако иска отводки да свирка. След като майката се оплоди и пронесе ще ги продам!
Бях се притеснил, че са изплющяли събраното, но не! Имат си медец, даже трупат още! За сега удържам роевия фронт. Докога ли?
Положението е тъжно при мен.Обикалям дърветата в двора, зяпам по клоните, но уви-няма никой. crying; Както обикновено се случва : когато има паша-нямам пчели, когато имам пчели-няма паша.Рапицата беше уж на повече от три километра и не много, но са събрали колкото за бела.Незапечатеният мед и най- вече по края на питите е кристализирал.Това ще е нов опит за мен, но като няма сливи може и ракия да варя.:bigsmile: Ще пускам запитване в другата тема за технологията.
Исках да пренасям личинки, за да си произведа майки. Но, оказа се .че за сега не е необходимо. Вече разполагам с всички видове маточници. Дори направо с готови майки. В единия се прескачаха вътре като зайци. Колегите, които твърдяха отрано, че годината е ройлива се оказаха прави! Голям купон- за пчелоядите също.
Брат ми днес прескочи на неговите да ги подхрани, но се отказал. Повдигнал на няколко таблите, а те кажи речи пълни с мед. Някой събрали 2-3 магазина, че се наложило да слага още магазини отгоре. Меда би трябвало да е от детелина.
Две красиви птичета стоят върху черешите- точно срещу кошерите! Едвали пчелоядите хапват череши? Мисля, че чакат на пусия оплождащи се майки! Скоро ще разбера какъв шанс са дали на майките....
И отново стария, но неостаряващ тази година рефрен:
- Хубав дъжд, чакан дъжд- плисна в миг и отшумя!
Как светът, изведнъж- стана по красив и бял!
Тянка, чакай да помогна със звука!:) Тая песен си ме кефи!
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=
Е, добре- накефи се тогава! Щото аз като го гледам как се е намусило отвън, хич не е по красив света- камо ли бял? Ама в песните може. Иначе пчелина няма да избяга. И утре е ден! Така и така вече си научих урока. Падне ли дъжд- почват производство на маточници. Роеви, свищеви, че и самосменни дори. Последните два типа, не без помоща ми!
Тъкмо се оправи времето, и ми дойде време за почивка! Въпреки, че и днес го показаха дъждовно- в момента дори става за плаж! Така че, сега се чудя- ракия ли да пия, бира ли? Или, да тръгвам за пчелина? След като цяла седмица не даде време?
Чисто новичка майка, реди пило без пропуск, а искат да я сменят? Чудя се можели и тя да изпадне в роево? Тази година сигурно може! При мен роенето продължава с пълна сила!
Днес яко носят. Надявам се да се прекъсне роевото на някой решили да набият гората. За пръв път виждам при мен такъв приток на нектар, целият магазин пълен с пчели , който градят и слагат нектар. Миналата година питах Дони, защо при мене все градят от единия край към другия. Отговора беше, че може да е от гена на майките/нали сме близко до Турция/, но сега се убедих, че всичко е от пашата. Маната дава продължително но слабо, а сега все едно са на рапица, заемат целия магазин и слагат.