Говорим за цени а никой не казва нищо за качество.Според мен ако правиш чист мед и го вадиш когато е запечатал над 90% можеш да му искаш цена.В Елена има хора които вече си дадоха акацията на 7.50лв.
Преглед за печат
Говорим за цени а никой не казва нищо за качество.Според мен ако правиш чист мед и го вадиш когато е запечатал над 90% можеш да му искаш цена.В Елена има хора които вече си дадоха акацията на 7.50лв.
Да на едро.
Слънчо , не ме сугистирай с този примерен стар ерген.Той е изключение от общия фон в Б–я.Не може да го сравняваш с този изтерзан човечец.Дори приспаднах транспортните разходи,а му дадох перфектни с–ва–били са на плодник+2магазина.Като вдигнеш покривната табла ,пчелите започват да извират от магазина,тясно им е.Това беше лирично отклонение,ще ми простиш,ти можеш.По същество–бъл. пчелар е притиснат до стената, с забит нож до кокъла/който има еротично мислене да си го пре фразира/ и разни зайкуджии му смучат труда на безценица .Ти можеш да задържиш от 500–1000кг.мед,аз –също.Колеги от тфорума–също,защото имаме и нещо друго,от там ще папаме.А който няма?И има още 3–4гърла край него?????????Най е лесно да упрекваме.А можем ли да се поставим на мястото на продаващия евтино.Разбира се ,във всяко стадо си има мърша.
Пазарът на мед в България е пълна слободия и не може да се търси някаква логика в цената на меда, когато всеки си прави каквото иска и не се съобразява с нищо.
Продажбата на мед е сладка работа - търпи злоупотреби. Не можеш да изкараш 5 разфасовани прасета на една маса на прашния междуселски път, до табелата на селото, но мед от 5 кошера - можеш. Не се разваля, а е случайност някой да се натрови. Ама това, че центрофугата не е мита от как е купена, капачките на бурканите са от лютеницата на децата, а и малко пръскали арендаторите - на кой му дреме...
Цената винаги ще е необяснима, когато липсва контрол на дейността.
Интересно какво е виждането на КБП по този въпрос и какви стъпки могат да се предприемат, за да се защити общия интерес при продажбите на дребно?
Цеко, цената няма да се "нормализира" от качеството на меда, не се заблуждавай! Ако беше така, до сега да се е случило...
Качеството е само един от многото фактори, които оказват влияние на купувачите. В един безпорядък, какъвто е нашия пазар, то е подкопано от т.нар. нелоялна конкуренция.
Мислиш ли, че borislav aleksandrov продава на добра цена, само защото медът му е качествен... твоят мед да не би да не е? А какво е качествен мед, всъщност?
Оценката на масовия потребител е изключително субективна - мед се слага докато се вари чая, а когато се избира - важното е да е течен...
Цената на всяко нещо (изключвам стоките от първа необходимост) се определя от лакомията на продавача и покупателните възможности на купувача. Когато те се срещнат има сделка.
Има ли любители като мен,да поговорим как да изнесем двайсетина тона на пет-шест евро килограма,че профисионалистите са заиграха с тия буркани :-) :-) :-) :-) :-)
За цената на меда сме си виновни ние - пчеларите. Ако всички задружно имахме нагласата да не го продаваме за под 10 лева, тогава може би цената щеше да се вдигне. За съжаление сред нас има "предатели", които са готови да го продават и под 5 лева. С това си свое решение те загробват целия бранш, но едва ли го осъзнават този момент.
Като цяло в основата на всичко това стои ЕГОИЗМА, но малко пчелари си признават, че това е ръководещия ги мотив. Всеки един пчелар се ръководи от личните си интереси и ВЪОБЩЕ НЕ МУ ПУКА за интересите на останалите пчелари. Цялата картинка се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, и по всичко изглежда, че към днешна дата тя най-пълно задоволява егоистичните интереси на всички нейни участници.
Те „предателите“ и те не са виновни, повечето от нас ни натискат финансови проблеми и за това някой не издържат и стават предатели. Който успее примерно една година да не си продаде меда и да оцелее никога няма да стане предател, но такива за съжаление са малцина, мнозинството са на принципа кой какво успее да докачи че после не се знае какво ще стане.....
Колега ако 5 лв. ви се виждат малко... ами реализирайте спекулативна печалба.
Масовия потребител - преди няколко дни един такъв иска да си купи 1 тенекия Акациев мед. Обясняваш му че при теб бялата акация е смесена с гледичия заради което меда не е кристално бял а има жълт отенък. Също му обясняваш че в момента цената на едро е 7,50 лв./кг и няма как да му дадеш под тази цена и понеже няма да връща тенекия то за 1 тенекия искаш 8 лв./кг. Масовия потребител казва А, това е много скъпо - еди кой си продава на 6,50 лв./кг дори ще смъкне на 6 лв. ... Ами добре отиди при този колега, защо изобщо ме занимаваш тогава..... Ще отида, то бива алчност, ама 8 лв./кг ... печелбар, нямахте наяване.....
Друг масов потребител - иска буркан мед но буркана да е негов че не се знае мойте какви са и какво е имало в тях - добре няма проблем - Каква е цената? Обясняваш пак цената на едро е 7,50 лв./кг, на пазара е 12 лв. мойта цена за теб е 10 лв./кг = 7,50 лв. + 30 % надценка (все пак е на дребно и не съм пял песни за тоя мед а съм бачкал здраво) идва 9,75 лв. закръглено 10 лв. бурканя Омния.... И що, аз нали ти давам мой буркан, бай Пешо по-надолу го дава на 8 лв. ... Ами отиди при бай Пешо тогава аз мед под цената която съм ти казал няма да ти дам. И защо изобщо ме сравняваш с бай Пешо дето до миналата година използваше нафталин и пеницилин и от една година насам се тюфка че е свършил пеницилина и ме кара да му купувам, и все пита къде е най-евтина захарта.... А той е стар пчелар, той знае, неговия мед е хубав щом той продава на тази цена и ти трябва на същата. Ама ти сега какво завиждаш ли, що оплюваш човека.....
Предполагам всеки може напише какви ли не случки с масовия потребител...
Масовия потребител иска три неща - меда да е течен, да е сладък и да 3-5 лв. за бурканя Омния.
Мен това не ме устройва, ако устройва някой колега нека си продава - все пак пазарна икономика... то не ме устройва и пазарната ниша където се конкурирам с още поне 30-40 познати и един господ знае с колко непознати колеги. И където ако споделиш че продаваш на 10 лв./кг половината мигновено свалят на 9 лв./кг ....
Избрал съм си ниша в която на 100 % познатите ми пчелари просто отпадат като конкуренция. Измислил съм начин... писал съм дори за него преди време но тогава половината които писаха по темата ми се подиграваха а другата половина ме убеждаваха колко съм тъп и как няма да стане...
Имало огромна конкуренция - да има. Освен цената и качеството на меда какво ви отличава от останалите продавачи, така че клиента да предпочете вас? И нещата не са - дай да му вземем парите, има клиенти бол... е да ама има и пчелари продаващи мед бол, а как ще го накараме догодина пак нас да потърси, и по догодина....
Аз ще се въздържа от коментар... прочетете текста на обявата...
http://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D...80%D0%BD%D0%B0
Някои продават и по 45 лв за килограм мед:
http://www.ebay.com/itm/Honey-DEW-10...item27e7bad9a0
Марката е BIODAR - би трябвало да са тези:
http://www.biodarmedo.com/c_3.htm
Да ви светна малко за'ко иде реч.
100-те фирми, които управляват България!
"Печелившите компании са в няколко основни области: презастраховане, парично посредничество, производство на мед, добив на руди на цветни метали, търговия на едро с фармацевтични стоки медицинска техника и апаратура. Има и занимаващи се с производство на други химични неорганични вещества."
Миналата година беше написано по абсолютно същия начин и вече почвам да се съмнявам, че става дума точно за пчелен мед. Като го прочетеш един път - ОК, но като го напишат втора поредна година...
Ето и друг цитат:
"Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници на “24 часа” в топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет."
Иначе по КИД като дейност(производство на цветния метал) е записано точно така - "24.44 Производство на мед".
Най-вероятно става дума за метала, но нямаше ли да е хубаво да е нашето :)
Попаднах на нещо актуално и до днес.
Статията е от 21.11.2003г
Прикачен файл 4552
Оказало се че наблизо има животновъден обект
ще дадели някой актуални , реални цени и фирми които изкупуват ?
Завърнах се от подвижно из горите и естествено съм в процес на продажба на акацията която изкарах. След позвънявания на над 10 изкупвача установих че цената е твърдо 7лв./кг. за сериозно количество. Останалото си е по старо му. Всеки се опитва да те прекара, кой с амбалажа, кой с тарата, кой с полена, кой с документите, нищо ново под слънцето.
Чух за някакви цени от 7.20 и 7.40 тук четох за 7.50 но информацията за сега при мен не се потвърждава.
Цените на дребно и едро за юли месец в САЩ са рекордно високи в разгара на пчеларския сезон в Северното полукълбо. На дребно средна цена за паунд 6.73 $, за килограм 14.80 $, при 1.75 лв. за долар това прави 25.90 лв. за килограм пчелен мед. На едро-борсова средна цена за паунд 4.94 $, за килограм 10.86 $, това прави 19.00 лв за килограм. Цените в ЕС са по-високи в сревнение със САЩ, по специално Германия, където изнасят нашите търговци. Международния пазар е гладен за пчелен мед и колкото и добри добиви да има не могат да покрият търсенето.http://www.honey.com/honey-industry/...nth-wholesale/
Колеги, американците са луднали по био храни и натуралнои продукти. Тоя скъпия мед е с лого ORGANIC. С един приятел имахме идея да се пробваме да изнасяме мед за САЩ, но не се получи по няколко причини. Както и да е ако на буркана ти пише ORGANIC и RAW Honey цената се качва много. Иначе цената му не е висока. RAW HONEY значи, че меда не е преминавал през топлинна обработка и филтрация, ORGANIC сертификата се дава от частна фирма, която го изследва дали е истински. Ако годишния ти оборот е под 5 000 долара можеш да напишеш на етикета, че меда е органик, но без да слагаш логото одобрено от USDA. Та основната причина да не стане е, че няма как да пробиеш с малки количества. Трябват тонове качествен мед и доста пари и тичане. В моя район меда е много добър, но пчеларството е на дребно - 50, 100, 200 кила на година, няма как да стане. Иначе голямата далавера е мед с ядки вътре. Също така мед с малко восък. На практика ядките ги продаваш с цената на меда по 10-12 долара за килограм (орехи, лешници, бадеми).
Днес звънях на една обява и ми казаха следното:"Слънчоглед,Букет-6.50.Акация-7.50,Манов-9.50''.Изкупуват от цялата страна дават нови тенекии,пробата е праща пчеларя на адрес,след излизане на резултата идват да го изкупят.Взимат меда с договори и без договори както се разберете.Не съм им давал мед само се обадих по телефона.Фирмата била от Добрич.Нещо ми дойде на ум,може ли колегите от Добрич да звъннът един телефон и да отидат на място да ги видят на живо хората.Върти ми се нещо в главата пращам аз и още 200-300 колеги по 2-3 буркана мед за проба съответно никой не идва и нашият човек е напред с едни 600-900кг мед напред.Затова проверката висша форма на доверие.Та телефона е 0895 58 05 05.С молба към колегите от Добрич проверете я тази фирма,дано имаме късмет и да вземем някой лев повече.
Много съмнителна работа, като се има в предвид колко сме „изобретателни“ - примерно пращаме възможно най малкото бурканче от най хубавия мед за пробата, а после пробутваме и другия не дотам читав мед. До сега нито една фирма изкупуваща мед не процедира така, идват лично взимат проби от тенекиите и ги маркират (не че не може да се подмени меда) и ако пробата е добра идват и го вдигат.
Като гледам тези цени и си викам "А дано, ама надали" !
Да почакаме колегите от Добрич да проверят и кажат ,ако имат желание разбира се.Аз писах моята информация с цел да помогна на всички ,в края на крайщата всеки се бори за къшея хляб.
На този телефон излиза името Теодора Кръстева и сайт за бельо регистриран на адрес Русе, ул. Михаил Хаджикостов.
Толкова от мен.
Колеги написах по горните постове с цел да помогна на всички съфорумци който мислят да си дават продукцията.Цената ми се струва добра,като сравня с останалите фирми.Писах поста и със цел да помоля колегите от Добрич ако не ги затруднява да се обадят по телефона и ако може да отидат на място и да видят има ли найстина такава фирма или е пак някой който иска да лови риба в мътна вода.
Имам молба към колегите, регион Ямбол, Сливен дали на някой са му купували меда от фирма Апимел Раковски последните 20-30 дена. Защото преди 25 дена ми взеха проба и сега ми въртят едни номера.
Номера със захарта при тях е Запазена марка , ако мине
Аха ясно, благодаря. Явно търпят развитие, защото при мен "намериха" следи от фабрични питки за подхранване в юнски мед от кориандър. Живи и здрави да са и много мед да изкупят тази година.
:) Толкова са компетентни, че изнасят и лекция как пестицидите с които пръскат арендаторите се превръщат в антибиотик! Тяхната германска лаборатория веднага го установява!!!
Колега защо не си продаваш меда на Любо от Ямбол коректен е човека.Наскоро чух,че купувал букета на 5.50 лв.
Аз мисля като стане 6 лв тогава да продавам.Да се надяваме септември,октомври да стане тази цена предвид края но сезона и слабата година на много колеги!
Земляк,като дадеш меда в нови тенекета,какви получаваш след това?Кръстачка,ти да не би да си Любо, че вдигаш палец нагоре на този амфитеатър–гладиаторите още не са излезли на арената,не бързай толкова.Ще стане 6лв. на кукуво лято. Нали гърка слезе от сцената,заради ''бъдещия фалит на Гърция''.Със 60 евро на ден какво ще изкупи?
Привет! Някой интересувал ли се е на каква цена върви слънчогледовият мед на едро?
Някой може ли да ми даде някъква оферта, имам малко мед за продан. Интересува ме цена за акация и липа. Ако може на лично да ми пишете.
Колега, знаеш ли от къде ще взима мед днес и утре?
Дайте някакви координати на този грък. От цяла България ли изкупува или само от определени региони? Коректен ли е също ме интересува? Благодаря предварително. Хубава вечер :)
Пишете си на лични и не давайте публично информация, защото може да му създадете проблеми и да духате супата после. Нашите измекяри газ пикаят като чуят за гърка. В прав текст са ми казвали, че краката трябва да му целуваме на този грък задето купува на такива цени!
Дотам я докарахме фалиралите гърци да ни изкупуват меда на най-добри цени.
Ще взема мед от Южна България.
Работя само с него от 6 години,коректен е.
Само да потвърдя, че съвсем същото, дори и в този словоред, и пак в прав текст, са се изповядвали и пред мене. Явно много ги е яд горките, че ни по законов, ни по втория начин, могат да го спрат - че краката няма да му целувам е ясно, но ако някой ден обстоятелствата ни срещнат, една бира ще я има от мене.
Дано за в бъдеще да дойдат още чуждестранни купувачи като гърка.Колкото по голяма конкуренция има , толкова по добре за пчеларите.
Ами и поляците са тук,но купуват чрез български фирми.Не съм пътал за цената тази година,но миналата даваха 5 - 5.20 лв.
абе тоя грък само в южна България ли броди,да дойде малко и към нашия край.Предните дни звънях на няколко места и ето ви и цените които ми обявиха:
Йог Ги Вал-4,8-5лв
Апи Трейд-5,2лв
Болгарресурс-5лв
Апимел-5,3-5,4лв
На някой от гореспоменатите направо им затворих телефона за да не чуят нещо неприятно.Основите станаха по 1,5-1,6лв,а някой хубавци ми обявяват цени от 5лв и надолу
Новоселец е почти никакъв дъжда тази година.Гледай че ми откраднаха пчелите,че един пчелин по-малко да се ядосвам .
Ковачево(тец 2) е пълна скръб-почти няма дъжд тази година,само ветрове мамка му. Меда ми е под 15 кг от кошер,а преди вадех по 30 кг.
Последния разговор с гръка стана ясно да разбера,че меда тази година ще е почти колкото миналата,а ся де.
Дъжда го няма никъде/в крайния Югоизток/.Снощи ,на 6 км. от мен прекрасен дъжд.А при мен ,вятър –суховей.От втория слънчоглед –само прашец.Съчувствам ти за кражбата.Засега може да точи по 1800 евро на ден,като юридическо лице.Ако има авоари в не гръцка банка в Б–я/ а те са 65% от банките в скапаната ни татковина/ ще изкупува.Мога и да го задържа.Не ме бърка.В изказа ти има'' малко'' противоречие –в предходен пост казваш ''товари втори ТIR'', а сега дори не си сигурен по колко ще ти плати меда.Не обичам неточностите–предпоставк са за шикалкавене.При нас е 0,30 лв. нагоре от предходната.Ако изкупува.И......ако говорим за един и същи гърк.;):laughing:
Цените са верни.Всеки божи ден минавам край пункта му по 2пъти–сутрин /8.30 ч./и вечер/17.15ч./ . Стълпотворение няма от бусове,коли с ремаркета,конски каруци и др. превозни средства.До тази вечер,включително.Не знам откъде е информацията ти за трите Т.И.Р.–а на седмица.Но ще изкупува.Каже ли,прави го.Точен е.
Така и никой от колегите от Добрич,не пожела да драсне и 2 реда за човека който купува на 6.50-букет,7.50-акация,9.50-манов поне да знаем измама ли е или не.
Партенка - разкрих го само по няколкото разменени думи по телефона.
Измама е не се обаждайте. Още по телефона се обърка дано никой не му се е вързал
Благодаря !
Ще спазвам дисциплина по въпроса.
Дори и това наименование не им подхожда–'' пре–пре–прекупвачи''.Аз съм ги кръстил '' зайкуджии'' още през 90 година.Ще се появят и по изобретателни от този.Този е току –що прохождащ в далаверата,затова толкова бързо беше разконспириран от колегите.Затова финикийските знаци в нашите ръце и тогава да взема меда.
Аз не съм сигурен, че говорим за един и същи прекупвач.
По-скоро Александров трябва да каже дали е същия, че му е близо.
Докато се занимавате с такива, ще си намерите начин да изнасяте или да продавате всичко на дребно. Страхотно количество енергия и нерви хвърляте по такива.
Днес гърка купува в Карнобат-лудниццццццца! До 11 часа тира беше повече от половината пълен,а колко хора имаше още не е истина! А като се има в предвид,че големите още си държат меда за по-висока цена,той човека пълни от малките и то пълни по-много!
Това е въпросната обява и телефона който един колега беше публикувал няколко поста назад.
http://agronavt.com/%D0%B8%D0%B7%D0%...%BD%D0%B0.html
Хората от района ще кажат дали е един и същ човек или са 2-ма. Поздрави
Ще позволите ли на един начинаещ пчелар да почерпи от вашия опит? Тази година за първи път вадим мед. Останаха ми 8-9 тенекии манов мед за продаване. Бихте ли ме посъветвали къде мога да го продам на прилична цена. От Бургас съм.
До колегите от Казанлък и региона,чух за някаква жена изкупувала на 6 лв букета.Ако,някой знае нещо да каже или са слухове само.
Мислех,че има пункт за изкупуване, или фирма, с която да се свържа.