Така се пише :Станислав Лем ! Велик е ! Сигурно си го чел !??
Преглед за печат
Друго гледам по ТВ - резултат - 0 .
Със хипита сблъсквал ли се някога? Стоят си насред пустощта и водят природосъобразен и здравословен начин на живот, консумират само био продукти (най-вече тези които стават за пушене) отричат съвременната медицина и пушат единствено домашно отгледана трева. А имането на пчели е просто една от дейностити, които се вписват с този начин на живот.
Ти , не ми говори за Лъвове !
[QUOTE=ch.atanasov;72950]Ехооо.Аве ти май ни пожела "лека вечер " преди час.[
Няма лошо Атанасов .
За теб може би щях да бъда по културен - АМА КАТО ТЕ ЗНАМ -Ветрила и вятър .
Явно пак си се наквасил .
Не знам защо продължавате да се заблуждавате с температурата. Зимно време температурата на външната и вътрешната страна на кошерите, хралупите и дори полистиренените кошери Е ЕДНА И СЪЩА. Дори и да има някаква разлика, то тя е не повече от 1-2 градуса. Единствената роля на кошерите и хралупите е да спасят пчелното кълбо от вятъра, защото той интензивно отнема топлина от него. Топлоизолационни свойства почти няма, и това много лесно можете да си го сметнете сами.
Прикачен файл 5080
Чакам за коментар от един - той си знае кой е, а и вие знаете.
От пролетта и аз ако хвана рой ще .....
Говорим във видео чат. По едно време единя колега, който плющи само на топ бар, запали лулата. След около 20 мин вече не може да си каже името, класа и номера :laughing:. Питах другите дали му разбират какво говори и се оказа, че грешката не е в моя телевизор :)
Абсолютно вярвам, че му се губят акарите :laughing:
ДОБРО УТРО И УСПЕШЕН ДЕН КОЛЕГИ !!!
Ти ли си в час дето даваш за пример заселване на открито?за вятъра говорех именно аз. Като обсъждахме оня рой. Тъй като има вятър няма как топлината вътре и вън да е една и съща. Смисъла е да се задържи отделената температура. Какво се случва на открито интензивно отнемане нали?
Забелязваш ли горе, дясно формата на питата която са построили? Има ли вероятност тази пита да заобиколи гнездото? Виждал ли си пчели които зазидват прелката с клей за да стане по - малък, отвора за проветряване отдолу и всички всевъзможни отвори? Възможно ли е според теб да затворят цялата горна повърхност? Аз мисля, че ДА. И след като я затворят какъв вятър, какви пет лева ще им пречат? А и като се има предвид, че никой баламурник не е взел меда им и ще имат достатъчно запаси какво се получава? Че ще си карат и ще си пеят. Вятър има само на едно място, но само ти не знаеш къде.
Пчелите имат възможностите да се адаптират към природните условия и така ДА ОЦЕЛЯВАТ. Правили са го стотици милиони години, ще го правят това и за в бъдеще. Същото не може да се каже за човешката раса. Уж сме Homo Sapiens (човек разумен), а сме се изхитрили в рамките само на някакви си 10-20 хиляди години да създадем и да УНИЩОЖИМ няколко различни цивилизации. Не се знае колко ще издържи и настоящата цивилизация, но така като гледам накъде духа вятъра (накъде са насочени ядрените ракети), май нама да е дълго. Едно е ясно обаче още от сега - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ НАДЖИВЕЯТ ЧОВЕШКАТА РАСА. Ще намерят начин да се адаптират дори и в условията на повишена радиация. Може би ще започнат да живеят в дълбоки подземни пещери - знам ли.
Та във връзка с това искам да кажа, че хралупите или разборните кошери или висене на някой рой на някое дърво не са предпочитание или желание на пчелните семейства. По-скоро това е АДАПТИРАНЕ към съществуващите дадености, което явно пчелите умеят да го правят много добре, щом са оцелели милиони години и са издържали глобални затопляния, ледникови периоди и дори метеоритни атаки, унищожаващи почти целия живот на земята (напр. динозаврите).
Това което аз съм видял за градежа на пити без восъчни основи, в нестандартна японска тръвна е:
5,1-5,2 мм размер на килийката в центъра на гнездото, тези килийки са кафяви и са ползвани за няколко поколения пчели;
В периферията на гнездото има и търтееви килийки, там където питата се закрепва за стената на плодника, но тези търтееви килийки не бяха ползвани за отглеждате на търтеи. Восъкът беше бял, в тези търтееви килийки пчелите бяха складирали мед;
При отдалечаване от центъра на гнездото , към стените на плодника, килийките стават все по-големи;
Измерването е направено като се бележат 30 килийки във формата на равностранен триъгълник /всяка страна с по 10 килийки/, измерва се обиколката на триъгълника е се дели на 30. Получава се доста точен резултат, за големината на килийката.
От тази година в многокорпусните си кошери не ползвам восъчна основа, пчелите сами си изграждат питата, но засега нямам измервания на тези пити, защото са в кошерите.
Има няколко неща:
- Рамков кошер, с голямо напречно сечение на плодника;
- Рамка и центрофуга;
- Восъчна основа.
Сигурен съм, че много от пчеларите знаят за изкуственото увеличаване на килийката във восъчната основа, от един професор, производител на преси за ВО. Тогава, преди около един век, се е считало, че при по-голяма килийка, ще се развиват по-големи пчели, които ще дават по-голяма продукция за пчеларя. Правени са много опити с големината на пчелната килийка.
Това се отразява на пчелите.
Някои пък казват, че по-голямата пчела, отгледана в по-голяма пчелна килийка, е по-непродуктивна. Ха сега де, кое е вярното?
Трябва да споделяме мнения, без нападки кой е по-по-най.
И пак казвам, не рекламирам японската тръвна, на никого не я препоръчвам.
Вижте това.
Според мен е логично.
Вижте и тази пита в рамка на стандартен ДБ кошер.
Много от пчеларите ще кажат, че питата е перфектна, аз ще се съглася с тях. Майката е перфектна.
Само че, къде е студената зона в питата с пило? Там където се развива акара – отстрани в ъглите и отдолу. Стандартната рамка създава ли перфектни условия за развитие на акара, с различни зони на температурата в пилото? Моят отговор е ДА.
В многокорпусните кошери, каквито имам и аз, над тази рамка има и друга рамка, под нея също има рамка. Не се ли разкъсва пилото на слоеве, между които има от 4-7 см пространство, където няма пило. И къде тогава има по-ниска температура?
Вярно ли е твърдението, че при по-ниска температура, пилото се развива за повече от 21 дни? И това дава ли предимство на акара?
Така мисля аз, и никого не искам да ангажирам с мнението си.
А сега си представете тази перфектна рамка в стандартен кошер.
Има ли разстояние между рамката и стените на кошера? Това разстояние покрива ли се от пчелите през есента зимата и пролетта?
Отговорете си на тези въпроси, и тогава ще видите, че в стандартните кошери, пчелите са поставени почти целогодишно в режим на оцеляване.
Ето тази пита със сигурност трябва да бъде третирана с ....домашно.И със сигурност няма да иззимее.....пардон,осъмне.И май нацелих "топлинния център",което ще рече,че ще изтребя всичките акари.....
И в началото и в края все е гроздово.......И за да съм в крак с темата-въглените са от разборен кошер...
Василевсе, забележи. На някои дървета няма листа, а това какво ти говори?
Ангел е измислил хранилка за Японката . Така , че не се притеснявай ще измисли нещо и за теб.
Сподели ги , да не останем прости .
Между другото това са пчели, които НИКОГА не гнездят в хралупи и въпреки това нямат проблеми с акара. Това е в Хималаите и долната граница на ареала им е 2700 м. надморска височина! Прикачен файл 5097Прикачен файл 5098Прикачен файл 5099
https://www.youtube.com/watch?v=DXldMcfArHYhttps://www.youtube.com/watch?v=ZBBHqWbNwDA
Хайде василевсе - наслаждавай се на компютърната анимация.
Това което показва секулатора е супер, но не забравяйте, че тези пчели всяка година правят две миграции, според дъждовния и сухия сезон. Преместването е на голямо разстояние. Изграждат само една пита, и нямат нищо общо с пчелите които отглеждаме в стандартните кошери.
Да, това е историята, която малкокилийковците пропагандират. Това което забравят да споменат, обаче е че в началото валяците са били с по-малък размер килийки от естествените (за европейските пчели), след което размера наистина е бил увеличен, но това всъщност е върнало килийките до първоначалния им размер. Всичко звучи доста правдоподобно защото навремето размера на килийката е бил калкулиран в различни от досегашните единици - брой килийки на кв. дециметър (който на места все още се използва) и брой килийки на кавадратен инч. Впоследствие се налага измерването на размера в сантиметри, което и създава истинското объркване. Знаете ли колко е трудно за един американец да преизчлисли размера на килийката от бр/кв инч в сантиметри, като дори представа си няма един сантиметър колко инча прави?
Според Рутнер, естествения размер на Карниката е 5,25 (плюс минус 0,05), на Лигустика 2,10 (плюс минус 0,05) - размерът използван и до днес в САЩ , а за mellifera mellifera - не помня вече
А Usmar Badoux се появява хронологически по-късно и неговия експеримент се оказва провал.
За разлика от другите видове пчели голямата индийска пчела при влошаване на условията й на живот /висок процент на инвазия от акара V. destructor, поражения от восъчния молец/ напускат гнездото, отлитат надалеч, където бързо и енергично изграждат нова голяма пита. Този биологичен феномен за намаляване на инвазията от вароатозата, използван от тези пчели, се прилага за борба с тази опасна болест и от други пчелари по света.
Д-р Наско Кирилов
И двамата малко грешите.
До Слави и Ангел -знаете ли , в какви кошери отглеждат пчели джапончетата?
Ами , 82 % в ЛР , около 10 % в някaкви негови разновидности , имат и ДБ , а Японката е сведена до минимум .
Защо ли ? Япончетата са технологична нация .
..отначало с температура се мореше акара сетне с тесни килийки общо взето локумки. За мен истинската причина да оцеляват без третиране е че все още има места и природни фактори които му пречат да се разпространи.
Имах впредвид че миграцията им се различава от тази на Apis Dorsata:
http://www.apidologie.org/articles/a...1/06/woyke.pdf
А , ето , че кацнахме в средата на мишената .
А аз продължавам да си мисля, че това може би е някаква форма на хигиенно поведение, която все още не е изследвана достатъчно добре. Тази форма обаче е генетично заложена, и които семейства я имат - те и оцеляват. Така е и в Америка с американския гнилец. Там има селектирани пчели, които посредством хигиенно поведение се справят с американския гнилец и с другите болести по пилото без никаква нужда от лекарства. Дори са открити и описани точно тези гени, които са отговорни за това. Става въпрос за гените, които отговарят за това след колко време пчелите разпечатват и почистват килийките с умряло пило. Ако те го правят за по-малко от 24 часа, то тогава болеста просто не може да се разпространи. Оказва се че има семейства, които го правят дори и за 12 часа, а има такива, на които им трябват 3 или дори 5 дена. Ако по този параметър започне да се прави селекция и ето ти пчели, които не се разболяват от американски гнилец.
Мисля си, че и с акара може да е нещо подобно. Вероятно има някакъв фактор от поведението на пчелите, който фактор способства за намаляване на популацията на акара, и този фактор може да се селекционира изкуствено от хората или естествено от природата (явно тя вече го е направила).
До toko652003.
Може би има места, където акара не може да се развива. Там където има билки, и миризмите им, не позволяват развитието му.
Но не са локуми големите килийки и температурата в стандартните кошери.
Температурата на пилото, дървените рамки, големината на сечението на корпуса и големината на пчелните килийки са предположения, за развитието на акара, които тук, в този форум никой не можа да опровергае. Имаше само отговори от рода „пълни глупости“.
Няма смислена дискусия, показват се снимки на роеве захванати на дървета.
Но никой не дискутира, че на тези снимки, пчелното гнездо отвсякъде е оградено от пити /от восък/, и че питите не са успоредни /както в стандартните кошери/, при големите гнезда.
Никой не забеляза, че в тези големи гнезда, питите се преливат една в друга, питите понякога са перпендикулярни една към друга, питите се слепват една за друга отгоре.
И никой не забеляза, че на част от снимките има разрушено гнездо от човек – една или две от питите са премахнати, вижда се пилото, и пилото се намира на разстояние 10-15 см от най-външната пита.
Хайде гледайте снимките на големите гнезда. Не на малките.
Поведенческите механизми като основен източник на устойчивост никога не са най-добрия вариант.
Например селекцията за хигиенично поведение дава своето отражение в намаляване на производителността.
Постигането на устойчиви на вароатоза пчели посредством VSH е задънена улица (или мираж - виждаш го, но все не може да го достигнеш). Пчелите със силно VSH поведение дори не могат сами да се самоподдържат, постоянно трябва да им се добавя люпещо се пило от други семейства.
Колега моля пиши по-често.Аз нямам още 100 години да се образовам.Те моите пчели с ниска производителност.Ами ДА !.Доцента точно на хигиеничното поведение залагаше първите години ,когато обикаляше и пропагандираше Родопиката.Припомних си лекцията му с карфицата.
Това е предположение и не е доказано от никого. По-скоро изказваш някаква вероятност за проблеми, но те се появяват винаги, когато даден селекционер се заиграе с един единствен признак на селекция и пренебрегне всички останали. Например манията за откриване на нова раса в Родопите ..... :) Истината е, че при достатъчно голямо стадо (брой кошери под контрол) и при достатъчно на брой селектирани поколения, рано или късно селекционера ще попадне на ИДЕАЛНАТА МАЙКА, в която всички възможни гени са от хубави по-хубави и дават качества, които са на максимум по всеки един от селекционните признаци. Няма да се случи само с признаците, помежду които има някаква отрицателна корелация (един и същи ген отговаря за два признака, които си противоречат един на друг), но мисля че производителноста и хигиенното поведение не са такива.
Ха-ха ..... Ако селекцията се извършваше по всичките 1 милиард кошера на планетата (или колкото там е истинската бройка), може би такава майка можеше да бъде открита в рамките само на няколко години. Може би дори такива майки от време на време са се появявали при някой пчелар, но той не ги е оценявал достатъчно и не си е направил труда да предприеме действия за запазване на генетичния им потенциал.
Не е предположение. Ако до сега не си забелязал аз не съм чак толкова умен че всичко да ми идва свише. Проблема е че съм чел толкова много неща и от толкова дълго време че не мога да помня кое от къде беше. Убеден съм обаче, че с твоите темпове на самоубочаване също ге го срещнеш някъде.
Замислял ли си се защо хигиеничното поведение, след като е толкова полезно за пчелите, е ТОЛКОВА рядко срещано в Природата? Защото ИДВА С ЦЕНА! Селекцията за едно качество е всъщност селекция ПРОТИВ някое друго. Или казано с други думи, често дадено качество се оказва пряка последица от някой дефект.
Иначе наистина има високопродуктивни семейства със високо хигиенично поведение. Това е възможно понеже не е нужно всички пчели в семейството да са хигиенични за да се проявява висока хигиеничност.
Хигиенично поведение? Как пчелата като се вземе от хралупата и се постави в кошера го губи това хигиенично поведение, нали е резултат на еволюцията?
@ scutellator
Колега, под хигиеични пчели какво точно имаш предвид? Пчели които сами си свалят акарите, които свалят акарите от другите, унищожават заразеното пило или и трите заедно. И един друг въпрос ако ми позволиш за пчелите които ти селектираш. До каква степен вземаш предвид хигиенното поведение при селекцията.
За дивите пчели и акара моето мнение е следното. В БГ има хиляди пчелари любители (неделни и месечни) Всяка пролет от тези пчелари излизат огромен брой роеве които стават диви пчели. Според мен над 50% от дивите пчели са тазгодишни роеве. Затова нямат акари- защото са голи роеве. След това тези роеве живеят по две, най-много три лета и умират. А като умрат с тях измират и нароилите се кърлежи. Молеца изяжда питите (в природата молеца е в симбиоза с пчелите, а не проблем) и след един два месеца дупката е свободна за нов гол рой без кърлежи (с малко кърлежи по гърбовете). Така ако гледаме една дупка два три пъти годишно можем да си помислим, че тя е постоянно обитавана от пчели, но всъщност е имало смяна на семейството с ново (умират зимата, март април молеца чисти дупката, април-май при новия сезон на роене се заселва отново.
А тези семейства умират бързо по следните причини.
Защото хралупите са прекалено малки и семействата дори и да имат хубава година не могат да станат силни. Ако може сега императорите (Слави и Василевса) да не ми коментират публикацията, защото всички вече знаем бръщолевиците, които повтаряте за 100-тен път и няма нужда да го казвате отново и отново, защото вече сме го чули.
През годините хората са установили обемите, при които пчелите правят силни семейства и това са обемите на разборните кошери. Днешните гори се изсичат планово, в населените места пък гнилите и кухи дървета се режат, защото са опасни. Така че това което остава като хралупи е в млади дървета с много малък обем. Нека всеки от Вас се замисли като изключи труднодостъпните планини в които не се сече, но са високо и пчели трудно виреят (Рила и Пирин) колко места знае с огромни вековни дървета с кухини с размерите на разборен кошер.
Така тези семейства като стигнат ограничението на хралупата евентуално се роят и пак се получава гол рой без акари (малко акари), а старото семейство умира зимата поради смесица от фактори (малко пчели, малко запаси, акар, липса на подхранване при нужда като при гледаните пчели, гризачи).
VES,подобно нещо го наблюдавам от миналата година в един метален стълб на улична лампа.От пролетта на миналата година сега това е третия рояк,който го обитава от юни месец тази година.
През зимата нямаше пчели.Сега има и ще видя дали ще иззимуват.
drinks;Аз също наблюдавам дивите пчели, където ги видя. Наистина често ги има по стълбовете и съм видял че тези роеве не живеят много години. Но трябва да се наблюдават редовно иначе както писах ако го гледаш 2-3 пъти годишно може да изпуснеш, че старото семейството е изчезнало и после се е заселило ново. Сега и този рой дето го наблюдаваш ако се прегледа ще се види че има слаба опаразитеност, но причината е единствено, че е новозаселил се гол рой.
Я да задам на спецовете един въпрос: "Тези моите защо се роят по това време?" Какво казва японската теория по въпроса?
Моля непросветените в японското изкуство да не се обаждат :)
https://www.youtube.com/watch?v=vbGdRcWeOIg
Според мен това твърдение не е вярно, и ще се аргументирам. Семействата в малки хралупи не умират. Семействата в малки хралупи много бързо застрояват обема на малката хралупа, и се изрояват. Пускат няколко роя и в хралупата не остават пчели, или остават една шепа пчели и млада майка, която няма къде да снася яйца, защото всичко е пълно с мед. В хралупата остават пълни пити с мед, които биват изядени от мравки и восъчен молец. И хралупата пак е готова за ново заселване.
Т.е. коректно е да се каже, че малката хралупа има кратък многогодишен цикъл за заселване и напускане, около 1-2 години, но е некоректно да се твърди, че пчелите умират в малки хралупи. Доказателство – плетените тръвни с малък обем, в които пчелите се роят всяка година, и без намесата на пчеларя пчелите ще напуснат тръвната.
Т.е. роят се и слабите семейства в малките хралупи, малките кошери и в тръвни с малък обем. Но процесът на роенето не го бъркайте с умиране на семейството, напротив, то е дало ново поколение със съвсем други гени.
Няма как да не коментирам неверни твърдения, в които е поставено и моето име.
Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.
Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.
Защото няма как в едни и същи пити да се гледа пило в продължение на 15 години. Килийките постепенно се стесняват и пчелите се израждат, което рано или късно ще доведе до смърт на семейството. Тази смърт е необходима, за да може хралупата да бъде почистена от молци и други гадинки, и след това отново да бъде заселена от нов рой, който да изгради нови бели пити.
Приеми, че в хралупата на едно 100 или 200 годишно дърво роевете измират или избягват поне по веднъж на всеки няколко години, когато питите им станат негодни за пило. Това се е случвало дори и тогава, когато е нямало акар.
Не знам как да го обясня, но ще се опитам.
Веднъж заселена, хралупата поема миризмата на пчелите. Пчелите я заклейват и умирисват с жлезите си. Умирисва се самата дървесина отвътре. Всеки знае как мирише кошера, мирише си на пчели, на клей и на восък.
Когато хралупата бъде напусната от пчелите, мравките и восъчният молец я изпразват за нула време през пролетта. За около един месец - два.
Но хралупата е умирисана, и първият рой, или по-точно неговите пчели разузнавачки, веднага я намират по миризмата, и новият рой се заселва в умирисаната хралупа. /Това се ползва от ловците на роеве в роеловки, ама нека те да кажат как става/.
Много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че в хралупата има един и същи рой.
А много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че когато хралупата е празна – това означава, че пчелите са умрели – а те са се изроили, пчелите са си били живи и здрави, просто са направили нови семейства с нови гени.
А може би хралупата която наблюдаваш е огромна.
Каква допълнителна информация ти трябва?!?!
Отговорих на всички въпроси които си ми задал.
Питите са нови, това са мои пчели, а не на съседа, кошерите са ДБ12, маточници няма, семействата не са задръстени. меда е на венец около пилото и на съседните пити (СЕМЕЙСТВАТА НЕ СА ЗАДРЪСТЕНИ).
Що ми се роят пчелите и ко казва японското учение.
По това време е необичайно да има роеве , или имат някакво заболяване и са напуснали кошера.
Така и си помислих първоначално, че въпросът ти, „защо се роят моите пчели, в моят пчелин, на 5 октомври тази година?“, и предоставеното видео, е поставен само за да се заяждаш, заради японската тръвна.
Аз не рекламирам японската тръвна, колко пъти трябва да ви го пиша.
Отговорът ми е вече твърд – ако роят е от твоят пчелин, както ти твърдиш, и ако това изобщо е рой, както ти твърдиш, – това е твоя голяма пчеларска грешка. Търси си я сам.
Считам че отговорих на въпросът ти, и повече няма да обръщам внимание на този въпрос.
А ти вече имаш 1568 мнения във форума, благодарение на заяждането си. Трупай непълноценни мнения и заяждания, до нова година може и да удариш бройката от 2000 мнения.
Не е заболяване и не е бягство. При бягство, пчелите буквално се изнизват като войници на парад.
Изобщо няма никакво значение какъв цвят са питите за роенето.
Къде е пилото хич няма значение, пилото е там където пчелите го разположат и мястото му се променя според температурата, влагата и количеството пчела в кошера.
Между 1 и 15 Септ има период на роево настроение, но се случва много рядко да излети рояк и това ще се случи само ако запасите са много сериозни.
Кошера няма почти никакво значение за роенето, стига да има място за снасяне.
Майката почти винаги излиза преди да се е излюпила новата, а яйца липсват, защото пчелите спират да хранят майката и я подготвят за полет.
Рояка се събира на грозд и пази майката, а не се пръска като ученици в междучасие.
Относно хигиеничното поведение ,при 100 % VSH майки реално другите им качества са доста слабо изразени ,но те са направени с цел да бъдат разплодни майки и да се продават като такива , след извъждането на нейните дъщери оплодени с ваши търтеи(свободно оплодени) нещата се променят но хигиеничното поведение се предава и в поколението на дъщерите дори и да е 50 % това е достатъчно.ът в годината. Основното качество на тази черта е да усещат паразита в запечатаното пило и да го разпечатат след което изядат ларвата и нарушават неговия цикъл на развитие. Но има още една черта на агресивно хигиенично поведение при която възрастните пчели хапят(убиват, контузват) паразита и най често краката.
http://strathconabeekeepers.blogspot...e-hygiene.html
тази статия е от 2015
https://myadventuresinbeekeeping.wor...ing-honeybees/
А на мен ми се струва,че Дамян хитрува....
В при семейства заселни в хралупи също има акар. И да е голяма хралупата пак може да рои. ОСНОВНА причина да оцеляват е защото роят.
Имам само един въпрос за японската ''технология'' веднъж заселено семейство в такъв кошер как му се сменя майката или се рои?