Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Как трябва да задам въпроса?
    Какво точно те интересува от питите?
    Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
    Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
    Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
    Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kli6o Виж публикацията
    ..... Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.
    Защото няма как в едни и същи пити да се гледа пило в продължение на 15 години. Килийките постепенно се стесняват и пчелите се израждат, което рано или късно ще доведе до смърт на семейството. Тази смърт е необходима, за да може хралупата да бъде почистена от молци и други гадинки, и след това отново да бъде заселена от нов рой, който да изгради нови бели пити.

Приеми, че в хралупата на едно 100 или 200 годишно дърво роевете измират или избягват поне по веднъж на всеки няколко години, когато питите им станат негодни за пило. Това се е случвало дори и тогава, когато е нямало акар.

Автор
    Регистриран
    12.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Защото няма как в едни и същи пити да се гледа пило в продължение на 15 години. Килийките постепенно се стесняват и пчелите се израждат, което рано или късно ще доведе до смърт на семейството. Тази смърт е необходима, за да може хралупата да бъде почистена от молци и други гадинки, и след това отново да бъде заселена от нов рой, който да изгради нови бели пити.

Приеми, че в хралупата на едно 100 или 200 годишно дърво роевете измират или избягват поне по веднъж на всеки няколко години, когато питите им станат негодни за пило. Това се е случвало дори и тогава, когато е нямало акар.

Добре,приемам го,но защо за 15 години хралупата не е оставала без пчели? Както казах вече,това е на работата ми,наблюдавам го и се чудя,как по дяволите оцеляват толкова години без третиране?!? А може би излизащия рой отнася голям процент от акарите и младата майка снася по малко търтеево пило,може би това да е причината,но мога само да гадая…

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Добре,приемам го,но защо за 15 години хралупата не е оставала без пчели? Както казах вече,това е на работата ми,наблюдавам го и се чудя,как по дяволите оцеляват толкова години без третиране?!? А може би излизащия рой отнася голям процент от акарите и младата майка снася по малко търтеево пило,може би това да е причината,но мога само да гадая…
    А защо си мислите, че в тези ваши кошери или в случая хралупата винаги трябва да има акари? Има райони в които тази твар се среща рядко или дори не се среща и то е заради някои видове растения които помагат на пчелите да нямат акар.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Относно хралупите,мисля да изкажа мое 15 годишно наблюдение! На работата ми в едно дърво от 15години има пчели и всяка година се роят,даже по няколко пъти,но хралупата без пчели не е оставала! Не знам защо твърдите,че пчелите ще напуснат хралупата и тя ще остане празна.

Не знам как да го обясня, но ще се опитам.
    Веднъж заселена, хралупата поема миризмата на пчелите. Пчелите я заклейват и умирисват с жлезите си. Умирисва се самата дървесина отвътре. Всеки знае как мирише кошера, мирише си на пчели, на клей и на восък.
    Когато хралупата бъде напусната от пчелите, мравките и восъчният молец я изпразват за нула време през пролетта. За около един месец - два.
    Но хралупата е умирисана, и първият рой, или по-точно неговите пчели разузнавачки, веднага я намират по миризмата, и новият рой се заселва в умирисаната хралупа. /Това се ползва от ловците на роеве в роеловки, ама нека те да кажат как става/.
    Много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че в хралупата има един и същи рой.
    А много от хората които наблюдават хралупи, се заблуждават, че когато хралупата е празна – това означава, че пчелите са умрели – а те са се изроили, пчелите са си били живи и здрави, просто са направили нови семейства с нови гени.

А може би хралупата която наблюдаваш е огромна.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Този стълб за който аз споменавам е с размер ф 20 и минавам от там през ден.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Какво точно в питите ме интересува ли? Ха-ха.
    Дамяне, имаш 1566 мнения в този форум, би трябвало да знаеш какво ме интересува в състоянието на питите на роилият се кошер, ммм….в твоят пчелин на 5 октомври тази година.
    Но ще ти отговоря, цвят на питите, къде е пилото, къде са маточниците, какви са тези маточници, къде се намира запечатаният мед по питите, има ли свободни килийки, на колко пити е семейството, колко пчели има сега в семейството след роенето, в какъв стандартен кошер се намират питите, и други въпроси…..
    Надявам се, че наистина ще снимаш питите на роилото се семейство. Това ще е полезно за всички във форума.
    Как да разбера от кой кошер са излезли? Няма маточници.
    Цвета на питите е "нов", а тук-там има по някоя стара рамка.
    Семействата не са задръстени и майките имат място да снасят.
    Всичко е на ДБ12.
    Гледай отново клипа, ако е нужно.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Всичко е на ДБ12.
    Това не е рояване това е бягство и кошера ще го познаеш като видиш от къде не излизат пчели, ако разбира се е от твоя пчелин.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Всичко е на ДБ12.
    Дамяне, не даваш никаква информация, а очакваш отговор. Няма как да стане. На видеото аз не виждам нищо.
    А един колега по-нагоре може би е най-близко до отговора – бягство от твой кошер, или не е от твой кошер този рой.
    Дано да не е от твой кошер

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •