Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 113 от 186 ПърваПърва ... 1363103111112113114115123163 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,121 до 1,130 от общо 1859
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Със хипита сблъсквал ли се някога? Стоят си насред пустощта и водят природосъобразен и здравословен начин на живот, консумират само био продукти (най-вече тези които стават за пушене) отричат съвременната медицина и пушат единствено домашно отгледана трева. А имането на пчели е просто една от дейностити, които се вписват с този начин на живот.
    Говорим във видео чат. По едно време единя колега, който плющи само на топ бар, запали лулата. След около 20 мин вече не може да си каже името, класа и номера . Питах другите дали му разбират какво говори и се оказа, че грешката не е в моя телевизор
    Абсолютно вярвам, че му се губят акарите

ДОБРО УТРО И УСПЕШЕН ДЕН КОЛЕГИ !!!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Кои имаш в предвид? Ако са всички пчелари от форума, то те много добре го знаят, но ако имаш предвид василевса и Слави то тогава поста ти е напълно точен. Останалите сме си в час.
    Ти ли си в час дето даваш за пример заселване на открито?за вятъра говорех именно аз. Като обсъждахме оня рой. Тъй като има вятър няма как топлината вътре и вън да е една и съща. Смисъла е да се задържи отделената температура. Какво се случва на открито интензивно отнемане нали?

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Знам кой е , но роя е супер .
    Браво на Solaris 60 !
    И ще си умре там ако не се премести.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Ти ли си в час дето даваш за пример заселване на открито?за вятъра говорех именно аз. Като обсъждахме оня рой. Тъй като има вятър няма как топлината вътре и вън да е една и съща. Смисъла е да се задържи отделената температура. Какво се случва на открито интензивно отнемане нали?
    Забелязваш ли горе, дясно формата на питата която са построили? Има ли вероятност тази пита да заобиколи гнездото? Виждал ли си пчели които зазидват прелката с клей за да стане по - малък, отвора за проветряване отдолу и всички всевъзможни отвори? Възможно ли е според теб да затворят цялата горна повърхност? Аз мисля, че ДА. И след като я затворят какъв вятър, какви пет лева ще им пречат? А и като се има предвид, че никой баламурник не е взел меда им и ще имат достатъчно запаси какво се получава? Че ще си карат и ще си пеят. Вятър има само на едно място, но само ти не знаеш къде.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пчелите имат възможностите да се адаптират към природните условия и така ДА ОЦЕЛЯВАТ. Правили са го стотици милиони години, ще го правят това и за в бъдеще. Същото не може да се каже за човешката раса. Уж сме Homo Sapiens (човек разумен), а сме се изхитрили в рамките само на някакви си 10-20 хиляди години да създадем и да УНИЩОЖИМ няколко различни цивилизации. Не се знае колко ще издържи и настоящата цивилизация, но така като гледам накъде духа вятъра (накъде са насочени ядрените ракети), май нама да е дълго. Едно е ясно обаче още от сега - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ НАДЖИВЕЯТ ЧОВЕШКАТА РАСА. Ще намерят начин да се адаптират дори и в условията на повишена радиация. Може би ще започнат да живеят в дълбоки подземни пещери - знам ли.

Та във връзка с това искам да кажа, че хралупите или разборните кошери или висене на някой рой на някое дърво не са предпочитание или желание на пчелните семейства. По-скоро това е АДАПТИРАНЕ към съществуващите дадености, което явно пчелите умеят да го правят много добре, щом са оцелели милиони години и са издържали глобални затопляния, ледникови периоди и дори метеоритни атаки, унищожаващи почти целия живот на земята (напр. динозаврите).

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Забелязваш ли горе, дясно формата на питата която са построили? Има ли вероятност тази пита да заобиколи гнездото? Виждал ли си пчели които зазидват прелката с клей за да стане по - малък, отвора за проветряване отдолу и всички всевъзможни отвори? Възможно ли е според теб да затворят цялата горна повърхност? Аз мисля, че ДА. И след като я затворят какъв вятър, какви пет лева ще им пречат? А и като се има предвид, че никой баламурник не е взел меда им и ще имат достатъчно запаси какво се получава? Че ще си карат и ще си пеят. Вятър има само на едно място, но само ти не знаеш къде.
    Няма такава вероятност или поне досега не съм чел да е забелязвано някъде подобно нещо. няма да я затворят и влагата и студа ще ги умори, това е моето мнение. ако имаш наблюдения го наблюдавай зимата и кажи какво е станало с нея. Знам аз всичко.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Сигурно ли е че без восъчни основи рояка ще изгради по-малки килийки? И ако да- то с колко-по малки ще бъдат те?
    Предполагам си ги измервал и знаеш от практически наблюдения.

Май е време за разбиване на още един пчеларски мит: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЧЕЛИ В ДИВО СЪСТОЯНИЕ НЕ УМИРАТ ОТ ВАРОАТОЗА!!!
    Това което аз съм видял за градежа на пити без восъчни основи, в нестандартна японска тръвна е:
    5,1-5,2 мм размер на килийката в центъра на гнездото, тези килийки са кафяви и са ползвани за няколко поколения пчели;
    В периферията на гнездото има и търтееви килийки, там където питата се закрепва за стената на плодника, но тези търтееви килийки не бяха ползвани за отглеждате на търтеи. Восъкът беше бял, в тези търтееви килийки пчелите бяха складирали мед;
    При отдалечаване от центъра на гнездото , към стените на плодника, килийките стават все по-големи;
    Измерването е направено като се бележат 30 килийки във формата на равностранен триъгълник /всяка страна с по 10 килийки/, измерва се обиколката на триъгълника е се дели на 30. Получава се доста точен резултат, за големината на килийката.
    От тази година в многокорпусните си кошери не ползвам восъчна основа, пчелите сами си изграждат питата, но засега нямам измервания на тези пити, защото са в кошерите.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от 212 Виж публикацията
    Ясно е какво се е променило от времето когато кърлежа не е бил напаст, до сега когато е напаст. Няколко неща са всичко на всичко. За мен тази тема е опит да си изясня точно кое е преляло чашата та равновесието е в полза на кърлежа. Има разумни предположения, има и разумни обратни доводи. Има и неразумни и от двата вида. Дори да кажем кърлежа ако все пак вирее в тези малки кошери, то евтинията им оправдава с доста някои неудобства.
    Има няколко неща:

1. Рамков кошер, с голямо напречно сечение на плодника;
    2. Рамка и центрофуга;
    3. Восъчна основа.

Сигурен съм, че много от пчеларите знаят за изкуственото увеличаване на килийката във восъчната основа, от един професор, производител на преси за ВО. Тогава, преди около един век, се е считало, че при по-голяма килийка, ще се развиват по-големи пчели, които ще дават по-голяма продукция за пчеларя. Правени са много опити с големината на пчелната килийка.
    Това се отразява на пчелите.
    Някои пък казват, че по-голямата пчела, отгледана в по-голяма пчелна килийка, е по-непродуктивна. Ха сега де, кое е вярното?
    Трябва да споделяме мнения, без нападки кой е по-по-най.
    И пак казвам, не рекламирам японската тръвна, на никого не я препоръчвам.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Има няколко неща:

1. Рамков кошер, с голямо напречно сечение на плодника;
    2. Рамка и центрофуга;
    3. Восъчна основа.

Сигурен съм, че много от пчеларите знаят за изкуственото увеличаване на килийката във восъчната основа, от един немски пчелар, производител на преси за ВО. Тогава, преди около един век, се е считало, че при по-голяма килийка, ще се развиват по-големи пчели, които ще дават по-голяма продукция за пчеларя. Правени са много опити с големината на пчелната килийка.
    Това се отразява на пчелите.
    Някои пък казват, че по-голямата пчела, отгледана в по-голяма пчелна килийка, е по-непродуктивна. Ха сега де, кое е вярното?
    Трябва да споделяме мнения, без нападки кой е по-по-най.
    И пак казвам, не рекламирам японската тръвна, на никого не я препоръчвам.
    Аз също никому не рекламирам ЯК. Просто това е моя избор за пчеларстване и ще го развивам него. Току що се облетяха бая армия излезе на облитане. Изпълниха тая година поставените задачи.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Вижте това.
    Според мен е логично.
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Страница 113 от 186 ПърваПърва ... 1363103111112113114115123163 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •