Аз значи нещо не разбирам. С първия рой нали излиза старата майка? Така поне пише в дебелите книги. Ти го хващаш и го връщаш в кошера, нови майки няма да има, защото премахваш маточниците. Кое не ми е ясно?
Преглед за печат
Не винаги излиза старата майка, понякога още първия рой е с неоплодена майка, старата е убита от пчелите поради невъзможност да лети или сама е умряла.
Може да излезе старата с няколко млади, даже да я върнеш обратно, ако има млада майка пчелите по вероятно да убият старата. Целта на "въртенето" е да запазиш пчелата в един кошер, най-добре е независимо коя е майката в края на сезона да се замени. Роевия инстинкт напролет ще се прояви отново.
..........Прикачен файл 8737
Дежурен по пчелин не е вариянт, това няма как да стане аз ходя на работа. А какво ще направи дежурният когато рояват 100 кошера. С 2 думи силен кощер или го цепиш или роява ако няма паша, всичко друго е празни приказки. Но какво толкова не харесвате роевото, да вярно работа е и отслабва кошера, но от роевото вече ходих на море а след няколко дена отиваме на планина и подмених всички майки. Да и аз искам да не рояват, но се оправям спрямо обстановката.
Другото е как ще разбереш от кой кошер излиза роя? При мен излизат по време на облитане и над пчелина ври и кипи, прибий ме няма как да разбера какво става. А също като съм на пчелина работя няма как да стоя по цял ден да ги гледам.
Роевете са като часовници.Ако засечеш времето в което излизат най редовно няма смисъл цял ден да седиш.Аз седя от 11 00-15 00часа.Ако излезне след това време рой тръвните и примамките си свършват работата.Да разбереш от къде излиза роя е лесно ако имаш голяма практика като мен.:bigsmile:
Методът на колегата Куров е хубав,но не може да се прави по всяко време на сезона.Както казва един колега който си л0ви рояци над 600м на програмисти,,правя с роя каквото си искам,,.Аз какво правя с рой на 6 рамки. При заселване му слагам 1рамка с открито пило и 1 рамки с излизащо и после с още 2 рамки с излизащо след като излезе.След 3-4 седмици това се превръща в средно силен кошер който може и да донесе доста мед.Пилото го вземам от полу кошерите;)
Сега да нема роево цял сезон в един пчелин.Всички тук знаят кога има най много роеве.;)Ти август колко роя до сега имаш хванати?:bigsmile:Аз бих те поправил 1.04
Днес пак горещо,но децата от сутринта работят като за световно.Оказа се,че липата е смесена с мана при нас.Медът е много рядък за липа,дали не е омешан и от слънчувката или акация/да са качили от плодниците/?
И при нас много рядък меда от липа, въпреки че е запечатан, но на 100 % не е чиста липа, по вероятно е омешен със слънчогледа и ливада.
Радо 76,какво обидно има в това мое сравнение за форума?Или оставам с впечатлението ,че не знаеш какво е значението/съдържанието/ на тази дума.Какво се прави в забавачницата?–Ами,децата правят първите стъпки т.е. те се учат.Какво правим ние във форума?–Също се учим.Ти самия го потвърждаваш с написаното.Помисли малко по–трезво,а не да следваш сляпо общия негативизъм на някои,към някого затова че казва нещата право в очите.Имах впечатлението,че си реален и не робуваш на максимамата– Ти ми даде,аз също ще ти дам.Остави я за слабите духом.Ти не си.Успех,Радо!!!
Вчера в 23,30 часа е плющял град на пчелина с големина на кокоше яйце crying; майка казва че всичко е помляло, стъкла по къщата, остъклението, цигли по покрива, на асмалъците останало тук там листо - всичкото грозде на земята, домати, пипери, картофи всичко е набито в земята и е тотал щета... на кошерите всичките ламарини на капаците били начукани и надупчени не стига и това ами към 02.00 часа е изплющяла светкавица някъде около къщата и от нея комина тупнал на земята...
днес от сутринта вали и не спира..
Това къде е?Що то вчера вечерта отиде към северозапад градушката.
В Ловешко, големи поражения има като започнеш от гр.Левски, гр.Летница, с.Вълчи трън, с. Дойренци, с. Дренов, с.Владиня, с.Слатина, с.Славяни, с.Лисец в този така наречен улей пораженията са от счупени стъкла на къщи, стъкла на коли, потрошени цигли и керемиди, и в градините е леж
Обадиха ми се колеги от Горна Оряховица и Добри Дял.Градушката е била колкото яйце там.Големи поражения и там е имало.
В момента в Елена е потоп.
Тази нощ , или утре го чакам и при мен .https://www.gismeteo.ru/weather-varna-3421/
Днес ми се обади един от всичките арендатори в Златарица да ме зарадва,че и късната и ранната слънчувка са цъфнали на едно.Колега от Долна Оряховица и той докарал кошерчета.Тая слънчувка я оградихме яко и пиле не може да прехвръкне. Да но има приток на нектар,че още не сме вадили и кило.
Друмев при мене ранната слънчовка е в силата си,събота ще въртя защото имам тотално задръстване на плодници и магазини,за моя радост късната слънчовка сега почва да цъфти което ще удължи пашата с около 10 дена.Падна и малко град разбира се но няма щети никакви
Дано и при мен да блокират така както при теб.:bigsmile:
Аз въртях вече в събота, защото всичко беше блокирано... Отчитам грешката да има само по 2 магазина, че някъде и 2 няма, ама за догодина ще я поправя...
Имам ранна отводка, която е в нуклеус ДБ на 6 рамки. Магазина запечатан, долу 5 пити фул с мед, шестата един юмрук пило, другото мед. Майката се разхожда върху питата и преработва мед сигурно... ;)
Всички пити извъртях, без тази с малкото пило. Отводка рекордьор, а ако се бях намесил няколко седмици по-рано, щеше да олимпийски шампион, ама съботно-неделен пчелар новобранец съм та така... ;)
Интерсно е че отводкта беше във фибранен нуклеус, а не бяха почнали да го гризат, имаше само на едно място леко зачекнато колкото нокет, но само повърхностно. Прехвърлих пчелите във 8 рамков фибран с магазин, та да видим до края на слънчогледа дали ще го напълнят и него... :)
Това е отводка от два самосменни маточника, за които бях писъл пролетта. Основния кошер беше много силен, всяка седмица по време на рапицата дърпах пило от него, и явно за това заложил 2 маточника за самосмяна. Отнех ги тогава и направих отводка.
мислех че ще заложи пак, но въпросния кошер не заложи повече маточници и до сега се представя отлично.
80кг в София /Високо планински/ тук е темата Северен централен.;)
Мойте всички ранни отводки /20 на брой/ като станаха на по 6 рамки ги продадох, оставих си само тая.
После направих още дестина, но те са далеч от това да имат магазин... :)
Чакам да приключи слънчовката и ще направя още дестина, хем да видя догодина как ще се представят късните отводки.
Пашата в парещия съботен ден беше толкова силна, че не обръщаха почти никакво внимание на празния омазан с мед съндък с който пренасям питите. Оставих го на 10 метра от кошерите. На следващия ден на обяд имаше още мед по дъното, а вътре дестина пчели и три пъти повече оси!!! :))))
С това преваляване в неделя и понеделник и с тия температури може и да се получат нещата.При нас слънчувката е Пионер и Джента.Миналата година беше Пионер и пусна добре,макар че една-две седмица преди това ги бяха изтровили.
А има дето не пиша.:bigsmile:Не се занимавам много с политика и мотика.;)
Сутринта преваля до 9 00 колкото за беля на Земеделците,за мен добре.Гледам и други колеги заграждат слънчувката.:bigsmile:Тоя път и приятел от Елена дойде.В момента само 2 блока отделят повече нектар около 4-5кг на ден.Такъв градеж не съм виждал от както съм се захванал с пчеларство.
равносметката след градушката
два дни не мога да изчистя двора на село, всичкият домат пречупен на последната връзка в кола (1,3 метра) плодът наранен до неузнаваемост стъблата начукани, пипера само клечките стоят, асмите . тук там листо и някоя частица от грозд, картофа под земята :bigsmile: ябълки на 100 % ударени половината на земята а другата на дърветата но вече с напреднало кафяво гниене. С греблото се събира и с количката на боклука, накрая напръсках всичко с бордолезов разтвор пък каквото се възтанови това ще е.
на кошерите капаците са на 100 % пробити с по няколко дупки всеки - алуминиеви плаки, иначе пък вътре задръстили отвсякъде слънчогледа като по твърд с малко поражения, мед поне ще има. Доста подмор имаше около кошерищата, явно от ударите през ноща са излизали отвън и стихията ги е сгащила - два са със маточници за смяна, майки не открих а са края на Май 2017 г. и маркирани с жълто както си му е редът тъкмо пронесли със сила преди слънчогледа.
Вчера децата работиха добре.След цялостна проверка на пчелина установих нещо необичайно за времето.Меденият венец над пилото е за типичното зазимяване/над 10 см/.Пило от 6-8 рамки в кошерите.Слънчуфката е към края си,но паша има не е така силна като по миналата седмица но има.
Здравейте!
Колеги-да се оплача и аз от тези градушки.При нас валя град с големина на орехи ,а след като помислихме че всичко е преминало заваля с големина на ябълки.Сутринта пред блока от 15 автомобила-13 със счупени по две стъкла и множество наранявания по купето.Като тръгнах сутринта за работа-блоковете с слънчоглед и царевица стърчат само стеблата.Всичко е по земята отбурният вятър и градушката.Оланжерията в Левски е 100% на земятаот градушката.С две думи не е за разправяне!
Поздрави:Цветан Димитров
Два дена поработихме пак яко на пчелина/може и да се е усетило:bigsmile:/.В събота бях решил да правя отводки,но се отказах бързо бързо след като видях две 20 дневни отводки да ги разграбват.След бърз преглед на 14 дневните останах малко изненадан.На втора рамка 2 големи гравирани маточника и 1 на 3та малък.Друга година минимум 7-8 е имало на двете рамки.Другото лошо нещо е,че 1/2 от меда във втория магазин който беше 15-20% запечатан го няма.Рязко намаляване на пчелата,че бях принуден да махна единия магазин.В неделя коренно различен ден за пчеларстване.Пчелите работеха като за световно никакви опити за кражби/обядвахме спокойно:bigsmile:/.Още нещо интересно наблюдавам от доста време.Не виждам акар по пчелите което ме притеснява много.В Елена колеги почнаха да махат магазините което е също ново явление за сезона.И там се оплакват от рязко изчезване пчели.
Събота и Неделя въртях слънчогледа sweating; Доста работа падна, от сутрин до вечер, но пък въпреки градушката съм доволен от добива :bigsmile:
Чета по-горе че колеги се оплакват от намаляване на пчелите - при мен същото, но това си е нормално като се има в предвид че в обилна паша маточника се блокира, съответно майката снася много по-малко поради липса на свободни килийки, а летящата пчела се губи в медосбора - де от старост де от климатични и други причини.
Иво някакви признаци на кражба забелязали?
jdrumev
превантивно веднага след преминаването на пашата притворих главните входове. вярно малко повече работа от тяхна страна за вентилирането но никакви признаци на нападения. даже за двата дена бяха доста културни отнесох само три жила по палците поради невнимание че ги притиснах инак си работих по къси гащи и гол до кръста.
без майтап - жегата бе голяма та дори си правих удобства а на тях хич не им дремеше че ги ровя и взимам меда :laughing:
ето една снимка за да има с какво да ме бъзикате :ae:
Прикачен файл 8809
Тая тубичка колко литрова е?:bigsmile:
Според мен няма рапица:bigsmile:
malkia.sandanski
пясък и часкъл - каквото имаше под ръка
Супер време за пчеларстване.В събота пчелите бяха много спокойни за сезона.Никакви нахалства към кражби.Паша още има,но пчелите намаляли.След цялосно проверка на пчерлина установих от 7-8 рамки пило/2-3 излащо тия дни/ има в плодниците.Не знам да ли да се радвам или да плача.Както казва един колега пчелар приятел,,Ако секне пашата тия зверове ще ти изядат и ушите,,:bigsmile:.Чета в другия регион за рекорди от двумайчини.При нас е същото както при тях.Да им се чудиш от къде я вадят тая сила и тоя мед.:bigsmile:
Супер време за пчеларства в събота и неделя.В събота до обед вадихме мед и за моя изненада в кошерите/слабацитте,отводките/ в които миналата седмица имаше нахвърлено малко нектар се отчетоха с по 8 рамки,а силните за по намалили някоя друга рамчица за две седмици около 1 магазин са изяли.Никакви опити за кражби докато вадихме меда.Даже напротив забелязах много силен летеж сутрин,паша има вкарват и три вида прашец/лилав,жълт и бял/.Вечерта решихме да обиколим райо за инфо.Намерихме над 100дка цъфтяща люцерна.Сега само един дъждец трябва.В неделя ходих при един стар пчелар да го видим.Показа ми най силния си кошер 12рамков.За моя и за негова изненада се оказа,че е в роево състояние от близо седмица.Ако разгледаш кошера по рамки без да видиш маточниците няма да кажеш,че е роево майката си снася нормално,пилото е разлино по възраст и си работят на къра.Чудна работа.
Валка поста по доло прочете ли го?Това е само една която видях на 500м от пчелина.
Засушаването почна да оказва влияние на пчелите и разтенията вече.Градежите вече са спрели и май ще трябва да се тръгва с лейката по някой семейства.Имам чувството,че тая година зимната пчела ще се появи по рано.Дано се лъжа защото ако се появи късна паша ще стане миналогодишната работа.Правими впечатление,че цветовете на еранната са по малки от миналогодишните.Вкарват в момента при нас доста прашец предимно бял.
Баща ми днес ходил да взема рентата от грозде. Ремаркето с което карат гроздето било като подвижен рояк. Бащата разправя, че буквално било черно от пчели. Глада е голям!
Някъде бях чел че сока отгрозде не било хубаво да остава за зимата като запас, вярно ли е?
Понеже селото е лозарско, всяка година мъкнат грозде, но досега видим проблем не сме имали...
При мен нещата бяха добре от към глада,но съм един магазин назад реколта.При колеги са оголили по 2 рамки отзад вече.
Това и аз си го мислех, че го изконсумират още преди да стегне студа. Питането ми беше по - скоро за това, че този мед го консумират пчелите които зимуват, и дали оказва влияние нещо на тях физиологически. Някой дали е чел нещо по въпроса. Не че мога да направя нещо де...
"Сипи, ако няма - донеси!"
Моите не съм ги отварял от две седмици, но ако са като при теб ще ги подхраня веднага с инверт. Тази година им оставих значително повече мед, като извадих само крайна лява рамка. При последното отваряне хубавите семейства бяха започнали да я пълнят. Въпреки това на всички им дадох 4 хранилки с рядък сироп, не че имаше кой знае какъв ефект. Само младите майки имаха прилично количество пило. След седмица-две ще им дам още 2 или 3 хранилки с инверт да позапълнят освободените от пило места по рамките.
Ако споделя с вас ,че моите от 1,5г. не знаят какво е сироп и други сигурно няма да ми повярвате.
Ами не знам при мен може да е нещо като камшичен ефект. Миналата година в края на май месец три корпуса с пчела се гонеше по празните рамки. Започнах да подхранвам, но и опаразитеността бе нарастнала и нали се сещаш за резултата в слънчогледа...
Пък и друго си е в навечерието на акацията да започнат да слагат там където трябва.
Предишните години наистина при нас акара беше голям проблем.Тая година е коренно различно.Не знам от колко месеца вече не съм виждал акар даже и на по слабите отводки.Май месец 1 час търсих в строителните рамки така и не намерих.Не искам да си мисля,че е изчезнал защото съм сигорен,че го има.В руските сайтове и клипове съм гледал и чел за чистотел.Който го правеха от змийско мляко.Тая пролет имаше много при нас от него и пчелите го навестяваха добре.Да ли той е причината за малкото акар мога само да гадая.
И аз съм сигорен ,че го има но не мога да го намеря по пчелите това ми е по притеснителното.
Положението днес е... 10 Дадан Блатови рамки с пчели във втори корпус и + 3-4 в първи корпус. Така изглеждат 99% от всички семейства.
Прикачен файл 8919
Прикачен файл 8920
Ники,тия над градени восъчни мостове как ги търпиш?Ако имаш 100 кошера си е чиста загуба за теб да ги оставяш така.
Нямам такива кошери,е моите са 35–40 бр. Не се чувствам комфортно като отворя такъв кошер.За това има ли проблем в дистанцията м/у рамките, го ликвидирам при първа възможност..Разбира се,нищо лично,само питам.Парен,каша духа.
И моите са така, от найлона е + добив на восък и прополис.
Аз нямам корпусни кошери, но си мисля, че по този начин както ги оставя Ники ще реши проблема с мъртвото пространство. Тъй решаващо през зимата. Това също помага и при започването на качването в плодника. Ако го няма първо го строят, а след това действат. Загуба на време, а през това време нектара "тече".
Дали ?
За пространството е нужно и друго .
Нямам мъртво пространство между корпусите...Както казах (написах) - това са Дадан Блатови кошери с Дадан Блатови рамки (300 мм) и ДБ магазин (300 мм) + един магазин 200мм
...Найлона стои целогодишно над пчелите. От време на време почиствам восъка, но това не ми създава трудности и не го отчитам като проблем.
Не съм съгласен с уважаемия модератор.Мъртвото пространство се опитвам да разреша с точни размери/–2–3 мм/ и точна преценка на кг.мед в долния корпус.Миналата зима ядох опалака. От 6 бр.–5 точно там зациклили и отлетели в небесните ловни полета.Но така е,от 3 години се уча на тези Рутки/единия е термос/.Ще видим тази зима.
Може и да не съм прав,и тогава ще се примеря с количествата восък оставащи в кошера,а не на кантара.
И какво точно не си съгласен с мен като няколко реда по - долу казваш, че си ял опалака/не знам какво значи това/ и опровергаваш казаното? Ако този восък се остави то пчелите ще се придвижат по него. Дори може да има и килийки с мед от които да си помогнат при нужда. Виждали сме го това когато вадим меда. В дадени моменти може малко да се почиства за да не се натрупва прекомерно. В естествените жилища на пчелите кой го почиства? Ха, ха.....молеца. :bigsmile: Всячески се мъчим да им пречим на пчелите, а е необходимо понякога да се съобразяваме и с тях. От къде ще намерят восък когато няма восъкоотделяне? Сами знаете, че има елементи в кошера които са построени със стар восък или се лъжа? Ето откъде ще си го набавят. Другото което е, че те в естествените си жилища закрепват така питите си, а в кошерите не знаят, че пчеларя го е направил и продължават да го правят защото виждат, че питата виси и ги застрашава. Именно това мъртво пространство.
Като намалявам разстоянието м/у горна и долна рамка.Ако трябва до 0 мм.А ако успея
да налучкам необходимите кг.мед от долу,така че да са захапали и горния корпус в студа, минавам на Рутови.
А не съм съгласен да остава такова голямо количество восък в сандъка.Търся максималното от всеки продукт на тези робушки. Може и да съм краен,но няма за кога да се променям.От стар турчин ходжа не става–поговорка.
По принцип на ЛР му трябва силно семейство. В смисъл 365 дни в годината да покрива повече от 1 корпус. Ако си имал проблеми с преминаването в горен корпус пробвай в долния да няма въобще мед. Отгоре 15-20-22 кила мед им е достатъчен, както и на ДБ. Или пък ако трупат до късно мед и в долния корпус, пробвай да ги ротираш по-късно (като захладнее). Сваляш меда отдолу и те ще си пренасят по малко нагоре, и ще хванат и двата корпуса. Моето мнение, е че в България (масово) ЛР не се гледа и не се работи с него както го пише по книгите. Всичко се нагажда с много опити, грешки и т.н. Пък докато му хванеш цаката...минали 10-20-30 паши... Иначе едно е вярно, иска по-силно семейство в сравнение с ДБ.
Niki1313 чакам отговор ако желаеш разбира се. Защо в долният корпус имаш само 3-4рамки.
Не казвам, че са САМО 3-4 рамки, а че са 3-4 рамки с пчели. Има малка разлика. В долния корпус има мед и те го дообират и пренасят във втори.
Какво имам предвид - пчелния кошер е сформиран от 20 рамки - в горния ДБ корпус има покритие от пчели на 10 рамки - в долния ДБ корпус има покритие от пчели на 3-4 рамки.
Вероятно си мислиш,че в долния корпус съм оставил 3-4 рамки, а другите 6-7 съм извадил и това е някаква нова техника - Не, не и не - работя изключително просто - майки; място; здравен статус.
Успех
Е,те това почвам да правя я!Да трупам опит от моите си грешки.Започнах с 1,станаха 6,а пролетта –0.Тази есен започвам с 2.Да видим пролетес какво ще е останало.Аз съм от този тип Човеци,които приемат съвети от всички хора и Човеци.Когато не знам нещо–питам.Не се срамувам че не знам.Не съм срещал някой да се е родил знаещ всичко.Ако споделиш нещичко,преди да ги зазимя,ще го използвам.А ако не споделиш,ще приема поста ти като конфронтиращ.
Вчера и днес разговарях с приятели колеги в Елена и Златарица.Наблюдавасе много семейства с изчезнали майки около 10-15%,това според мен се дължи на късните самосмени и третиранията на акар.Ако някой колега има подобни проблеми нека да сподели.
Само хипотеза.
При разговора ми с Румънски колеги те споделят, че нямат подобни проблеми - изчезнали или неприети майки.
Пашата под Карпатите в Румънската част и поречието на река Дунав в Българската част, са почти идентична с нашите комшии, но те не споделят нашите вълнения. Единствено се различаваме по използваните препарати в земеделието - пестициди, хербициди и техните производни.
Това ме навежда на мисълта, че има вероятност, това по някакъв начин да повлияе върху поведението на пчелите или да наруши тяхното развитие.
Лошото в такива ситуации е че гадаем, а наши "авторитети" прибират (усвояват) средства от програми за научна и развойна дейност, без да им пука че сме затънали до гуша в терзания и неволи.
Здравейте!
При мене също се получи нещо подобно.Кошерът беше силен с много пчели.Не бях го отварял около 10-тина дни и когато го отворих почти нямаше пчели и когато се разрових не намерих майка.Придадох му една тази годишна която ми беше запасна и не я приеха.Сложих му пита с прясно незапечатано пило,дано си заложат маточник но не направиха нищо и дотук.Кошерът беше чист от акар и не мога да си обясня причината за това.Ако някой е преживял това да сподели опит.
Поздрави:Цветан Димитров
При мен е същото - 20%. Обработваеми площи около мен няма изобщо. Пръскания и тям подобни тровения няма. Мед имат в изобилие в момента, гладни не са останали. Цяло лято ровя из търтеевото пило за акар - нищо не намерих. Затова и ще третирам за акар чак като приключат с пилото. Почвам да си мисля за обработката на кошерите с Бохемит отвънка дали не оказва токсично влияние.
Бохемита е отровен и попива в дървесината дълбоко.Използва се за импрегниране на греди и дъски по покривите и съдържа два много отровни инсектицида за борба с дървоядите.Огромна грешка си направил ,че си боядисал с него кошерите.Грешката се поправя като се сменят кошерите с нови.Питай бе човек,после действай.