Давай , купувам в момента .
Преглед за печат
Ванко и аз видях един буркан .
Другото , не ми направи впечатление .
Успех !
Зависи от дебелината, а не от дължината :)
Рамките ги кова с 1.8мм х 40мм и се намират трудно. Трябва да са от по-твърдо желязо, което се използва много рядко в заводите, защото се работи по-бавно и е голяма мъка.
Излъгах се да си купя местно производство - псувах и хвърлях, псувах и хвърлях. 3/4 заминаха брак и сега ще си поръчам преди зимата, а не в последния момент :)
Не си мори акъла пред дърводелец.
Друго кова с този размер , а не рамки .
Говоря за гвоздеи с дължина 100 мм и ги ковах в дъски с дебелина 10мм .Кова в канта .
Дамянов купувам ги . Колко струват ?
Разбрах :) Ще ти кажа друг път, че го обърнахме на чат.
На тези 1.8мм х 40мм им казват гвоздеи за ламперия, което ме учуди, защото "майсторите" я коват с 3.2-3.6мм х 70мм :laughing:
За теб са безплатни, но кажи колко кг искаш. Утре ако отивам в западна промишлена зона ще ти взема и ще ти ги донеса.
Аз , гвоздеи си имам , по-добре запитай Василевса .:)
Догодина той ще кове рамки .
Ето малко инфо за японката и работата с нея : https://www.youtube.com/watch?v=_TgSMaihEXk Като го изгледате не мисля,че ще има все още мераклии да се пробват.
Какъв опит, той човека от три месеца гладал пчели, няма и ЕДИН ЦЯЛ пчеларси сезон.
Обявавам съревнование на Василевса .
Ще си скова ,,Японче,, и пчеличките сами ще се населят в него .:)
На 1 октомвли 2016 , ще теглим мед и ще измерим пило в кошерчето .
На вниманието на Модераторите - на 1 юли , на 31 юли ,на 15 август ,на 30 септември .Дати на контролите .
На 1 октомври 2016 , ще му разкатая питите , но поне дечурлигата в техникума ще хапнат медец.
Тая тема съвсем отиде "у киреча"! Каквото смислено като аргументи имаше да се казва вече е казано. Дали тезата на Василевса и Слави ще се потвърди или отхвърли няма да стане с заяждане и с преливане от пусто в празно, а с експерименти. Май е време да и се удари катанеца и да се отвори, когато има нещо реално за публикуване и обсъждане.
Аз загубих вече интерес към темата. Когато и останалите колеги го загубят, тя постепенно ще потъне в забвение. И може би напролет някой ще я извади от праха, за да попита Василевса дали пчелите му са още живи.
Така или иначе на мене ми е интересно как се развива едно семейство в японски кошер, особенно ако не се третира с нищо, така че с интерес ще следя развитието на събитията. Само се надявам резултатите да се споделят честно и почтенно.
ПС: Между другото самият аз си имам изработени 2-3 японски кошера преди всичко за да си направя експеримент с тях, но поради олелията по време на пчеларския сезон забравих да ги заселя със семейства. Сега вече е късно и ще почакам следващия сезон, а междувременно ще съм много благодарен на Василевса, ако от време на време щрака по някоя друга снимка и казва по 2-3 думи как се развива неговото семейство.
Ей, четери дена ми трябваха да прочета всичките писания! Мен точно този клип ме запали и аз съм решил да си направя някой друг за проба! Късните ми отводги са ми презимували с 6кг. мед до края на януари. Така, че 6кг за ЯК ще му са достатъчни. Засега да не съм си направил, ЯК има една причина която е: Меда които ще се вади, няма да е от "девствени пити". Ще се отглеждало пило, а аз има много желаещи за мед в пита и това го смятах за алтернатива. Почти не му обръщаш внимание, а накрая имаш мед в пита!
За акара; тимол на прах. Това мисля, че е някакво решение!
Ще чакам Василевса да покаже напролет-лято резултатите! На пролет пускам един Тоб-бар, може и един "японец", и давидим какво ще стане! Само котка да не ме спъне!
Относно третирането на семействата и аз мисля,че няма да има проблем,ако не се третират и то защото са изградили питите без ВО! Това се дължи на по малките килийки и мисля,че това го знаете…
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=36&page=8 За тази екзотика, никой не говори. Колко ли ще струва да се направи, че аз немога! http://www.vbox7.com/play:0d44512463&pos=vr http://www.vbox7.com/play:668ddb0a1d
Сигурно ли е че без восъчни основи рояка ще изгради по-малки килийки? И ако да- то с колко-по малки ще бъдат те?
Предполагам си ги измервал и знаеш от практически наблюдения.
Май е време за разбиване на още един пчеларски мит: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЧЕЛИ В ДИВО СЪСТОЯНИЕ НЕ УМИРАТ ОТ ВАРОАТОЗА!!!
Ясно е какво се е променило от времето когато кърлежа не е бил напаст, до сега когато е напаст. Няколко неща са всичко на всичко. За мен тази тема е опит да си изясня точно кое е преляло чашата та равновесието е в полза на кърлежа. Има разумни предположения, има и разумни обратни доводи. Има и неразумни и от двата вида. Дори да кажем кърлежа ако все пак вирее в тези малки кошери, то евтинията им оправдава с доста някои неудобства.
Изобщо не е мит многоуважаеми от мен скутелаторе, както не е мит и че пчелите зимата не умират от студ. това за килийките е малко манипулативно килийките в състояние на хралупа са с различна големина каквато е необходима на пчелите не може с увереност да се заключи че са по-малки а по мои наблюдения не са. Освен това като има многократно люпене от едни и същи пити пространството в килийките намалява заради оставащата там ларвена ципа.
Да има потвърждение! Лично съм си писал с човека(Българин),който работи по тази система в Америка и от тази година започнах този начи на работа с 3 отводки за проба.
Ще ви дам линк към страницата,прочетете я добре и ако имате все още въпроси,може да ги зададете на самата страница. Момчето се казва Красимир Енчев,когато е свободен ще ви отговори,понеже постоянно обикалят по пчелините и не винаги може да отговори бързо! Ед и Дии Ласби пчеларстват успешно без третиране и подхранване на пчелните си семейства,но по добре прочете,там е обяснено доста добре! Човека се е постарал и не мисля,че има интерес да ни лъже. Аз лично все още нямам наблюдения,а на пробните семейства съм сложил само една лентичка Варостоп и нищо друго за третиране,на пролет ще си покаже. Пробните сем. съм сложил в кошер „България 1300 Г" и съм им пуснал по една изрязана 2-3 см. ВО за започване на градежа,понеже миналото лято имах провал с опита и изградиха рамките без основи по диагонал и не мога да ги разделя без да ги скъсам или разрежа! Това е линка : http://www.beesnatural.com/
Супер, темата наистина е хит. Има страхотно развитие.
Първо пчелите вдигат 46 градуса, после вдигат 36 градуса, но за по-дълго, след това обема на кошера е малък, на края липсата на рамки, а най-накрая размера на килийките пък било то и с рамки.
Аз съм почти сигурен, че съм срещал изследване което отрича ефекта на малките килийки срещу акара и довечера ще се опитам да го намеря. Сайта е интерен и мисля, че в него се крие истината, но на друго място а не в килийките.
"Професионален пчелин 1- 25 кошера!
Професионален пчелин 2- 17 кошера!
.......
Здравейте колеги въпрос на време беше да се засегне и тази тема която е доста интересна. Мисля че ще е добре да се създаде нова тема "Small cell size and VSH breeding"
Както доста колеги така и аз изчетох почти всичко налично в мрежата за малките килийки, но има и противоречиви данни че малките килийки не допринасят за хигиеничното поведение при пчелите. Правени са изследвания и от университети в тази насока която не го показват това. Вярно Дий Лисби работи с по малък размер килийки 4.9 но да не забравяме че той работи също и с африканизирани пчели , при африканизираните пчели размера варира от 4.6 до 4.9 . Има и нещо друго дори да преместиш семейство да си изгради далаци само, то ще ги изгради точно така както са градили в предишното си жилище.
Но като цяло размера на пчелните килийки винаги варира при европейските пчели от 5.05 - 5.1 до 5.6 дори. Има една статия на един френски професор на база на неговите изследвания че по едрата пчела ще носи повече мед и т.н. което в последствие се оказва че не е точно така но дали всички комерсиални основи с размер 5.4 се основават на заключенията на този професор не знам . Марла Спивак също е правила изследване на пчелната килийка http://www.honeybeeworld.com/misc/Natural_Cell.htm Но приноса на Марла Спивак за VSH qeens с хигиенично поведение до 95- 96 % е огромен но единствено се разпространяват в Америка. От миналата година има и в европа една организация АРИСТА ресърч които са вкарали такъв материал и участват в тази програма за развитие и селекция на това поведение. Само нашата държава я няма в списъка за съжаление , дори Румънците имат и са включени в тази програма http://www.buckfastromania.ro/ може да погледнете. За съжаление сме много назад и са малко хората който наистина се занимават с селекция на медоносната пчела в България и поради тази причина всеки пчелар който иска да има що годе добри и здрави семейства трябва да я прави. Естествено резултатите не идват бързо ,но както се казва науката изисква жертви. та в тази линия Синдрома на празния кошер не е нещо лошо, просто природата си взема нейното, който е по силен оцелява , закона на джунглата. Най лесния начин за започване на една такава практика , ако искаме пчелите ни да имат по висок % виско хиг. поведение е просто оставяме 2 години пчелите без третирания и което оцелее от там започваме подбор от текущите най добре справили се естествено. Но това е време пари и малко хора биха се навили на това защото живота е станал прекалено комерсиален. И за да се занимава човек със селекция той наистина трябва да е отдаден изцяло и само с това начинание за да жъне успехи. Именно нашия колега Дони се стреми и прави точно това до колкото е възможно, естествено резултатите никога не могат да бъдат 100 % . Но от статии и материали най добри резултати за направление на желаните качества може да се постигне при Бъкфаст. Но за да се подържат такива качества и линии е въпрос на постоянство и никога не трябва да се спира и винаги да се отбира :)
ето това е сайта на въпросната организация http://aristabeeresearch.org/ По лесния начин без да се преживява икономи1еския срив на семействата е просто да се закупи Разплодна Майка с високо ВСХ поведение и лека полека пак чрез селекция да си произвеждаме майки с желаното качество, естествено това не означава че като имат голям процент хигиенично поведение и ще се спре третирането но идеята е да се сведат до минимум и само ако е крайно наложително. Темата е много обширна и ако може да се направи отделна тема ще съм благодарен на модераторите :)
Не може еднозначно да се каже,че килийките в хралупата са по-малки.аз не съм забелязал да имам по-дребни пчели едрички са даже. В хралупата има различни по размер килийки каквито са необходими на пчелата. Затова, мисля че разковничето не е размера на килийките.
http://www.ent.uga.edu/bees/documents/m08138.pdf
Въпросът е: Какъв е ефекта върху пчелата от малките килийки и с какъв размер работим в БГ ?
Дори няма да го прочетат, не си заслужава да пишем.
В България работим с 5.4мм килийки, восъчните основи също.
Ефекта би бил повече пило на единица площ, по принцип повече пчели по силни семейства люпят се за 19 дена. В природата как е подредено глездото в диво състояние Най отгоре МЕД под него Прашец , работническо пило и най отдолу в края търтиево пило.
Може би има някаква врзъка по скоро всички килийки при различните раси пчели варират няма някакъв точен размер. Има изказвания че когато са по малки килийките(4.9) вароа се възпроизвежда много по бавно заради не достатъчното място в килййката и от тази гледна точка повечето се насочват към търтиевото пило но пак няма конкретни данни че това е така по скоро си мисля за селекция като например пчелна раса Приморски- бъкфаст "_:_) може да даде добри резултати.
Разковничето според мен е в селекцията която никога никой пчелар не трябва да спира да я прави в културното пчеларство. Ето един материал за четене http://www.ars.usda.gov/Research/doc...d=2744&page=10 иначе природата рано или късно си пребира не потребните и слабите като всяко едно нещо дори и дивите колонии да измират те са дали 2 3 роя на природата преди да умрат така че "" Life goes on ""
Благодаря ти, че ми спести ровенето. Не знам дали точно това съм срещал, но е достатъчно.
Накратко - изразената теза, че големината на пчелата в малката килийка притиска мъжкия акар и той умира се опровергава. В малките килийки пчелите започват да снасят по-малки пчели и скоро популациите на акара в рамки с малки килийки е доста над тези в големите килийки.
Причината - рамката с малките килийки събира повече пило, съответно пчелите отглеждат повече на брой и по-малки по размер ларви и предоставят повече терен за размножаване на акара.
Адаш,1дц2.=400 килийки.След като килийките са с по малък размер,значи и бройката в 1дц2.ще е повече.Демек и топлината излъчвана от пилото в 1дц2. се увеличава,което ще рече,че и разборния кошер го може,което пък от своя страна превръща японката в "екзотичен експонат".
Колега - без заяждане и съвсем приятелски. Не може само с гледане да премериш размерите на килийките или големината на пчелите. Не може само с гледане на прецениш количеството на акара. Твоите теории се градят само на гледането, но това е несериозно.
Виж в какво се състои проблема и се опитай да го разбереш:
1. Правиш измервания на някакви размери само с гледане. Не става. Трябва си измерителен инструмент, защото човешкото око се лъже.
2. Решаваш, че няма акар само с гледане на няколко летящи пчели. Не става. Необходим е някакъв метод, който да прецени какво е състоянието на целия кошер.
3. На база на единични събития правиш глобални изводи. Не става. Необходими са много на брой събития, за да се прецени статистическата достоверност.
В момента с твоя единичен кошер ти НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ, дори и кошера ти да можеше да кудкудяка и да подскача на един крак. Това е един единствен кошер и каквото и да се случи с него, това нищо не означава за пчеларската наука. Престани да генерализираш на базата на лошо направени наблюдения на един единствен кошер. Това дразни колегите и съм склонен да се съглася с тях.
Форума е направен, за да си споделяме ЗНАНИЯТА И ОПИТА. В него всеки един пчелар очаква да намери ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. Ти създаде диалог, пълен с ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Когато страстите се поуспокоят, тази тема ще бъде почистена от всички обиди и подигравки, но това което ще остане, ще бъде преди всичко НЕВЕРНИ и НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ.
Сърдиш се, че се бъзикаме с тебе, но ако искаш да не го правим повече, недей да пускаш такива бисери. Премисляй текста, преди да го напишеш, и се опитвай да бъдеш обективен.
Още веднъж ще проанализирам конкретния ти отговор, за да разбереш какво в него не е наред.
Колко хралупи си изследвал през живота си?
На колко от тях си измерил с инструмент размера на килийките?
Защо си позволяваш да правиш генерален извод на базата на 0 изследвани хралупи и 0 броя измервания на килийките им?
Защо си позволяваш да приравняваш процесите в хралупите с тези в твоя японски кошер?
Как прецени, че пчелата е едра?
С какво я сравни или какви измерания направи?
Дори и да приемем, че си обиколил региона и си измерил килийките и размера на пчелите на стотици хралупи, дори и тогава ТВЪРДЕНИЕТО ТИ ПАК ЩЕ БЪДЕ ГРЕШНО, защото не знаеш дали големината на килийките не се отнася за конкретния регион и/или за конкретната раса пчели.
Във форума си има едно неписано правило, което се спазва от всички:
Когато изказваш някакво твърдение, което се различава от общоприетите схващания, редно е да се посочи ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, където си прочел за това твърдение. Но дори и да намериш достоверен източник, пак НЕДЕЙ ДА ГЕНЕРАЛИЗИРАШ, защото по света има десетки раси пчели с коренно различно поведение и параметри на килийки, различни начини на борба с болести и опаразитявания и т.н. Има дори достоверни източници, които си противоречат помежду си, и това е нормално. Все пак и сред пчеларските учени има спорове. Така че ти можеш да посочиш източника си, можеш да дискутираш с колегите, които ще посочат други източници, но не можеш ДА ГЕНЕРАЛИЗИРАШ и да твърдиш, че ЕДИНСТВЕНО ТИ СИ ПРАВ само на базата на минималния ти пчеларски опит с единични пчелни семейства.
Ок. Поне постигнахме консенсус че тайната в успеха на пчеларите, които твърдят че са измислили метод пчелите им да нямат нужда от третиране не се крие в малката килийка ( въпреки твърденията на много от тях).
След още известно време ще започнеш да осъзнаваш, че когато някое семейство оцелява без третирание, то май не е заради топлоизолационните свойства на жилището, което обитават.
И за да ти спестя малко време КОГАТО този момент дойде, ще ти разкрия тайната сега, само се надявам тогава да си я припомниш.
ТАЙНАТА за "успеха", която всички твърдящи че са открили Светия Граал и която те пропускат да споменат е само една - МАРИХУАНА. МНОГО МАРИХУАНА! Марихуана ВСЕКИ ДЕН по няколко пъти.
Напълно съм сериозен. Разговаряй с някой от тях ако не ми вярваш
Колеги , понеже не сме академична общност ,а хора споделящи благородна професия -пчеларството,не разбирам защо така яростно нападате Василевса.Ако не във форум -Пчеларски.къде другаде бихме споделили опит?Нали затова сме се събрали.Всяка иновация в началото е отричана,но колкото и минимален опит да има ,проявете уважение към вложения труд.
Дони ще те гълчат за това богохулство.Та какво искаш да разберем от това с марихуаната?
Адаш,какво разбираш,как си го обясняваш това "топлината да се задържи" какво се случва?
Малкото напречно сечение позволява на пчелата да раздели обема на обитаваното жилище на две като го покрива многослойно. Горе над пчелното множество се поддържа конкретна температура с много малки колебания. Секрета не е в топлоизолационните свойства само. Една препратка полистирола дето каза говорещия за марихуаната тук може да е с по-добри свойства като изолатор, но това го знаем аз и той, но не и пчелата. Нейната хилядолетна еволюция е свързана с хралупата.
Ангеле , ето ти изкуствена хралупа .- https://www.youtube.com/watch?v=cMS4WLUD15s
Направи я и догодина сравни с твоето кошерче .
Съревнованието остава в сила .
Тогава ходи по горите в Родопите и открий естествена дупка .
Във форума и спец. литературата са описани начини за измерването на восъчните килийки .
Състезанието е в сила .
Дерзай !
Знам аз къде да ходя бъди рахат. Интересно приемате за верни писания дето те самите казват,че не са измервали в хралупата размера на килийките. Защо опитите дето правят американците са с африканизирана пчела? Кое гарантира, че по-дребното пило, бидейки повече наброй излъчва повече топлина от по-едро пило, разположено на същото пространство?
Относно измисленото ти състезание нали знаеш, че е спекулативно. Може ако при мен има силна паша да те победя, без да съм вложил специални пчеларски умения.
Ха , знаел ?Специални пчеларски умения ? Скутелатора , май е прав !!!
За три месеца и вече знае ?!?!?
Браво , това е напредък !
Защото , от 17 юни до сега орева форума .
Не си мори акъла !
С извинение , че плагиатствам от един колега ( той пръв го спомена )-https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%94 %D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%9A%D1%80%D1%8E%D0%B3%D0%B5%D1%80
Ангеле , говорим за равен старт в края на май .:)
Заселваме по един , нов кошер ЯК . Това не помня , кой го измисли ,но явно е от пустинЯК .
И , живот и здраве на 30 септември 2016 -Финал .
Аз , нямам корона .
Ти си , Василевса !:)
Само слушай , какво ти казват колегите , а те не хапват доматките с колчетата .
Лошото е друго, че те както и ти си мислите, че аз паса трева, но ще се убедите скоро че не е така. Приятелю жаркий. Да не вземе пущиняка да извади повече мед. Моля колегата Слави да постне видеото с руснака дето гледа японка от 12 корпуса. Извадил е около 50 кг мед.
Сега , ще напиша нещо - ще e ,като ,,ФАБ-500 Б,, дето проби бункера на ИД . Жалко , че спамим темата .
Ти , явно не я пасеш , а ... цитирам ;;; , който е колега . Второ , в района на Златоград трябва да се скъсаш от подхранване да направиш 8-10 корпуса , а помисли ли за пчелките ? Колкото до руснака - отново не си мори акъла . В някои райони , пашата е така обилна дето в България можем само да си мечтаем .Два месеца цъфти , ама здраво .
Хайде , пак станах компас .
Видя ли , в клипчето как са ориентирали питите .
Успоредно на входа .
Хайде сега !
Топло разположение на питите ?
Мисля , че друго бе казал . Както и да е .
Този път , ще го напиша - Винаги имаме много сеирджии .
,,Кибиците настрана ,,- цитат от български филм.
Добре - студено разположение .
Грешката е моя за питите .
Вземам си бележка .
Видя ли как намаляха ?
Абе то и аз поствам понякога глупости,ама византиеца направо утрепа всичката риба.Започвам да вярвам на Матеев,че има провокатори!
Ангеле,не се заяждам но би ли казал колко кошера имаш и какви ползи извличаш от тях?
Еееееех Матеев ,ама и ти си стар хитрец ! Докато печахме на син огън Василевса и му разплитахме душата и шортите ,ти тайничко си сковавал японски сандъци по нощите ! Само признай ,че това си е чиста проба изсмукване на сиво вещество и има нещо много печелившо в тази теория !:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Ps. И аз минавам на японки ,но не и сега !!!!
Преди няколко дни , аз бях игнориран от василивса .
Напускам темата .
Колеги , няма смисъл от заяждания и всеки да се прави на по по най, защото в край на сметка всички сме в този форум да споделяме да коментираме теми интересни за пчеларството и нека да бъдем конструктивни да не си показваме БЪЛГАРЩИНАТА. В край на сметка никой не знае 100 % живота на пчелите ,което го и прави толкова интересен занаят. Помолих модераторите да направят тема за VSH i SC но явно никой не се интересува, докато това са теми в всички останали(западни) форуми които са актуални.
Линк към книгата на абат Варе:
https://zima166e.storage.yandex.net/...7-downloader6g
Колеги, това е може би единстевната тема във форума която съм пропуснал и ще пропустна от началото до края....наздраве за тези които са си сипали вече, а другите .. да им последват примера!
Какво си написал в горния пост, какво съм ти отговорил аз и след това какво си ми отговорил ти? Нерде Ямбол, нерде Стамбул?
А накъде е ориентацията на питите ще кажа, че е почти винаги перпендикулярно на входа, без значение на него каква му е ориентацията. И защо е така? Ами за да могат да влизат по спокойно, а не да се блъскат в питата която ще е на входа. А второто което би накарало пчелите да избират някаква посока е: на коя страна е най - широката част на хралупата примерно и там построяват средната и първа пита. След това останалите. Без значение коя е посоката - север, юг, запад.
Еваларка бе брато!И от мен голямо наздраве!
Лека вечер , момчета .
Петьо и на теб наздраве?Споко дръж се,без нерви!
Заслужава и Иван Мънков дето освен заяждане нищо не може да каже !
Това определено е така ! Не мога да си позволя да говоря за пчеларство ,независимо ,че в къщи кошери има от 40 години постоянно ! Аз винаги съм бил око тях ,а последните години съм сред тях ! НО разумния човек знае къде е границата на собственото познание и бездната на глупостта !
Той тепърва го изучава,но хартийно!
Кво съм те питал , питах те с каква големина на килийките си поръча валовете, как ти ги прати и разплащането как си направил. Много си се наежил нещо и никъде не съм писал че съм разбирач, ама такива като тебе с тоя манталитет няма как и да научат нещо ново.
Спокойно Бате - полет нормален !