Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Супер, темата наистина е хит. Има страхотно развитие.
    Първо пчелите вдигат 46 градуса, после вдигат 36 градуса, но за по-дълго, след това обема на кошера е малък, на края липсата на рамки, а най-накрая размера на килийките пък било то и с рамки.

Аз съм почти сигурен, че съм срещал изследване което отрича ефекта на малките килийки срещу акара и довечера ще се опитам да го намеря. Сайта е интерен и мисля, че в него се крие истината, но на друго място а не в килийките.

"Професионален пчелин 1- 25 кошера!
    Професионален пчелин 2- 17 кошера!
    .......
    http://www.ent.uga.edu/bees/documents/m08138.pdf

Въпросът е: Какъв е ефекта върху пчелата от малките килийки и с какъв размер работим в БГ ?
    Дори няма да го прочетат, не си заслужава да пишем.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията

Въпросът е: Какъв е ефекта върху пчелата от малките килийки и с какъв размер работим в БГ ?

В България работим с 5.4мм килийки, восъчните основи също.
    Ефекта би бил повече пило на единица площ, по принцип повече пчели по силни семейства люпят се за 19 дена. В природата как е подредено глездото в диво състояние Най отгоре МЕД под него Прашец , работническо пило и най отдолу в края търтиево пило.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    люпят се за 19 дена.
    Ако това е истина,точно това ще е проблема на кърлежа......Все едно,майката,като излезе от маточника,на следващия ден веднага да литне за оплождане,без да чака половото си съзряване.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ако това е истина,точно това ще е проблема на кърлежа......Все едно,майката,като излезе от маточника,на следващия ден веднага да литне за оплождане,без да чака половото си съзряване.
    Времето за люпенето не зависи от размера на килийката а от температурата при която се люпи.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Адаш,1дц2.=400 килийки.След като килийките са с по малък размер,значи и бройката в 1дц2.ще е повече.Демек и топлината излъчвана от пилото в 1дц2. се увеличава,което ще рече,че и разборния кошер го може,което пък от своя страна превръща японката в "екзотичен експонат".

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Адаш,1дц2.=400 килийки.След като килийките са с по малък размер,значи и бройката в 1дц2.ще е повече.Демек и топлината излъчвана от пилото в 1дц2. се увеличава,което ще рече,че и разборния кошер го може,което пък от своя страна превръща японката в "екзотичен експонат".
    Да но не вярно това твърдение за по-малките килийки в хралупата. Нали гледам при мен каква едра пчела се въди адаш. Номера е топлината да се задържи не само да се излъчи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Да но не вярно това твърдение за по-малките килийки в хралупата. Нали гледам при мен каква едра пчела се въди адаш. .......
    Колега - без заяждане и съвсем приятелски. Не може само с гледане да премериш размерите на килийките или големината на пчелите. Не може само с гледане на прецениш количеството на акара. Твоите теории се градят само на гледането, но това е несериозно.

Виж в какво се състои проблема и се опитай да го разбереш:
    1. Правиш измервания на някакви размери само с гледане. Не става. Трябва си измерителен инструмент, защото човешкото око се лъже.
    2. Решаваш, че няма акар само с гледане на няколко летящи пчели. Не става. Необходим е някакъв метод, който да прецени какво е състоянието на целия кошер.
    3. На база на единични събития правиш глобални изводи. Не става. Необходими са много на брой събития, за да се прецени статистическата достоверност.

В момента с твоя единичен кошер ти НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ, дори и кошера ти да можеше да кудкудяка и да подскача на един крак. Това е един единствен кошер и каквото и да се случи с него, това нищо не означава за пчеларската наука. Престани да генерализираш на базата на лошо направени наблюдения на един единствен кошер. Това дразни колегите и съм склонен да се съглася с тях.

Форума е направен, за да си споделяме ЗНАНИЯТА И ОПИТА. В него всеки един пчелар очаква да намери ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ. Ти създаде диалог, пълен с ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. Когато страстите се поуспокоят, тази тема ще бъде почистена от всички обиди и подигравки, но това което ще остане, ще бъде преди всичко НЕВЕРНИ и НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ.

Сърдиш се, че се бъзикаме с тебе, но ако искаш да не го правим повече, недей да пускаш такива бисери. Премисляй текста, преди да го напишеш, и се опитвай да бъдеш обективен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Още веднъж ще проанализирам конкретния ти отговор, за да разбереш какво в него не е наред.

Да, но не вярно това твърдение за по-малките килийки в хралупата...
    Колко хралупи си изследвал през живота си?
    На колко от тях си измерил с инструмент размера на килийките?
    Защо си позволяваш да правиш генерален извод на базата на 0 изследвани хралупи и 0 броя измервания на килийките им?
    Защо си позволяваш да приравняваш процесите в хралупите с тези в твоя японски кошер?

..... Нали гледам при мен каква едра пчела се въди.......
    Как прецени, че пчелата е едра?
    С какво я сравни или какви измерания направи?

Дори и да приемем, че си обиколил региона и си измерил килийките и размера на пчелите на стотици хралупи, дори и тогава ТВЪРДЕНИЕТО ТИ ПАК ЩЕ БЪДЕ ГРЕШНО, защото не знаеш дали големината на килийките не се отнася за конкретния регион и/или за конкретната раса пчели.

Във форума си има едно неписано правило, което се спазва от всички:
    Когато изказваш някакво твърдение, което се различава от общоприетите схващания, редно е да се посочи ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, където си прочел за това твърдение. Но дори и да намериш достоверен източник, пак НЕДЕЙ ДА ГЕНЕРАЛИЗИРАШ, защото по света има десетки раси пчели с коренно различно поведение и параметри на килийки, различни начини на борба с болести и опаразитявания и т.н. Има дори достоверни източници, които си противоречат помежду си, и това е нормално. Все пак и сред пчеларските учени има спорове. Така че ти можеш да посочиш източника си, можеш да дискутираш с колегите, които ще посочат други източници, но не можеш ДА ГЕНЕРАЛИЗИРАШ и да твърдиш, че ЕДИНСТВЕНО ТИ СИ ПРАВ само на базата на минималния ти пчеларски опит с единични пчелни семейства.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Да но не вярно това твърдение за по-малките килийки в хралупата. Нали гледам при мен каква едра пчела се въди адаш. Номера е топлината да се задържи не само да се излъчи.
    Ок. Поне постигнахме консенсус че тайната в успеха на пчеларите, които твърдят че са измислили метод пчелите им да нямат нужда от третиране не се крие в малката килийка ( въпреки твърденията на много от тях).
    След още известно време ще започнеш да осъзнаваш, че когато някое семейство оцелява без третирание, то май не е заради топлоизолационните свойства на жилището, което обитават.
    И за да ти спестя малко време КОГАТО този момент дойде, ще ти разкрия тайната сега, само се надявам тогава да си я припомниш.
    ТАЙНАТА за "успеха", която всички твърдящи че са открили Светия Граал и която те пропускат да споменат е само една - МАРИХУАНА. МНОГО МАРИХУАНА! Марихуана ВСЕКИ ДЕН по няколко пъти.
    Напълно съм сериозен. Разговаряй с някой от тях ако не ми вярваш
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията

Благодаря ти, че ми спести ровенето. Не знам дали точно това съм срещал, но е достатъчно.
    Накратко - изразената теза, че големината на пчелата в малката килийка притиска мъжкия акар и той умира се опровергава. В малките килийки пчелите започват да снасят по-малки пчели и скоро популациите на акара в рамки с малки килийки е доста над тези в големите килийки.
    Причината - рамката с малките килийки събира повече пило, съответно пчелите отглеждат повече на брой и по-малки по размер ларви и предоставят повече терен за размножаване на акара.
    Винаги може по-добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •