Първоначално публикувано от
Mateev
То и в първобитно-общинния строй човечеството се е справяло без медицина, но средната продължителност на живота е била по-малко от 30 години, а детската смъртност е била над 50%. Оцелявали са само най-здравите, най-силните и най-приспособимите и това се нарича ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР. Нещо подобно е и с дивите пчелни семейства. Вие виждате само тези, които са оцелели, но не знаете какъв огромен брой диви семейства измират всяка една година от една или друга болест.
Ако пчеларите правеха така, както природата (всяка година да избиват повечето си семейства и да оставят живи само 20-30% от най-силните), досега вече щяха да са селекционирали идеалната пчелна раса, която да се справя сама и без проблеми с повечето пчелни болести.
Всъщност именно човека с неговите действия е ВИНОВЕН за кекавите пчели, с които пчеларстваме, за кекавите овошки и всякакви други плодове и зеленчуци, които не могат да оцелеят в днешно време, ако човек не се грижи непрекъснато за тях (копае ги, полива ги, подрязва ги, пръска ги и т.н.). Имам овощна градина от около 100 дръвчета, от които сумарно не мога да събера и 1 касетка с качествени плодове. Една единствена година бях назначил овощар, който се грижеше за тях, и нея година бях заринат от качествена продукция. После ги изоставих и те също ме изоставиха - ха-ха.....