Първоначално публикувано от
iskren
Няма нито да публикувам тука списъци с науки(пледмети), които съм изучавал, нито ще качвам дипломи - но имам претенции, компетентността ми да не е по-долу(назад) от твоята - най-малкото защото "школата"(Академиятя), която съм завършил е поне крачка по-напред от твоята - тъй, че няма тука да си мерим квалификациите и образованията...
Аз, участвам активно във форума - следя не само постингите, но и когато има какво да кажа(напиша) - го правя(без да съм "мерудия на всяка манджа"). Ще се опитам да бъда максимално кратак, без да пиша фермани(че, трябва следмалко да тръгвам към "битака" в Плевен, да се видим с колеги). Да, цените скочиха, във форума бе не еднократно призовавано да се държат цени и да не се пада под еди си какви нива, и ако трябва да се мери в проценти заслугата на форума за това, то тя е няколко % за меда и около нулата за цената на восъка. Основната причина за скока в цената на меда, както всички знаем са сравнително ниските добиви през 2014, както в България, така в съседните страни и това в съчетание със сходни ниски добиви и в страни основни износителки на мед. Цената на восъка, всички предполагаме, че се дължи на липсата на восък на вътрешният пазар(или по-скоро ниските нива на предлагане), както и проучването на Светослав(на Матеев синът му) преди няколко дни показа, че в съседните страни цените са сходни. Тука няма да пропусна, и твоята прогноза(атализ) относно цените на восъка от преди няколко месеца - независимо дали са резултат на случайно нацелване или на низ от задълбочени познания и личностно желание, цените да са високи. Но, точно реалните сделки за восък именно през следващите дни в Плевен ще покажат кое е реалното ниво на цените на водъка. Не мога да отрека и това, че на всички ни се иска цените да са на по-високи, и по-високи нива(мед 10лв/кг на едро, восък - 30лв.), но както в известна степен те зависят от нас, то така и им влиаят и други фактори(цените на международният пазари и най-вече в съседните намдържави), над които пък ние трудно можем да влиаем - с две думи ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.