Платили са на мормота да свърши тая работа.
Преглед за печат
Миналата зима 65-66 дни някъде не бях ходил на единия пчелин. От 1-ви Декември до 5-7 Февруари. А пък за отваряне на кошерите и повече ми се събира, може би 3 месеца и повече.
Положението е такова:
Прикачен файл 9326
Стигнах до края на разчистеното, напред само със снегорин:
Прикачен файл 9327
Преди малко се върнах от преход с това. Закъсах, а докато се мъчех да закача лебедката се оказа, че снега е до кръста, та се наложи да се придвижвам по колене.
Миналата зима след големият сняг отивам на пчелина-7 кошера паднали напред по очи,а още 10-тина аха,да паднат.Оказа се ,че снажната шапка с височина 30-40 см е започнала да се топи по плаката на капака и започнала да се движи по наклона на кошера.Изминала половината кошер и се надвесила в предната част на кошера и ги обърнала.
Та сега си знам-след сняг трябва да чистя капаците.
Съгласен съм колега .
И заради топенето на снега също е добре да се почистят капаците - като почне да се топи, и да капе отпред на прелката - направо умирам!!
Ами да, има-няма половин час за четирите колела. Проблема и при двете превозни средства е, че трудно се предвижват при бабуни от навявания напречно на пътя, на разстояние една от друга 1-2 метра. През нивите е песен. Припкат от горе по тепсията. Естествено при бобката е пълен блокаж на гъсетата.
Гумени, можеш да си ги сложиш и на пикапа:
https://www.youtube.com/watch?v=8ghOpb1_LR4
Кмете (koragroup), 'кво става при вас? Гледам по новините те дават. Имаш ли щети по пчелина?
Това е ситуацията вече близо едно денонощие, всичко което е цъфнало и напъпило е под ледена обвивка няколко милиметра, при температура минус 3-4 градуса. Дрян, праскови, бадеми, сливи, джанки, ранни ябълки отидоха на кино, дано само успеят да оцелеят дръвчетата за следващата година. Както до онзи ден им се радвах на пчелите, като ги гледах как внасят прашец с фадромата, така след една седмица прашецът ще бъде много дефицитен за съжаление, дано поне късните овошки успеят да цъфнат!
Прикачен файл 9362
Прикачен файл 9363
Наистина,тъжна картина.
Колега Илиев,щом са внасяли яко през тези хубави дни ще имат натрупан запас до цъфтежа на рапицата/сигурно имаш такива масиви/.Така че,не се притеснявай за липса на прашец.Проблема ще дойде от друго.Ако се сбъдне прогнозата и се задържи така 5–8 дена ще има отново срив в яйце снасянето.Дори си мисля дали няма да приложат ''канибализма'' при тези големи площи различно пило ако не могат да го покрият и топлят??? Това ще ги върне доста назад.Би трябвало да няма жертви,защото и най–слабите са си организирали подреждането на вътрешния ''интериор'' и си имат достатъчно мед около главите си.Ще се разбере след десетина дена,разбира се ако няма повторение на тази ситуация.
За дръвчетата,също много жалко.Дано да пуснат издънки след затоплянето.
И при мен имаше фини прахови частици от Северна Африка. Сутринта беше уникално, ниска облачност като мъгла оцветена в кремаво, ръмеше слабо и тези фини капки оцветиха белия сняг в кремаво. След това заваля обилен сняг и пак всичко си стана бяло.
Сигурно така изглежда пейзажа на Марс :bigsmile:
Снега вече го пускат опесъчен, да им е по-лесно на пътно поддържащите фирми. :laughing:
Майтап-майтап,ама,това пясъчно брашно създава хлъзгав филм в/у пътя,също като в началото на дъжд....
Още ден два и при мен ще цъфне джанката. Бадемите от днес вече имат единични цветове отворени. Семействата са в много добро състояние. Направих си поилка от камък тип " Флинстоун", дървените гният много бързо.
Прикачен файл 9467 Семействата са в предроево.А в прогнозата има надежда за акация следващите 5 дена. За град Добрич става въпрос, как виждате нещата колеги?
Ами, ако до утре вечер дъжда не довърши акацията, вероятно ще съберат нещо, но въпреки това, ако не вземеш мерки, ще има неприятни изненади. Естествено, това не важи само за теб, а за целия североизток. В южния и северния централен, акацията май вече е приключила и капанджиите потриват ръце.Цитат:
Първоначално публикувано от pepo32
Да, в събота ако намеря маточници, ще се правят отводки.
08.06.18г. Разпука липата в град Добрич.
Липата прецъфтя и сега при ваденето и е направо кошмар.Три клипа ще пусна за пчелари с желание да имат много кошери.Четвъртия е началото на април как правим отвотки.
https://youtu.be/dDXd0ZyOk10
https://youtu.be/W4tpsMR71Js
https://youtu.be/3I9_4kbz2jY
https://youtu.be/iIRv79hwSkM
Много пчела ,много нящо.:bigsmile:Това средно с какво подхранване в кг на кошер го постигате?
Колега вдраев. Не искам да се засягате но много бавно действате по това време на година. Сега е период на безпашие преди да цъфне слънчогледа и когато взема магазина веднага го прибирам било то в буса и затварям вратите или в помещението за центрофугиране. Или поне трябваше да ги покриете с нещо, щом чакате да се насъберат и тогава да започнете да ги товарите. Цяло чудо е че не сте направили някой нападение
Кошерите не са много силни,а са много на едно място,затова става така.Понеже местноста в одобрена за био,нямам друг избор да ги разпръсна из местноста 200 кошера.На другите пчелини по е добре работата.В подробности не ми се влиза по обясними причини,но ги нося на череши и може да се каже,че от там е силата.Април към 10 ти ,ако не го отслабя стават на по4коркуса и немогат да се управляват.А тук дет съм има все гори с паши.Тая сега е от мана с липа.На колегата не ми се коментира поста.Мога,но е безсмислено.Публикувах клиповете за да им стане на пчеларите с мерак какво ги чака,ако се занимават професионално с пчеларство.В този форум не всеки ще се реши на споделя такива неща,а особенно да дава съвети.Аз съм нов тук,но форума ме разочарова,макар,че по добър няма.Беше отдавна когато писах за литиевия хлорид,но от тая тема никой не се възползва.Та от там си правя заключение.Вадя меда от 5до9сутринта,а това дето го писал колегата,моите работници(две деца на по17год.) се смяха много.Ето защо ги уча на пчеларство,майкопроизводс во,събиране на прашец и пчелно млечице и мога да кажа,че се гордея с тях.
Не бих допуснал такова нещо.
Мога да ти отговоря но не мисля да влизам в излишни спорове. Успешен сезон!
Нестава,живеем във време където всеки има право на собствено мнение,било то полезно за него или не.С други думи всеки трябва сам да се справя.Ето пример-по горе пише нещо от Сенека.Задавам си въпроса-това така ли е?
На мен ми хареса пък тоя метод на работа.Вярно малко грубичък, но пък ако е това което си мисля/свързано с летящата/ си заслужава.Интересно ми е да ли ползваш някакви феромони или всичко е естествено?Може и да не ми отговаряш.:bigsmile:
Дето вадя мед в една кутия слагам майка в клетка и на сутринта връщам всичките пчели пак на пчелина.
Колега," биологичен" си по тебелките съдя че и помощ получаваш а си позволяваш да споделяш че ходиш на череши с тези кошери. Поне като се пишете био научете правилата за БГ какви са. А това което правите на клиповете не бих допуснал никога. Работя с 400+ семейства и това никога няма да го видите при мен при все че пренасям за центруфужена с камион с открита кош.
Евала, че се справяте с толкова семейства но .....
Той човека с кошерите ходи не с пчелите.:bigsmile:шегувам се
То пък едни череши...
Аз може нищо да не разбирам от пчели, но си мисля за написаното от колегата вдраев, че си закарва пчелите в помещението за вадене на мед заедно с меда и там вечерта, когато пчелите се съберат на кълба ги събира и им предава майка в клетка и хоп, ето ви един пакет пчели. На другия или по другия ден ги връща обратно на пчелина и записва бройките с една повече, а ако са повече пчелите, може да са няколко бройки.
Трябва ли да са на същия пчелин? Преместваш ги на другия и са в играта.
Въвличаш ме в спор?Пишеш,че съм “биологичен”?Имаш 400кошера?Знаеш как се носят на череши кошери,като спазваш изискванията?Виж какво,нямам желание да те отварям по доста неща.Щом с 400 бр си и пишеш глупости няма как да стане.Имаш ли доблеста и ти да споделиш твоята работа?Пчелите ги връщам на пчелина,а майката в отводката дето е в нас.Вечер нещата се повтарят.Пчелар с толкова семейства наистина незнае колко семейства има.Само оплодните са към 250,отводкиъе към 100,а Септември вече ги броя.За 300кошера знаеш ли колко пари вземам или то парите за теб ни са важни?Става въпрос като съм на череши за25 дни.
Винаги съм споделял за работата си смело и открито (доблестно). Точно за това и казвам, че това е недопустимо да се случи в мой пчелин. Просто това не е моя начин на работа и много ама много не ми харесва. Не знам как се ходи законно в БГ на череши с биологични кошери. Според мен не може, но не съм много на ясно.
Аз също не знам колко семейства имам и не ме интересува. Не ги броя. Броя ги като ги зазимя. Всеки ден броя е различен и не е толкова важен. Сигурен съм че изглежда странно за хората с по малки стопанства, но наистина когато станат много спира да ти пука за бройката, а и има толкова работа че въобще не ти е до броене.
П.П. Колега, моля те, въздържай се от квалификации на постовете ми. Благодаря.
Представите ми за биологично пчеларство бяха много по-различни. Не знам как точно е регламентирано но определено нещо е сбъркано и опорочено.
Абе вие що не се занимавате с граматика и писане,а сте станали пишман пчелари?
Това в каква връзка?
И пак слагаш квалификации, които звучат обидно. Никой не те е обидил. Никой. Позволихме си да изкажем мнение, по публикуваните клипове. Предполагам е нормално, като пуснеш клип, да очакваш някаква реакция. Е в случая, може би не очакваше такава, но това си наше мнение, а начина на работа си твой и го правиш както сметнеш за добре. Никой не си позволи да ти каже, че не ставаш и т.н. Някак си се почуства обиден от коментарите ни и си изтърваш нервите, а не трябва.
Успех
Трябваше да прочетете внимателно какво пиша и тогава давайте с коментарите.Досега не съм писал ни една простотия.Първо написа ,че съм”биопчелар”,после,че незнаеш дали е позволено да ги нося там(ами питай ги,бе те ще ти обяснят как става)на череши.Едни почнаха да пишат,че правя отводки с пчелите дето ги нося в нас(ясно писах,че ги връщам на сутринта).Може и аз да съм виновен,че необяснявам надълго,но това писане яко ме нерви.Аз когато работих с малко кошери несмеех да давам акъл на тия с по вече,но на пчелари с 20-30год. стаж и с хобипчеларстване разбрах ,че нестават за сегашното време.Сега пчели се гледат за ПАРИ,колкото и гадно да е,но си е така.Иначе трябва да гледаш20кошера и да се обясняваш,че твоя мед е най хубавия.Пресен пример от днес-Апитрейд взе проби които се изледват и тук и в Германия.Ако са наред ти вземат меда на цена която ги устроива тях и ти предварително я знаеш.Като не те устроива давай си обяви дето си искаш и си хвали меда пак толкова,но аз нямам тия качества а и време.
Напълно съм съгласен с теб.Аз в момента се сблъсквам точно с такъв проблем.Комшията доведе един стар пчелар да ми покаже как се гледат пчели,не като мен.:bigsmile:Е благодаря така да ги гледам.45дена в паша ги държа на 1 магазин при полужение,че е бил с 11-12 рамки пило.Тяхното мислене е за тяхното време макар ,че как писах още 50 години са били измислени тия методи,но защо не са прилагани кой може да ни каже.Времената на пчеларстване са други никой не търси качество ,а всеки количество.
Законите на пчеларство се погазват всеки ден,всеки си прави каквото иска.Един вкарва майки друг прави био мед от инверт,трети продава какви ли не пчелни боклуци.
Със сигурност си био с тези табелки, а ти сам си го каза. Не знам кого да питам как се прави "носене" на череши на био регистрирани семейства . А това че си дал проби на Апитрейд, голям пчелар ли те прави? Писнало ми да се подиграват с труда ми изкупвачи като Апитрейд. За съжаление все още съм зависим от тях, но правя всичко възможно да се оттърва. Изнасям за няколко държави в Европа. Правя стъпки и извън Европа и се гордея с това. А да дам на Апитрейд, Апимел, Йот ги вал, Рамкомерс и т.н изедници е най-лесната работа. Пожелавам ти успех колега, не ти завиждам и нямам немерение да ти давам акъл как да работиш. Съжалявам въобще че коментирах.
Явно си нямате работа по пчелите та се чепкате за нищо. Сезона е изключително непредвидим, климата нещо изперка. Прецених още в в началото на април, че тоя сезон ще е труден за пчелите. Реших да не правя отводки, да не отслабвам семействата и да не сменям майки, а да обединявам при осиротяване или дефектиране на майка. Пашата я има само като поддържаща, има и в магазините за вадене но добивите са символични както от рапица, акация и ливада. Току да цъфне слънчогледа и днес силен вятър, температура 15 градуса, пчела не излиза. Тази година природата е срещу нас.
Посъветваха ме по спокойно да я давам и да не ви отговарям.Пишете каквото си искате.Някой може да пусне някой клип как той вади,та и аз да се науча от него на тоя занаят.
Ако , не е тайна , кой те посъветва ?
Валко и Вальо са прави да споделят своето мнение .
Ей това ти стопи акциите в мои очи.Тъкмо мислих,че има един като мен без страх и пари,но съм се излъгал.:bigsmile:На мен не ми пука.Кой ми е направил мръсно на пчелина убаво не е видял.:bigsmile:3ма умряха един катострофира сега го хранят като малко дете.:bigsmile:Дет са вика правя мръсно на душманите.:bigsmile:Роден съм в петък по пладне и съм левичар.:bigsmile:
Вместо да снимаш и да гледаш това безмислено мачкане и настървяване на твоите пчели ,които може да работят за теб,да ги разнасяш по кърищата ако беше се включил и земал мерки .На какво ще научиш младежите ,и аз гледам 200 кошера и не искам да науча нищо от големите като теб,даваи го по неспокоино само ми обясни защо беше тази показност на сила.
Варненско, още не приключила липата, а тука... :)
https://c.radikal.ru/c43/1806/a0/2ddd2011f4f1.png
Днес въртях втори път , а дано да има и трети .... от слънчоглед .
Първо от кестен и повече акация , вторият път основно от липа и малко треволяци .
Все още за мен има работа . Има хайванчета на Кичево и ще събират слънчоглед .
Два големи блока - първият е към Куманово и вече цъфти , вторият към Добрева чешма , но той е втора линия .
Колега каква е идеята да вадиш медовите корпуси без да тръскаш пчелите в кошерите?
Ти си като многоръкия Шива!
В сряда въртях в Кичево за да освободя място за слънчогледа .
Малките се отчетоха подобаващо .
При нас е идеално време . Почти цял ден е слънчево , а привечер вали тихо и спокойно .
Днес валя изобилен дъжд, ще продължи ливадната паша и началото на август. Не е от добрите сезони този, но пак ще натоварим склада. Както се вижда на снимката тревите са зелени и цъфтят, обичайно края на юли всичко е изгоряло - шантава година
Днес почнах да вадя и зазимявам.Имам няколко ДБ почнах от тях.Останах доволен от видяното-имат по6-8рамки пило,венците не са много големи и като виждам,че ще има още паша,тая година ще съм спокоен за презимуването.Друга година по това време имаха по три рамки пило и прашец много малко.Сега от плодника немож извади нищо.Незнам как ще се отчетат МК.
Да, така е. Аз днес надникнах да видя какво се случва, че заминавам на почивка. Приятна изненада - пълни, запечатани рамки, а вадих преди две седмици и не бях обнадежден много за последващото вадене. Моето приготовление за зимата ще е следващшя уикенд, до тогава да работят.
Тая сутрин пак вадих.Почвам в 6часа и докъм 9ч. става да се вади при мен.После почват да нападат здраво и спирам.Двата контролни кошера за три дни са олекнали с по 250грама.Така че,при мен няма паша въпреки,че носят прашец и са доста активни.Имат доста пило и каквото донесат си го изяждат.
Днес, към 14ч. имаше плахо облитане, слънцето напече и снегът почна да се топи, всички са живи, даже и слабите - оставил съм 3 слаби семейства с роеви майки, да видя дали ще окрякат до напролет...снегът от капаците, като се топи и капе на прелките, та го изметох, не на всички кошери - старите имат повече издадена козирка, и не капе на прелката, а новите са правени като за умряло - икономисван е всеки сант материал....изметох и отпред земята пред прелките, и посипах с пепел от камината, че утре го дават още по-топло, и се надявам на масово облитане....даже мисля да нарежа пръчки от лозето и за ги сложа пред всеки кошер, за да имат къде да кацат пред прелката, да не е на земята.
А пък днес видях ято диви патици отиващи на север!
От 6 кошера на пролет вече са 13 броя, две слаби отводки на 3-4 рамки пчели, другите на 6-7-8 рамки. Изкаран мед за тази година около 20кг. от 3 семейства. Това от мен :) Пчелар от 3 години...
Явно колегите от моя район са много заети на пчелина и нямат време да драснат два реда. Нека продължа с монолога. Изкарах още 20кг. мед от магазин ДБ 12р и плодниците на отводките. Отводките вече са на 7-8-9-10 рамки ДБ :) Дано изкласят за догодина... 6 кошера от пролетта вече са 15 :)
В полето на североизтока има добив, но трябва да имате пчели устойчиви на пестициди и инсектициди. Вярно е колега много работа имаме да се борим с последствията от отровите.
Някои майки продължават да снасят, преди малко отворих два кошера, които преди 20 дни имаха пило - същата картинка, на две пити малко пило, даже и открито пило имаше, затворих ги без да бутам питите...и така...добрата новина е , че видях някои пчели да носят прашец.
Събират прашец здраво
Прикачен файл 10244
Ехее, браво :)
Преди седмица,имах възможността да попътувам по североизточното крайбрежие..Ми,няма нищо общо с останалата част от България.Към 10ч. кипарисите бяха отрупани със всевъзможни насекоми,включително и медоносни пчели....
Явно комшията винаги е най добре... еееееей... :tres:
Палажението не очен харашо!!!...за два дни по случайност се срещнах с двама познати пчелари - единият с 20-ина кошера, а другият с 300!!! - профи отвсякъде!!....и двамата ми се оплакаха, че имат много слаби семейства!!!..особено профи-пчеларя - каза ми, че ги е зазимил на по 4-5 ЛР рамки на един корпус!!!....интересна зима предстои, и особено напролет, когато ще бъде най-интересно!!!