От 6 кошера на пролет вече са 13 броя, две слаби отводки на 3-4 рамки пчели, другите на 6-7-8 рамки. Изкаран мед за тази година около 20кг. от 3 семейства. Това от менПчелар от 3 години...
Явно колегите от моя район са много заети на пчелина и нямат време да драснат два реда. Нека продължа с монолога. Изкарах още 20кг. мед от магазин ДБ 12р и плодниците на отводките. Отводките вече са на 7-8-9-10 рамки ДБДано изкласят за догодина... 6 кошера от пролетта вече са 15
![]()
Палажението не очен харашо!!!...за два дни по случайност се срещнах с двама познати пчелари - единият с 20-ина кошера, а другият с 300!!! - профи отвсякъде!!....и двамата ми се оплакаха, че имат много слаби семейства!!!..особено профи-пчеларя - каза ми, че ги е зазимил на по 4-5 ЛР рамки на един корпус!!!....интересна зима предстои, и особено напролет, когато ще бъде най-интересно!!!
Дончев, не знам дали е така, при мен е така малко са по слаби в сравнение с миналата година, тогава спряха яйцеснасянето още септември(предпочитан от мен вариант), тази година гледаха и октомври пило(е не всички де) . Преди няколко дни видях снимки на семейства на колега, от моя район, еми моите са така края на март или средата на април. Да се чудиш от район ли е от пчели или пчелар, породи ли е, раси ли е.
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
Всичко взето заедно, като малко се изключат породи и раси. Защо? Защото малко се преекспонира малко с този материал. Зашо? Ами някои не могат да различават пчела от търтей, а породи, раси, гени и какви ли не материи спрягат с които и професорите трудно жонглират.![]()
То както казва чичо Гошо,"комлекс от фактори", но и расовата принадлежност си има своето влияние стига да не се съди за нея по цвета де. Не крия, че освен нашите сивушки, последните 3 години работя и сдруги пчели, еми има разлики, не големи, но специално като време на спиране на яйце снасянето е около месец разликата, като количество на пчели влизащи в зимата също. Това при сравнително едни и същи начини на работа . Медодобив не коментирам той е функция на района и пчеларя.
Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух
При положение, че пчелата от юли зимува успешно, защо 90% смятат че лятото / в частност август и септември / са виновни за слабите семейства?
ПС: Този въпрос го зададох като коментар в една от ФБ групите ... нямаше отговор![]()
System network ...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))